Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Madzioochna jakie ogrzewanie planujecie zrobic? Ja mysle nad peletem i boje sie ze po zmniejszeniu pomieszczenia gospodarczego bede mial tam za malo miejsca :/

My bedziemy mieli gaz.

Mozesz to pomieszczenie gospodarcze przesunąć w miejsce tego małego wc. My np. też zamiast tego wc mamy małą garderobę.

Mam kolejne trzy pytania (i pewnie nie ostatnie :)).

1. Czy podnosiliscie scianke kolankowa? Jesli tak to o ile?

2. Mi i mojej zonie wykusze srednio sie podobaja, a od znajomego slyszalem ze mocno podrazaja budowe domu (glownie chodzi o koszt robienia dachu). Czy ktos z was rezygnowal z wykuszu (lub sie nad tym zastanawial) i orientuje sie ile tak naprawde mozna na tym zaoszczedzic?

3. Buduje moze ktos Natalie w okolicach Poznania? Bylbym wdzieczny za mozliwosc obejrzenia Natalki na zywo :)

Podnosiliśmy o jedną cegłę.

Nam tez w ogóle nie podobają sie wykusze i dlatego z niego od razu zrezygnowaliśmy. W jego miejsce wstawiliśmy okna tarasowe. Ale mozna oczywiście też normalne okna wstawić. Na pewno wychodzi taniej zrezygnowanie z wykuszu, im mniej załamań ma dach tym tańsza robota.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My bedziemy mieli gaz.

Mozesz to pomieszczenie gospodarcze przesunąć w miejsce tego małego wc. My np. też zamiast tego wc mamy małą garderobę.

To nie wchodzi w gre :) Natalka nam sie spodobala bo szukalismy projektu gdzie na parterze bedziemy mieli nasza sypialnie, lazienke i gabinet. Jesli sie zdecydujemy na ten projekt to bedziemy chieli zmienic wejscie do lazienki na parterze by bylo z pokoju, a nie z korytarza. Przy takiej koncepcji WC na parterze dla gosci jest niezbedne :)

Podnosiliśmy o jedną cegłę.

Nam tez w ogóle nie podobają sie wykusze i dlatego z niego od razu zrezygnowaliśmy. W jego miejsce wstawiliśmy okna tarasowe. Ale mozna oczywiście też normalne okna wstawić. Na pewno wychodzi taniej zrezygnowanie z wykuszu, im mniej załamań ma dach tym tańsza robota.

Z tym oknem tarasowym to genialny pomysl :) Musze to sobie zanotowac bo bardzo spodobala mi sie ta koncepcja :D

Z zona zastanawiamy sie nad budowa domu wedlog projektu Natalii. Chcielibysmy go jednak poszerzyc na etapie adaptacji o ok. 1 metr z kazdej strony. Czy ktos z Panstwa cos takiego robil? Jest to mozliwe?

Witam,

Mamy projekt indywidualny. Poszerzyliśmy pokoje na dole o 0,5 m. W związku z tym mamy większy taras i zrobiliśmy wyjście na taras z sypialni. Łazienka na dole ma 6 m2 i jest powiększona kosztem pokoju. Z WC dla gości zrezygnowaliśmy.

Mamy tam garderobę a dalej kotłownię.

Wydłużyliśmy salon. Salon z kuchnią ma u nas 10,9 m długości . W związku z tym powstała wnęka przy wejściu do domu.:)

ścianę kolankową podnieśliśmy o jedną cegłę.

Wszystko widać dobrze na zdjęciach.

http://www.picasaweb.google.com/gosia.karczewska :welcome:

Pozdrawiam

Maciejka_Kar

witam wszystkich :-)

ten wątek załozyli kiedys nasi dobrzy znajomi którzy już mieszkają w swojej Natalce pod Poznaniem:-) Domek nam się spodobał wiec tez właśnie postanowiliśmy budować Natalię w Garbach koło Poznania. Właśnie zamawiamy projekt i szukamy ekipy . Jeśli chodzi o planowane zmiany to chcemy na parterze zrobić swoją sypialnię i garderobę z łazienką czyli poprzesuwamy trochę ściany. Góra ma byc królestwem naszych dzieci :-) Pozdrawiam i do uslyszenia - Kasia

Madzioochna Ladnie wyglada taki taras w ksztalcie litery L. Myslalem w pierwszej chwili ze masz tylko samo okno tarasowe, teraz widze ze wy macie tam caly taras :) Musze sam sie zastanowic czy tak nie zrobic bo wyglada to calkiem, calkiem :D

Maciejka_Kar Dzieki za odpowiedz. Rozmawialem z kolega szwagra, ktory jak sie okazalo jest architektem. Pomysl ktory sobie wymyslilismy z zona nie obszedlby sie bez indywidualnego projektu. Pogadalismy sobie troche z tym architektem i przekonal nas bysmy zamiast poszerzania domu podniesli scianke kolankowa i przebudowali scianki na parterze bo to nie jest zaden problem. Glownie przekonaly mnie argumenty ekonomiczne. Wyliczyl nam ze tak poszerzony dom kosztowalby w budowie o ok. 100 tys zł wiecej bo jak sie zliczy te wszystkie dodatkowe metry to wychodzi z tego blisko 300 metrowy dom :D

kacho Z nieba mi spadacie ;) My z zona zastanawiamy sie nad Natalka i szukamy kogos kto by wybudowal taka Natalke w okolicach Poznania. Czy moglabys sie spytac swoich znajomych czy bylaby mozliwosc obejrzenia ich Natalki? Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc, bo jednak w ciemno (bez obejrzenia jakiegos wybudowanego domu wg tego projektu) boimy sie kupowac projekt.

też jestem po tynkach :) teraz czekam na hydraulika a potem już wylewki.

co do zmian - zlikwidowałam wykusz zamiast tego wstawiłam okna przesuwne - wyjście na taras, zmieniłam położenie kominka - jest na ściance pomiędzy kuchnią a salonem, zmieniłam wejście do dolnej łazienki -od pokoju zamiast z korytarza.

pozdrawiam

Witam, wszystkich budujących Natalkę, my z mężem jesteśmy na etapie wyboru projektu i mamy na myśli Natalkę z Mg i faworyta z muratora.

Niestety nie widzieliśmy żadnego i stąd tak trudno o decyzję.

Czy byłaby możliwość obejrzenia domu Natalii. Jesteśmy z zachodniopomorskiego i byloby dobrze gdzieś w pobliżu obejrzeć ale myślę, że okolice Poznania też byłby możliwe do przejechania i zobaczenia czy Gdańska.

Zwracam się również z pytaniem czy pokoje na górze nie są za duże, bo zależy nam na domu wygodnym ale nie olbrzymim a przy podniesieniu o pustaka zwiększa się wszysko. Jak sami oceniacie dom macie już rozeznanie, w sam raz czy duży. A i jeszcze jedno czy w każdym pokoju na poddaszu jest słup, zastanawiam sie nad tym, czy nie są utrudnieniem przy meblowaniu czy zabawie dzieci.

Witam, wszystkich budujących Natalkę, my z mężem jesteśmy na etapie wyboru projektu i mamy na myśli Natalkę z Mg i faworyta z muratora.

Niestety nie widzieliśmy żadnego i stąd tak trudno o decyzję.

Czy byłaby możliwość obejrzenia domu Natalii. Jesteśmy z zachodniopomorskiego i byloby dobrze gdzieś w pobliżu obejrzeć ale myślę, że okolice Poznania też byłby możliwe do przejechania i zobaczenia czy Gdańska.

Zwracam się również z pytaniem czy pokoje na górze nie są za duże, bo zależy nam na domu wygodnym ale nie olbrzymim a przy podniesieniu o pustaka zwiększa się wszysko. Jak sami oceniacie dom macie już rozeznanie, w sam raz czy duży. A i jeszcze jedno czy w każdym pokoju na poddaszu jest słup, zastanawiam sie nad tym, czy nie są utrudnieniem przy meblowaniu czy zabawie dzieci.

Witam.

Jestem ze Szczecina i wybudowałam Natalkę dokładnie na obrzeżach Szczecina w Dobrej Szczecińskiej. Jeśli macie ochotę mogę swój dom pokazać. Nie jest jeszcze do konca skończony ale widać całą jego okazałaść. Co do wielkości to powiem że dom jest duży a nawet bardzo. Podnosiłam ścianke kolankową i pokoje na poddasz są wielkie, ale słupy w nich zupełnie nie przeszkadzają. Jeśli macie ochote to zapraszam

Witam i zwracam się do Madzi 1976, dziękuję za odzew i oczywiście skoro to możliwe z chęcią obejrzymy waszą Natalię, będziemy bardzo wdzięczni. Jeżeli to możliwe to prosze na meila przesłać może nr telefonu i wówczas łatwiej będzie się umówić; [email protected]

Jeszcze raz dziękuję.

kacho dziekuje za pomoc. Trudno zatem, bede szukal dalej kogos w okolicy blizszej lub dalszej kto bedzie gotowy pokazac mi natalke :) U mnie z budowa sie nie spieszy. Mamy z zona i dziecmi gdzie mieszkac wiec na spokojnie najpierw chcemy dokladnie ustalic czy Natalka to jest to czego tak naprawde chcemy.

Mam jeszcze pytanie dotyczace kosztow budowy Natalki w standardzie pod klucz. Czy koszt 500 tys zł podany na stronie MG Project jest realny? A moze jest mocno zawyzony lub zanizony. Nie oczekuje informacji ile was kosztuje budowa, ale powiedzcie tylko na ile realna jest to kwota :)

hejka...kto wybudował natalkę bez podnoszenia o pustaka?mam dylemat...podnosic czy zostawic zgodnie z projektem..czy te pokoje ze skosami są duże bez podnoszenia i bez problemu można się poruszać :-)?projekt już mamy i wybieramy się do architekta..pozdrawiam

Ja Ci mogę powiedzieć jak się zmienią wielkościowo. Jakiej wielkości są na górze pokoje to masz w projekcie. Natomiast u nas po podniesieniu pokój przy schodach ma jakieś 4m na 7m a pokoje nad salonem i kuchnią są po mniej więcej 5m na 6m. Czyli tak średnio 5m2 na pokój dochodzi po podniesieniu.

Ja nie podnosiłam z tym ze my powiekszalismy troche dom wiec i pokoje automatycznie sa wiksze-uwazam ze w sam raz .Zobacz sobie do dziennika mamamatinka bo o ile dobrze pamietam ona budwoala wg projektu.

Pytanie do osb ktore sa juz po wykonczeniu elewacji zewnetrznej:ile Wam wyszlo metrow?Moj wykonawca policzyl 270 m kw a wg naszych wyliczen wychodzi 225 m kw (jak pisalam mamy powiekszony dom ) Nie wime czy zamaiwac te 45 kubikow styropianu czy mniej:-?

• 1 month później...