Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

al.g moim ostatnim pomysłem na kuchnie jest to :

http://img829.imageshack.us/img829/9237/mojawersjakuchni1209201.png By http://img829.imageshack.us/img829/9237/mojawersjakuchni1209201.png at 2011-09-13

Tu mam wszystko zasłonięte - małą spiżarnie, blat barowy(dla męża) oraz witrynę do strony jadalni. Ewentualnie mogę pójść na ustępstwo(wobec mnie samej) i zrobić zlew w oknie.

ale ogółem ta wersja ( trzecia) też w chodzi w grę. Jej problemem dla mnie jest tylko to że wszystkie urządzenia i cały bałagan jest na wierzchu.

Okna nie podnosiłam - Poniewież okna mam już zamówione - parapet mam na wysokości blatu kuchennego.

Nie wiem czy dobrze - ale przepadło.

Edytowane przez gosa31

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

al.g moim ostatnim pomysłem na kuchnie jest to :

[img]http://img829.imageshack.us/img829/9237/mojawersjakuchni1209201.png By gosa31 at 2011-09-13[/img]

Tu mam wszystko zasłonięte - małą spiżarnie, blat barowy(dla męża) oraz witrynę do strony jadalni. Ewentualnie mogę pójść na ustępstwo(wobec mnie samej) i zrobić zlew w oknie.

ale ogółem ta wersja ( trzecia) też w chodzi w grę. Jej problemem dla mnie jest tylko to że wszystkie urządzenia i cały bałagan jest na wierzchu.

Okna nie podnosiłam - Poniewież okna mam już zamówione - parapet mam na wysokości blatu kuchennego.

Nie wiem czy dobrze - ale przepadło.

Moim zdaniem dobry pomysł. Każde z Was ma to co chce. Moje okno też jest róno z parapetem, zlew na samym środku okna i jakoś specjalnie sie nie chlapie. Fajny pomysł z tą kuchnią podoba mi się.

Witaj. Przede wszystkim dzisiaj zamknęłabym kuchnię chociaż częściowo.

...:) Dzięki za te wszystkie rady! :) Ja w tej chwili tez borykam się z otwartą na "salony" kuchnią i dlatego w natalce postawiłam już ściankę między kuchnia i jadalnią (tam, gdzie ty madziu masz swój ceglany barek) na końcu ścianki w głąb kuchni będzie "wchodził" ok. 120 cm barek wyższy od blatów kuchennych o jakieś 20 cm. na zew. ścianie planuję tylko blaty z kuchenką i okapem ( bez wiszących szafek chyba, ale to akurat znajduje się jeszcze w strefie głębokich rozważań...:p) pod oknem (parapet ok. 20cm nad blatem) same dolne szafki ze zmywarką i zlewem (teraz też tak mam i mi to pasuje) Natomiast całą wew ściankę (tą oddzielającą kuchnię od holu) mam zamiar zabudować po sam sufit. Będzie tam msce na spiżarkowe sprzęty, lodówkę i piekarnik z wbudowaną tuż nad nim mikrofalą. Kuchnia będzie więc dość mocno zabudowana i garnki z patelniami powinny być niewidoczne dla oczu siedzących w jadalni lub w salonie gości...Co bardziej ciekawscy i tak pewnie znajdą sposób na dokonanie dokładnego przeglądu wszystkich katów, ale dla takich to i drzwi , choćby podwójne i opancerzone, to nie wystarczą..:p Boję się tylko tych odległości do pokonania między kuchenka i lodówką ,np... I gdzie te moje szczerbate kubki i szklanki mam trzymać, skoro wiszących szafek ma nie być?

http://img841.imageshack.us/img841/3316/nowyobrazp.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Nie wiem też, czy nie byłoby lepiej gdyby przesunąć barek i zlew bliżej ściany zew? Co myślicie? :)

Witajcie.

Panele jak najbardziej, nie widzę różnicy między nimi a kaflami jeśli chodzi o ciepło. Zimę przetrwaliśmy bez problemu, gazu trochę idzie ale to z racji tego ze dom był mokry a do tego cała góra jest w betonach jeszcze nic tam nie zrobiliśmy i na pewno powierzchnia do ogrzania jest całkiem wieksza przez to. Pod panele trzeba położyć specjalną piankę na ogrzewanie podłogowe i tyle.

Ja też długo myślałam nad zrobieniem spiżarki. Zrezygnowałam, bo ja nie lubię otwartych szafek, a takie się wstawia do spiżarki. Stwierdziłam ze bez sensu, mam sporo szafek w wysokiej zabudowie, mnóstwo szuflad, cargo, dwie narożne - powinno mi spokojnie wystarczyć.

Ale jedna rzecz nie daje mi jednak spokoju.. do takiej spiżarki mogłabym sobie wstawić taką ogromniastą lodówkę:

http://image.ceneo.pl/data/products/9190571/i-beko-gne-134620-x.jpg

Strasznie mi się podobają, wydają sie być bardzo wygodne i praktyczniejsze niż te zwykłe sidebyside które są wąskie. No ale trudno, stwierdziłam że jak sie do takiej zwykłej lodówki w zabudowie nie będę mieścić to kupię sobie małą zamrażarkę (ok.400zł) i wstawię pod schody. Ale aż tak nie gromadzę jedzenia, powinnam sie więc chyba zmieścic..ale taka dwudrzwiowa.. :)

Ooo! madzioochna właśnie wstawiłaś zdjęcie lodówki Beko którą w zeszłym tygodniu kupiliśmy. Jeśli jesteś zainteresowana jej zakupem i masz jakieś pytania to chętnie pomogę (ale tylko w kwestii wyglądu bo jeszcze nie używana). My kupowaliśmy w ciemno bo w Lublinie nie mogłam jej zobaczyć i trochę się zawiodłam kostkarką ale ogólnie jestem zadowolona. Teraz właśnie na tapecie jest jak ją obudować w kuchni pomiędzy meblami, prawdopodobnie po bokach będą blendy.

Ze stolarzem kwestia omówiona i teoretycznie ma być dobrze ale ja się na zapas martwię bo ogromne znaczenie mają dla mnie nawet drobne szczegóły. Na środkowym zdjęciu jest dokładnie tak jak bym chciała ale zwykłych lodówek sbs nie wolno tak zabudowywać (tylko niektóre modele przeznaczone do takiej zabudowy a jest ich niewiele) należy zostawić wentylację, w tym akurat modelu po bokach po 5cm z każdej strony i 5cm od góry. Po bokach żeby zasłonić te dziury chcę blendy a od góry prosiłam stolarza o przedłużenie frontu szafki wiszącej nad lodówką i otwieranej do góry.

No właśnie te dziury i czy dzięki tym blendom łatwiej będzie tam utrzymać porządek - to mnie tak prześladuje. Fronty MDF lakierowany na biało a obudowy mebli olcha berlińska jasna (poza wiszącymi - te w całości białe), czarny blat a nad barkiem rozmyślamy. W rogu też mamy taką wnękę, będzie zasłonięta żaluzją, zaraz wrzucę projekt chociaż jedną ścianę - tyle że to taki płaski, ręcznie rysowany.

A u Was jaka kolorystyka bo tu na wizualizacji to wydaj się beżowy? Też malowany MDF?

Czy mikrofala nie będzie u Was za wysoko (jeśli dobrze wnioskuję z wizualizacji to górna krawędź ok 180cm)? U nas tak miało być ale zrobiłam przymiarki i mikrofala na takiej wysokości przy wzroście 165cm jest za wysoko, chyba że wyższa jesteś.