al.g. 20.10.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 wow! kakusek! Szkoda, że dopiero teraz udostępniłaś nam te zdjęcia! Świetny pomysł z pozostawieniem możliwości dostępu do tej przestrzeni za ścianką kolankową A zlikwidowanie słupów dzięki temu przesunięciu jej bliżej centrum, to już mistrzowskie posunięcie! Dzieci pewnie strasznie się cieszą z takiego "tajnego przejścia":) bo moi, chociaż już prawie dorośli, są zawiedzeni, że im czegoś takiego nawet nie zaplanowałam... Aczkolwiek, po tym jak obejrzałam sobie te zdjęcia, może uda mi się jeszcze coś podobnego stworzyć w naszej natalce:)...tylko te słupy;) ... ...Chyba mam kiepskiego kierownika budowy...nic nam nie podpowiedział do tej pory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka_Kar 20.10.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam serdecznie, A my mamy ściankę częściowo z płyt karton-gips a częsciowo wymurowaną. Murowana ścianka jest tam gdzie są kaloryfery. Za ścianką jest oczywiście ocieplenie - wełna. Sćianki stawialiśmy po wylaniu posadzek. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Maciejka_Kar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 20.10.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Al.g jakbys zgadła.Mam dwojkę chłopaków i najbardziej z całego domu spodobały im sie "tajemne korytarze" U jednego synka "zakleiłam" otwór bo akurat pasowało mi tam ustawić tv ale dopóki była dziura chłopaki odwiedzały się w swoich pokojach bez wychodzenia na korytarz W naszej sypialni wykorzystałam otwór na dużą wneke w której ma stanąc sprzęt grający.Zlikwidowanie słupów podpowiedział nam na etapie murowania domu nasz majster (za co jestem mu dozgonnie wdzięczna) i to on wymyślił ten dodatkowy wieniec na którym opiera się wierzba dachowa.Panowie od dachu potwierdzili że dach spokojnie wytrzyma na takiej konstrukcji a kierownik budowy tylko to potwierdził.Również mam kierownika który był na budowie może 3 razy i tylko dlatego że po niego dzwoniliśmy.Ostatni raz pojawił się kiedy była robiona konstrukcja dachu wiec może nie masz najgorszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 21.10.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 heh, kakusek! nasz kierbud niewiele lepszy;) był na budowie więcej niż te 3 razy, ale były to wizyty "proszone", "na tel", i niestety niewiele wnosiły do naszej budowy... A majster to nasz wieloletni znajomy...nie ma chyba nic gorszego niż korzystanie z usług znajomych:p Wszystko wie lepiej i do każdej nowinki trzeba go było długo przekonywać... jego sceptyczne podejście do moich propozycji dało sie później mocno odczuć podczas wykonywania poszczególnych etapów budowy:mad: jego głównym atutem jest atrakcyjna cena i pracowitość ( przynajmniej na początku współpracy;) teraz nawet zapał mu się skończył...) maciejka_ kar? dlaczego pod grzejniki dawaliście ściankę murowaną? czy taki jest wymóg?? Tak naprawdę to nie brałam tego faktu pod uwagę rozważając kwestię doboru materiału na tą nieszczęsną ściankę kolankową... jak to jest:???: Już się prawie zdecydowałam na tą płytę g-k...hmmm;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka_Kar 21.10.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Ze zwględu na ciężar. Grzejniki są ciężkie więc na samej plycie g-k nie da rady ich zawiesić, chyba że jest jakiś sposób o którym nie wiem. Maciejka_Kar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 21.10.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 hmm...tak podejrzewałam, że to o ciężar się rozchodzi...Tylko dlaczego architekt naszej natalki zaplanował te ścianki z płyt na stelażu i grzejniki na nich pozawieszane tuż pod oknami dachowymi?? Dla instalacji elektrycznej taka ścianka z pustaków też wydaje się bardziej właściwa;) ...jest się nad czym zastanawiać szczerze mówiąc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 21.10.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Maciejka no co ty.Wiele osób robi ścinki kolankowe z g-k i wiesza na nich normalnie grzejniki.U nas akurat tylko w jednym miejscu grzejnik będzie wisiał na takiej ściance ale instalator nic nie wspominał że jest to gorsze rozwiązanie niż powieszenie go na ściance wymurowanej.Ja tam nie widzę problemu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 22.10.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Hej dziewczyny! Wy już mieszkacie i Wasze sugestie dotyczące budowy i wykończenia natalki są dla mnie zawsze bardzo pomocne podczas podejmowania różnych decyzji:) Zdecydowałam dziś np o stawianiu ścianki kolankowej z płyty g-k na stelażu. Ok 10.00 odbyło się dzisiaj nasze drugie spotkanie z panem, który będzie naszym wykonawcą na następnym czekającym nas wkrótce etapie budowy. Umówilismy sie na ocieplanie poddasza, posadzki i tynki wew:) Nie miał żadnych uwag przeciwko wieszania grzejników na takiej g-k ściance. Podejrzewam, że nie bez znaczenia jest dobrany materiał na ten stelaż (jakaś tam odpowiednia stal i grubość chyba...) Na takiej pojedynczej płycie na pewno nie można by wieszać takich ciężarów, ani nawet gniazdka el. zamontować ... Był tam też elektryk (dla niektórych inwestorów robiący nawet za instalatora wod-kan i c.o.) obecny podczas tej rozmowy i przyznał nam rację... ...i "klamka zapadła" Jeśli macie dla mnie jeszcze jakieś rady, ...dawajcie!! Co by nie okazało się za późno... Np. kazałam elektrykowi przygotować gniazda tv po obu str salonu, bo nie mogłam się do końca zdecydować... Pochwalcie sie jak to u was funkcjonuje? Wiem, że np maciejka _kar ma tv vis a vis kominka i bardzo mi się ten pomysł spodobał Ludzie mnie jednak straszą, że będę siedziała zbyt blisko tv (teraz te telewizory są naprawdę ogromne) i niewiele msca pozostanie mi na przejście na taras obok kominka... Mimo to do tej pory byłam jednak zdecydowana zastosować takie własnie ustawienie w swoim salonie:) Jednak pan od kominków pokazał mi śliczne aranżacje ściany z kominkiem i mscem na telewizor:) no, i teraz to już sama nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avon76 23.10.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 hejka... wkoncu wczoraj nasz architekt zadzwonił z informacją że otrzymał od geodety juz wszystkie dokumenty i jutro chce zebysmy mu pokazali dokładnie jak nasza natalka ma stac na naszej działeczce...po otrzymaniu PnB zaraz lecimy do banku za kredytem..ponoc zmiany jakies chcą wprowadzać.. co do scianki kolankowej - u nas bedzie jw co do umiejscowienia tv...ściana przy oknie tarasowym-widziałam w realu i jest niezle,,albo właśnie przy kominku..nie miałam jeszcze okazji zobaczyc ale mi jakos bardziej ta pasuje..al.g.może jak się zdecydujesz na te opcję to focie jakies wyslesz:-)...pozdrawiam i miłego popołudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka_Kar 23.10.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Hej dziewczyny! Wy już mieszkacie i Wasze sugestie dotyczące budowy i wykończenia natalki są dla mnie zawsze bardzo pomocne podczas podejmowania różnych decyzji:) Zdecydowałam dziś np o stawianiu ścianki kolankowej z płyty g-k na stelażu. Ok 10.00 odbyło się dzisiaj nasze drugie spotkanie z panem, który będzie naszym wykonawcą na następnym czekającym nas wkrótce etapie budowy. Umówilismy sie na ocieplanie poddasza, posadzki i tynki wew:) Nie miał żadnych uwag przeciwko wieszania grzejników na takiej g-k ściance. Podejrzewam, że nie bez znaczenia jest dobrany materiał na ten stelaż (jakaś tam odpowiednia stal i grubość chyba...) Na takiej pojedynczej płycie na pewno nie można by wieszać takich ciężarów, ani nawet gniazdka el. zamontować ... Był tam też elektryk (dla niektórych inwestorów robiący nawet za instalatora wod-kan i c.o.) obecny podczas tej rozmowy i przyznał nam rację... ...i "klamka zapadła" Jeśli macie dla mnie jeszcze jakieś rady, ...dawajcie!! Co by nie okazało się za późno... Np. kazałam elektrykowi przygotować gniazda tv po obu str salonu, bo nie mogłam się do końca zdecydować... Pochwalcie sie jak to u was funkcjonuje? Wiem, że np maciejka _kar ma tv vis a vis kominka i bardzo mi się ten pomysł spodobał Ludzie mnie jednak straszą, że będę siedziała zbyt blisko tv (teraz te telewizory są naprawdę ogromne) i niewiele msca pozostanie mi na przejście na taras obok kominka... Mimo to do tej pory byłam jednak zdecydowana zastosować takie własnie ustawienie w swoim salonie:) Jednak pan od kominków pokazał mi śliczne aranżacje ściany z kominkiem i mscem na telewizor:) no, i teraz to już sama nie wiem... Jeżeli większość mówi że jest ok z wieszaniem grzejników na ściankach z g-k to pewnie tak jest. U nas po prostu zrobili tak jak pisałam wcześniej czyli część scianki pod grzejniki wymurowana a reszta z g-k i nawet się chyba nad nie zastanawialiśmy. Jeżeli chodzi o siedzenie zbyt blisko telewizora to my akurat bardzo lubimy siedzieć blisko, a jeżeli chodzi o dzisiejsze telewizory w rozdzielczości HD to normy przewidują że można siedzieć blisko. W ludziach pokutują jakieś stare poglądy że nie można siedzieć za blisko, że telewizor nie może być duży jak pomieszczenie jest małe itp. Nasz telewizor ma 60" i wcale nie jest za duży. U nas jest całkiem sporo miejsca na przejście na taras obok kominka, ale nie jestem pewna czy my czasem nie poszerzaliśmy salonu, a nie chce mi się sprawdzać w dokumentach. W każdym razie nasz salon ma szerokość 5,9 m. Poza tym nasz kominek nie jest tak bardzo wystający jak to widziałam u innych. Kominek u nas wystaje na 35 cm a przejście (odleglość od kominka do kanapy) ma ok. 2,1 m szerokości Pozdrawiam Maciejka_Kar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 23.10.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 (edytowane) Hej, maciejka_kar! Właśnie po raz kolejny obejrzałam sobie Twój album z natalką... i uczucie zachwytu zapamiętane z poprzednich oględzin wróciło ze zdwojoną siłą ...No, i nadal nie wiem gdzie mam ten telewizor umiejscowić Twój salon jest tylko jakieś 20cm szerszy od naszego. (Chyba rzeczywiście kiedyś pisałaś, że poszerzaliście cały dom ze względu na garderobę i pomieszczenie gosp, chyba? Zdaje się, że dzięki temu macie też więcej msca w sypialni?) ...A wracając do salonu, to różnica nie jest zbyt duża, a na dodatek spodobał mi się jeszcze wasz pomysł z rzutnikiem:) To naprawdę fajna sprawa! Robiłam dzisiaj przymiarki z fotelem przed tv i ta wymagana z powodu wielkości salonu odległość faktycznie nie jest taka drastycznie mała...mamamatinka również stworzyła u siebie taki kącik tv... Jednakże wciąż jeszcze jestem niezdecydowana i dlatego zainstalujemy odpowiednie gniazdka tv/lan po obu str salonu Mam nadzieję, że z kinem domowym nie będzie problemu, bo małe głośniki zaplanowałam w all 4 kątach pomieszczenia.. I, Maciejko! Widziałam też na Twoich fotkach, że na ścianach górnego korytarza masz włączniki w kilku różnych pktach. Od czego one wszystkie?? Możesz zdradzić czy może chciałabyś w tym względzie dziś coś u siebie zmienić? Edytowane 23 Października 2011 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 23.10.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 hejka... wkoncu wczoraj nasz architekt zadzwonił z informacją że otrzymał od geodety juz wszystkie dokumenty i jutro chce zebysmy mu pokazali dokładnie jak nasza natalka ma stac na naszej działeczce...po otrzymaniu PnB zaraz lecimy do banku za kredytem..ponoc zmiany jakies chcą wprowadzać.. co do scianki kolankowej - u nas bedzie jw co do umiejscowienia tv...ściana przy oknie tarasowym-widziałam w realu i jest niezle,,albo właśnie przy kominku..nie miałam jeszcze okazji zobaczyc ale mi jakos bardziej ta pasuje..al.g.może jak się zdecydujesz na te opcję to focie jakies wyslesz:-)...pozdrawiam i miłego popołudnia Ochoho:) avon! Jeszcze kawał drogi przed Wami nim otrzymacie Pn B... No, ale w końcu "pierwsze koty za płoty" ...Z tego, co pamiętam z własnych doświadczeń w tym zakresie, to tam jakieś terminy nie do przeskoczenia wchodziły w grę! (czas uprawomocnienia się projektu, np... ) Ale pewnie już się sama zdążyłaś dobrze zorientować Najważniejsze, że w końcu coś się tam u Was ruszyło! Strasznie długo to musiało trwać, z tego co tu pisałaś... Życzę powodzenia podczas budowania nowej natalki!! Oby nie opuszczały cię dobre pomysły, szczęście i CIERPLIWOŚĆ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avon76 24.10.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 al.g. już tyle czekam,że zdązyłam się przyzwyczaić do tego czekania ...ale nie ukrywam ,że czasami to mnie szlag trafia... a na PnB długo się czeka? słuchajcie ..ja to teraz mam problem jak ustawić dom na działce..czy po srodku działki czy też od strony garażu mniejsza odległość a po stronie wykuszu większa...i najgorsze ze moja działeczka jest w kształcie takiego lekkiego rombu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 24.10.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Hej, avon! U mnie papierologia trwała prawie trzy miesiące. Na początku października kupiliśmy projekt, z którym od razu poleciałam do p. architekt. Ta dość długo, bo jakieś 8-10 tygodni nanosiła zmiany w projekcie. Zarówno te proponowane przez nas, jak i te wynikające z wymogów opisanych w "warunkach zabudowy" dla naszego osiedla (dlatego musieliśmy zmienic kąt nachylenia dachu z 32 na 35 stopni) Potem naniosła domek na mapkę (wyrysowaną przez geodetę "dla celów projektowych")... itd..jak już skompletowała all potrzebne dokumenty (z wodociagów, enei, zarządu dróg..) ona sama składała w starostwie. Ja musiałam tylko złożyć wniosek w nadzorze. W kazdym razie pozwolenie wydano mi 10. grudnia, a dopiero 22. grudnia kierbud z geodetą mogli dokonać 1. wpisu w dzinniku budowy, (co jest równoznaczne z jej rozpoczęciem...) Bez uruchomienia znajomości p. architekt trwałoby to znacznie dłużej A co do ustawienia domu na działce, to w naszym przypadku duży wpływ wywarły ograniczenia narzucone z urzędu... Ale jeśli macie tak duże pole manewru, jak piszesz, to radzę ci ustawić natalkę tak, by ściana garażowa znalazła się jak najbliżej ogrodzenia (3-4m). Wówczas największe pole do popisu dla ogrodnika będziesz miała własnie po stronie wyjść tarasowych Chociaż jeżeli planujesz przechowywać na podwórku więcej pojazdów, to łatwiej ci będzie takie utwardzone podwórko urządzić po str garażu. W takim układzie wystarczy ci 1 brama wjazdowa POWODZENIA:) Edytowane 24 Października 2011 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avon76 24.10.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 dzieki al.g. .. tak mysle, że własnie ustawienie ściany garażowej blisko ogrodzenia będzie najlepsze..tym bardziej ,że od strony wykuszu marzy mi sie ogród zieleni(jakieś kolorowe krzewy,trawy,wysepki z kamyczków itp)..hehe od bramy do głownego wejscia 5 m nie jest za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 24.10.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Z "wypisu i wyrysu z miejscowego planu zagospodarowania terenu" powinno ci to wynikać jak daleko od poszczególnych granic działki i od drogi dojazdowej możesz umiejscowić swój dom...I tak naprawdę to pewne cechy planowanego tam budynku również określone są w tym dokumencie! Chyba to sobie już sprawdziłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 24.10.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 al.g. Jak w stopce postu wstawić link do strony tak jak Ty to robisz (NABUDOWIE)? Założyłam album naszej natalii a teraz jeszcze nowy temat z mieszkaniem które urządziła przyjaciółka i chciałabym wrzucić adresy do stopki ale nie wiem jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 24.10.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 ;)hmm, katel 2:) Niestety zdążyłam już zapomnieć jak to szło po kolei, ale z pewnością stosowałam się do wskazówek z tego linku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159759-sta%C5%82y-podpis Pamiętam tylko, że nie było zbyt łatwo:P Życzę powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katel2 24.10.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Dzięki al.g. - chyba się udało. O!Chyba jednak nie ale już łapię o co chodzi - jutro nad tym popracuję. No i dziś już się udało. Edytowane 25 Października 2011 przez katel2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 24.10.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 witam natalkowiczów mam pytanie do osób które zabudowały już poddasze, ile m2 wyszło zabudowy k-g i ile płaciliście za 1m2 robocizny (2xwełna, folia, regips) pozdrawiam WB Sorki, że odp tak późno wobil ostatniej soboty spotkaliśmy się z naszym ewentualnym przyszłym wykonawcą interesujących cie robót. Policzył nam wstępnie ile "mniej- więcej" materiału będziemy potrzebowali...Wyszło mu ok. 250 m2 wełny (dajemy 15+ 5+5), płyty g-k liczył w szt. ; białej: 40(bez stryszku)-50 (ze stryszkiem) szt.; zielonej 14-15 szt. Na stryszek polecał raczej płytę OSB '22 na podłogę (12 szt.) i '12 na skosy- twierdził, że g-k w nieogrzewanym pomieszczeniu z czasem może się zacząć odkształcać(tez 12 szt.) Robociznę policzył sobie odpowiednio 40-45 zł/m2 zabudowy poddasza na gotowo (liczył też ściankę kolankową z płyty g-k na stelażu) Też pozdrawiam, al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts