Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wow! kakusek! Szkoda, że dopiero teraz udostępniłaś nam te zdjęcia! Świetny pomysł z pozostawieniem możliwości dostępu do tej przestrzeni za ścianką kolankową:) A zlikwidowanie słupów dzięki temu przesunięciu jej bliżej centrum, to już mistrzowskie posunięcie!:cool: Dzieci pewnie strasznie się cieszą z takiego "tajnego przejścia":) bo moi, chociaż już prawie dorośli, są zawiedzeni, że im czegoś takiego nawet nie zaplanowałam...:p Aczkolwiek, po tym jak obejrzałam sobie te zdjęcia, może uda mi się jeszcze coś podobnego stworzyć w naszej natalce:)...tylko te słupy;) ...

...Chyba mam kiepskiego kierownika budowy...nic nam nie podpowiedział do tej pory...:(

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie,

A my mamy ściankę częściowo z płyt karton-gips a częsciowo wymurowaną. Murowana ścianka jest tam gdzie są kaloryfery. Za ścianką jest oczywiście ocieplenie - wełna. Sćianki stawialiśmy po wylaniu posadzek.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Maciejka_Kar

Al.g jakbys zgadła.Mam dwojkę chłopaków i najbardziej z całego domu spodobały im sie "tajemne korytarze" :rotfl: U jednego synka "zakleiłam" otwór bo akurat pasowało mi tam ustawić tv ale dopóki była dziura chłopaki odwiedzały się w swoich pokojach bez wychodzenia na korytarz :D

W naszej sypialni wykorzystałam otwór na dużą wneke w której ma stanąc sprzęt grający.Zlikwidowanie słupów podpowiedział nam na etapie murowania domu nasz majster (za co jestem mu dozgonnie wdzięczna) i to on wymyślił ten dodatkowy wieniec na którym opiera się wierzba dachowa.Panowie od dachu potwierdzili że dach spokojnie wytrzyma na takiej konstrukcji a kierownik budowy tylko to potwierdził.Również mam kierownika który był na budowie może 3 razy i tylko dlatego że po niego dzwoniliśmy.Ostatni raz pojawił się kiedy była robiona konstrukcja dachu wiec może nie masz najgorszego?:yes:

:) heh, kakusek! nasz kierbud niewiele lepszy;) był na budowie więcej niż te 3 razy, ale były to wizyty "proszone", "na tel", i niestety niewiele wnosiły do naszej budowy... ;) A majster to nasz wieloletni znajomy...nie ma chyba nic gorszego niż korzystanie z usług znajomych:p Wszystko wie lepiej i do każdej nowinki trzeba go było długo przekonywać... jego sceptyczne podejście do moich propozycji dało sie później mocno odczuć podczas wykonywania poszczególnych etapów budowy:mad: jego głównym atutem jest atrakcyjna cena i pracowitość ( przynajmniej na początku współpracy;) teraz nawet zapał mu się skończył...:p)

:) maciejka_ kar?:) dlaczego pod grzejniki dawaliście ściankę murowaną? czy taki jest wymóg?? Tak naprawdę to nie brałam tego faktu pod uwagę rozważając kwestię doboru materiału na tą nieszczęsną ściankę kolankową...;) jak to jest:???: Już się prawie zdecydowałam na tą płytę g-k...hmmm;)

:) hmm...tak podejrzewałam, że to o ciężar się rozchodzi...Tylko dlaczego architekt naszej natalki zaplanował te ścianki z płyt na stelażu i grzejniki na nich pozawieszane tuż pod oknami dachowymi?? Dla instalacji elektrycznej taka ścianka z pustaków też wydaje się bardziej właściwa;) ...jest się nad czym zastanawiać szczerze mówiąc;)

Maciejka no co ty.Wiele osób robi ścinki kolankowe z g-k i wiesza na nich normalnie grzejniki.U nas akurat tylko w jednym miejscu grzejnik będzie wisiał na takiej ściance ale instalator nic nie wspominał że jest to gorsze rozwiązanie niż powieszenie go na ściance wymurowanej.Ja tam nie widzę problemu:)

Hej dziewczyny! Wy już mieszkacie i Wasze sugestie dotyczące budowy i wykończenia natalki są dla mnie zawsze bardzo pomocne podczas podejmowania różnych decyzji:) Zdecydowałam dziś np o stawianiu ścianki kolankowej z płyty g-k na stelażu.

Ok 10.00 odbyło się dzisiaj nasze drugie spotkanie z panem, który będzie naszym wykonawcą na następnym czekającym nas wkrótce etapie budowy. Umówilismy sie na ocieplanie poddasza, posadzki i tynki wew:) Nie miał żadnych uwag przeciwko wieszania grzejników na takiej g-k ściance. Podejrzewam, że nie bez znaczenia jest dobrany materiał na ten stelaż (jakaś tam odpowiednia stal i grubość chyba...;)) Na takiej pojedynczej płycie na pewno nie można by wieszać takich ciężarów, ani nawet gniazdka el. zamontować ... Był tam też elektryk (dla niektórych inwestorów robiący nawet za instalatora wod-kan i c.o.) obecny podczas tej rozmowy i przyznał nam rację...:)

;) ...i "klamka zapadła" Jeśli macie dla mnie jeszcze jakieś rady, ...dawajcie!!:) Co by nie okazało się za późno...:p

Np. kazałam elektrykowi przygotować gniazda tv po obu str salonu, bo nie mogłam się do końca zdecydować...;) Pochwalcie sie jak to u was funkcjonuje? Wiem, że np maciejka _kar ma tv vis a vis kominka i bardzo mi się ten pomysł spodobał:) Ludzie mnie jednak straszą, że będę siedziała zbyt blisko tv (teraz te telewizory są naprawdę ogromne) i niewiele msca pozostanie mi na przejście na taras obok kominka... Mimo to do tej pory byłam jednak zdecydowana zastosować takie własnie ustawienie w swoim salonie:) Jednak pan od kominków pokazał mi śliczne aranżacje ściany z kominkiem i mscem na telewizor:) no, i teraz to już sama nie wiem...;)

hejka...

wkoncu wczoraj nasz architekt zadzwonił z informacją że otrzymał od geodety juz wszystkie dokumenty i jutro chce zebysmy mu pokazali dokładnie jak nasza natalka ma stac na naszej działeczce...po otrzymaniu PnB zaraz lecimy do banku za kredytem..ponoc zmiany jakies chcą wprowadzać..

co do scianki kolankowej - u nas bedzie jw

co do umiejscowienia tv...ściana przy oknie tarasowym-widziałam w realu i jest niezle,,albo właśnie przy kominku..nie miałam jeszcze okazji zobaczyc ale mi jakos bardziej ta pasuje..al.g.może jak się zdecydujesz na te opcję to focie jakies wyslesz:-)...pozdrawiam i miłego popołudnia

Hej dziewczyny! Wy już mieszkacie i Wasze sugestie dotyczące budowy i wykończenia natalki są dla mnie zawsze bardzo pomocne podczas podejmowania różnych decyzji:) Zdecydowałam dziś np o stawianiu ścianki kolankowej z płyty g-k na stelażu.

Ok 10.00 odbyło się dzisiaj nasze drugie spotkanie z panem, który będzie naszym wykonawcą na następnym czekającym nas wkrótce etapie budowy. Umówilismy sie na ocieplanie poddasza, posadzki i tynki wew:) Nie miał żadnych uwag przeciwko wieszania grzejników na takiej g-k ściance. Podejrzewam, że nie bez znaczenia jest dobrany materiał na ten stelaż (jakaś tam odpowiednia stal i grubość chyba...;)) Na takiej pojedynczej płycie na pewno nie można by wieszać takich ciężarów, ani nawet gniazdka el. zamontować ... Był tam też elektryk (dla niektórych inwestorów robiący nawet za instalatora wod-kan i c.o.) obecny podczas tej rozmowy i przyznał nam rację...:)

;) ...i "klamka zapadła" Jeśli macie dla mnie jeszcze jakieś rady, ...dawajcie!!:) Co by nie okazało się za późno...:p

Np. kazałam elektrykowi przygotować gniazda tv po obu str salonu, bo nie mogłam się do końca zdecydować...;) Pochwalcie sie jak to u was funkcjonuje? Wiem, że np maciejka _kar ma tv vis a vis kominka i bardzo mi się ten pomysł spodobał:) Ludzie mnie jednak straszą, że będę siedziała zbyt blisko tv (teraz te telewizory są naprawdę ogromne) i niewiele msca pozostanie mi na przejście na taras obok kominka... Mimo to do tej pory byłam jednak zdecydowana zastosować takie własnie ustawienie w swoim salonie:) Jednak pan od kominków pokazał mi śliczne aranżacje ściany z kominkiem i mscem na telewizor:) no, i teraz to już sama nie wiem...;)

Jeżeli większość mówi że jest ok z wieszaniem grzejników na ściankach z g-k to pewnie tak jest. U nas po prostu zrobili tak jak pisałam wcześniej czyli część scianki pod grzejniki wymurowana a reszta z g-k i nawet się chyba nad nie zastanawialiśmy.

Jeżeli chodzi o siedzenie zbyt blisko telewizora to my akurat bardzo lubimy siedzieć blisko, a jeżeli chodzi o dzisiejsze telewizory w rozdzielczości HD to normy przewidują że można siedzieć blisko. W ludziach pokutują jakieś stare poglądy że nie można siedzieć za blisko, że telewizor nie może być duży jak pomieszczenie jest małe itp. Nasz telewizor ma 60" i wcale nie jest za duży. U nas jest całkiem sporo miejsca na przejście na taras obok kominka, ale nie jestem pewna czy my czasem nie poszerzaliśmy salonu, a nie chce mi się sprawdzać w dokumentach. W każdym razie nasz salon ma szerokość 5,9 m. Poza tym nasz kominek nie jest tak bardzo wystający jak to widziałam u innych. Kominek u nas wystaje na 35 cm a przejście (odleglość od kominka do kanapy) ma ok. 2,1 m szerokości

Pozdrawiam

Maciejka_Kar :)

:) Hej, maciejka_kar! Właśnie po raz kolejny obejrzałam sobie Twój album z natalką... i uczucie zachwytu zapamiętane z poprzednich oględzin wróciło ze zdwojoną siłą :) ...No, i nadal nie wiem gdzie mam ten telewizor umiejscowić:p Twój salon jest tylko jakieś 20cm szerszy od naszego. (Chyba rzeczywiście kiedyś pisałaś, że poszerzaliście cały dom ze względu na garderobę i pomieszczenie gosp, chyba? Zdaje się, że dzięki temu macie też więcej msca w sypialni?) ...A wracając do salonu, to różnica nie jest zbyt duża, a na dodatek spodobał mi się jeszcze wasz pomysł z rzutnikiem:) To naprawdę fajna sprawa! Robiłam dzisiaj przymiarki z fotelem przed tv i ta wymagana z powodu wielkości salonu odległość faktycznie nie jest taka drastycznie mała...mamamatinka również stworzyła u siebie taki kącik tv...:) Jednakże wciąż jeszcze jestem niezdecydowana i dlatego zainstalujemy odpowiednie gniazdka tv/lan po obu str salonu ;) Mam nadzieję, że z kinem domowym nie będzie problemu, bo małe głośniki zaplanowałam w all 4 kątach pomieszczenia..

I, Maciejko! Widziałam też na Twoich fotkach, że na ścianach górnego korytarza masz włączniki w kilku różnych pktach. Od czego one wszystkie?? Możesz zdradzić czy może chciałabyś w tym względzie dziś coś u siebie zmienić?

Edytowane przez al.g.

hejka...

wkoncu wczoraj nasz architekt zadzwonił z informacją że otrzymał od geodety juz wszystkie dokumenty i jutro chce zebysmy mu pokazali dokładnie jak nasza natalka ma stac na naszej działeczce...po otrzymaniu PnB zaraz lecimy do banku za kredytem..ponoc zmiany jakies chcą wprowadzać..

co do scianki kolankowej - u nas bedzie jw

co do umiejscowienia tv...ściana przy oknie tarasowym-widziałam w realu i jest niezle,,albo właśnie przy kominku..nie miałam jeszcze okazji zobaczyc ale mi jakos bardziej ta pasuje..al.g.może jak się zdecydujesz na te opcję to focie jakies wyslesz:-)...pozdrawiam i miłego popołudnia

Ochoho:) avon! Jeszcze kawał drogi przed Wami nim otrzymacie Pn B... No, ale w końcu "pierwsze koty za płoty" :p ...Z tego, co pamiętam z własnych doświadczeń w tym zakresie, to tam jakieś terminy nie do przeskoczenia wchodziły w grę! (czas uprawomocnienia się projektu, np...:p ) Ale pewnie już się sama zdążyłaś dobrze zorientować :) Najważniejsze, że w końcu coś się tam u Was ruszyło! Strasznie długo to musiało trwać, z tego co tu pisałaś... Życzę powodzenia podczas budowania nowej natalki!! Oby nie opuszczały cię dobre pomysły, szczęście i CIERPLIWOŚĆ! :D

al.g. już tyle czekam,że zdązyłam się przyzwyczaić do tego czekania ...ale nie ukrywam ,że czasami to mnie szlag trafia...

a na PnB długo się czeka?

słuchajcie ..ja to teraz mam problem jak ustawić dom na działce..czy po srodku działki czy też od strony garażu mniejsza odległość a po stronie wykuszu większa...i najgorsze ze moja działeczka jest w kształcie takiego lekkiego rombu..

Hej, avon! U mnie papierologia trwała prawie trzy miesiące. Na początku października kupiliśmy projekt, z którym od razu poleciałam do p. architekt. Ta dość długo, bo jakieś 8-10 tygodni nanosiła zmiany w projekcie. Zarówno te proponowane przez nas, jak i te wynikające z wymogów opisanych w "warunkach zabudowy" dla naszego osiedla (dlatego musieliśmy zmienic kąt nachylenia dachu z 32 na 35 stopni) Potem naniosła domek na mapkę (wyrysowaną przez geodetę "dla celów projektowych")... itd..jak już skompletowała all potrzebne dokumenty (z wodociagów, enei, zarządu dróg..) ona sama składała w starostwie. Ja musiałam tylko złożyć wniosek w nadzorze. W kazdym razie pozwolenie wydano mi 10. grudnia, a dopiero 22. grudnia kierbud z geodetą mogli dokonać 1. wpisu w dzinniku budowy, (co jest równoznaczne z jej rozpoczęciem...) Bez uruchomienia znajomości p. architekt trwałoby to znacznie dłużej ;)

A co do ustawienia domu na działce, to w naszym przypadku duży wpływ wywarły ograniczenia narzucone z urzędu... Ale jeśli macie tak duże pole manewru, jak piszesz, to radzę ci ustawić natalkę tak, by ściana garażowa znalazła się jak najbliżej ogrodzenia (3-4m). Wówczas największe pole do popisu dla ogrodnika będziesz miała własnie po stronie wyjść tarasowych :) Chociaż jeżeli planujesz przechowywać na podwórku więcej pojazdów, to łatwiej ci będzie takie utwardzone podwórko urządzić po str garażu. W takim układzie wystarczy ci 1 brama wjazdowa :)

POWODZENIA:)

Edytowane przez al.g.

Z "wypisu i wyrysu z miejscowego planu zagospodarowania terenu" powinno ci to wynikać jak daleko od poszczególnych granic działki i od drogi dojazdowej możesz umiejscowić swój dom...I tak naprawdę to pewne cechy planowanego tam budynku również określone są w tym dokumencie! Chyba to sobie już sprawdziłaś?:???: :)

witam natalkowiczów mam pytanie do osób które zabudowały już poddasze,

ile m2 wyszło zabudowy k-g i ile płaciliście za 1m2 robocizny (2xwełna, folia, regips)

pozdrawiam

WB

Sorki, że odp tak późno wobil :) ostatniej soboty spotkaliśmy się z naszym ewentualnym przyszłym wykonawcą interesujących cie robót. Policzył nam wstępnie ile "mniej- więcej" materiału będziemy potrzebowali...Wyszło mu ok. 250 m2 wełny (dajemy 15+ 5+5), płyty g-k liczył w szt. ; białej: 40(bez stryszku)-50 (ze stryszkiem) szt.; zielonej 14-15 szt. Na stryszek polecał raczej płytę OSB '22 na podłogę (12 szt.) i '12 na skosy- twierdził, że g-k w nieogrzewanym pomieszczeniu z czasem może się zacząć odkształcać(tez 12 szt.)

Robociznę policzył sobie odpowiednio 40-45 zł/m2 zabudowy poddasza na gotowo (liczył też ściankę kolankową z płyty g-k na stelażu)

Też pozdrawiam, al.g. :)