al.g. 16.09.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Oh Dzięki za odpowiedzi! A tak zostawiając chwilowo nasze rozterki kuchenne/ łazienkowe/glazurnicze na bocznym torze, nieśmiało zadam pytanie z innej beczki: Jaką macie odległość tej ścianki g-k biegnącej równolegle do ścianki kolankowej w większości pomieszczeń poddasza, od ściany zewnętrznej? Zostawiliście, jak w projekcie 60cm, czy może trochę mniej? I jeszcze jedno: Czy wszyscy użyliście do jej stawiania materiału proponowanego przez projektanta, czy może coś tam zmienialiście; może ktoś tam dał więcej waty/styropianu/nic w ogóle nie robił (w sensie, że zrezygnował z tej ścianki całkowicie) My już się prawie zdecydowaliśmy na pustaki '11, z których będą zaraz stawiane też ścianki działowe Co sądzicie o tym pomyśle? U nas tempo budowania właściwie zrobiło się chwilowo żadne... Powoli szukam sobie ekipy do ocieplenia dachu (ile waty tam daliście?? jak gruba warstwę??) , która zajmie się też, choć nieco później tynkowaniem Edytowane 16 Września 2011 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 17.09.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Fajne te okna kolankowe. Wełny pod dach 25 cm a ścianka kolankowa z pustaków. Odległości ścianki nie pamiętam ale chyba ok 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 17.09.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 My odsuwalismy sie ok 75 cm aby uzyskac wysokosc scianki docelowej 110 cm (mam pzrerobiony/powiekszony projekt wiec wymiary troche sa inne) .W łazience natomiast zrobilismy te scianke jeszcze blizej aby wys wyszła 120 cmPo wymurowaniu (z pustaka maxa) scianka została otynkowana i ocieplona styropianem.Na poddasze dalismy 28 cm wełny (18 +10) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosa31 18.09.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) Witam!oto link do zdjęć z naszej budowy: https://picasaweb.google.com/107727402160340638650/BUDOWA?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOjsh6-mm8iUFA&feat=directlink Jak widać na zdjęciach mamy działkę w mieście i powstaje tu nowe osiedle domków . Edytowane 19 Września 2011 przez gosa31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka_Kar 18.09.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Mam pytanie do Maciejka_kar, która już mieszka w swojej cudnie wykończonej Natalce Na zdjęciach kuchni widać, że lodówkę umieściłaś na ścinie przeciwległej do ściany z płytą grzewczą. Zastanawiałam się nad podobnym rozwiązaniem, z tym, że spiżarka z lodówką stałyby przy wew ściance, a kuchenka przy zew. Tak, czy owak metry dzielące te sprzęty podobne... Czy teraz podczas użytkowania ("parapetówa" pewnie już była:p ) nie musisz za wiele biegać po kuchni przyrządzając posiłki? Siedzę i męczę się z tym "urządzaniem" wnętrz i coś kiepsko mi idzie... A wszelkie dotychczasowe rady natalkowych forumowiczów okazywały się niezwykle cenne! Proszę więc doradźcie i teraz! Witam wszystkich serdecznie, Dawno mnie tu nie było, a widzę że forum bardzo się ożywiło. Bardzo się cieszę i trzymam kciuki za wszystkich budujących żeby jak najszybciej zamieszkali w swoich Natalkach. Najgorsze jednak jest to że jak już czlowiek zamieszka to coraz trudniej wykończyć rzeczy ktrórych się nie zrobiło przed przeprowadzką. My do dzisiaj nie mamy drzwi do spiżarki i kabiny prysznicowej w dolnej łazience. Ale może do końca roku wreszcie się z tym uporam. Jeżeli chodzi o odleglość lodówki od płyty grzewczej nie jest to żaden problem. Nie zauważyłam żebym za dużo musiała biegać po kuchni, jest naprawdę wygodnie. Maciejka_Kar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 19.09.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam, witam! I serdecznie dziękuję wszystkim "aktywnym natalkom";) Zazdroszczę wam troszkę, że już mieszkacie, albo zaraz będziecie mieszkały w swoich nowych, ślicznie powykańczanych (albo prawie powykańczanych ) domkach...A'propos "prawie powykańczanych", to rzeczywiście tak działa, że jesli przed przeprowadzką czegoś tam zabraknie, to potem trudno i coraz trudniej już o wprowadzanie zmian. Ja od 13 prawie lat mieszkam w domu z "tymczasowymi" drzwiami wejściowymi!! (chociaż oprócz nas mało kto wie, że one "tymczasowe" ) Życzę powodzenia! Tą ściankę wokół poddasza też postawimy z pustaka i ocieplimy styropianem, a odległość uzależnimy od osadzonych okien dachowych. Chcemy żeby tam sie grzejniki pomieściły i więcej już msa chyba nie będzie nam tam pod tym skosem potrzeba... Wełny pewnie damy podobnie, jak Katel2; tyle, ile wejdzie między krokwie + 10cm w poprzek.....No, a zaraz potem czeka nas zimowy przestój gdyż nie udało nam się załatwić podłączenia do sieci MEC; naszego głównego źródła ciepła w nowym domku:( no, a bez ogrzewania, zima to niewiele da się zrobić... Ale oczywiście z ogromnym zaintresowaniem będę śledziła wasze poczynania, więc klikajcie fotosy, piszcie dzienniki i dzielcie się swoimi sukcesami na tym forum jak najczęściej! POWODZENIA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 20.09.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Jakoś tu cicho i pusto się zrobiło;) Gdzież to wszyscy się podziali??!! Nie wiem ile mam płyt karton- gipsowych na poddasze zakupić...Kierbud nam wybył na jakąś zamiejscową delegację i mało dostępny, a dotychczasowemu wykonawcy nie chciałabym powierzać liczenia tych metrów... Może ktoś łaskawy to przeczyta i podpowie? Ile u Was tych płyt karton-gips. poszło?? Wie ktoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 21.09.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ja szaleję w przyszłym ogrodzie - układam (z 2 pomocnicami) siatkę na krety.Niestety nie pamiętam ile płyt nam poszło ale wiem, że 3 razy dokupowaliśmy - bo potem jeszcze sufity podwieszane w salonie i prostowanie ściany przy kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 26.09.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 No i jak tam ? U nas teściu cały zeszły tydzień szalał na budowie, dokończył przylepianie styropianu na zewnątrz, dwie ściany już mają klej. Poza tym za wiele nie zmieniło się. Powiem Wam coś co mnie przeraża.. możliwe ze jednak w tym roku tam zamieszkamy.. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 26.09.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 NO, to rzeczywiście jest przerażające!! Dom już praktycznie ocieplony, świetnie urządzony; wszystko nowiutkie, czyściutkie; mnóstwo miejsca; wreszcie swój własny i niekoniecznie ciasny kąt do dyspozycji!! "Sama sobie panią..." "wolnoć tomku w swoim domku..." (...) Ja też lubię takie horrory Jestem prawie tak samo jak Ty ciekawa waszych wrażeń!? Kibicuję wiernie i wciąż trzymam kciuki! Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 26.09.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Wiem.. marudze.. Całe życie mieszkałam w mieście a tu wieś, pola, krowy za oknem Daleko wszędzie.. Będę musiała się przystosować. A poza tym wszystko co nowe przeraża.. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosa31 29.09.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witam!Wkleiłam nowe zdjęcia z budowy - są na nich już częściowo ścianki działowe na poddaszu i kominy.Dzisiaj zaczynają stawiać ścianki działowe na dole.Uaktualnię zdjęcia jak tylko wezmę ze sobą aparat na budowę.https://picasaweb.google.com/107727402160340638650/BUDOWA?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOjsh6-mm8iUFA&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 30.09.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Idziesz jak burza gosa31 Nasza ekipa w końcu wróciła po dłuuugiej przerwie na budowę i właśnie zaczęli dziś stawiać ścianki działowe:P....Pamiętaj, że pierwsze prace na placu budowy zaczynały się u nas już w marcu!!! Ale przynajmniej miałam więcej czasu na dodatkowe przemyślenia dotyczące ustawienia poszczególnych sprzętów....Chociaż pewnie tylko bardziej mieszam tym sobie w głowie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 07.10.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Hej gosa31! Chyba znowu zapomniałaś o aparacie na budowie.... Twoja ekipa taka sprawna, że postępy powinnaś uwieczniać nieco częściej:p Pochwal się tym , co się tam u ciebie dzieje?! No, i madzioochna! opowiadaj co tam się w twojej natalce wyczarowało ostatnio?! Pewnie kominek już stoi, podłogi i ścianki pięknie pokończone, armatura zamontowana i meble już wjeżdżają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 07.10.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ale się Ciebie żarty z samego rana trzymają.. Wypowiedzenie wynajmu mieszkania złożone, ale nie wiem co będzie 1 grudnia.. piec miał przyjechać tydzień temu a będzie dopiero za tydzień - a niby dostępny od ręki.. potem 2 tygodnie grzania i dopiero można układać naszego bambusa.. Schodów nie ma i nikogo nie mamy, bo wszyscy za drodzy dla mojego "męża" - ciekawe wiec kto będzie chodził przez 24h za półtorarocznym dzieckiem.. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 07.10.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 hmm... Brak pieca o tej porze roku tuż przed zamieszkaniem, to rzeczywiście może być problem... Ale schodami to bym się tak bardzo nie łamała... Z takim maluszkiem w domu, schodki i tak pewnie musiała byś w końcu zamknąć ze względu na jego bezpieczeństwo;p Znajomi sa na dokładnie tym samym etapie ukończenia budowy domu (chociaż zupełnie inny projekt...) tzn kończą układanie glazury, drzwi i agd czeka na zamontowanie...schody jednak ze względu na wyczerpane już fundusze planują przykryć wykładziną, a stolarza umówić na wiosnę/lato przyszłego roku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 07.10.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ja też mogę połażyć wykłądzine, mi to rybka.. ale barierka.. głównie tam w korytarzu na górze.. tego się boję. Sama niepewnie się czuje a co dopiero z dzieckiem. No nic.. zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 07.10.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 no...rzeczywiście masz nie lada kłopot, Madzioochna jakieś prowizoryczne barierki chociaż bys musiała ustawić, albo dziecka poza parter w ogóle nie wypuszczać a zważywszy na wiek potomka, to pewnie "żywczyk" taki wszędobylski teraz, co? Barierka w domu konieczna! Inaczej nawet oczy dookoła głowy i dodatkowych par kończyn nie wiadomo ile..., i tak nie wystarczy wg mojego własnego doświadczenia... Zatem trzymam kciuki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 09.10.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Halo!! Drodzy Natalkowicze!! ...szczególnie ci już zamieszkujący...np. Maciejka_kar Jak to jest z tym ogrzewaniem podłogowym?? Wystarcza, czy też nie? Widzę na niektórych zdjęciach, że część z was zdecydowała się na zainstalowanie grzejników w pomieszczeniach z podłogówką (np salon, jadalnia, hol, łazienka...) Korzystacie z nich, czy zakładaliście za namową instalatora tak "na wszelki wypadek"? Może ktoś nie zakładał i teraz żałuje? Albo zrobił tylko wyprowadzenie pod grzejnik i teraz zakłada grzejniki, bo podłogówka "nie daje rady"? Jak to tam u Was jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 09.10.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 My zrobiliśmy doprowadzenie "tak na wszelki wypadek" ale któryś z Natalkowiczów gdzies pisał że podłogówka w zupełności wystarcza + kominek i robi się mega gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts