katel2 09.10.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 My jeszcze nie mieszkamy więc ostatecznie trudno się wypowiadać ale przez ostatnią zimę było ciągle grzane, bo prace wewnątrz trwały. Wszędzie było ciepło i teraz żałujemy że na górze nie zrobiliśmy podłogówki a różnica jest taka, że jak wchodzimy z zimnego dworu na dół to jest po prostu ok. ani zimno ani gorąco. Wchodząc na górę czuje się że jest bardzo gorąco = wypieki na policzkach. Grzejnik w wiatrołapie i łazienkowe nie były używane, nie było takiej potrzeby - temp. była ok 18 C-optymalna do pracy.Podłogówka na całym dole (poza garażem, kotłownią i spiżarką pod schodami), grzejniki w wc, łazience i wiatrołapie. Na górze wszędzie grzejniki + podłogówka w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 10.10.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 No, to mnie uspokoiłyście:) Potwierdziły się moje obawy dotyczące naszego ewentualnego instalatora c.o., który u znajomych w pomieszczeniu o połowę mniejszym od naszego salonu oprócz podłogówki zamontował dodatkowo 2 grzejniki! Bo tak mu wyszło z obliczeń.... W naszej natalce też miał już wizje instalowanych grzejników w każdym praktycznie pomieszczeniu,co mi się za bardzo nie spodobało i nie pasowało do tego, co tu czytałam i ogladałam; wolałam sie jednak upewnić, że to nie były omamy i rzeczywiście te grzejniki przy jednoczesnym zastosowaniu podłogówki są zbędne Pan instalator pozostanie więc tylko przy elektryce Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 10.10.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Też uważam że podłogówka w zupełności wystarczy. My zrobiliśmy na wypadek, gdyby podłogówka się zwaliła, pękła czy coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasikonik10 10.10.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 my na całości mamy tylko podłogówkę. Ostatnio byliśmy u sąsiadów- u nich też podobny metraż i też tylko podłogówka. Naprawdę jestem zaskoczona- podłoga wcale nie była ciepła a w domu komfortowe 23C a oni w krótkim rękawku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 10.10.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 hmm, super:) Wiem też, że ocieplenie budynku ma dość duży wpływ na to czy w domu ciepło, czy nie... Madzioochna ma ścianę 2 warstwową ( widziałam na zdjęciach, że już pięknie ocieplona jej natalka:)), avon buduje , jak ja, w ytongu bez docieplania, ale nie wiem jakie zastosowali ogrzewanie... Natomiast pasikonik pisze, że sama podłogówka daje wystarczająco dużo ciepła:) napiszcie jeszcze proszę z czego zbudowaliście wasz domek ( czy ocieplany??) :??: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka_Kar 12.10.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Halo!! Drodzy Natalkowicze!! ...szczególnie ci już zamieszkujący...np. Maciejka_kar Jak to jest z tym ogrzewaniem podłogowym?? Wystarcza, czy też nie? Widzę na niektórych zdjęciach, że część z was zdecydowała się na zainstalowanie grzejników w pomieszczeniach z podłogówką (np salon, jadalnia, hol, łazienka...) Korzystacie z nich, czy zakładaliście za namową instalatora tak "na wszelki wypadek"? Może ktoś nie zakładał i teraz żałuje? Albo zrobił tylko wyprowadzenie pod grzejnik i teraz zakłada grzejniki, bo podłogówka "nie daje rady"? Jak to tam u Was jest? Witam, My nie mamy podłogówki. Wszędzie normalne grzejniki. Z doświadczenia wiem że instalatorów lepiej nie słuchać. Nam chcieli zalożyć grzejniki największe jakie są i wszędzie gdzie było to możliwe. W końcu sami musieliśmy wyliczyć jakie założyć grzejniki. Fachowcy czuli się urażeni i marudzili że będziemy mieli zimno, ale jest ok i nawet niektóre grzejniki daliśmy za duże. Żałujemy też że nie zrobiliśmy kominka z rozprowadzeniem, ale nie wierzyliśmy, że kominkiem można ogrzać taki duży dom. Okazuje się, że jest to możliwe. Jak napalimy w kominku to na dole jest naprawdę ciepło. Podłogówka moim zdaniem na pewno wystarczy - siostrzeniec ma dom z ogrzewaniem tylko podłogowym i jest ok. Pozdrawiam Maciejka_Kar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 14.10.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Cieszę się, że tak dobrze sprawdza wam się to ogrzewanie podłogowe:) Planujemy ogrzewać tak all dom oprócz sypialni ( i wciąż zastanawiam się jakie rozwiązanie zastosować w garażu...) Chociaż nie ukrywam, że ciężko wystraszona perspektywą nadchodzących ciężkich zim, zdecydowałam też o doprowadzeniu "możliwości" zainstalowania też grzejników w tych pomieszczeniach z podłogówką...Kominek chcemy taki z wkładem zwykłym ( bez płaszcza wodnego) ale z możliwością dogrzewania niektórych pomieszczeń ciepłym powietrzem ( aby ogrzać tak wszystko, potrzebna byłaby pompa ", czyli dodatkowe zużycie prądu, czego chcemy własnie uniknąć) Wczoraj własnie rozmawiałam z naszym potencjalnym instalatorem c.o./wod-kan. no, i okazało się, że za daleko odjechałam ze swoim brodzikiem od wyprowadzonego pionu kanalizacyjnego i tam chyba będę musiała podłączyć się do rurki odprowadzającej wodę z garażu... Dzisiaj pan powie na ile się ceni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avon76 14.10.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 hejka....dawno tu nie pisałam ale cały czas śledze wasze relacje... kurcze czasami to mnie zazdrość zżera ,że wam tak świetnie idzie z tą budową..a my ciągle nie możemy się wyrobić ..projekt nasz u architekta koczuje juz ok 2 miesiące poniewaz czekamy tak długo na mapkę do warunków zabudowy..horror a miało byc tak pięknie...planowaliśmy wylać fundamenty na jesień a tu klapa...czasami to mam juz dość a co do ogrzewania.... my zamierzamy mieć podłogówkę na dole : salon ,kuchnia,łazienka i hol a na górze:tylko łazienka,w pokojach będą grzejniki(góra i dół) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 14.10.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 avon76 jak Ty jeszcze nie zaczęłaś a już masz dosyć, to co to będzie później.. z każdym etapem coraz więcej problemów.. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avon76 14.10.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 madzioocha no właśnie nie wiem hihi...narzekam ..bo juz chcialabym miec to wszystko za soba ..ponad dobry rok a moze nawet blizej dwóch z samymi papierami walczymy...kurcze ..ale mam tą nadzieję ze na wiosnę mury bede stawiać )))))))))))..pozdrowionka dla wszystkich natalkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wobil 18.10.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 witam natalkowiczów mam pytanie do osób które zabudowały już poddasze,ile m2 wyszło zabudowy k-g i ile płaciliście za 1m2 robocizny (2xwełna, folia, regips) pozdrawiamWB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosa31 19.10.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Witam! dawno się nie odzywałam, ale u mnie na budowie robota wrze. W tej chwili robią orynnowanie i zaczną kłaść dachówkę. tu link do mojego albumu https://picasaweb.google.com/107727402160340638650/BUDOWA?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOjsh6-mm8iUFA&feat=directlink a tu kilka zdjęć - niestety już niekatulane ale widać już całe ścianki działowe i i zalążki dachu. Edytowane 19 Października 2011 przez gosa31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 19.10.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 witam natalkowiczów mam pytanie do osób które zabudowały już poddasze, ile m2 wyszło zabudowy k-g i ile płaciliście za 1m2 robocizny (2xwełna, folia, regips) pozdrawiam WB Podpinam się do pytania ...i ponawiam jeszcze jedno: Z czego zbudowaliście swoje wewnętrzne ścianki kolankowe? Zastosowaliście pustaki, czy trzymając się projektu, konstrukcję z płyty i wełny na stelażu? Na waszych zdjęciach widać, że nie wszędzie tą ściankę stawiano... Odpowiadając na pytanie zadane przez wobil zawrzyjcie tam też info na ten temat, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 19.10.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 nooo, gosa31! Zazdroszczę sprawnej ekipy! U mnie same przerwy technologiczne chyba trwały dłużej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 20.10.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Nasza ścianka kolankowa:http://img214.imageshack.us/img214/2677/ciankakolankowa.jpg' alt='ciankakolankowa.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 20.10.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Nasza ścianka kolankowa: QUOTE] oaha , jednak z pustaków stawialiście swoją ściankę kolankową...i chyba nawet jeszcze przed wylaniem posadzki?! i wysokość wówczas taka akurat żeby jeszcze grzejniki pod oknami się zmieściły, prawda? Właśnie o taka informacje mi chodziło! Pięknie dziękuję katel2!! Od dłuższego bowiem czasu zastanawiałam się nad tym jaki materiał zastosować do postawienia tej ścianki ( czy pustaki, czy płyta na stelażu- wyszło nam, że płyta tańsza, ale ostateczna decyzja jeszcze nie została podjęta) czy stawiać ją na posadzce, czy przed ( my będziemy stawiali na posadzce i po ociepleniu dachu wełną żeby ta przestrzeń za ścianką też była ocieplona...bo od zew nie planujemy już żadnego ocieplenia...) Edytowane 20 Października 2011 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 20.10.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Niestety na dwa tygodnie zostaje bez komputera.. :/ jak ja przeżyje bez forum.. Mam przynajmniej nadzieję, że po tym czasie będę miała czym się pochwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 20.10.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Hej Madzioochna!! Pochwal się koniecznie! Bez względu na to, czy miałoby to oznaczać wiadomości z zamieszkanej, czy też jeszcze prawie zamieszkanej natalki... Wracaj szybko! POWODZENIA! Edytowane 20 Października 2011 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 20.10.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Nie.. po prostu karta graficzna padła i trzeba wysłać do serwisu... :/ a przeprowadzka nadal zaplanowana na koniec listopada. Piec jest właśnie podłączany więc może uda się w tym terminie. al.g. wysłałam Ci maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 20.10.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Al.g my również mamy scianke kolankową wymurowaną z pustaka maxa i była ona postawiona na etapie murowania.Na sciance dodatkowo zrobiony jest drugi wieniec dlatego mogliśmy zlikwidować słupy w pokojach na poddaszu. Aby moć póżniej ocieplić dach do samego końca jak również zrobić w tej "pustej" przestrzeni wylewki zostawiliśmy kilka otworów które póżniej po ociepleniu dachu i zrobieniu wylewek (również na scianke kolankowa od zewnatrz przyklejaliśmy cienki styropian) zostały "załatane" płyta g-k.W pokoju syna zostawiliśmy jeden otwór który mam zamiar "zasłonić" drzwiczkami .Możliwe że ta przestrzeń ( ma około 70 cm) przyda nam sie jako dodakowy stryszek .Przed ociepleniem dachu wygladalo to tak :http://img510.imageshack.us/img510/6085/kopiapicture329.jpgUploaded with ImageShack.us Widok od "wewnatrz":http://img534.imageshack.us/img534/8893/kopiapicture331.jpgUploaded with ImageShack.us W trakcie ocieplkania poddasza:http://img148.imageshack.us/img148/5308/image00015ly.jpgUploaded with ImageShack.us I na koniec wyglada to tak:http://img412.imageshack.us/img412/7813/image00012ls.jpgUploaded with ImageShack.us Tutaj zostawiony otwór w którym będą zamontowane drzwiczki :http://img268.imageshack.us/img268/4750/image00010no.jpgUploaded with ImageShack.us Jeszcze fotka jak wygladało to zaraz po wymurowaniu :http://img403.imageshack.us/img403/7483/kopiap1020122.jpgUploaded with ImageShack.us Edytowane 20 Października 2011 przez kakusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts