Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Natalkowiczów. :D

Zakupiłam projekt Natali i właśnie przechodzi on adaptację. :lol: Jestem po osobistej wizycie w wybudowanej Natalce - za co dziękuję Adze-bissmyk (Aga piekny masz ten domek bardzo dużo pomogły mi zmiany w nim zrobione).

Dałam też mój projekt do wyceny pierwszemu wykonawcy i powiem szczerze że chyba przesadził albo mnie się tak wydaje. :o Niestety jestem jeszcze całkiem zielona więc bardzo proszę o pmoc Was doświadczonych Natalkowców, czy ta cena jest przystepna czy raczej wysoka bo mnie sie wydaje że jest to SSZ i troszke dużo pieniążków - nadmieniam że jest to Szczecin - tanio nie jest ale chyba aż tak strasznie też nie

Oto moje koszty proszę pomóżcie, i wyraźcie swoja opinię

Koszty materiałów NATALIA

1. Geodeta: wznowienie granic działki, wytyczenie obrysu budynku, wyznaczenie osi budynku, operat powykonawczy – 1000-2000 zł

2. Prace ziemne: Zebranie humusu, wykopy pod ławy fundamentowe, zasypanie stanu „0”, obsypanie fundamentów – 1000 – 2000 zł

3. Materiały potrzebne do wykonania stanu „0”:

- deski szalunkowe – 1500 zł

- rury PCV (kanalizacja, instalacje wodne), stal – 8000 zł

- bloczki betonowe – 1000 – 2000 zł

- beton B-10 lub B – 7, beton B-20 (ławy fund.)+pompa do betonu – 6000 – 8000 zł

- styropian, folia, klej, siatka – 1500 zł

- cement, wapno – 1700 zł

- piach zasypowy ? (nie wiadomo ile będzie kopania wiec nie ma ceny)

- beton B-10 do zalania stanu „0” – 3000 zł

- dysperbit(izolacja pionowa) – 800-1200 zł

- piasek płukany – 600 zł

4. Ściany parteru:

- pototherm – 12000 – 15000zł

- cement – 1600zał

- nadproża – 1000 zł

- folia na izolację – 200 zł

- piasek płukany – 600 zł

- wapno – 400 zł

- cegła pełna – 600 zł

- cegła wentylacyjna – 500 zł

5. Strop:

- teriva – 10000 – 12000 zł

- wieniec, stal – 3000 zł

- beton – 3000 – 4000 zł

6. Ścianka kolankowa+szczyty+wieniec – 5000 – 7000 zł

7. więźba dachowa -10000 zł

8. Dachówka+okna połaciowe+orynnowanie – 30000 zł

9. Okna – 12000 – 15000 zł

10. Drzwi wejściowe, drzwi tarasowe – 5000-10000 zł

11. Brama wjazdowa – 6000 zł

12. Instalacja elektryczna – 15000 zł

13. tynki – 30000-35000 zł

Razem 172000+-39400 (cokolwiek miało by to znaczyć)

Roboty:

1. Stan”0” tj. wykonanie ław fundamentowych, izolacji poziomej i pionowej(termicznej i przeciwwilgociowej)+tarasy+rozprowadzenie rur kanalizacji i wody – 20 000 zł

2. Ściany konstrukcyjne parteru+kominy do wysokości stropu nad parterem – 12 000 zł

3. Wykonanie stropu nad parterem+schody – 15 000 zł

4. Ściany konstrukcyjne poddasza (ściana kolankowa), ściany szczytowe, kominy do projektowanej wysokości, wieniec, ściany działowe parteru – 10 000zł

5. Dach – konstrukcja więźba, ściany działowe – 18 000 zł

6. dach – foliowanie, pokrycie dachówką, obróbki blacharskie i orynnowanie, ścianki działowe poddasza – 20 000 zł

Razem : 95 000 zł

W kosztorysie nie uwzględniono:

- ocieplenia budynku

- elewacji zewnętrznej

- zagospodarowania terenu

- gładź, malowanie

- regipsy i ocieplenie poddasza

- podłogi

- glazura, terakota

- drzwi wewnętrzne

- c.o.

- armatura biała i wyposażenie.

Hej,

Troche dużo miejscami. U mnie było tak:

Instalacje elektryczna 6500zł (materiały + robocizna - bez gniazdek)

Tynki 16500zł

Okna - 8080zł (PCv - w tym są okna tarasowe)

Rury kanalizacyjne (stan "0") około 1000zł

SSO - cena za całośc (z robocizną) 179tys zł.

To tyle tytułem wstepu.

Natomiast jezeli chodzi o koszty robocizny to jak rozumiem wychodzi 94tys zł ?

Ja za SSO płaciłem 30tys zł więc rozbieżnośc jest spora.

nie odniosę się do wszystkich cyfr, bo tak szczegółowo to juz nie pamiętam, ale my za robotę SSO w 2007 roku płaciliśmy 80 tys. przy czym byla to sama robota - bez organizacji materiałów itp.. gdyby mi ktoś taką ofertę zbiorczą i dokładną zrobił to bym byla bardzo szczęśliwa :)))) bo przynajmniej z góry wiadomo ile się będzie płacić.

Witam :D

Dzieki za szybką odpowiedź.

Też uważam ze dużo ale mam pytanie czy to co napisałam to SSo czy SSZ bo nie bardzo wiem jak tą różnicą tu znaleźć.

Co do elektryki to nie mam pojęcia co sie mieści w tych 15 000 tyś.(pan mi nie rozpisał) a wycenę zostawił żonie wiec nie miałam okazji porozmawiać.

Jeśli chodzi o tynki to kwota wychodzi dwa razy drozej niż u Ciebie i do tego to tylko w środku jak rozumiem z tego co napisał bo ani ocieplenia na zewnątrz (a miał być styropian 15 a cegła to porotherm 25) ani tynków nie liczył.

Wiec za co te 30-35 tyś czy to mozliwe żeby to kosztowało aż tyle.

Inaczej sie z panem umawiałam miał mi wyliczyć stan developerski a tu ??? :(

Zrozumiałam też że nie ma tam żadnych podłóg nie wspominając o C.O.

Chyba zwrócę się do kogo innego, trochę sie ta ceną zdołowałam.

Dzisiaj mam spotkanie z pania architekt takie dopinające moje zmiany wiec moze jutro uda mi sie juz napisać co zmienialiśmy w naszej Natalce.

Pozdrowienia dla Wszystkich budujących

Magda.

nie odniosę się do wszystkich cyfr, bo tak szczegółowo to juz nie pamiętam, ale my za robotę SSO w 2007 roku płaciliśmy 80 tys. przy czym byla to sama robota - bez organizacji materiałów itp.. gdyby mi ktoś taką ofertę zbiorczą i dokładną zrobił to bym byla bardzo szczęśliwa :)))) bo przynajmniej z góry wiadomo ile się będzie płacić.

Ja za taką ofertę zbiorczą zapłaciłem 50zł - zrobił mi ja człowiek na podstawie danych w projekcie (w programie Zuzia). Było tego zestawienia jakies 20stron.

jeszcze tak lookłam na to zestawienie i faktycznie z tymi tynkami to dziwne trochę, jeśli tylko w środku i bez gładzi to faktycznie bardzo drogo. C.o. to rozumie, że nie robią, bo jeśli to firma typowo budowlana a nie wyspecjalizowana w c.o. to raczej to nie jest ich robota. Kwestia c.o. może byc tak różna, że ciężko dawać ofertę nie wiedząc czego klient oczekuje - czyli czym grzać, czy podłogówka, jaki kocioł itp itp. takich kwestii jest sporo.

de facto to co ci dał to jest stan deweloperski, zostaje tylko c.o., wykończeniówka i wszystkie roboty na zewnątrz. myślę, że trzeba z nim jeszcze pogadać - powyjaśniać dokładnie zakresy robót itp. instalacja elektryczna też może być w b. rozbieżnych cenach - my za 8 tys. mamy robione wraz z gniazdami na zewnątrz, pod bramę, punktami pod lampy na elewacji, instalacja alarmowa prostą (ale ta cena nasza to tak trochę po znajomości, więc się nie sugeruj aż tak bardzo)

Witam :D

Dzieki za szybką odpowiedź.

Też uważam ze dużo ale mam pytanie czy to co napisałam to SSo czy SSZ bo nie bardzo wiem jak tą różnicą tu znaleźć.

Co do elektryki to nie mam pojęcia co sie mieści w tych 15 000 tyś.(pan mi nie rozpisał) a wycenę zostawił żonie wiec nie miałam okazji porozmawiać.

Jeśli chodzi o tynki to kwota wychodzi dwa razy drozej niż u Ciebie i do tego to tylko w środku jak rozumiem z tego co napisał bo ani ocieplenia na zewnątrz (a miał być styropian 15 a cegła to porotherm 25) ani tynków nie liczył.

Wiec za co te 30-35 tyś czy to mozliwe żeby to kosztowało aż tyle.

Inaczej sie z panem umawiałam miał mi wyliczyć stan developerski a tu ??? :(

Zrozumiałam też że nie ma tam żadnych podłóg nie wspominając o C.O.

Chyba zwrócę się do kogo innego, trochę sie ta ceną zdołowałam.

Dzisiaj mam spotkanie z pania architekt takie dopinające moje zmiany wiec moze jutro uda mi sie juz napisać co zmienialiśmy w naszej Natalce.

Pozdrowienia dla Wszystkich budujących

Magda.

SSO - stan surowy otwarty

SSZ- SSO + okna i drzwi

widzisz ja mialem wycene elektryki od znajomego rodziny na samą robociznę na 5-6tys a znalazlem takiego ktory mi to zrobil za 2700zł

Masz napisane przeciez że bez ocieplenia budynku wiec ja to rozumiem jako tylko tynki wewnętrzne. Oczywiście zalezy jakie tynki chcesz. Przy tradycyjnych musisz liczy duzo więcej głownie dlatego że musisz robić na nich pozniej gładź wiec tu moge sie zgodzić że kwota zbliza sie do 25tys zł (przy czym nie 35tys)

U mnie wyszło 420m2 podłogi (w tym 35m2 tarasu i podcienia) - 16700zł (na dole styropian 15cm, na górze 5cm - Austroterm)

Z innej beczki - wlasnie sie dowiedzialem ze ktos wygral nasz przetarg na budowe przylacza elektrycznego wiec moze niebawem pojawi sie wlasny prad na działce :)

a czyli to jest oferta czy kosztorys wg tabel w programie Zuzia????? bo my taki kosztorys też żeśmy mieli (robiony przez teścia, który tym się zajmuje), ale rozbieżności z rzeczywistością były często znaczące i to co dziwne w obydwie strony.

Napisałem że mi ktos robił w Zuzi :p

U mnie duzych rozbieznosci nie bylo a glownie chodzilo mi o to zeby miec zestawienie wiezby dachowej przy czym okazalo sie ze zrobia nam to w tartaku.

I jeszcez jedno wyliczyłam ze sam stan "0" wyjdzie jakieś 55 tyś. z robotą a to są wyliczenia tylko z projetu pan nie widział badań geologicznych , więc kwota moze być jeszcze większa bo na działce jest wysoki poziom wód gruntowych.

Nie wiem jakie są ceny w Szczecinie ale 55tys zł za SSO i tak wydaje mi sie duzą kwota. Ilu ekip się pytałaś ? I jakie rozpiętości cenowe mialas ?

(Ja miałem jakies 30 kontaktów do roznych ekip budowlanych i cenowo bylo od 25-97tys za SSO).

Wstyd sie przyznać ale na razie to moja jedyna wycena(ale na pewno na niej nie skończę) :oops: . Problem w tym że w Szczecinie panuje moda na płacenie za kosztorysy domów - no chyba że powie sie wykonawcy że to on będzie ten dom stawiał, jak dla mnie to dziwne czy u Was też każdy budowlaniec kazał Wam sobie płacić za kosztoryst???

Teraz dopiero patrząc na to wszystko widzę jak jestem niedouczona w sprawach budowlanych i ilu rzeczy nie rozumiem.

Co do programu w jakim był robiony kosztorys to nie sądzę żeby była to Zuzia -wygladał on dokładnie tak jak napisałam na wątku. Nie znam tamtego programu ale myślęże był by chyba bardziej szczegółowy.

No nic to uderzam do innych wykonawców bo z tym to chyba sie raczej nie dogadam ( a był z tak zawnego "polecenia").

Na pewno teraz będę dużo częstrzym gościem na forum (chociaż wątek Natali przestudiowałam od A do Z). Muszę tylko jeszcze nauczyć sie wklejać zdjęcia - czytałam że jest tam gdzieś instrukcja i ruszam do boju.

Dziękuję Wam za szybką interwencję.

Wstyd sie przyznać ale na razie to moja jedyna wycena(ale na pewno na niej nie skończę) :oops: . Problem w tym że w Szczecinie panuje moda na płacenie za kosztorysy domów - no chyba że powie sie wykonawcy że to on będzie ten dom stawiał, jak dla mnie to dziwne czy u Was też każdy budowlaniec kazał Wam sobie płacić za kosztoryst???

Teraz dopiero patrząc na to wszystko widzę jak jestem niedouczona w sprawach budowlanych i ilu rzeczy nie rozumiem.

Co do programu w jakim był robiony kosztorys to nie sądzę żeby była to Zuzia -wygladał on dokładnie tak jak napisałam na wątku. Nie znam tamtego programu ale myślęże był by chyba bardziej szczegółowy.

No nic to uderzam do innych wykonawców bo z tym to chyba sie raczej nie dogadam ( a był z tak zawnego "polecenia").

Na pewno teraz będę dużo częstrzym gościem na forum (chociaż wątek Natali przestudiowałam od A do Z). Muszę tylko jeszcze nauczyć sie wklejać zdjęcia - czytałam że jest tam gdzieś instrukcja i ruszam do boju.

Dziękuję Wam za szybką interwencję.

A powiedz mi po co ci pełen kosztorys budowy ?

Myslę że na pierwszy ogień możesz ustalić z ekipami cenę za robociznę.

Fundamenty, Sciany, Stropy, Więźba, Pokrycie dachu (lub całośc razem). I dopiero jak znajdziesz ekipę której cena za robociznę będzie ok to wtedy baw się z pełnym kosztorysem. Chociaż to i tak nie wiele zmieni. Masz już jeden więc wiesz ile mniej wiecej czego wejdzie. Bedziecie sami zamawiali materiały czy zrzucacie to na ekipę ?

U mnie wygladało to tak że zamawiałem to ja przy czym było to ze składu w którego właścicielem jest jego znajomy. I jak coś brakło to majster sam dzwonił - ja tylko jezdzilem i placilem. Ceny w tym skladzie byly jednymi z lepszych wiec nie mialem co do tego zastrzezen (np EPS037 Austroterm 140zł/m3).

Witam po krótkiej przetwie:)

Nie upieram się przy całkowitym kosztorysie, ale chcaiał wiedzieć tak chociaż w przybliżeniu ile będą nas kosztowały poszczególne etapy z materiałem bo muszę przygotować sie na jakąś określoną kwotę kredytu, a chcielibyśmy go wziąść możliwie jak najmniej (zresztą chyba jak każdy).

Co do zmian w naszej Natalce to na dzień dzisiejszy jest tak:

- przesunięcie drzwi wejściowych o 10 cm w prawo aby było miejsce na szafę w wiatrołąpie

- powiększenie łazienki dolnej o częsć kotłowni

- powiększenie okna w salonie 0 40 cm.

- likwidacja małego wc ( w jego miejsce będzie spożarrka) i nie wiem jeszcze czy zostawimy ściankę między pomieszczeniem gosp. czy połączymy z tą nową spiżarką.

To chyba tyle co do parteru

Poddasze:

- likwidacja ścianek działowych w pokoju L - będzie tam wolna przestrzeń

- pokój obok powiększony o tak zwaną sypialenkę (przesuneliśmy ścianę na tej wolnej przestrzeni) - zciągnięte od agi - sissmyk

- powiększenie łazienki kosztem strychu

- dodanie jednego okna w otwartym pokoju L

- podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak (budujemy z porothermu 25)

i to chyba tyle na dzień dzisiejszy ale myślę że jeszcze coś wyjdzie w praniu

Pozdrowienia dla Natalkowiczów.

witam,

mi polecona i sprawdzona firma, budowa Gdańsk, zrobiła następujący kosztorys:

robocizna do stanu (stan surowy otwarty) dom + dach z deskowaniem - 40.000 i jak porównywalam to jest to dobra cena.

Jezeli jest w tej cenie:

- fundamenty (z izolacją)

- ściany nośne + działowe

- stropy

- więźba i deskowanie

- pokrycie dachówką

- obróbki blacharskie

to ja bym sie wiele nie zastanawial bo cena dobra :)