Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi nam o poszerzenie garażu z prawej strony przez co powiekszy się lazienka, w sypialni będzie mozna wydzielić częśc na garderobę oraz równolegle do garażu będzie można umieścić pomieszczenie gospodarcze.

To czy zmienią się proporcje i jak trzeba będzie przebudować dach i oczywiście przesunąć komin ustalimy z architektem (mamy nadzieję że będzie się dało tak zrobić)

Mam za to pytanie innej beczki. Ponieważ jestesmy na etapie poszukiwania ekipy budowlanej czy ktoś z was zaczął już budowę a jeżeli tak to ile płacicie za robociznę ??

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie Natalkowcy

dostaliśmy 2 oferty na wykonanie dachu w naszej Natalce - dachówka Brass kolor brązowy.

Oferta 1) cena 28 zł/m + 100 zł za każde okno

Oferta 2) cena 40 zł/m

Obie oferty obejmują wykonanie orynnowania - zdecydowaliśmy się na rynny Galeco.

Umówiliśmy się już z fachowcem oferty nr 1 i będzie realizował nasz daszek od sierpnia, tak przewidujemy ukończyć stan surowy. Z początkiem kwietnia ruszamy !!!!! i już nie mogę się doczekać :D

Mamy już zamówione praktycznie wszystkie materiały na stan surowy, udało nam się zamówić porotherm po cenie przed podwyżką :) a to aż 0,50 zł na 1 bloczku :o więc trochę się tych oszczędności uzbiera.

Jeśli chodzi o zmiany które robimy w Natalii to są one niewielkie, gdyż większość pomieszczeń nam odpowiada, taras z tyłu domu też doskonale pasuje do działki. Jedyne zmiany to:

1) schody zamiast żelbetowych będą drewniane z metalowymi poręczami - prawdopodobnie Rintal Knock 02 - można obejrzeć na stronie firmy Rintal

2) na parterze nie będzie małego WC i nie wybraliśmy jeszcze opcji jak rozwiązać to miejsce, ponieważ jest tam ściana nośna musimy pozostawić tą ściankę lub zrobić słup, w każdym razie myślimy też aby w tym miejscu powstała taka mała garderoba z suwanymi drzwiami i tak prawdopodobnie będzie. Innym pomysłem jest dla nas połączenie tego WC z pomieszczeniem gospodarczym i zrobienie większej kotłowni - ale mamy jeszcze troszkę czasu do namysłu więc przeanalizujemy wszystkie za i przeciw :)

3) łazienkę na parterze prawdopodobnie wydłużymy o 1 m kosztem pomieszczenia gospodarczego

4) u góry ten pokój z zawijasem troszkę zmienimy tzn skończy się on bez tego zawijasa a w zamian zrobimy tam na holu taką efektowną poręcz od schodów,

wydaje nam się ten pokój mało efektowny z tym zawijasem :-?

5) nie będzie też tej dziwnej garderoby u góry, poprostu zaraz za łazienką będzie ścianka i wejście na strych - mamy małe dziecko, napewno będzie też jeszcze jeden mały brzdąc więc mamy masę zabawek, chodziki, foteliki itp więc będzie gdzie magazynować :D

Wszystkie formalności już załatwione, no poza tym że czekamy na przyłączenie prądu :( ale w razie jak energetyka się nie wyrobi w czasie to pożyczymy od sąsiada - już to ustaliliśmy, więc pozostało odliczać dni do rozpoczęcia budowy naszej Natalki :D . Trzymajcie się ciepło.

Ten zawijas w pokoju może też być szafą wnękową od strony pokoju lub schowkiem dla dziecka. Byłam w Natalii i uważam, że tamta przestrzeń jest dość duża. Wasz pomysł mnie zainteresował, ale do końca nie wiem jak zamierzacie wykorzystać to miejsce. Co oznacza fantazyjna poręcz? A co z tą przestrzenią ? Może kilka słów na ten temat. Każdy pomysł dotyczący Natalii jest godny zainteresowania.

Dziwna garderoba u góry może być składem na brudną bieliznę, pralnią z przejściem na strych i miejscem do prasowania. To pomieszczenie jest dość wysokie i świetnie na ten cel się nadaje. Stryszek nad garażem jest też dość duży. Oczywiście można też to pomieszczenie zaadaptować na strych, garderobę dla pokoju obok, saunę itp. Wszystko zależy od inwencji twórczej.

Miejsca na górze jest naprawdę dużo.

Witam wszystkich wielbicieli Natalci :D

u nas w wekend prawdziwa inwencja twórcza. Siedzieliśmy z mężem nad projektem i wpadliśmy na pewien pomysł, który mi osobiście bardzo się podoba, otóż postanowiliśmy poszaleć troszkę z projektem a dokładniej chcemy zostawić pustkę nad całym holem w natalii, a dokładnie wyglądałoby to w ten sposób że u góry powstałaby wolna przestrzeń - dookoła byłyby poręcze od schodów (oczywiście Rintal Knock 02 :) ) które strasznie mi się podobają. Zmiany te zrobimy kosztem tego pokoju z zawijasem, natomiast 2 pozostałe pokoje skrócą się o 1 m - ale one i tak są wystarczająco duże.

Natomiast w miejscu pokoju z zawijasem powstanie ogromna szafa Indeco, która będzie widoczna z holu na dole. Uważam że takie pustki wyglądają fajnie, a w Natalii jest na tyle dużo pokoi że możemy sobie pozwolić na rezygnację z tego jednego. Teraz nasz plan w życie wprowadzi mój mąż na projekcie. Na szczęście mam pod ręką fachowca w tej branży i wszystkie pomysły jest w stanie ocenić tzn spojrzy i wie czy takie zmiany są możliwe pod względem konstrukcyjnym czy też nie :o Ale myslę że taki właśnie plan wprowadzimy w życie realizując naszą Natalkę.

witam Natalkowców!!!

słuchajcie - wciąż czekamy na pozwolenie na budowę, różne rzeczy rozważamy i różne rzeczy mi do głowy przychodzą... No i teraz znów mam zagwozdkę - budujemy ścianę dwuwarstwową zamiast jednowarstwowej takiej, jaka jest w projekcie. Czyli zamiast 40 cm będzie 24 cm. Chcemy kryć dach dachówkę prawdopodobnie cementową - czy nie powinnismy się obawiam, czy ta ściana 24 cm bedzie wystarczająco wytrzymała, by unieść ciężar dachówki??? Kurcze, coraz bardziej żałuję, że nie trzymamy się stricte technologii jak w projekcie, bo rodzi to jednak jakies pytania... Ach, jeden jedyny raz posłuchałam mojego taty - no i już żałuję... Z tego co widzę, wielu z was też zmieniło technologie ściany - czy konstruktor wykonywał przeliczenia???

nasze papiery poszły do urzędu koło 10 lutego architekt oddawał więc nie wiem dokładnie - architekt powiedział, że ma nadzieję, że na początku marca dostaniemy pozwolenie. Jak tylko to nastąpi nie omieszkam donieść :)

Słuchajcie - a tak a propos - jak to jest z przyłączami - czy faktycznie jest tak, że żeby wykonć przylącze wody i prądu trzeba miec pozowlenie na boduowę

??? bo kurcze projekt przyłącza wody mamy, prąd prawdopodobnie bez projektu ale mąż się dowiadywał no i z załatwianiem kolejnych etapów osiągnąl czas, że na pozwolenie musimy czekać, a mnei już to trochę martwi bo w maju ekipa ma wchodzić a tu ani prądu ani wody.

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich.

Niedawno znalazłam tą stronkę i cieszę się bardzo, że tylu osobom podoba się projekt, który równiez ja wybrałam. Mój mąż marudzi, że jest drogi, A ja oczywiście swoje - że jest piękny. Mamy juz projekt, w którym robimy niewielkie zmiany, a najpoważniejszą z nich jest powiększenie salonu o podcień. Bardzo dużo czasu spędziliśmy nad decyzją czy budować w Ytongu czy w tradycyjnej technologii. Zdania sa podzielone, ale wiele dobrego się mówi o Ytong, pod warunkiem, że firma wykonawcza wie co robi. Poza ty słyszałam opinię, że Ytong chłonie wodę z gruntu, ale nie do końca daję się zwariować.

W miarę możliwości czasowych będę Was "odwiedzać", aby podyskutować o naszych problemach. Prosze o jakieś sugestie i opinie.

My planujemy w tym roku postawić stan surowy otwarty, a zakończyc w przyszłym roku.

Wszystkim budującym już teraz życze obłędnych pomysłów, nerwów na wodzy i zalegającej gotówki.

no witamy nowych Natalkowców!!! Za życzenia wielkie dzięki - szczególnie a propos gotówki się przyda :)

My budujemy z białego betonu kom (faelbet) dwuwarstwowo, po przemyśleniach w końcu też porzuciliśmy pomysł budowania z ceramiki, ale powiedzmy sobie szczerze - byleby wytrzymałe i ciepłe było!!!

Witam.

My też chcemy wybrać Natalę.

Niestety, na razie walczymy z działką - nasza ma szerokośc 20,60 m, czyli za mało dla tego projektu. Będziemy próbować takiego rozwiązania, że z jednej strony jest działka 'rolna' nie przeznaczona w MPZP pod budowę. Może dzieki temu dom będzie mógł stać bliżej granicy i wtedy się zmieści. :-)

Witam

Dawno mnie tu nie było... Dużo pracy niestety. Co mogę powiedzieć. Zaczęliśmy budowę naszego domku. A było to tak. Dawno dawno temu ( żaruję :lol: ).W poniedziałek 19 marca odpowiedni sprzęt wielkogabarytowy przyjechał i zebrał zewnętrzną warstwę humusu ( 25-30 cm), także dokopaliśmy się do piasku. Dziś czyli środa przyszli geodeci i wytyczyli domek w terenie (po osiach). Jutro przychodzi murarz i zaczyna kopać dołki pod fundamenty. Baaardzo sie cieszę bardzo! W miarę jak bedziemy wychodzić z ziemi będę zamieszczała zdjęcia.