Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Super rosna wasze domki :D Niestety ja jestem zmuszona szukac innego projektu :cry: Maz po obejrzeniu w realu Melodii (blizniaczka Natalki :wink: ) stwierdzil ze owszem dom jest ladny ale ma za drogi dach i kategorycznie nie zgadza sie na budowe domu z 4 spdowym dachem :evil: Cale moje roczne siedzenie i analizowanie rozkladu Natalki poszlo.............Niestety z glownym inwestorem -sponsorem nie wygram wiec teraz pozostaje mi poszukac jakies ciekawej stodolki (pewnie kolkejny rok zejdzie) i cieszyc oczy waszymi budowami bo mam zamiar tutaj do Was nadal zagladac :D

Stoje własnie przed dylematem. Robić pełne deskowanie dachu czy nie. Będziemy kryć dachówką i nasz majster odradza pełne deskowanie.

Powiedzcie mi jak to u was wyglądało ??

Dołączam się do pytania - mam ten sam dylemat. Po podliczeniu kosztów wyszło około 7k PLN więcej (płytą OSB 15) - niby to nie jest dużo a zawsze szczelnie...

Wysłany: Pon Sie 11, 2008 10:50 am Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Stoje własnie przed dylematem. Robić pełne deskowanie dachu czy nie. Będziemy kryć dachówką i nasz majster odradza pełne deskowanie.

Ja nie deskuję (teraz też mieszkam pod folią i dachówką). Uważam, że najważniejsze jest dobre wykonanie (obróbki kominów okien , co w przypadku deskowania również musi byc dokładnie zrobione) To własnie tam następują najczęściej ewentualne przecieki. Aha i w kalenicach pod gąsiorami radzę dać szeroką taśmę zamiast szczotek- u mnie najpierw były szczotki (bo taniej) potem po roku zostały wymienione na ową taśmę (nie wiem jak to fachowo sie nazywa) i nic się nie dzieje. Dobre membrany dachowe to porządny materiał. Ja im ufam, Ty zrobisz jak chcesz.

Dołączam się do pytania - mam ten sam dylemat. Po podliczeniu kosztów wyszło około 7k PLN więcej (płytą OSB 15) - niby to nie jest dużo a zawsze szczelnie...

Zdecydowanie polecam deskowanie ,ja już zdecydowałem właśnie dzisiaj zamówiłem dechy 6,400 zł z inmpre.

Mój majster twierdzi że jest bardziej wyguszony dach i jest sztywniejszy to bardzo ważne

powiedzcie mi ile razy dziennie trzeba lać strop?

Franzkru,

Madziorka kilka postów wyżej podała ilośc porothermu.

Kakusek,

wielka szkoda :cry: . My początkowo tez szukaliśmy projektu z dachem dwuspadowym, bo niby dużo tańszy. Jednak żaden projekt nam nie odpowiadał, gdyż zależało nam na rozbudowanym dole, a domy z dachem dwuspadowym nie są rozłożyste (zresztą okropnie wyglądałby taki dom).

Stanęło więc na Natalce, choć wciąż słyszę od męża, że zamiast wybrać realny projekt, uparłam się na drogą w budowie kolumbrynę. Ale z drugiej strony, on sam wie, że duże są potrzeby naszej rodziny, chociażby ze względu na rodziców, a w przyszłości ich zamieszkanie u nas na starość, mamy dwoje dzieci z bardzo dużą różnicą wieku, pracę papierkową, firmę i potrzebujemy dość spory gabinet.

Podejmujemy więc wyzwanie budowy Natalki. Oby się udało.

A Wam życzę wyboru właściwego projektu. I mam nadzieję, że będziesz tutaj zaglądała.

No właśnie, mnie interesowałaby liczba bloczków betonowych oraz ilość warstw.pozdrawiam

u mnie bloczków poszło bardzo dużo bo bede podnosiła teren 0,5m , generalnie bardzo dużo zrobiliśmy zmian w projekcie na etapie budowy, inspektor ciągle coś zmieniał także reszta moich zestawień napewno do niczego wam się nie przyda dlatego podałam tylko ilości porothermu :wink:

Madziorkaa ja także musze podnieść teren, więc zakładam dwie-trzy warstwy bloczków więcej. Jeśli możesz podaj ilośc jaka poszła u Ciebie?Co kładziesz na dach (i czy go deskujesz?)

samych bloczków poszło 1350 szt z tym że zamiast tradycyjnych fundamentów mam wylaną płytę a na to dopiero poszły bloczki :wink: .

Dach będe miała odeskowany na to papa, dachówka ceramiczna :D

EDIT: wyzej napisałam że bloczków poszło mi bardzo dużo, pomyliłam się, pisałam o bloczkach a myślałam o betonie :wink: , to chyba przez ten upał :wink: