Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bede musiala zapomniec o tych ilosciach betonu (zeby nie zwariowac) i zyc dalej :wink:

Na izolacje fundamnetow dam raczje styro "zwykle" tzn jakis eps.Mam jeszcze "zgryza" co do foli kubelkowej-w ktora strone kubelkami :) W kilku watkach doradzaja dawca kubelki na zewnatrz styro gdyz twierdza ze dajac je w strone styropianu pod wplywem nacisku i ruchow ziemi przy osiadaniu zniszcza one styropian.Widzialm ze Franzkruu ma je polozone do wewnatrz ale on ma styrodur wiec ten najtwardszy i mozliwe ze takiemu kubelki nie straszne :) Rozumiem ze styropian ciagne do samej gory wiec jezeli poloze na izolacje pozioma pape termozgrzewalna to musze go jakos pomalowac dysperbitem zeby sie od niej nie utlenil?Jak wy to robiliscie u sibie i czy folia jest tylko przylozona i zasypana ziemia czy jakos przymocowana od gory?Jesli chce dac na cokol plytki to musze ja uciac ponizej koncowej wysokosci fundamnetu na jakies 30-50 cm?

Sorki za takie "glupie" pytania ale juz mam przy wszystkim watpliwosci choc wczesniej myslalam ze wiem jak sie to robi :oops:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Franzkru Towje ceny budowy sa dla mnie pocieszajace i mam nadzieje ze w pozniejszym etapie bede juz miala podobne kwoty :) Moj majster mowil ze 240 tys to bedzie mnie kosztowal SSO ale ja nawet nie chce o tym myslec bo przeciez mam podobny metraz do Twojego i widze ze da sie taniej :) Bylebym wyszla z tej cholernej ziemi :x

Franzkru Towje ceny budowy sa dla mnie pocieszajace i mam nadzieje ze w pozniejszym etapie bede juz miala podobne kwoty :) Moj majster mowil ze 240 tys to bedzie mnie kosztowal SSO ale ja nawet nie chce o tym myslec bo przeciez mam podobny metraz do Twojego i widze ze da sie taniej :) Bylebym wyszla z tej cholernej ziemi :x

Ja dawałem kubełkami do wewn bo po to są. Jeżeli chcesz dać na zewn to daruj sobie folie kubełkowa i daj zwykła budowlana. Radził bym ci dac jednak XPS a nie EPS. Głownie dlatego że ten drugi może sie zniekształcić/utlenic po kilkunastu latach. Róznica w cenie całości nie jest chyba zniewalajaca.

Tzn powiem ci tak ja na początku martwiłem się każdą wydaną złotówka i liczyłem gdzie kupie cos taniej. Po którymś tysiacu mi przeszło.. ;)

Tzn nie żebym odpuścił - zostało mi we krwi szukanie najtańszych materiałów/ekip ale wole niektóre rzeczy robić tak jak powinny być czyli XPS jest do izolacji cieplnej do stosowania w niekorzystnych warunkach (woda,nacisk itd). Więc niech tak będzie.

Dodam jeszcze że fundamenty mam niejako izolowane od 2 stron tzn ekipa przed zasypaniem wyłożyła mi fundaments EPS (5cm) od środka. Nie sprzeciwiałem się temu bo i tak sie poniewierał na działce.

A to ile ci wyszło za fundamenty ?

Robert jeszcze ich nie skonczylam-moze dzis wkoncu zaleja reszte :x

Na razie jak pisalam poszlo 47 kubikow po 220 zeta a ma ich jeszcze byc podobno 27 wiec sam beton wyjdzie okolo 15 tys :evil: Moze nie bede musiala kupowac duzo piachu do srodka skoro nie wybierali az tak bardzo ziemi (sciagneli tylko okolo 20 cm) Tak sie caly czas ludze ze pierwsze koty za ploty z klopotami a potem bedzie juz z gorki :) Maz liczyl ze gdybysmy robili fundament w szalunkach do dolu potrzeba by bylo "tylko" 27 kubikow.

Pamietasz jaka masz laczna dlugosc fundamentow?U nas wyszlo cos kolo 66 metrow czyli tego styro tez sporo wejdzie dlatego mysle o tym tanszym za 160 zl a nie styrodurze ktory jest obecnie po 490 zl

Robert jeszcze ich nie skonczylam-moze dzis wkoncu zaleja reszte :x

Na razie jak pisalam poszlo 47 kubikow po 220 zeta a ma ich jeszcze byc podobno 27 wiec sam beton wyjdzie okolo 15 tys :evil: Moze nie bede musiala kupowac duzo piachu do srodka skoro nie wybierali az tak bardzo ziemi (sciagneli tylko okolo 20 cm) Tak sie caly czas ludze ze pierwsze koty za ploty z klopotami a potem bedzie juz z gorki :) Maz liczyl ze gdybysmy robili fundament w szalunkach do dolu potrzeba by bylo "tylko" 27 kubikow.

Pamietasz jaka masz laczna dlugosc fundamentow?U nas wyszlo cos kolo 66 metrow czyli tego styro tez sporo wejdzie dlatego mysle o tym tanszym za 160 zl a nie styrodurze ktory jest obecnie po 490 zl

Łączna długośc fundamentów - wszystkich u mnie to 98mb. Natomiast tych po zewn to około 60mb. Tak swoją drogą to coś sporo ci tego betonu wchodzi. Może zrobili ci za szeroką/wysoką stopę fundamentową ? (ja płaciłem beton po 270zł/m3).

To już twoja decyzja czy kupisz EPS czy XPS. Tylko przemyśl ją dobrze... :p

Sorki zle napisalam-66 metrow to dlugosc fundamentow po zewnatrz-ta ktora mam ocieplic.Laczna pewnie tez wyjdzie kolo 100 meyrwo bo widze ze mamy podobne domy :) ja miala beton po 220 zl ale bez faktury.

U mnie ten fundament w ziemi jest wlasnie jakby wielka stopa .Ma szerokosc okolo 80-100 cm i gleboki na 80 cm .

Dopiero na to beda robic "cienka" scianke w szalunku.Kierownik kazal im powbijac druty zeby nie bylo poslizgu miedz jednym betonem a drugim.Oczywiscie z pospiechu o tym zapomnieli wiec dopiero dzisiaj wiercili otwory i beton do szalunkow znow przesunal sie na jutro :x A jakim dysperbitem malowales fundament ?

Sorki zle napisalam-66 metrow to dlugosc fundamentow po zewnatrz-ta ktora mam ocieplic.Laczna pewnie tez wyjdzie kolo 100 meyrwo bo widze ze mamy podobne domy :) ja miala beton po 220 zl ale bez faktury.

U mnie ten fundament w ziemi jest wlasnie jakby wielka stopa .Ma szerokosc okolo 80-100 cm i gleboki na 80 cm .

Dopiero na to beda robic "cienka" scianke w szalunku.Kierownik kazal im powbijac druty zeby nie bylo poslizgu miedz jednym betonem a drugim.Oczywiscie z pospiechu o tym zapomnieli wiec dopiero dzisiaj wiercili otwory i beton do szalunkow znow przesunal sie na jutro :x A jakim dysperbitem malowales fundament ?

Dobre pytanie - takim który mi nie zje styropianu. Nie pamietam oznaczenia wiem tylkko ze 2 razy wymienialem. Niestety ten ktorym mozna malowac pod styropianem jest najdrozszy. A moze to byl izomur albo cos w tym stylu.

A po co takie wielkie te stopy ? U mnie były szerokie na 50cm i wysokie na 40-60cm (spadek terenu). I na tym ściany fundamentowe szerokie na 30cm. O drutach nie zapomnieli :)

Franzkru ja mam grunt zwirowaty i jak koparka zaczela kopac lyzka 40 cm to zrobil sie otwor szeroki na 80 :wink: Ekipa nie ma zbyt duzo czasu (pozaczynala wiele budow) i tak mnie omotali (nie chcieli szalowoc) ze zgodzilam sie wylac beton prosto w ten wykop (do poziomu gruntu) Dlatego u mnie jakby calosc w ziemi to wielka stopa :x a dopiero to co nad ziemia bedzie na szerokosc 30 cm w szalunkach.Tez balismy sie o pogode bo szalowanie by im troche zajelo a wtedy jeszcze ciagle zapowiadali prze;lotne deszcze i burze.

Czyli wysmarowales mazidlem wodorozcielczalnym np Disprobit,Abizol itd Musze zapytac kierownika czy takie wysmarowane funda przetrwaja zime i jezeli tak to nie bede tego teraz ocieplac (obsypywac ziemia) tylko zrobie to spokojnie na wiosne.

Franzkru ja mam grunt zwirowaty i jak koparka zaczela kopac lyzka 40 cm to zrobil sie otwor szeroki na 80 :wink: Ekipa nie ma zbyt duzo czasu (pozaczynala wiele budow) i tak mnie omotali (nie chcieli szalowoc) ze zgodzilam sie wylac beton prosto w ten wykop (do poziomu gruntu) Dlatego u mnie jakby calosc w ziemi to wielka stopa :x a dopiero to co nad ziemia bedzie na szerokosc 30 cm w szalunkach.Tez balismy sie o pogode bo szalowanie by im troche zajelo a wtedy jeszcze ciagle zapowiadali prze;lotne deszcze i burze.

Czyli wysmarowales mazidlem wodorozcielczalnym np Disprobit,Abizol itd Musze zapytac kierownika czy takie wysmarowane funda przetrwaja zime i jezeli tak to nie bede tego teraz ocieplac (obsypywac ziemia) tylko zrobie to spokojnie na wiosne.

U mnie glina.. wszędzie gdzie sie nie rusze glina.. ;)

Kopali łopatami - niecałe 3dni w 4-5 chłopa. I dzieki temu miałem wykop prawie jak wyszalowany deskami :)

http://lh6.ggpht.com/_kKJMOZbHZgw/SHHifqpK6pI/AAAAAAAABtI/FiKJH9r0BKg/s400/Foto-0168.jpg

Tylko pogratulowac takiego rowku :) Ja to nawet nie smialam prosic zeby wzieli za lopaty bo tam kamien na kamieniu jest wiec sobie mozesz wyobrazic jak wygladal wykop :x

Odkopywales pozniej lawy i robiles ocieplenie do stopy czy ociepliles tylko to co jets powyzej gruntu?U mnie bedzie tylko gora ocieplona i mam nadzieje ze choc troche to pomoze

Tylko pogratulowac takiego rowku :) Ja to nawet nie smialam prosic zeby wzieli za lopaty bo tam kamien na kamieniu jest wiec sobie mozesz wyobrazic jak wygladal wykop :x

Odkopywales pozniej lawy i robiles ocieplenie do stopy czy ociepliles tylko to co jets powyzej gruntu?U mnie bedzie tylko gora ocieplona i mam nadzieje ze choc troche to pomoze

U mnie kamieni nie bylo ale glina straszliwa. Jak kopałem pod słupki ogrodzeniowe to miejscami musiałem przed wkręceniem świdra przeryć kilka cm łopatą bo nie chciał się wkręcać.

Mieli szczęście że nie padało bo by chyba w tych wykopach utoneli.

Ocieplałem tylko ściany. Więc miejscami jest prawie metr a miejscami... 30cm. Wiem wiem powinno być po całości ale jak bym to miał odkopać to bym sie chyba na łopacie zajechał (praca siędząca więc człowiek nieprzyzwyczajony do kopania...). Przy czym mondrale mi zasypali ściany fundamentowe wiec musiałem je odkopac, pomalować, połozyc styrodur, folię i zasypać. Dodatkowo puszczałem tamtędy rury od rynien wiec troche mi z tym zeszło.

Co robić z tą ścianką? dawać dwie czy trzy cegły? Ma ktoś może na 3 wysoką? Ciekaw jestem jak dom wyglada wtedy z zewnątrz. Inne domy z dachem czterospadowym nie wygladają źle przy tej wysokości ścianki kolankowej.

My wg projektu dalismy 2 pustaki i wystarczy. Dom i tak jest duży. Nie ma co przesadzać bo się zrobi dopiero landara. :cry:

Co robić z tą ścianką? dawać dwie czy trzy cegły? Ma ktoś może na 3 wysoką? Ciekaw jestem jak dom wyglada wtedy z zewnątrz. Inne domy z dachem czterospadowym nie wygladają źle przy tej wysokości ścianki kolankowej.

My wg projektu dalismy 2 pustaki i wystarczy. Dom i tak jest duży. Nie ma co przesadzać bo się zrobi dopiero landara. :cry:

Dokładnie. Mały nie jest..

Trzeba też wziąśc pod uwagę że każdy pustak wyżej to więcej m3 do ogrzania ;)

Macie rację. Dom mały nie jest, tyle ,że ja go "trochę" przeprojektowałem i może on służyć jako dwa niezależne od siebie mieszkania, osobne wejścia,schody odgrodzone ścianką itp. Na nasze potrzeby wykorzystywać będziemy parter+ pokój nad garażem, później całą górę może przejąć dorosłe dziecko (jeśli zechce) mając tę całą górę tylko na swoje podszeby, tak więc byłoby to mieszkanie ze skosami, choc przynam, że i tak o sporej powierzchni, stąd moje wachania co do wys ścianki.

Czy wg Was cena za dach (materiał i robocizna), dachówka roben antracyt, dach bez deskowania, ale folia najwyższa półka. (Projekt z dodatkową trójkatną lukarną nad garażem), rynny pcv bryza, dwa okna fakro+ wyłaz= wszystko 39 tyś z 7% vat to dobra cena? Pow dachu ok 310 mkw.

Czy ktoś obniżał krokwie w przypadku podniesienia sciany kolankowej o 2 pustaki (porotherm 25) ....czy dom zachowa podobną bryłem z obnizonym dachem jesli krokwie zostaną na tej samej dugości....

Nie wszędzie się tak da. U mnie w warunkach zabudowy jest określone nawet ile ma mieć kalenica (w % długości ściany budynku).