kinguś1719509172 29.06.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Zrobiłem trochę zmian w projekcie: 1. Wydłużenie garażu o 60 cm. 2. Wydłużenie salonu kosztem podcienia o 50 cm. 3. Wykusz prostokątny z dużym oknem balkonowym Ja zrobiłem to samo, tyle, że salon powiększyłem o 1m, poza tym mnóstwo innych zmian (również ściany konstrukcyjne). Na dole powierzchnia z garażem to chyba 150 mkw. Moje zmiany były bardzo przemyślane (przynajmniej tak uważam). Co planujesz nad tym prostokątnym wykuszem, obniżasz dach? chyba nie wyglada to dobrze. Ścianę kolankową podnoszę (maskując to z zewnątrz) może nawet o dwie cegły. Zamieszkamy na dole + pokój dla gości nad garażem( tam doprojektowałem trójkątną lukarnę) w przyszłości góra będzie odrębnym mieszkaniem z niezależnym wejściem. Witam, mam pytanie dotyczace powiększenia salonu. Czy zrezygnowaliście z podcienia i jakie wymiary ma wasz salon bez jadalni? pisz na adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinguś1719509172 30.06.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Zdecydowałam się na projekt natalia, ale bardzo chciałabym zobaczyć jak wygląda w rzeczywistości. Jeszcze raz ponawiam prośbę -Czy ktoś buduje w woj.łódzkim lub mazowieckim i czy mogłabym go zobaczyć. Będę baaaardzo wdzięczna!Kinguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 30.06.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Jeśli w mazowieckim to my. Jak coś to kontaktuj się na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avon76 01.07.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 witaj kinguś... my bedziemy tez budowac natalkę...i zdecydowlismy się zlikwidowac podcien kosztem powiekszenia salonu:-)..ogladałam na zywo juz takie natalki..super sprawa jak dla mnie...nawet architekt mój stwierdził ze nam na dobre to wyjdzie hehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinguś1719509172 02.07.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam, cały czas mam mieszane odczucia. Jeśli zlikwidujemy podcień to poszerzymy salon o 1,5m i chcemy na szerokości domu zyskać jeszcze 0,5 m zatem sam salon bez jadalni będzie miał 30m. Czy to nie za dużo? Piszcie, jak duże macie salony? Ja będę budować tylko parterówkę, bez poddasza, zatem każdy szczegół przestrzenny tego domu muszę dobrze przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasikonik10 02.07.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 jak łodz to ja zapraszam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinguś1719509172 02.07.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam, dzięki, na priv wysłałam wiadomość! I już się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinguś1719509172 03.07.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Do Madzioochna:yes:, Przejrzałam twój dziennik i poszerzenie salonu kosztem podcienia jest super. Salon zrobił się wielki. Mam małe pytanko dotyczące okna w kuchni, w wersji początkowej było większe a potem zmieniłaś na inne -Dlaczego? Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 03.07.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Okno zmniejszyłam bo po prostu było dla mnie zbyt duże. Okno musiałoby być dzielone na 3 a to mi się już nie podoba. To znaczy pewnie na 2 też można , ale strasznie wielkie byłoby jedno skrzydło, otwarte pół kuchni by zajęło. Poza tym nie chciałam mieć okna na równi z blatem, zmniejszyłam wiec w szerokości. Przeglądając dzienniki innych Natalek widziałam i takie duże okno i takie zmniejszone i o wiele bardziej podoba mi się to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinguś1719509172 03.07.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam, dzięki, to wiele wyjaśnia. Ja dopytuję , chcę oglądać różne "Natalki" a jeszcze nie mam pozwolenia na budowę. He, he... I już wam trochę zazdroszczę takiego etapu budowy> Ale tak zdrowo:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinguś1719509172 04.07.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam, czy ktoś podliczał koszty stanu surowego? Trochę obawiamy się, czy damy radę? Czy ktoś buduje tak jak my parterówkę i mógłby nam coś doradzić. Czekam na wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinguś1719509172 05.07.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Natalkowicze! Co u was ? Piszcie jak wam się buduje lub mieszka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka_Kar 05.07.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Witam, cały czas mam mieszane odczucia. Jeśli zlikwidujemy podcień to poszerzymy salon o 1,5m i chcemy na szerokości domu zyskać jeszcze 0,5 m zatem sam salon bez jadalni będzie miał 30m. Czy to nie za dużo? Piszcie, jak duże macie salony? Ja będę budować tylko parterówkę, bez poddasza, zatem każdy szczegół przestrzenny tego domu muszę dobrze przemyśleć. My wydłużyliśmy salon nie likwidując podcienia - salon z kuchnią ma u nas długość 10,9 m, salon ma 5,95 m szerokości a kuchnia 4,95 m, czyli salon z kuchnią i jadalnią ma u nas ok. 60 m2. Nie myslałam w ogóle o likwidacji podcienia, bo dla mnie zadaszony taras jest naprawdę super - nie trzeba chować mebli jak pada deszcz i można sobie posiedzieć na dworze jak pada. Pozdrawiam Maciejka_Kar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinguś1719509172 06.07.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Do Maciejka, jak wam się udało wydłużyć salon nie likwidując podcienia. Czy macie jadalnię? Mój mąż proponuje mi pergolę, która ma niby spełniać funkcję podcienia.Prześlij proszę zdjęcia salonu i kuchni na [email protected]. Pozdrawiam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinguś1719509172 06.07.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Do maciejka, przejrzałam zdjęcia twojego domu- jest super. Mam prośbę, czy możesz przesłać mi zdjęcie salonu ale robione od strony kuchni. Będę wdzieczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 07.07.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 witam wszystkich natalkowiczów ostatnio zaglądałam tu dobre pół roku temu, gdy decydowałam się na budowę wg tegoż właśnie projektu. wasze wszystkie pełne zaangażowania wypowiedzi bardzo mi pomogły przy podejmowaniu niejednej decyzji, np. dotyczących wprowadzanych zmian w projekcie, czy wyboru danego materiału budowlanego… szkoda tylko, że panowie stawiający mi w tej chwili sso nie czytają… ale nic to ;p ja również zrezygnowałam z podcienia na tarasie poszerzając salon, powiększyłam łazienki: dolna kosztem p.g., a górna kosztem stryszku, przesunęłam drzwi do pokoju sąsiadującego z salonem tak by wypadały na wprost głównego wejścia do domu, wykusz w jadalni stanowi jedno duże łamane okno z wyjściem na zew. poza tym wykorzystałam też pomysł madzi z oknem i podestem nad schodami i wew...itp itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 07.07.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Witam al.g. na pokładzie Natalkowców czekamy na zdjecia i dalszą relację z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 07.07.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) ze zdjęciami to poczekam chyba do wieczora, bo mi się czas kurczy... a na budowie to właśnie za drugi wieniec się zabieramy. ścianki kolankowej nie "podnosiliśmy" ze względu na warunki zabudowy nakazujące max 50 cm wys. za to z uwagi na te same warunki zmieniliśmy kąt nachylenia dachu z 32 na 35 stopni... sso jeszcze nie ukończony, a już kilka poprawek nam się kroi. budowlańcy zapomnieli o pozostawieniu większych otworów okiennych dla "schowania" rolet zew. i będziemy musieli nadproża trochę "podnieść", uh ostatnio poruszaliście temat poszerzenia salonu kosztem podcienia. Mam wobec tego pytanko dotyczące tarasu; jak daleko wysuwaliście go od ściany budynku, gdzie wam schodki się zaczynają, a gdzie kończą (czy nie "wychodzą" poza lico budynku- mam na myśli), czy głęboko wkopywaliście się z fundamentami pod taras i jakie warstwy kolejno tam dawaliście (jakieś izolacje może?) To samo pytanie dotyczy tez wejścia głównego do budynku. Na zdjęciach trudno się tego jakoś dopatrzyć Na priv tez możecie słać i zdjęcia i DOBRE RADY:) [email protected] Edytowane 8 Października 2011 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 07.07.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 My salonu nie zmniejszyliśmy ale mamy okrojoną (węższą) kuchnię a taras z kostki brukowej właśnie powstaje i ma mieć ok 4,5 metra bo kończący się wraz z budynkiem wydawał nam się za mały. Jak dla mnie salon i tak jest duży a my chcieliśmy mieć zadaszoną choć część tarasu. http://images50.fotosik.pl/974/fd5cc3556bea203am.jpg' alt='fd5cc3556bea203am.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 07.07.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Widzę też, że budujecie lustrzane odbicie Natalii, a pomiędzy kuchnią i jadalnią kroi się elegancki "barek" U nas w tym miejscu stoi ścianka działowa oddzielająca kuchnię od jadalni, ( tak prawie do połowy szerokości kuchni- ścianka ma dł 220cm) tak aby podczas "proszonych imprez" goście nie musieli oglądać kuchennego pobojowiska ;p Ale bardzo interesująco wygląda tam ten podwieszany sufit w salono-jadalni, szczególnie tam nad samym wejściem od str korytarza:yes: ..i tak jak patrzę na to zdjęcie, to mimo zadaszenia na tarasie i tak sporo słońca wpada wam do salonu:) Ja się trochę bałam, że będzie ciemno i dlatego z tego podcienia zrezygnowałam, a teraz zaczynam się zastanawiać czy ta decyzja była słuszna... No, ale jak widać zdania w tym względzie wciąż są podzielone prawie 50/50 Mam jeszcze prośbę do katel2 o zdjęcia powstającego tarasu:) Ja również już sie prawie zdecydowałam na kostkę! no, i jestem ciekawa ile stopni wam wyszło przy tym tarasie i przy wejściu do domku??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts