Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie.moglby mi ktos poslac zjecia gdzie macie kominek w salonie.mysle o przeniesieniu go do rogu bo na reszcie sciany moglby wisiec telewizor.z gory dziekuje za fotki jak wy rozwiazaliscie ten problem.

[email protected]

ja przeniosłam pomiędzy kuchnię a salon, wyślę zdjęcie na email.

Czy ja mogę też prosić o te zdjęcia na e-maila, powolutku czeka mnie decyzja co do usytuowania kominka

też poprosze o zdjęcie jak przeniosłaś kominek ,też planowałam przenieść go na wysokość jadalni ale wtedy u góry wychodziłby centralnie na ścianie więc ciekawa jestem jak to rozwiązaliście.

mój mail [email protected]

My właśnie dziś ruszyliśmy i cała jestem w skowronkach.Dziś zaczęli kopać dół.Chcemy wylać fundamenty a na wiosnę ruszyć w górę.

Madzia przeciez komin do kominka muruje(buduje) sie na wczesniej wylanie stopie fundamentowej wiec nie bardzo rozumiem obecne dylematy gdzie usytuowac kominek :roll:

Ja rowniez mam kominek pomiedzy kuchnia i salonem i na gorze wlasnie komin wypada (chowa) sie w scianie dzielacej dwa pokoje.Scianke pomiedzy pokojami zawsze mozna lekko przesunac jedynym "problemem" jest dobre obliczenie miejsca komina aby przeszedl on bez problemu przez krokwie w konstrukcji dachowej.

Madzia przeciez komin do kominka muruje(buduje) sie na wczesniej wylanie stopie fundamentowej wiec nie bardzo rozumiem obecne dylematy gdzie usytuowac kominek :roll:

Ja rowniez mam kominek pomiedzy kuchnia i salonem i na gorze wlasnie komin wypada (chowa) sie w scianie dzielacej dwa pokoje.Scianke pomiedzy pokojami zawsze mozna lekko przesunac jedynym "problemem" jest dobre obliczenie miejsca komina aby przeszedl on bez problemu przez krokwie w konstrukcji dachowej.

No własnie wczoraj rozmawiałam już z moim Wykonawcą i faktycznie tak jest - kominek będzie tak jak w projekcie. Dzięki za informacje tak to jest jak laki bierze sie za budowę domu.

Witam,

Chciałabym sie przywitać! Planuję rozpocząć budowę natalki wiosną...

Będzie kilka przeróbek- min podpiwniczenie (ktoś już robił???), spizarnia w kuchni, powiększenie łazienki na dole kosztem kotłowni...

Mam ogromną prośbę- czy ktoś mógłby przesłać mi zdjęcia swojej łazienki na dole? Jak zagospodarowaliście przestrzeń? Będę ogromnie wdzięczna.

[email protected]

Wiam wszystkich.

Jesteśmy z żoną zczęśliwymi posiadaczami projektu NATALIA od ponad miesiąca - teraz adaptujemy go warunków miejscowych na działce w Rokicinach 25 km od ŁÓodzi.

Zamierzamy wprowadzić kilka zmian których inspiracją byly głównie pomysły wcześniejszych forumowiczów.

Chętnie byśmy zobaczyli w realu Natalię czy to w ok. Warszawy czy Wielunia - na razie tylko bazujemy na zdjęciach z forum i własnej wyobraźni.

Co do rad naszego architekta - to jak podawali poprzednicy ( cieńko ), najchętniej wprowadzają zapropnowane zmiany przez nas i to za odpowiednią opłatą !?

Pozdrawiamy Wszystkich Natalkowiczów ! :roll:

• 2 weeks później...

Witajcie,

noworocznie chciałabym podzielić się z wami kilkoma spostrzeżeniami " tego kto już zbudował" wprawdzie tylko stan surowy ale .... to już pewne doświadczenie.

1. zwróćcie uwagę na okno w dolnej łazience. My ją troszkę poszeżyliśmy i ... moim zdaniem okno jest za małe, a dokładniej za krótkie.

Gdybym jeszcze raz budowała zrobiłabym dłuższe. Ale to oczywiście kwestia indywidualnych upodobań i sąsiedztwa. Teraz okno jest akurat takie że nawet jeśli będzie nie zasłonięte to sąsiad zobaczy najwyżej moje popiersie :D

2. zwróćcie uwagę na szerokość ościeżnicy w dolnej sypialni. U nas ... a podobno było zgodnie z projektem ... wyszła za wąska żeby włożyć fajną szeroką ościeżnicę. Szybko wycięliśmy kawałek muru a z drugiej wąskiej strony dostawiliśy co nieco.

3. Wydłużyliśmy okna dachowe w pokojach ze 140 na 160 i była to dobra decyzja. Fajne światło.

4. Generalnie b. dużo powierzchni tracimy pod skosami. Dach 33 st zabiera nam ok +/- 20% powierzchni ( pewnie jakiś matematyk może to dokładnie policzyć, tak ze budującym polecam podniesienie o 1 pustak, chyba że ktoś napewno nie potrzebuje dodatkowych metrów.

Jak jeszcze nie było dachu i zobaczyłam to "lotnisko" byłam pewna ze nie trzeba podnosić scianki kolankowej. Perspektywa zmienia się drastycznie z chwilą przykrycia więżby dachem. Gdy w zeszły weekend porysowaliśmy z małżem na podłodze domku poziomy 60 i 180 cm okazało się ze pokój L stracił ok 40% powierzchni :cry: A mogłam posłuchać małża i podnieść o pustaczek :cry:

Oczywiście wszystkie powyższe spostrzeżenia są subiektywne i co dla mnie jest do poprawy dla innych moze być całkiem ok.

Dlatego w Nowym roku życzę wszystkim Natalkowcom trafnych wyborów, mądrych decyzji i mocnej psyche :D

Witam !

miło śledzić dokonania Natalkowiczów i korzystać z Waszych rad , czym bliżej rozpoczęcia budowy ( wiosna 2010 ) tym mamy wiekszego stracha-

żona mówi nawet żeby odpuscić i żyć dalek w M3 - ale te wszystkie miłe hałasy dobiegające od sąsiadów, problem z miejscem parkingowym na osiedlu Łódź-Górna i wiele jeszcze innych pozytywów ....i ,, dogodności mieszkania w bloku " mobilizują mnie do wybudowania NATALII mimo różnych przeciwności.

Pełny wątpliwości a zarazem nadziei że uda Nam się to co WAM składam Wszystkim WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU 2010 - SPEŁNIENIA MARZEŃ

- solidnych, niedogrogich i wiarygodnych firm budowlanych, remontowych ....

- kasy ........

- niskich kredytów i

komfortowego mieszkania w NATALII

• 2 weeks później...

Witam

Właśnie zastanawiamy się nad wyborem projektu i Natalka jest bliska naszemu sercu:) Mało jednak jest jej zdjęć z realizacji, głównie chodzi mi o wykonanie zgodnie z projektem. Czy mógłby ktoś podesłać mi na maila i pochwalić się swoją Natalką? [email protected] Czy posiada ktoś jej zdjęcia wewnątrz? Czy na poddaszu w pokojach są widoczne słupy (jeśli tak to w jakich miejscach one występują?)? Czy ktoś z WAS wybudował Natalkę gdzieś niedaleko Bielska-Białej gdzie można by było zobaczyć ją na żywo?

Z góry dziękuję za odpowiedź.[/u]

Witam

Właśnie zastanawiamy się nad wyborem projektu i Natalka jest bliska naszemu sercu:) Mało jednak jest jej zdjęć z realizacji, głównie chodzi mi o wykonanie zgodnie z projektem. Czy mógłby ktoś podesłać mi na maila i pochwalić się swoją Natalką? [email protected] Czy posiada ktoś jej zdjęcia wewnątrz? Czy na poddaszu w pokojach są widoczne słupy (jeśli tak to w jakich miejscach one występują?)? Czy ktoś z WAS wybudował Natalkę gdzieś niedaleko Bielska-Białej gdzie można by było zobaczyć ją na żywo?

Witam kolejnego potencjalnego Natalkowca.

My budujemy "prawie" zgodnie z projektem. Zmiany są niewielkie i raczej wewnatrz domku. Niestety na dzień dzisiejszy mamy wylany strop i nie wiele widać, ale widziałam Natalię wewnatrz i polecam :) . Dla mnie jest to dom idealny, taki dla mojej rodziny (choc troszkę duży) ale w końcu to dom. Z tego co widziałam to słupy na poddaszu są widoczne, ale idealne do zabudowy np. pod szafy, mnie osobiście one nie przeszkadzają. Jedną rzecz która radzę zrobić jeśli zdecydujesz się na Natalkę to podnieśc ściankę kolankową, my tak robimy, nie za dużo bo dom straci wizualnie od zewnątrz ale 1 pustak jest ok. W razie pytań, pytaj :lol: . Zdjęcia są w moim dzienniku. Pozdrawiam Magda.

Ps Niestey ja buduję w Szczecinie, troszkę dalejo od Bielska Białej, ale zapraszam mozna ogladać.

Witam

Ja buduje przerobioną natalię więc za wiele nie pomoge w tej kwestii.

Powoli zbliżam sie do terminu "przeprowadzka".

Własnie zaczeli robić schody:

http://lh3.ggpht.com/_kKJMOZbHZgw/S0be0rpaINI/AAAAAAAAEps/mJqBK1N21K4/s512/IMG_0227.jpg

Pierwszy stopień został położony o 7 rano dzis (narazie bez koloru) jak dobrze pójdzie to jutro będzie koniec :)