Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

drinkpol a czy można też parę fotek z gotowej natalki, ku pocieszenia bo nas tartak woził z terminem realizacji więźby a teraz zostaliśmy z ręką w nocniku bo twierdzą, że nie mają jak zrobić, wszystkie tartaki mają rezerwację na 1-2 m-ce do przodu DRAMAT!!!!!

[email protected]

pozdrawiam

WB

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej, u nas baaaardzo powoli. Najpierw długo trwała cała papierologia, potem nieco ruszyliśmy z piwnicą (mamy podpiwniczoną natalkę), potem narodziny synka, a teraz czekamy na wylanie stropu. Zdjęcia postaram się wkleić jutro- podjadę z dziećmi na budowę i porobię aktualne fotki.

Jeśli możesz wysłać zdjęcia to poproszę na [email protected]

Powiedz- jak Ci się mieszka? Od kiedy mieszkasz? Udało Ci się wykończyć już górę ? Masz górną łazienkę? Wreszcie- czy widzisz jakieś wady Natalki, które wyszły w trakcie mieszkania?

mam kolejny problem więc piszę :)

oczywiście mój wykonawca otrzymał informację o zmianie w wymiarach bramy garażowej chcemy 4,75m x 2,25m ale wykonawca zrobił 4,7 x 2,5 nie wiem czy takie szerokie bramy robią na taką wysokość, teraz nie wiem wylać wieńca nad bramą garażową 25cm raczej nie ma jak :( poradźcie coś,

przy okazji sprawdzania wysokości nadproży w oknach okazało się że w kuchni jaest na takiej samej wysokości jak w pokoju a okna już zamówione i mamy problem znowu,

czy wszyscy macie takie problemy?

pozdrawiam

Wojtek

Edytowane przez wobil

Witam wszystkich budujących Natalię - szczególnie mamamatinkę bo to jej dziennik tak mnie zainteresował że trafiłam na forum!

My budujemy pod Lublinem, projekt nieco zmodyfikowany (schody są tuż przy wejściu a w ich miejscu garderoba).

Właśnie zrobiliśmy elewację (co mam nadzieję będzie widać - bo to moje pierwsze próby wstawiania zdjęć) i powoli zaczynamy się wykańczać.

http://foto.onet.pl/1wna1,4sskdjkggg5j,p61bb,u.html#p61bb

Edytowane przez katel2

Wobil Normstahl robi bramy w standardzie na 2500 ale wtedy szerokosc powinna byc 4500 .Otowrz sobie prospekt bramy sekcyjne gorne Euro.... i na stronie 43 masz podane wymiary szer i wysok poszzcegolnych modeli http://www.normstahl.pl/pl/do-pobrania.html. Mysle ze mozesz zostawic taka wysokosc a szerokosc zmniejszyc styropianem podczas ocieplania budynku .Mozesz tez w sumie rowniez wysokosc zmniejszyc tym samym sposobem.

Ja przymierzam sie do ocieplenia poddasza i mam dylemat jak rozmiescic oswietlenie w suficie podwieszanym.Dajac lampe na srodku kazdego pokoju nie wychodzi ona na srodku "plaskiego" sufitu ale blizej zaczynajacegos ioe skosu.U mnie wysokosc poddasza to 2,50 Mozecie podzielic sie swoim doswiadczeniem w tej kwesti.Najlepiej wspartym jakimis fotami :yes:Czy oprocz glownej lampy montowaliscie w sufitach jeszcze jakies siwatelka halogenowe i jak zostaly one porozmieszczane?(czy tylkow w suficie czy rowniez na scinach skosnych.Jeden z elektrykow odradzal mi wkladanie opraw w skosy ze wzgledu na znajdujaca sie tam welne.W sumie wolalabym nie meic tam rowniez halogenkow ale boje sie ze pokoj z jedna tylko lampa bedzie ciemny:bash:Bardzo prosze o jakies sugestie jak to u siebie porozplanowywaliscie :D

Fotki zrobione, niestety zapomnieliśmy klucza do drzwi wejściowych i zdjęcia wiatrołapu ciężko było zrobić ale mniej więcej widać jak to wygląda, link:

http://foto.onet.pl/1wna1,4sskdjkggg5j,p61bb,u.html#p61bb

Kuchnia jest od salonu oddzielona barkiem, pod schodami spiżarka miała mieć wejście od strony kuchni ale ze względu na błąd projektanta wejście jest z korytarza (a tam miała być szafa no i się posypało - ale coś wymyślimy)

kakusek my na poddaszu też nie mamy oświetlenia na środku płaskiego sufitu (zdjęcie pralnia z linku), w pokojach poza światłem górnym daliśmy po jednym kinkiecie na ścianie. Halogeny daliśmy tylko w salonie w suficie podwieszanym, na poddaszu też się obawiałam że będzie ciemno ale jest ok, w korytarzu daliśmy świetlik tunelowy.

wiem że może pytanie dziwnie zabrzmi ale szukam informacji ile wam poszło płyt rigips-owych do zabudowy poddasza oraz średniej ilości podwieszanych sufitów, potrzebna mi ta informacja pilnie :)

będę wdzięczny za informację

a pytanie z innej beczki muszę się zdecydować na piec gazowy chcę kondensat jestem zdecydowany na IMMERGAS VICTRIX X 24 1-F (przekonuje cena, spory serwis na moim terenie i 5 lat gwarancji), a na jakie modele wy się zdecydowaliście??

pozdrawiam

WB

Edytowane przez wobil

My będziemy mieć Dietrich-a z oznaczeniem bodajże 24. (jednofunkcyjny, kondensacyjny)

Jakby coś to mogę poszukać dokładnie.

Żadnej bańki nie będzie.

Docelowo w przyszłe wakacje planuję kolektory.

Pozdrawiam

ps. u nas trwa wykończeniówka

Edytowane przez chcemydom

Witam wszystkich serdecznie !!!!

Jestem sympatykiem forum od bardzo dawna. Nawet nie pamiętam dokładnie kiedy trafiłam na fora dot. budowy Natalki. Śledzilam też wiele dzienników.

Od dawna mialam zamiar dolączyć do Waszeg grona, ale nie za bardzo lubię pisać więc caly czas to odkładałam w czasie. W końcu nadszedl ten wiekopomny moment

i postanowiłam pojawić się na forum. Jak już wspomniałam niestety nie lubię pisać, stworzyłam więc mały album z mojej na szczęście już ukończonej budowy i zapraszam do jego obejrzenia.

http://www.picasaweb.google.com/gosia.karczewska

Oczywiście chętnie odpowiem na wszelkie pytania i bardzo miło będzie mi wymienić się z Wami moimi doświadczenia z budowy.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę wytrwałości i mocnych nerwów. Na szcżęcie mam już to wszystko za sobą.

Nooooo! wgniotło mnie w fotelik! Slicznie u Ciebie, zwłaszcza piękne pokoiki dzieci!

Mam pytania: czy coś zmieniałas w projekcie? np wysokość scianki kolankowej? skąd garderoba na dole?jaką masz dachówkę...

Ach i zazdroszczę jak nie wiem bo jak to jestem na etapie bodajże 8 zdjęcia z twojej Galerii...

Slicznie Małgosiu!

Witam Maciejka_Kar gratulujemy już wykończonego domku. Super ogląda się już wykończone wnętrza, gdy u nas takie szarości. Mamy pytanie co do kosztów tej budowy. Jeżeli możesz zdradzić ile kosztowało to wszystko co widać na zdjęciach (może oprócz zagospodarowania podwórka bo z tego co widać to jest ogromne). Jeśli nie chcesz odpowiadać na forum to podaję też priva: [email protected]

Jeszcze raz nasze gratulacje

Pozdrawiam

Ewa