Madziorkaa 01.08.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Ja przedłużam salon o 1 m. Belki stropowe bedą miały 7,20 wzmocnione żebrami rozdzielczymi (podciąg nie jest konieczny). Duży podcień nieco zacienia salon zwłaszcza zimą.Madziorka, czy podnosiłaś ścianę kolankową.?Jak położysz już dachówkę, będzie można obejżeć domek na żywo? no pewnie że można , zapraszam , dam znać jak będe miała połozoną już dachówkę . Ściankę kolankową podniosłam o jednego pustaka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkpol 01.08.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Czy kyoś z was myślał żeby zrobić drewniane schody ażurowe zamiast ciężkich betonowych, co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 02.08.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Mam pytanko do osób, które są już po układaniu/ w trakcie układania więźby. Mój kierownik budowy zwrócił uwagę na brak jednego słupa w projekcie - w pomieszeniu nr 16 czyli nad garażem dwie krokwie koszowe/ narożne i belka kalenicowa "wiszą" w powietrzu - aby wzmocnć to miejsce kazał zrobić jakieś "czary mary" ze stropem (chyba podciąg, albo beki terivy) i kazał wykonawcy wstawić w to miejsce słup. A jak to wygląda u was, wzmacnialiście to miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 04.08.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Czy kyoś z was myślał żeby zrobić drewniane schody ażurowe zamiast ciężkich betonowych, co o tym sądzicie ? Ja się cały czas nad tym zastanawiam. Jedynym "problemem" jest to że chciałem tam (pod schodami) zrobić miejscie na jakis odkuracz itd. Z drugiej strony było by wiecej światła w tym miejscu. Dzieki jeszcze raz za rady dotyczące kanalizacji - robota trwała 4dni i przynajmniej cos wreszcie mogłem tam sam zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 04.08.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Lekkie schody ażurowe, może i ładnie wyglądają, ale wg mnie są mniej bezpieczne i stabilne, np. dla dzieci. Poza tym, pod schodami murowanymi można zrobić schowek, a tego nigdy za wiele. Wylewane schody też mogą wyglądać ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 04.08.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Nam jest potrzebne dokładne wyliczenie materiałowe. Mamy jedną działkę na sprzedaż i zamierzamy dogadać się z właścicielem hurtowni materiałów bud. na rozliczenie typu: część kwoty za działkę w gotówce, część w materiałach. Dlatego to dla nas dość ważne. Myślimy o budowaniu z Porothermu i ociepleniu wełną. Może macie dokładne wyliczenia ile poszło materiału do stanu surowego z dachem (bez okien). Jeśli nie, zastanawia mnie kto może zrobić takie wyliczenie. A potrzebujemy w tej sytuacji dość dokładne. Chodzi nie tylko o materiał na ściany. Może kierownik budowy albo biuro projektowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 04.08.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Nam jest potrzebne dokładne wyliczenie materiałowe. Mamy jedną działkę na sprzedaż i zamierzamy dogadać się z właścicielem hurtowni materiałów bud. na rozliczenie typu: część kwoty za działkę w gotówce, część w materiałach. Dlatego to dla nas dość ważne. Myślimy o budowaniu z Porothermu i ociepleniu wełną. Może macie dokładne wyliczenia ile poszło materiału do stanu surowego z dachem (bez okien). Jeśli nie, zastanawia mnie kto może zrobić takie wyliczenie. A potrzebujemy w tej sytuacji dość dokładne. Chodzi nie tylko o materiał na ściany. Może kierownik budowy albo biuro projektowe? niestety przy sobie nie mam dokładnych wyliczeń ale pod koniec tygodnia będe miała dostęp do swojego kompa także jeżeli ktoś mnie nie uprzedzi to około soboty dam ci znać ile poszło nam porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 04.08.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 kilka dni temu inspektor nadzoru dopatrzył się że Natalka ma jakieś błędy w konstrukcji dachu, przez co mieliśmy kilka nieplanowanych zmian. Także uprzedźcie o tym waszych kierbudów. co do schowka pod schodami to muszę wam powiedzieć że o dziwo nie jest wcale mały, warto pomysleć o jakieś szafce w tym miejscu. My bedziemy mieć coś takiego (drzwi będą przesuwane) http://images34.fotosik.pl/320/730394a332743cabmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 04.08.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Madziorka, dzięki wielkie. Jakbyś mogła podać ile ogólnie wyszło Wam materiałów. Wyliczenie materiałowe nie jest dokładne w projekcie. Co do schowka pod schodami, uważam, że jest genialny. Bardzo mi się podoba, praktyczny i gustowny. Zajrzałam do Twojego dziennika i widziałam, że masz już rozplanowane wnętrza bardzo szczegółowo. Mam wrażenie, że architekt wnętrz "maczał w tym ręce" Jeśli tak, to mam pytanie jak to wygląda cenowo. Już kiedyś zastanawiałam się nad pomocą projektanta wnętrz, zwłaszcza jeśli chodzi o salon, kuchnię i łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 04.08.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Mam pytanko do osób, które są już po układaniu/ w trakcie układania więźby. Mój kierownik budowy zwrócił uwagę na brak jednego słupa w projekcie - w pomieszeniu nr 16 czyli nad garażem dwie krokwie koszowe/ narożne i belka kalenicowa "wiszą" w powietrzu - aby wzmocnć to miejsce kazał zrobić jakieś "czary mary" ze stropem (chyba podciąg, albo beki terivy) i kazał wykonawcy wstawić w to miejsce słup. A jak to wygląda u was, wzmacnialiście to miejsce? u mnie też wykrył inspektor jakieś błędy. Co prawda słupa nie kazał stawiać ale wymyslił jakies obejście, kazał cos tam ekipie wylewać i domurowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 05.08.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 niestety przy sobie nie mam dokładnych wyliczeń ale pod koniec tygodnia będe miała dostęp do swojego kompa także jeżeli ktoś mnie nie uprzedzi to około soboty dam ci znać ile poszło nam porothermu. Ja również dołączam się do prośby o zestawienie materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 05.08.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 I ja bym poprosił o takie zestawienie. I przy okazji pytanie do Was- czy konieczne jest zbrojenie ław na drutach fi 16? Dla domów jednorodzinnych chyba wystarczy w zupełności fi 12. Pytam bo zamierzałem takie wykorzystać (zostały z poprzedniej budowy). Przy zmianie szerokości ściany na 24-25 -oczywiscie zmienialiście równiez położenie bloczków? w szer 24 (zamiast 38).Czy się nie mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 05.08.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 co do bloczków fundamentowych - tak zmienialiśmy ich położenie pod ścianę 24 cm, czyli jednymsłowek odchudzilismy nieco fundament, co do prętów nie doradzę bo u nas szkody górniczei i zbrojenie jest przeliczone i gigantyczne...... stal, stal, pręty, zbrojone słupy żelbetowe itp.... na szczeście że ten etap już sporo za nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomalax 05.08.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam, jako, ze powoli (bardzo powoli) zmierzamy z rodzinka do budowy wlasnego domku - a na 99% bedzie to Natalia, ktora jest praktycznie idealna dla nas - mam pytanie: Czy jest mozliwe obejrzenie takiego domku w realu? W dniach 9-31 sierpnia bedziemy w Polsce i chcialibysmy z zona obejrzec taki domek - najlepiej w okolicach: Pruszkowa, Konskich lub Sieradza. ewentualnie w okolicach Karwi, gdzie bedziemy tydzien na wywczasach )))) Z gory serdecznie dziekuje za zrozumienie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 08.08.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Czy ktoś z was będzie robił ogrzewanie Natalii piecem na eko groszek ? Jeżeli tak to jakie kominy polecacie ? I jaki piec (firma, typ) ? dzieki z góryRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziorkaa 08.08.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 zgodnie z obietnicą podaje wam zestawienie porothermu - Porotherm 25 - 2280 szt - Porotherm 11,5 - 1200 szt z tym że podnosiłam swoją Natalke o jednego pustaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 09.08.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Dzięki wielkie Madziorka. My też chcemy podnieść ściankę kolankową. Mam jeszcze pytanie do Agi_Bissmyk i innych, którzy zmieniali strop na wylewany: Jak znacząco zmienia się ilosć materiałów? Czy jest duża różnica w fundamentach? Czy możecie podać jakieś wyliczenia? Pozdrawiam, Leokadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 09.08.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Jeszcze wielka prośba do osób, które zmieniały strop na wylewany: Czy jest taka możliwość abyście podzielili się nr tel. do Waszych kier. bud? Mamy kiepskiego projektanta, chcemy rozliczyć jedną działkę, którą sprzedajemy częściowo w materiałach budowlanych, a nie do końca wciąż wiemy na czym stoimy. Najchętniej zadzwoniłabym do takowego kier. bud. i zapytała o te zmiany. Myślę, że to byłoby najpewniejsze źródło inf. Będę naprawdę bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobil 10.08.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 czy ktoś budował Natalkę z porothermu 30, i ile poszło bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkpol 10.08.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Czy ktoś z was będzie robił ogrzewanie Natalii piecem na eko groszek ? Jeżeli tak to jakie kominy polecacie ? I jaki piec (firma, typ) ? dzieki z góry Robert Cieszę się że mogłem coś pomóc. Ja będę ogrzewał dom właśnie eko-groszkiem (obecnie najtańsze ogrzewanie)nie wiem jeszcze jaki piec do tego ale powiększyłem kotłownie o ten mały kibelek i zrobiłem dodatkowo drzwi więc dostęp mam bezpośredni zrobiło się dość sporo miejsca tak że można woreczki z eko groszkiem składować . Co do kominów to ja mam systemowe lejera z wkładem ceramicznym ,jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie szybki montarz ,kupuje się to w całych kompletach ceramika ,okładziny ,rewizje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts