franzkru 15.03.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Hej Nie było mnie w polsce przez miesiąc więc postepów na budowie brak. Miałem plan przeprowadzić się 1 marca i jak widać niewypaliło. Kolejny termin to świeta wielkanocne i mam nadzieje że tym razem nic sie nie zmieni. Zostało nam niewiele do zrobienia. To znaczy w przyszłym tygodniu zaczynamy sprzatanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.03.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Witaj Zajrzyj do mamamatinka bo ona zdaje sie postawil swoja Natalke na Slasku ps Swoja droga podziwiam za samozaparcie w przegladaniu projektow.ja tez przejrzalam baaaaaardzo wiele ale chyba 10 tys tam nie bylo Rowniez interesowalam sie Melodia ale uklad wnetrza bardziej odpowiadal mi w Natalce. Franzkru czy Ty juz mieszkasz i sie nie chwalisz? Mozesz napisac czy jestes zadowolony z pracy elektryka?(bo ze cene miales dobra to wiem ) Czy potrafil doradzic czy szedl na latwizne i zrobil tylko to co chciales?Kupowales sam materail do instalacji czy bylo to w jego gestii oraz jakimi wogole przewodami (firma) ciagles to u siebie? U nas budowa ciagle ma zastoj bo nie mozemy zamontowac okien prze te mrozy Tak jestem zadowolony z jego pracy. Jest jeden mały problem ale rozwiążę go sobie sam bez wzywania go do siebie (2 kabelki pomylone w skrzynce). Calośc materiałów kupował pan Grzegorz. Nie wiem o co pytasz z tą łatwizną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 23.03.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Nie dostawalam powiadomien stad to opoznienie w odpowiedzi Przede wszystkim gratulacje i trzymam kciuki za bezproblemowa przeprowadzke Co do elektryka to chodzilo mi o to czy gosc jest na tyle dobry w tym co robi ze umie podpowiedziedziec jakies sensowne rozwiazania ktore np beda ulatwialy zycie w domu w pozniejszym czasie (np dodatkowy wylacznik do swiatla gornego przy lozku itp) czy ciagnie tylko kabelki wg wskazowke inwestora.Nie mam juz sily czytac nt elektryki(dalej jest to dla mnie temat rzeka) dlatego szukam kogos kto bedzie mial i fach i "wyobraznie" Nie potrzebuje tworzyc domu inteligentnego ale chce miec sredniej klasy instalacje w ktorej bedzie przewidziane jakies dodatkowe mozliwosci za x lat.Czy ten Twoj elektryk robil wszystko wg Twoich wytycznych czy np sam przewidzial ze robiac instalacje TV/SAT pusci taki (odpwoiedni)kabel aby mozna bylo w kilku pokojach ogladac tv na roznych programach z jednego dekodera (multoroom) O to wlasnie mi chodzi. Czy przy umawianiu sie z cena podal Ci jakas srednia cene za pkt (pisze srednia bo wiem ze inaczej licza "zwykle" pkt inaczej pkt schodowe,sile itd) i jesli tak to czymozesz napisac ile ona wynosila? Ta instalacja elektryczna chyba bedzie mi sie odbijac czkawka przez najblizsze lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 24.03.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Nie dostawalam powiadomien stad to opoznienie w odpowiedzi Przede wszystkim gratulacje i trzymam kciuki za bezproblemowa przeprowadzke Co do elektryka to chodzilo mi o to czy gosc jest na tyle dobry w tym co robi ze umie podpowiedziedziec jakies sensowne rozwiazania ktore np beda ulatwialy zycie w domu w pozniejszym czasie (np dodatkowy wylacznik do swiatla gornego przy lozku itp) czy ciagnie tylko kabelki wg wskazowke inwestora.Nie mam juz sily czytac nt elektryki(dalej jest to dla mnie temat rzeka) dlatego szukam kogos kto bedzie mial i fach i "wyobraznie" Nie potrzebuje tworzyc domu inteligentnego ale chce miec sredniej klasy instalacje w ktorej bedzie przewidziane jakies dodatkowe mozliwosci za x lat.Czy ten Twoj elektryk robil wszystko wg Twoich wytycznych czy np sam przewidzial ze robiac instalacje TV/SAT pusci taki (odpwoiedni)kabel aby mozna bylo w kilku pokojach ogladac tv na roznych programach z jednego dekodera (multoroom) O to wlasnie mi chodzi. Czy przy umawianiu sie z cena podal Ci jakas srednia cene za pkt (pisze srednia bo wiem ze inaczej licza "zwykle" pkt inaczej pkt schodowe,sile itd) i jesli tak to czymozesz napisac ile ona wynosila? Ta instalacja elektryczna chyba bedzie mi sie odbijac czkawka przez najblizsze lata Hej, Ja miałem zaplanowaną instalacje przed przyjściem elektryka więc za wiele nie mógł zabłysnąć. Jeśli chodzi o TV/SAt to zaproponował mi dobre rozwiązanie - http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_na_multiswitchu_w_domu_jednorodzinnym_schemat04.htm (przy czym mam tak rozciagniete kable do LAN że mogę spiąc dekodery ze sobą) Do tego nie musiałem mu mówic ile gniazdek gdzie montowac tj w miejscu gdzie ma stać tv i cały sprzęt od razu zrobił mi 5 gniazdek (+ 1 TV, 1 LAN, 2 głosniki) Tutaj masz wycinek maila którego dostałem od Pana Grzegorza: "Pkt .Św.-27 zł. Brutto -wykonanie YDYt Pkt .Św.-33 zł. Brutto-wykonanie w peszlu Pkt.siłowy-7 zł za mb. Brutto(również wlz) Montaż biały(gn;lampy;wył;itp.)3,66 Brytto za szt. Rozdzielnica zabezpieczenia obwodowego-150 zł BRUTTO(montaż +podł.) ZKL+1(skrzynka licznikowa)-250 zł brutto Wykonanie instalacji alarmowej-250zł Brutto(bez podłączenia) Instalacja domofonowa i telefoniczna Gratis Instalacja komputerowa(LAN)20zł/pkt Instal.TV-Sat( w zależności od jej wykonania)do 60 zł brutto Pomiary oraz protokół odbioru budynku w jest oczywiście już usłudze" Podane ceny są sprzed roku i pewnie uległy zmianie (pkt liczył z tego co pamietam gniazdko+lampa jako jedno) ps:Mozesz jeszcze spytać aki-aki bo chyba u niej teraz robi elektrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 24.03.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Natomiast jesli chodzi o przeprowadzkę to pewnie będzie bezproblemowa tylko ten cały sy...bałagan mnie ciut przeraża. W każdym mozliwym miejscu jest spora warstwa kurzu/pyłu. Mam nadzieję że my i odkurzacz to wytrzyma. W sobotę zaczynamy WIELKIE sprzatanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 24.03.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Seedeczne dzieki Mam do gsocia nr tel wiec przedzwonie i poprosze o maila apotem wysle swoje rzuty ze wstepna koncepcja instalacji i poprosze o wycene. Czy ceny ktore podales za pkt sa cenami razem z materialem?Kojarze ze elektryka wyszla u Ciebie cos okolo 6 tys ale nie pamietam ile miales pkt wiec ciezko mi to sobie policzyc zwlaszcza ze pkt sa roznie liczone. Mozesz jeszcze zdradzic czy goscia miales przez kogos poleconego ze znajomych czy znalazles go na forum ( nie znalazlam innych wpisow t tej osoby ) Rozumiem ze aki-aki zdecydowala sie na niego po twoich rekomendacjach Chcialabym miec wykonana ulsuge kompleksowa razem z alarmem i odgromowka a z tego co widze u Ciebie w wycenie alarm byl liczony tylko za rozlozenie kabli.Jesli gosc nie czuje sie na silach to poszukam innego instalatora do samego alarmu . Jesli chodzi zas o spratanko to mimoz ze nie masz jeszcze w domu na blysk to na pewno nie przyslania wam to radosci z mozliwosci rychlego w nim zamieszkania.Doskonale rozumiem o co chodzi z tym pylem bo ja jestem dopiero po pierwszym ogarnieciu domu (pierwsze zamiatanie) a juz przez 3 tyg nie moglam sie wylizac z chorobstwa(wszystko siadlo na gornych drogach oddechowych) Mam nadzieje ze mimo zamieszkania bedziesz zagladal do tego watku ps Fajny awantarek - to Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 25.03.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Seedeczne dzieki Mam do gsocia nr tel wiec przedzwonie i poprosze o maila apotem wysle swoje rzuty ze wstepna koncepcja instalacji i poprosze o wycene. Czy ceny ktore podales za pkt sa cenami razem z materialem?Kojarze ze elektryka wyszla u Ciebie cos okolo 6 tys ale nie pamietam ile miales pkt wiec ciezko mi to sobie policzyc zwlaszcza ze pkt sa roznie liczone. Mozesz jeszcze zdradzic czy goscia miales przez kogos poleconego ze znajomych czy znalazles go na forum ( nie znalazlam innych wpisow t tej osoby ) Rozumiem ze aki-aki zdecydowala sie na niego po twoich rekomendacjach Chcialabym miec wykonana ulsuge kompleksowa razem z alarmem i odgromowka a z tego co widze u Ciebie w wycenie alarm byl liczony tylko za rozlozenie kabli.Jesli gosc nie czuje sie na silach to poszukam innego instalatora do samego alarmu . Jesli chodzi zas o spratanko to mimoz ze nie masz jeszcze w domu na blysk to na pewno nie przyslania wam to radosci z mozliwosci rychlego w nim zamieszkania.Doskonale rozumiem o co chodzi z tym pylem bo ja jestem dopiero po pierwszym ogarnieciu domu (pierwsze zamiatanie) a juz przez 3 tyg nie moglam sie wylizac z chorobstwa(wszystko siadlo na gornych drogach oddechowych) Mam nadzieje ze mimo zamieszkania bedziesz zagladal do tego watku ps Fajny awantarek - to Ty? Hej, Wydaje mi się ze jest to cena za robociznę. Za całośc wyszło nam cos koło 5tys jesli mnie pamięć nie myli. Natomiast do Alarmu polecam ci firmę która robiła u mnie alarm (poszło na priv). Pana Grzegorza znalazłem przez szukajfachowca.pl i po wizycie na budowie wydawał mi się dobrym wyborem. ps: Tak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 25.03.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Witam Wszystkich Franzkru oj zazdroszczę , zazdroszczę takie sprzatanie poprzeprowadzkowe to tylko już sama przyjemność, a do tego wiosna przyszła i na pewno miło wyjśc sobie na własny ogródek - nawet jeszcze nie zagospodarowany Mam pytanie czy ktoś z Was montował solary próżniowe??? I jak się one sprawuja ??? Czy podgrzewają tylko wodę czy ogrzewają również dom w jakimś stopniu ??? Bo jeśli tylko wodę to chyba nie wielkie oszczędności na gazie bedą. Pomóżcie bo moze się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 25.03.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Franzkru uwazam ze miales bardzo dobra cene tej elektryki.Ja chyba za duzo namnozylam tych pkt a teraz glowkuje jak zrobic to tanio Dzieki za namiary -kiedys spisalam sobie nr do sasiada Madzia u mnie nie ma gazu wiec inwestycja w solary na pewno jest bardziej oplacalna niz w Towim wypadku.Szczeze powiedziawszy przy braku dofinansowania przez Gmine to nie wiem czy Ci sie to (kiedy)zwroci. Ja bralam pod uwage instalacje solarna bardziej pod wzgledem wygody aby nie musiec w lecie zapalac pieca na wegiel i choc w sezonie letnim nie brudzic sie w kotlowni.Mialam jednak kilka obaw co do takiego rozwiazania dlatego zdecydowalam sie na zalozenie pompy ciepla do ogrzewania wody uzytkowej.Jesli cos slyszalas o PC to sa i takie ktorymi mozesz ogrzewac dom ale jest to spora inwestycja(dlatego zrezygnowalismy z tego przedsiewziecia) Instalacja PC do samej wody uzytkowej jest podobna do ceny instalacji solarnej a zaleta jest to ze moze podgrzewac wode nie tylko wtedy kiedy swieci slonce Ja wole takie rozwiazanie i nie musze sie martwoc czy nic sie nie stanie kiedy wyjade na wakacje a slonce bedzie dawalo po solarach przez 30 dni Tutaj masz linka do przykladowej pompy -poczytaj http://www.pompyciepla.com.pl/pliki/Katalog%20Dimplex%202009%20cwu.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobil 28.03.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 witajcie, mam pytanko do "praktyków" czy więźba podana w projekcie (chodzi mi o długość) jest prawidłowa ponieważ w tartaku zadali mi pytanie czy doliczyć naddatek 20cm do krokwi i sam nie wiem, wolę by nie okazało się że jest z krótka, a drugie pytanie do osób które podnosiły ścianki kolankowe czy wydłużały krokwie czy robiły dach zgodnie z projektem pozdrawiam wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 28.03.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 witajcie, mam pytanko do "praktyków" czy więźba podana w projekcie (chodzi mi o długość) jest prawidłowa ponieważ w tartaku zadali mi pytanie czy doliczyć naddatek 20cm do krokwi i sam nie wiem, wolę by nie okazało się że jest z krótka, a drugie pytanie do osób które podnosiły ścianki kolankowe czy wydłużały krokwie czy robiły dach zgodnie z projektem pozdrawiam wojtek Witaj ja robiłam dach zgodnie z projektem, podnosiliśmy ścianę kolankowa i krokwie też zostały wydłużone, ale niestety nie wiem o ile musze zapytać wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 29.03.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 wobil dla spokoju sumienia dodaj sobie te 20 cm rezerwy do wierzby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 03.04.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Zdrowych, Pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego "Alleluja" ✿............(..(..( ✿.............\..)..)._..-.._ ✿............__)/.,','.......`. ✿..........,".....`......,--...`. ✿........,"...@.........'....`...\ ✿.......(Y.............(...........;''. ✿........`--.____,.....\..........,..; ✿........((_.,----'.,---'......_,'_,' ✿............(((_,-.(((______,- ….......o00o……………….. Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ vVVv..00✿00…_…..… o00o... (___).`0000´._.(_)_..00✿00.. .~Y~……..|….(_)✿(_).0000.\| ….\|… …..\|/…/.(_)….\|.\|/.|/.\| \\|//.\\|//.\\|//.\\|//.\\|//.\\|// ♥_._♥_._♥_._♥_._♥_._♥_._♥ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 09.04.2010 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Musze wyciagnac ta nasza Natalke bo pzrepadnie w czelusciach nowego forum ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 19.04.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Witajcie, w ramach podciągania tematu a zwłaszcza podziękowań, Nieniejszym, Wszem i Wobec, chciałam podziękować Franzku za namiary na baaardzo dobrego elektryka;) Facet zrobił wszystko lepiej niż się spodziewałam i dość tanio. O niektórych rzeczach pomyślał za mnie;) Dzięki Franz;) Piwko wielkie ci stoję Wszystkim chętnym dane elektryka udostępnię na priv;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 21.04.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witajcie, w ramach podciągania tematu a zwłaszcza podziękowań, Nieniejszym, Wszem i Wobec, chciałam podziękować Franzku za namiary na baaardzo dobrego elektryka;) Facet zrobił wszystko lepiej niż się spodziewałam i dość tanio. O niektórych rzeczach pomyślał za mnie;) Dzięki Franz;) Piwko wielkie ci stoję Wszystkim chętnym dane elektryka udostępnię na priv;) Cieszę się że Pan Grzegorz stanął na wysokości zadania. Porzadny i pracowity z niego człowiek. Jak bedę mieć chwilę to podeje zobaczyć jak wam idzie My zabieramy się za zagospodarowanie ogrodu i powoli urzadzmy się w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobil 27.04.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 witam,mam ogromną prośbę czy może ktoś prowadził sobie zestawienie ile czego poszło: stali, bloczków betonowych itd. do budowy natalkija będę budował z PTH 25 P+W jeśli ktoś dysponuje takim zestawieniem będę wdzięczny prv: [email protected] pozdrawiamWB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boja2401 13.05.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Co tu tak cicho? Wszyscy na budowach? Chwalcie się proszę swoimi postępami, szczególnie fajnie ogląda się już urządzanie wnętrz, a tu nic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 13.05.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Co tu tak cicho? Wszyscy na budowach? Chwalcie się proszę swoimi postępami, szczególnie fajnie ogląda się już urządzanie wnętrz, a tu nic.... Ja powolutku zaczynam urzadzać, ale coraz mniej czasu mam na uzupełnianie dziennika i staram się robić to hurtowo, jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam do lektury:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobil 16.05.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 witam,mam ogromną prośbę o kontakt z osobami które montowały w swojej natalce reku: prv: [email protected] mam parę pytań technicznych m.in. o centralę (a w zasadzie jej wydajność) ponieważ propozycje firm są nieraz skrajne z 400 do ponad 800 pozdrawiamWB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts