Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hmm, nie wiem, czyli wynika z tego że Sylwia nie w odbiciu lustrzanym dawałaby ci kuchnię na północ a salon na południe, a więc północ masz po lewej a południe po prawej stronie domu. Ale okno kuchenne w Natalii nie wychodzi na bok domu tylko na przód więc de facto u ciebie byłoby na wschód? Czy dobrze cię rozumiem?

U mnie jest nieco inaczej bo północ mam na ścianie frontowej ale nie centralnie tylko tak bardziej od strony garażu (odbicie lustrzane), a więc ja w Natalii mam kuchnię na północ, a salon na poł-zach (bo główne wyjscie na taras robimy nie z tyłu lecz z boku domu).

Ja ci powiem, że jeśli chodzi o strony świata to głównie brałam pod uwagę, żeby salon był na pol zach i jak najmniej pomieszczeń na północ - i to mi Natalka daje. A jesli chodzi o kuchnię to bardziej patrze na aspekty funkcjonalne i ja nie chcialabym kuchni oddzielonej od salonu komunikację (korytażem prowadzącym do pokoi.

Hej

Czy Ktos z Was zastanawial sie jak bedzie sie mieszkalo na takim poddaszu?Projekt Natalii odpowiada mi ze wzgledu iz jak na parterowke ma 3 sypialnie na gorze i az 2 dodatkowe pokoje na dole.teraz przyszla mi mysl jak sie bedzie mieszkalo w pokojach ktore maja tylko okna dachowe-co z zalegajacym sniegiem?uchylaniem okna i niespodziewanym deszcze?Poczytalam troche opini na temat huczacych wiatrow na takim poddaszu i szczerze powiedziawszy jestem troche podlamana :(

Szkoda ze Joolaa czesto tutaj nie zaglada bo mialabym prosbe o zamieszczenie jakis rysunkow jak bedzie wygladala jej Natalka po dodadniu lakarn-moze to jest jakies rozwiazanie.

Jestem laikiem odnosnie czytaniaprojektow i moze mi ktos powie czy MajaII z tej samej pracowni ma nad pokojami na gorze jeszzce jakis stryszek czy jest to takie same rozwiazanie jak w Natalii?

Niech juz wkoncu przyjdzie wiosna bo nie moge sie doczekac rosnacych Natalek w realu :)

kakusku, jesli chodzi o poddasze to moja osobista opinia jest taka - w pokojach z tylko oknami dachowymi mieszka sie super. mam teraz mieszkanie w którym mamy 11 okien dachowych i jedno zwykłe (w kuchni) - mieszkamy na poddaszu. Plusy to: dużo światła w pokojach (o wiele więcej niz w identycznym mieszkaniu piętro niżej), nie trzeba miec (prać, prasować, zakładać) firanek, nikt przze okno nie zajrzy, w nocy widac gwiazdy, de facto nie ma sensu zbyt często okien myć, bo i tak na drugi dzień brudne, ale poniewaz tafle sa pod innym kątem niz w zwykłym oknie to nie rzuca się to tak w oczy. Minusy to: przy mocnych opadach szeroko okna nie otworzysz (ale według mnie mikrouchył jest wystarczający do wietrzenia), przy b. dużym śniegu śnieg lezy na oknie (co paradoksalnie sprawia w ciągu dnia że jest w pokoju bardzo jasno (mozna oczywiście poruszać odrobinkę oknem i śnieg zjedzie), oczywiście mozliwości meblowania pokoju ze skosem sa inne niz zwykłego, no ale dla jednego to plus dla innego minus - dla mnie akurat plus. Jesli chodzi o wiatry czy desz uderzający w dach - jest to uciążliwe (dla mnie) tylko przy mega gradzie i takim huraganie jak był ostatnio (moż ez miesiąc temu) - ale wtedy spać nie mogli równiez ci oc nie pod dachem śpią. Także, ja osobiście nie widzę powodów do podłamywania się - według mnie poddasze to bardzo przyjazne miejsce do życia - przytulne, domowe. Także opiniami się aż tak bardzo nie sugeruj, tylko musisz sama zdecydować czy poddasze to cos dla ciebie. W naszej natalce sypialnia nasza (rodziców) będzi ena dole bo tak chcemy (żadnych schodów) a góra będzie królestwem dzieci (plus funkcje pomocnicze - warsztat + ew. pralnia)

Dzieki-nie ma jak opinia uztkownika takiego poddasza :)

Juz sie troche uspokoilam bo przeczytalam ze sa rozne rodzaje okien dachowych -przy tych nowoczesnych nie ma problemu z myciem ,odsniezaniem,deszzcem itd.

Ja rowniez planuje na gorze sypialnie dla swoich dzieci ale nie chcialabym zeby bali sie tam zasypiac slyszac pod dachem jakies trzaski i dziwne odglosy-podobno to kwestia dobrej izolacjii poddasza.

Jestem pozytywnie zaskoczona ze przy takich oknach jest duzow wiecej swiatla w pokojach niz np z lukarna.Szczeze powiedziawszy zaczelam wczoraj znow ogladac projekt MajaII ale boje sie ze koszt budowy bylby znacznie wyzszy od Natalki no i ma tylko 1 dodatkowy pokoj na dole :(

Mam nadzieje ze ze jak juz decyzja zapdnie dzieci nie beda mi przychodzic w lecie na dol narzekajac na duchote :)

kwestia naświetlenia pokoi jest też związana z tym jak duże sa okna, tzn. np. jaki odsetek pow. ścian danego pokoju stanowią. Nie znam się na tym ale z tego co czytałam 10-15% daje wystarczające doświetlenie. Ja byłam w natalii na zywo i prawde mówiąc będę jeszcze rozważać powiększenie okien dachowych, albo np. dodanie, szczególnie tam, gdzie będa one na północ. Np. ja teraz w duzym pokoju który duzy jest głównie z nazwy - (ma może jakieś 19 m2) mam 4 okna dachowe w dwu rzędach - a więc i światła jest dużo.

Witam. My po mozolnych poszukiwaniach w końcu trafiliśmy na projekt który spłeniłł nasze oczekiwania i to właśnie na Natalkę. Myśleliśmy już nad Veroną, Piaskiem Pustyni, Wierzbą, Melodią ale wszędzie było za dużo przeróbek i wciąż nam coś nie pasowało, a tu przez przypadek mąż znalazł Natalię. Niestety mamy trochę wąską działkę sz. 24 do 20 /bo sie zweza/ i dl na 36. Dlatego podstawowym zabiegiem jaki musimy i w sumie też chcemy zrobic to wsunąć się z garażem w miejsce pomieszczenia gospodarczego i małego kibleka. Minusem jest w projekcie to, że przy większym pokoju na dole, który chcemy przeznaczyć na sypialnię nie ma garderoby dlatego pokój obok chcemy przeznaczyć na garderobę i pomieszczenie gospodarcze.

Ogromny + to przestronna kuchnia i salon! Fantastyczne ulożenie pomieszczeń! A jeszcze taras musimy przesunąć na bok dlatego się też zastanawiamy czy nie wykonać zabiegu polegającego na zrównaniu ściany tarasu obecnego ze ścianą pokoików obok przez co zyskamy większą powiechnię na salon. Na dole tyle. Troszkę mała łazienka ale się przeżyje.

Góra. Dużo pomieszczeń! Ogromny plus. Wywalimy tylką tą dziwną garderobę. Reszta ok.

Co o tym myślicie. Może macie jakieś propozycje? Mamy nadzieję, że zgodę na zmiany dostaniemy bez problemu.

Pozdrawiam miłośników Natalki.

wychodzi na to, że ja ostatnio tutaj najbardziej aktywna jestem :) Witamy kolejnego Natalkowca!!!!

moje spostrzeżenia - nie boicie się, że zwężając bryłę domu straci on proporcje?? ja bym się trochę tego bała - wydaje mi sie że warto skonsultowac to z architektem zanim kupicie projekt - to powazna zmiana która wynie na dach, my chcieliśmy wprowadzać mniej znaczące zmiany a architekt powiedział nam że przy takich zmianach lepiej byłoby zrobić projekt induwidualny (na bazie np. Natalii) - tylko, że nasz architekt jest akurat z tych którzy taki indywidualny projekt zrobiliby za ok. 3 tys. więc w takiej opcji miałoby to sens.

pomysł z garderobą i pom. gosp. w mniejszym pokoju na dole jest ok. chociaż my akurat natalke wybieraliśmy głównie dlatego, że ma właśnie 2 pokoje na dole - czyli nasza sypialnia + pokój maleństwa (które mam nadzieję się pojawi) w gdy maleństwo podrośnie pójdzie do brat ana górę a na dole bedzi etam gabinet. My przesunęliśmy ściankę i teraz ten pokój dalej od łazienki jest większy i to bedzie nasza sypialnia a garderobę dokleilismy do niej tak jakby na tylnym tarasie - taras główny będzie też z boku domu.

A czemu musicie taras na bok przesunąć?? Wydaje mi się, że przy waszych wymiarach działki o wiele lepiej byloby miec taras z tyłu domu z widokiem na resztę działki.

Mozna zrównać ściane tarasu ze ściana pokoi, ale zuboży to tylna bryłe budynku i wyeliminuje zadaszenie tylnego taras- ale na pewno da więcej światła z tyłu salonu.

Franzkru, powiem ci byłam w Natalii na żywo i jeśli ta dolna łazienka ma być waszą małżeńską łazienką to warto by ją było powięszyć - jest naprawdę mała - albo wanna albo prysznic. My powięszamy ja o połowę pom. gospodarczego a więc bedzie niemal 2 x większa.

A czemy wywalacie te dziwną garderobę?? Co tam chcecie mieć?? Mnie osobiście ta garderoba wydaje się bardzo praktyczna - zastanawiam się czy nie zrobic tam pralni jeszcze nie wiem. U nas pokój nad garażme bedzie raczej warsztatem - suszarnią z wejściem z garderoby i z garażu schodkami rozkładanymi.

Zgodę na zmiany pewnie dostaniecie, ale przy takich zmianach o których piszesz nie wiem, czy nie warto po prostu na kanwie tego projektu i np. innych w których sa rozwiązania które wam odpowiadają zrobić cos indywidualnego. To zalezy tez od podejścia architekta, ale wiesz przy takich zmianach, to adaptacja jest de facto rysowaniem wszystkiego od nowa. My mamy mniejsze zmiany a i tak architekt do projektu dołączył nowe rysunki tak żeby projekt byl czytelny.

Pozdrowionka!!!

hmm chyba ze podalam wymiar dzialki. dlatego dla jasnego obrazu wstawiam zdjecie.

http://img213.imageshack.us/img213/228/planej8.gif

Co do zmian. oczywiscie najpierw udamy sie do architekta, ktory nam powie co i jak da sie zrobic. Co do projektow indywidualnych - minusem jest niestety cena. fajnie ze wam sie uadlo znalezc kolesia ktory wam zrobi to za 3 tys. chetnie poprosimy o namiary :) moze bedzie w stanie nam pomoc on-line. choc slask w koncu nie jest tak daleko od krakowa. co do drugiego pokoju na dole, nigdy go w planach nie bylo wiec nam na nim nie zalezy.

garderoba na górze? dziwna ja bym poprostu zrobila z tego wiekszy stryszek - gratow pewnie sie troche uzbiera a garaz pewnie juz ich nie pomiesci.

a, no to teraz wszystko rozumiem i to of kors zmienia postać rzeczy - taras z boku wiadomo. W ogóle fajna bardzo działka - w sumie podobna do naszej kształtem tylko, że my budujemy tak jakby po lewej stronie działki w odbiciu lustrzanym.

Namiar na architekta moge dac na priv. jesli chcesz ale wydaje mi sie, że jednak lepiej miec kogos na miejscu kto popilotuje sprawę adaptacji i wszystkich papierów do pozwolenia na budowę.

jakbysmy zostawili bez wcietego garazu front domu wyszedl by za linia zabudowy, wiec niedopuszczalne :(

dziekujemy bardzo. w razie czego podaje namiar. oczywiscie mamy swiadomosc ze najlepiej miec kogos na miejscu ale w kraku sa ceny mega duze za projekty indywidualne, niestety.

biuro_at_mmk.prones.pl

Hej franzkru !!!

Uważam, że zmiana, którą chcecie wykonać (wsunięcie garażu) nie wpłynie negatywnie na proporcje budynku .

Moi rodzice też wsunęli się z garażem do środka, przerobili również garaż na pojedynczy a z boku wygospodarowali miejsce na pomieszczenie gospodarcze i jest ok.

PODPOWIADAM JAK MOŻECIE JESZCZE ZMIENIĆ WASZĄ NATALKĘ MOŻE TO COŚ WAM POMOŻE ...

Jeżeli nie zależy Tobie na dodatkowym pokoju na dole to możesz:

- powiększyć pokój od strony salonu na sypialnię (3.6 m na 3.9 m)

- z pokoju drugiego zrobić od tylnej ściany budynku pomieszczenie gospodarcze (1.8 m na 3.3 m) z wyjściem na zewnątrz i przejściem z garderoby od strony domu

- garderderobę z drugiej części pokoju (1.6 na 3.3 m)

- powiększyć łazienkę robiąc wnękę wsuwając się o 0.5 m na długości 2 m i tam postawić kibelek i bidet - trzeba tam wówczas zrobić podciąg, gdyż likwidujemy ścianę nośną i zaaranżować np podwieszanym sufitem.

Jest również inna ewentualność, aby zmienić układ pomieszczeń:

- za garażem zrobić pomieszczenie gospodarcze w miejsce łazienki

- pokój podzielić na łazienkę od strony pomieszczenia gospodarczego z wejściem od korytarza lub według uznania od sypialni (2. 2 m na 3.3 m) i garderobę z wejściem z sypialni (1.7 m na 3.3 m)

Może tak byłoby jeszcze lepiej.

Mi również brakowało garderoby, dlatego też zrobiłam taki manewr: powiększyłam dom o 1 m na szerokości i w ten sposób wygospodarowałm miejsce na garderobę z wejściem z sypialni (2 m na 3.9 m) sypialnię (3.5 m na 3.9 m), mały pokój komputerowy - blisko salonu, na drodze komunikacyjnej - co jest według mnie atutem (2.4 m na 3.9 m) i powiększyłam łazienkę przesuwając schody o metr (2.3 m na 3.0 m a wnękę pod schodami zagospodaruję na szafę łazienkową).

Podobnie jak wy też zlikwidowałam podcień na korzyść salonu, a taras planuję z boku domu. Będzie zadaszony tą samą tylną połacią dachu (nawet dość duże zadaszenie - wysunięty w głąb działki 3.5 m na 5 m przy budynku). Mówiąc obrazowo zadaszenie podobne do garażu lub przedłużonego wykusza. Rzeczywiście powstaje tam prosta ściana lecz z tyłu budynku a to mi nie przeszkadza.

Po swoich zmianach uzyskałam na dole królestwo dla mnie i mojego męża, a na górze pokoje dzieci, łazienkę, pralnię, suszarnię, stryszek i pokój rekraacyjny, czyli pełen komfort.

Na wszystkie zmiany Mg Projekt wyraził zgodę.

Nasz konstruktor też wstępnie się zgodził na wprowadzenie ich w projekcie. W poniedziałek dajemy projekt do przeróbek, a od wiosny ruszamy.

Jeżeli dokonam faktycznych zmian na projekcie i wszystkie będą zatwierdzone to rusunek umieszczę na forum.

Indywidualny projekt zapewne jest ok. Można wszystko zrobić pod swoje potrzeby, jednak to kosztuje. Cena 3 tys. wydaje mi się mało realna, raczej trzeba nastawić się na znacznie większe koszty ( przynajmniej w moim terenie ), ale zawsze warto spróbować - koniec jezyka za przewodnika. Skontaktuj się z jakimś projektantem i przedstaw mu swoje potrzeby a domysły rozwieją się.

Byłam w Natalii już wybudowanej. Do tej pory uważałam, że inwestor podniósł ją o dwa pustaki. Teraz oglądając zdjęcia myślę, że wykonana jest zgodnie z dokumentacją. Nad wieńcem jest rzeczywiście bloczek i kształtka u (tak jak w projekcie), a do wieńca 14 bloczków. Dom wydawał się dość wysoki, bowiem był jeszcze bez podbitki. Zauważcie, że w Natalii planowana jest podbitka w kształcie gzymsu (podobna do schodków). Dlatego zastanówcie się, czy podnosić jeszcze Natalkę. wydaje mi się, że może stracić poważnie na proporcjach. Zobaczcie ją w realizacjach MG projekt to ta sama, którą oglądałam w rzeczywistości.

Witajcie! Renia i Artur z Chełma dziękujemy z rady! My po zastanowieniu doszliśmy do wniosku, że dodatkowy pokoik na dole rzeczywiście przydać sie może w związku z czym, planujemy zrobić tak:

1. Poszerzyć bryłę domu od strony garażu, przez co zyskamy miejsce na pomieszczenie gospodarcze - na wysokości garażu, większą łazienkę i garderobę przy sypialni.

2. I koniecznie powiększamy salon

3. Z zadaszeniem tarasu chemy zrobić identycznie jak Wy.

Co do podnoszenia domu, też się zastanawiamy, choć wcześniej była mowa o tym, że przy tych wymiarach domu i tak poddasze jest przestronne, więc niewiemy czy ma sens.

W Natalce jesteśmy już zakochani! :D

Pozdrawiamy! I z chęcią czekamy na jakieś zdjęcia z realizacji Waszych Natalek.

Taki manewr poszerzenia domu jest możliwy tylko poprzez przecięcie kalenicy poprzecznie. Musicie się zastanowić lub spytać fachowca czy to możliwe. Przy tym zmienią się zapewne proporcje budynku. My poszerzając dom robiliśmy sobie symulację i wyszła ok. Konsekwencją poszerzenia domu było podnieszienie kalenicy garażu, szersze wejście (odległość od słupa do ściany garażu powiększyła się o metr) a przez to wyważyły się części domu garażowa i mieszkalna a w konsekwencji dom nie stracił na proporcjach. Prawdą jest, że wszelkie zmiany ciągną za sobą kolejne sznureczki, dlatego trzeba podchodzić do nich rozważnie lub inaczej mówiąc przemyśleć je. U Was konsekwencją likwidacji pomieszczenia gospodarczego będzie przesunięcie w inne miejsce komina, gdyż przez to zlikwidowaliście sobie przewody kominowe. Poszerzenie, o którym piszecie jakoś jest dla mnie niezrozumiałe. Nie wiem o ile chcecie poszerzyć bryłę. Nie wiem czy konsekwencją poszerzenia nie będzie też podnieszienie kalenicy garażu lub zmiana kąta dachu. Przez poszerzenie stworzy się Wam dość szeroka część garażowo - gospodarcza, a nie mieszkalna, a tak nie jest koniecznie dobrze.