maren100 19.10.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 mam pytanko do budujacych NATALKE - jak macie rozwiązaną sprawę kominów, u mnie dom będzie ogrzewany gazem i chciałabym aby był piec kondensacyjny, wiem, ze każdy komin to duży koszt - czy można sprawę rozwiązać za pomocą jednego komina ?? bardzo proszę o doradzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 19.10.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 mam pytanko do budujacych NATALKE - jak macie rozwiązaną sprawę kominów, u mnie dom będzie ogrzewany gazem i chciałabym aby był piec kondensacyjny, wiem, ze każdy komin to duży koszt - czy można sprawę rozwiązać za pomocą jednego komina ?? bardzo proszę o doradzenie raczej nie , chyba że zastosujesz wentylację mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 19.10.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 hmm odnosnie tych kominów to napiszcie czy Wy zostawiliscie to tak jak jest w projekcie czy jakias redukcja jest mozliwa - dodam, ze u mnie bedzie ogrzewania gazowe + kominekpozdrawiam i czekam na odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 19.10.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 hmm odnosnie tych kominów to napiszcie czy Wy zostawiliscie to tak jak jest w projekcie czy jakias redukcja jest mozliwa - dodam, ze u mnie bedzie ogrzewania gazowe + kominek pozdrawiam i czekam na odp Jezeli masz kominek i piiec gazowy to i tak musisz mieć dwa kominy - komin przy kotłowni ma 6 "dziur' a komin kominkowy ma 2 dziury. Jeżeli robisz wentylację mechaniczną to komin w pokuju moze miec tylko jeden kanał a ten w kotłowni chyba tylko 3 (spalinowo/ powietrzny - do pieca , drugi do kanalizacji, trzeci wentylacyjny do garazu i kotłowni ). W standardzie natalii jest jeszcze komin kuchenny ale ja zastępuję go dachówką z kominkiem i jedną rurą spiro (do wyciągu) nie robíę odpowietrzenia do kanalizacji (instalator stwierdziłe ze nie trzeba). Pozostałe kominy zostawiłem tak jak były w projekcie (chociaż mam wentylację mechaniczną). Dodatkowo komin z kotłowni i schody przesunąłem bliżej garażu - teraz mam większą przestrzeń pomiędzy schodami a pokojami na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 19.10.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Crayo , mam parę pytań...jeśli można - jaką masz centralę went. - gdzie ją umieściłeś - i jak masz poprowadzone kanały (szczególnie na poddasze) czy np. po ściance kolankowej bo nasza natalia jeszcze w fazie papierkowej , a chciał bym coś zaplanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 20.10.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 To ja się podłączę do pytań odnośnie reku. Ponieważ ze względu na wspomnianą sytuację kredytową prawdopodobnie nie wystarczy nam mamony na wykończenie poddasza, to powstaje pytanie czy można wyłączyć od działania reku poddasze. Pytałam instalatora z rekuperatory.pl a on stwierdził , że nie jest to możliwe, bowiem reku jest dostosowany do odpowiedniej kubatury wymiany powietrza i jeśli pozakręcam anemostaty na poddaszu to prawdopodobnie będzie szumieć. Równocześnie nie powinnam uruchamiać reku dopuki wszystkie "brudne " prace w całym domu nie zostaną wykonane. Jeśli uruchomie reku przed np zrobieniem gipsów to mogą zostać zatkane przewody i stracę gwarancję. Jak wy rozwiązaliście ten problem? Jaki reku wybraliście do Natalki? Ja dostałam ofertę na 39k z wymiennikiem. Trochę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 20.10.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Crayo , mam parę pytań...jeśli można - jaką masz centralę went. - gdzie ją umieściłeś - i jak masz poprowadzone kanały (szczególnie na poddasze) czy np. po ściance kolankowej bo nasza natalia jeszcze w fazie papierkowej , a chciał bym coś zaplanować Centrala ComfoAir 500 BFB, będzie stała w garażu na ścianie vis'a vis bramy na środku czerpnia powietrza ze ściany przy wejściu do domu, wyrzutnia na przeciwległej ścianie. Na poddaszu główne kanały przebijają się do pralni i biegną przy ścianie łazinki pod dachem - tam zrobię sobie gustowny występ z oświetleniem (ja trochę pozmieniałem ścianki na poddaszu i mam dużą łazienkę z sauną a obok pralnię). Jak mi się uda to zamieszczę schemat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 20.10.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Jak mi się uda to zamieszczę schemat na forum. http://images32.fotosik.pl/383/99534fad4f093481.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 20.10.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 DRINKPOL mozesz podac do siebie nr tel na priv - chcialabym obejrzec Wasz domek, zdjęcia juz widziałam - SUPER !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 23.10.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Drinkpol gdzie mozna zobaczyć zdjęcia z twojej Natalki ? U mnie właśnie zaczeli robić dach i jak pogoda dopisze to za kilka dni będzie więźba gotowa. jak narazie pada... grrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 23.10.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Czy ktoś z was może powiększał bramę do garażu do 5m. I jeżeli tak to jakie bramy wybraliście i jakie orientacyjnie były ceny za nie. Wiem wiem mogę sobie to pewnie znaleźć w necie ale wole spytać jak to wygladało u was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkpol 23.10.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Drinkpol gdzie mozna zobaczyć zdjęcia z twojej Natalki ? U mnie właśnie zaczeli robić dach i jak pogoda dopisze to za kilka dni będzie więźba gotowa. jak narazie pada... grrrrr proszę bardzo http://foto.onet.pl/5zj3k,komoiwmszckk,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 24.10.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Fajnie, że rozwija sie wątek. Ja też planuję went mechaniczną (w tym roku tylko fundamenty). Nie wiem, czy zostawić jakieś przepusty na GWC, czy wogóle się w to nie bawić. Czy planowaliście połączenie reku z GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 26.10.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Fajnie, że rozwija sie wątek. Ja też planuję went mechaniczną (w tym roku tylko fundamenty). Nie wiem, czy zostawić jakieś przepusty na GWC, czy wogóle się w to nie bawić. Czy planowaliście połączenie reku z GWC? Ja planowałem ale dodatkowe 10k za GWC trochę mnie ostudziło - jak kiedyś będę miał wolne środki to dokupię ARTIC'a - taki klimatyzator nakładany na reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 29.10.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Jesteśmy na etapie wyboru firmy budowlanej. Ceny są bardzo zróżnicowane. Jedna z firm bardzo solidna i budująca samodzielnie, a wiec nic nas nie obchodzi życzy sobie za stan surowy z dachem i oknami połaciowymi 93 za robociznę. Wydaje mi się to zbyt dużo. Jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leokadka 29.10.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Jesteśmy na etapie wyboru firmy budowlanej. Ceny są bardzo zróżnicowane. Jedna z firm bardzo solidna i budująca samodzielnie, a wiec nic nas nie obchodzi życzy sobie za stan surowy z dachem i oknami połaciowymi 93 za robociznę. Wydaje mi się to zbyt dużo. Jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 29.10.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Jesteśmy na etapie wyboru firmy budowlanej. Ceny są bardzo zróżnicowane. Jedna z firm bardzo solidna i budująca samodzielnie, a wiec nic nas nie obchodzi życzy sobie za stan surowy z dachem i oknami połaciowymi 93 za robociznę. Wydaje mi się to zbyt dużo. Jakie jest Wasze zdanie? Moje zdanie - podziel to przez trzy i bedziesz miala fajna cene. Ta jest z górnej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 30.10.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Jesteśmy na etapie wyboru firmy budowlanej. Ceny są bardzo zróżnicowane. Jedna z firm bardzo solidna i budująca samodzielnie, a wiec nic nas nie obchodzi życzy sobie za stan surowy z dachem i oknami połaciowymi 93 za robociznę. Wydaje mi się to zbyt dużo. Jakie jest Wasze zdanie? W Poznaniu jest to standardowa cena... a nawet ciut więcej... (oczywiście za dobrą i sprawdzoną firmę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkpol 30.10.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Jesteśmy na etapie wyboru firmy budowlanej. Ceny są bardzo zróżnicowane. Jedna z firm bardzo solidna i budująca samodzielnie, a wiec nic nas nie obchodzi życzy sobie za stan surowy z dachem i oknami połaciowymi 93 za robociznę. Wydaje mi się to zbyt dużo. Jakie jest Wasze zdanie? W Poznaniu jest to standardowa cena... a nawet ciut więcej... (oczywiście za dobrą i sprawdzoną firmę ) 100 tyś. !!! za surowy z dachem , to się w pale nie mieści ja też mam firmę nic mnie nie interesuje stęple,tarcica cały sprzęt ,oni mają skład budowlany więc materiały sobie sami dowożą na 7% vat, zażyczyli sobie 58 tyś. mi się wydawało drogo , ale z tego co tu czytam to już się niebęde oddzywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drinkpol 30.10.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 franzkru czym będziesz krył dach? widzę że mnie gonisz dawaj dawaj bo zima tuż tuż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts