franzkru 12.05.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Mam do was pytanie. Jak robiliscie taras ? Tzn czy robiliscie tam fundament. Jak wygladała izolacja (obróbki blacharskie?). I jak polaczyliscie to z domem (jaka i izolacja). Dzieki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 14.05.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Bede musiala pomyslec nad tym ogrzewaniem U mnie nie ma gazu wiec w gre wcgodzi piec na eko-groszek lub "wszystkozerny" Na razie ciagle myslalam ze na wiekszosci partetu bedzie podlogowka ale teraz mam watpliwosci czy taki piec (nie niskotemperaturowy) bedzie prawidlowo zasiall uklad mieszany.Myslalam zeby w salonie dac pod okna tarasowe grzejniki kanalowe ( wspomoglyby podlogowke) ale teraz czytam o cenach i zaczynam sie zastanawaic czy jednak gdzies w salonie i pod oknemw wykuszu nie zawiescic jednak ladnego kaloryferka Robert ja nie pomoge w sprawei tarasu bo jeszcze go nie robilam Na projekcie nie mam tam nigdzie zaznaczonych funamentow pod nim (tylko stopy fundamentowe pod slupy) wiec moze nie trezba go wylewac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 14.05.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Bede musiala pomyslec nad tym ogrzewaniem U mnie nie ma gazu wiec w gre wcgodzi piec na eko-groszek lub "wszystkozerny" Na razie ciagle myslalam ze na wiekszosci partetu bedzie podlogowka ale teraz mam watpliwosci czy taki piec (nie niskotemperaturowy) bedzie prawidlowo zasiall uklad mieszany.Myslalam zeby w salonie dac pod okna tarasowe grzejniki kanalowe ( wspomoglyby podlogowke) ale teraz czytam o cenach i zaczynam sie zastanawaic czy jednak gdzies w salonie i pod oknemw wykuszu nie zawiescic jednak ladnego kaloryferka Robert ja nie pomoge w sprawei tarasu bo jeszcze go nie robilam Na projekcie nie mam tam nigdzie zaznaczonych funamentow pod nim (tylko stopy fundamentowe pod slupy) wiec moze nie trezba go wylewac Wole spytać niż coś źle zrobić Powiem ci tak firma która robiła nam CO poleciła nam żeby podłogówkę robić tylko tam gdzie tego bardzo checmy łazienka + hol a w reszcie grzejniki. Piece na ekogroszek są wysokotemperaturowe jak już wspomniałaś i ilośc dodatkowego potrzebnego sprzętu była by na tyle duża że mogło by to się średnio opłacać (co innego w przypadku pieca na gaz). Ktoś więcej może się wypowie na temat tarasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 15.05.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 a propos tarasu to za wiele nie pomogę, ale mogę napisać jak będzie (bo jeszcze nie ma) u nas - będzie taras z kostki brukowej więc po prostu będzie ubijane podłoże a szczegółów technicznych niestety nie znam tym juz się wykonawca zajmie. wiem że nie wiele pomogłam, ale przynajmniej odpowiedziałam "na temat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.05.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 a propos tarasu to za wiele nie pomogę, ale mogę napisać jak będzie (bo jeszcze nie ma) u nas - będzie taras z kostki brukowej więc po prostu będzie ubijane podłoże a szczegółów technicznych niestety nie znam tym juz się wykonawca zajmie. wiem że nie wiele pomogłam, ale przynajmniej odpowiedziałam "na temat" Dzięki wielkie za odpowiedź I kolejne pytanie.. Czy robiliscie odwodnienie liniowe w garazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 15.05.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 franzkruodwodnienie w garazu bede miala wzdluz bramy (liniowe) .Wczoraj przegladalam dziennik majkiego (majki) i on ma wylany fundament pod taras.Zobacz sobie jego dziennik (ma tam duzo fotek) i ewentualnie jego zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 15.05.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 my też mamy liniowe wzdłuż bramy. i rurkę przez ścianę wypuszczoną co by odpływało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 18.05.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 franzkruodwodnienie w garazu bede miala wzdluz bramy (liniowe) .Wczoraj przegladalam dziennik majkiego (majki) i on ma wylany fundament pod taras.Zobacz sobie jego dziennik (ma tam duzo fotek) i ewentualnie jego zapytaj Dzieki! Jedyny problem jest taki że on ma taras duzo nad terenem a u mnie jest centralnie na ziemi (bez żadnych podwyższeń. Więc chyba zrobie tak jak w scenopisie jest - bez fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 21.05.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Jezeli by ktoś szukał albo nie.. Wykonanie tarasu na gruncie: 1. Wykop na 40-50cm ponizej poziomu plyty tarasowej 2. Zasypanie klińcem (lub innym kruszywem samoklinujacym się) o grubości 20-30cm (ubijanego warstwami) 3. Wylewka stabilizująca podłoże (chudziak) - 5cm 4. Folia budowlana + ew. styropian (ja nie daje) 5. Wylewka 15cm wzmocniona matami zbrojeniowymi. Dodatkowo u mnie taras oblewa słupy tarasowe (które mają fundamenty na 130cm głebokie). więc tym samym dodatkowo jest zabezpieczony przed ruchami w pionie i poziomie. Ocziwiście jeżeli ktoś chce i ma wysoko wody gruntowe to dodatkowo powinno byc wykonane odwodnienie liniowe lub drenaż opaskowy. ps: Dziś zaczynają wylewać wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 22.05.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 franzkru dzieki za sciage na pewno komus sie przyda U mnie jak u Majkiego beda dwa schodki wiec pewnie musze zrobic fundament ale bede to robila pozniej.Zazdraszczam takiego niziutenkiego tarasu.To takie naturalne polaczenie domu z ogrodem.Tez mi sie taki marzyl ale nie dalam rady przegadac mezowi i projektantowi bo twierdzili ze musze troche podniesc dom z uwagi na wode .Dobrze ze jest to tylko 30 cm wiec skarpa nie bedzie jakos bardzo spadzista. Czekamy na foty twoich "podlog" Wylewki zrobia rach-ciach i juz bedziesz mogl szalec z wykonczeniowka Straszna cisza na watku natalkowym.Czyzby juz nikt nowy nie wybral tego proektu?Starzy inwestorzy pokonczyli lub sa juz przy koncowce budowy i zadko tutaj zagladaja a szkoda bo na pewno maja sie czym pochwalic.Bardzo jestem ciekawa jak wygladaja wykonczone wnetrza.W sumie tylko mamamatinka pochwalila sie swoim domkiem od srodka robert a nie masz czasem namiarow na jakas solidna i niedroga ekipe do ogrodzenia?Mam tego troche (230 m) i musze na razie zrobic podmurowke z siatka a kiedys tam bede bawila sie ogrodzeniem od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 22.05.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 kakusek - niestety w sprawie ogrodzenia ci nie pomogę bo robiłem go sam. Przy czym były to tylko słupki wmurowane w ziemie (otwory wiercone wiertłe na głebokośc ~120cm). Miałem tego jakies 90mb i tak popoludniami9 przez 3tygodnie poszło. Takei tymczasowe ogrodzenie. Razem z bramą (zrobioną przez mojego ojca ) wyszło kolo 2500zł. Nad tarasem cały czas się zastanawiam. Moją druga połowa mówi że chce mieć schodek z tarasu taki na 15-16cm. A ja bym wolał żeby taras wchodził w ogród. Się okaże jak przyjedzie koparka Wylewki robią się od wtorku. Przy czym ekipa troche mała bo tylko 2 osoby i jak narazie zrobili... strych... Przy czym wszędzie połozyli folie/styropian/folie/maty zbrojeniowe. Wczoraj zaczeli wylewać i im sie agregat spie@%$#$%..popsuł dzis beda robić dalej. Więc jak tylko będzie coś więcej to wrzuce jakieś zdjęcie A na podgrzanie tematu: http://lh5.ggpht.com/_kKJMOZbHZgw/ShZa8ZYZheI/AAAAAAAADLM/pEqphIuwAzY/s400/P4200068.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriscanoe 28.05.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 czy ktoś buduje projekt natalię w woj.kujawsko pomorskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcemydom 28.05.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Razem z mężem zdecydowaliśmy się również budować Natalkę, ale tą drugą wersję ponieważ bardziej pasuje na nasza działkę z wjazdem od południa. My tez mamy wjazd od południa i mamy swoja wersje Natalki: klik-1 klik-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 29.05.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Razem z mężem zdecydowaliśmy się również budować Natalkę, ale tą drugą wersję ponieważ bardziej pasuje na nasza działkę z wjazdem od południa. My tez mamy wjazd od południa i mamy swoja wersje Natalki: Mozesz proszę zmniejszyć troche te zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 29.05.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Witam Wszystkich Forumowiczów Zakupiłam projekt Natalia i właśnie zaczynam jego adaptację. Ale jak to większośc z Nas nie znam sie na budowaniu domu kompletnie, proszę podpowiedzcie czy najpierw muszę dać go do adaptacji czy moze firmie do wyceny żeby powiedziała mi z czego budować aby było najtaniej bo chyba te materiały które są w projekcie nie są najtańsze i pewnie można je zamienić. I czy muszę potem budowac z takich materiałaów jakie będą w projekcie. Nie za bardzo wiem od czego zacząć. Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 29.05.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Witam Wszystkich Forumowiczów Zakupiłam projekt Natalia i właśnie zaczynam jego adaptację. Ale jak to większośc z Nas nie znam sie na budowaniu domu kompletnie, proszę podpowiedzcie czy najpierw muszę dać go do adaptacji czy moze firmie do wyceny żeby powiedziała mi z czego budować aby było najtaniej bo chyba te materiały które są w projekcie nie są najtańsze i pewnie można je zamienić. I czy muszę potem budowac z takich materiałaów jakie będą w projekcie. Nie za bardzo wiem od czego zacząć. Pomocy Najpierw daj do wyceny a później do adaptacji żeby konstruktor mógł się wypowiedzieć jak zmiana materiałów wpłynie na całość. (np zmiana materiału na ściany, zmiana pokrycia na blache zmienia zapotrzebowanie na wytrzymałość więźby). Ja budowałem z Pth25, dachówka Roben. Cenowo wychodza super i ciężko by mi było znaleźć coś tańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 29.05.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriscanoe 29.05.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Witamy chciałbym się zapytać czy projekt natalia spełnia wasze oczekiwania my już szukamy projektu dłuższy czas i nie możemy znaleść odpowiedniego bardzo spodobała nam sie natalia ale obawiamy się że jest w wykonaniu dla nas trochę za drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crayo 01.06.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Od zeszłego tygodnia mieszkam w mojej Natalii !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 01.06.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Od zeszłego tygodnia mieszkam w mojej Natalii !!! A gdzie zdjęcia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts