Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nowa aktualizacja zdjęć - i pierwsze kłopoty.

Nikt nie wie co zrobić aby okna kolankowe były dobrze zabezpieczone a właściwie - aby rynny spełniały swoją rolę.

W czwartek przyjedzie konsultant z fakro. Może on będzie miał jakieś wyjście

2011_10_22%252520027.JPG

2011_10_22%252520020.JPG

2011_10_22%252520019.JPG

https://picasaweb.google.com/107727402160340638650/BUDOWA?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOjsh6-mm8iUFA&feat=directlink

Edytowane przez gosa31

Witam,

znowu dawno mnie nie było, ale już odpowiadam na to co mogę:

- al.g - jeżeli chodzi o wyłączniki na górnym korytarzu to przy kazdych drzwiach jest wyłącznik którym można zapailić lub zgasić światło na górnym korytarzu (wyłączniki schodowe i krzyżowe). Poza tym przy schodach na górze jest wyłącznik zapalający bądź gaszący światło nad schodami i odpowiednio na dole przy schodach jest taki sam wyłącznik - wyłaczniki schodowe. jeżeli chodzi o wyłaćzniki to zrobiliśmy jedną rzecz żle a mianowicie wyłączniki do światła w wiatrołapie mamy dwa - jeden w wiatrołapie przy drzwiach wejściowych a drugi w salonie przy drzwiach do wiatrołapu. Bardzo brakuje wylącznika przy drzwiach do garażu z wiatrołapu, ponieważ do domu wchodzimy i wychodzimy przez garaż prosto z samochodu bądż do samochodu. Drzwi wejściowe w ogóle nie są przez nas używane.

Poaza tym żałuję, że nie zrobilam w sypialni wylączników do zapalaniam lampek przy łóżku - to znaczy żeby lampki przy łóżku można była zapalać lub gasić wyłącznikiem przy drzwiach wejściowych bądż przy łóżku.

- avon76 - jedna ważna uwaga jeżeli chodzi o usytuowanie domu na działce. Ściana garażowa rzeczywiście dobrze żeby była jak najbliżej granicy działki ale nie może być za blisko. Jeżeli prlanujesz ogrodzenie przed domem z bramą przesuwną która ma się przesuwać w stronę granicy dzialki to musisz mieć wystarczająco dużo miejsca żeby brama z przeciwwaga się zmieściła. W przypadku bramy o szer. 4 m między słupkami, takiej jak my mamy potrzeba 6 m od słupka - 4 m brama + 2 m przeciwwaga, żeby cała brama miała się gdzie schować. My też o tym nie pomyśleliśmy na początku, ale przez przypadek na szczęscie nam się udało i brama się spokojnie otwiera.

Pozdrawiam

Maciejka_Kar

:) I ja dziękuję, maciejko! Chyba za mało włączników na korytarzu dałam u góry... A z wiatrołapem nie powinnam mieć twojego problemu, gdyż nie przerabiałam tak tej części domu; zatem włącznik światła przy drzwiach wejściowych będzie też w zasięgu ręki osoby wchodzącej z garażu...:) Mój elektryk stwierdził, że gniazdo internetowe wystarczy jedno, bo reszta i tak pewnie korzysta z bezprzewodowego netu za pośrednictwem rutera... i teraz nie wiem, czy dobrze zrobiłam zgadzając sie z tym zdaniem ;) internet na kablu byłby chyba pewniejszy i szybszy?? Co myślicie?

Moja Natalka jest usytuowana z boku działki tzn. ma mniejszą odległość od strony garażu do płotu i jest ok. Mieszkam już 2,5 roku :).

Co do włącznika światła w wiatrołapie, to najlepszym rozwiazaniem jest czujka na ruch (gdy otwierasz drzwi to automatycznie zapala się światło), innego rozwiąznia nie wyobrażam sobie.

Hej madziorkaa! :) (czasami mam wrażenie, że prawie same Magdaleny upodobały sobie ten projekt?!:p ) ...Świetny pomysł z tą czujką! Rozumiem, że bez względu na to którędy wejdę do wiatrołapu, światło się włączy automatycznie?...a jak się wyłącza? czy zastosowałaś to rozwiązanie tylko w wiatrołapie, czy w jakimś jeszcze pomieszczeniu?:)

Hej madziorkaa! :) (czasami mam wrażenie, że prawie same Magdaleny upodobały sobie ten projekt?!:p ) ...Świetny pomysł z tą czujką! Rozumiem, że bez względu na to którędy wejdę do wiatrołapu, światło się włączy automatycznie?...a jak się wyłącza? czy zastosowałaś to rozwiązanie tylko w wiatrołapie, czy w jakimś jeszcze pomieszczeniu?:)

Hej rzeczywiście same Magdaleny :) , coś musi w tym być ;). Światło wyłącza się automatycznie po upływie chyba 30 sekund od wyjścia z pomieszczenia, a włącza gdy wchodzisz do wiatrołapu obojętnie którymi drzwiami :). Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, w wiatrołaie jest zawsze ciemno i szukanie jeszcze włącznika gdy wchodzę do domu obładowana zakupami byłoby masakrą ;). W innych pomieszczeniach mam normalne włączniki.

Dobrym rozwiązaniem jest też przesunięcie drzwi wejściowych w stronę garażu, wtedy w wiatrołapie zmieści się szafa.

Edytowane przez Madziorkaa

:) Właśnie wróciliśmy z budowy (robiliśmy małe porządki...łehhh...jakieś 3 godz harówki;)) , gdzie elektryk robił co mógł, by oświetlenie naszej natalki w przyszłości nas zadowoliło i okazało się, że zamontowanie takiej czujki to faktycznie super sprawa! koszt stosunkowo niewielki i dotyczy to tylko jakiegoś gadżetu przy samej lampie :) na dodatek nie wymaga od nas dokładnego ich rozmieszczenia już teraz, na etapie rozplanowania okablowania, ale możemy się tym zająć później :) Tak na dzień dzisiejszy oprócz wiatrołapu, zaopatrzyłabym w nie również tą część korytarza prowadząca aż do łazienki:) ...i może jeszcze na korytarzu poddasza? :???:

Acha:) i cieszę się, że mówisz też o przesunięciu drzwi wejściowych bliżej garażu:) Też tak zrobiłam z myślą właśnie o zabudowie wielką szafą ubraniową drugiej ściany...;)

Madziorkoo! Czy ty masz tam może taką szafę? Jesli tak, to czy jesteś zadowolona z tego rozwiązania? Mam coś takiego w planie i zastanawiam się czasem czy nie będzie nam brakowało siedziska do ubierania butów, np? Może prześlesz jakieś zdjęcie? Albo jakiś link podasz do swojego albumu??

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam, al.g.

Edytowane przez al.g.

U nas odleglość ściany garażowej do granicy dzialki wynosi 5 m. Brama wjazdowa ma 4 m + 2 m przeciwwaga ( każda brama przesuwna ma taką część zwaną przeciwwagą, długość tej przeciwwagi jest rożna zależna od konstrukcji bramy, u nas akurat ma 2 m. Brama garażowa 5 m. Brama wjazdowa jest w osi bramy garażowej i w naszym przypadku potrzebne jest 6 m, żeby brama całkowicie się otworzyła. Przy odleglości 5 m ściany garażowej do granicy działki jest akurat na styk. Więc przy taim rozwiązaniu jak u nas 5 m to minimum. Teoretycznie brama może się otwierać w drugą strone, ale jeżeli tam jest furtka a tak z reguły jest to trochę bez sensu żeby brama otwierając się zachodziła na furtkę. Są jakieś inne rozwiązania w ktorych brama nie ma tej przeciwwagi, ale nie jest to ponoć dobre rozwiązanie. Poza tym można jeszcze zrobić bramę dwuskrzydlową uchylną. Ale to chyba niezbyt dobre rozwiązanie.:)

:) I ja dziękuję, maciejko! Chyba za mało włączników na korytarzu dałam u góry... A z wiatrołapem nie powinnam mieć twojego problemu, gdyż nie przerabiałam tak tej części domu; zatem włącznik światła przy drzwiach wejściowych będzie też w zasięgu ręki osoby wchodzącej z garażu...:) Mój elektryk stwierdził, że gniazdo internetowe wystarczy jedno, bo reszta i tak pewnie korzysta z bezprzewodowego netu za pośrednictwem rutera... i teraz nie wiem, czy dobrze zrobiłam zgadzając sie z tym zdaniem ;) internet na kablu byłby chyba pewniejszy i szybszy?? Co myślicie?

Internet na kablu jest szybszy, ale ma to znaczenie w przypadku gdy ktoś potrzebuje przesyłać dużą ilosć danych w krótkim czasie np. transmisja filmu HD. Wszystko więc zależy od tego co kto potrzebuje. My w większości korzystamy z netu bezprzewodowego, ale w każdym pokoju mamy gniazdko telewizyjne i komputerowe. A tak poza tym to wszelkich gniazdek nigdy nie jest za wiele jak się później okazuje, a wręcz przeciwnie. Poza tym jak chce się zainstalować np. drukarkę sieciową do której wszyscy mieliby dostęp, lub w sieci lokalnej w domu udostępnić obraz z kamer to łatwiej i efektywniej zrobić to na drodze kablowej.

Pozdrawiam:yes:

Moja Natalka jest usytuowana z boku działki tzn. ma mniejszą odległość od strony garażu do płotu i jest ok. Mieszkam już 2,5 roku :).

Co do włącznika światła w wiatrołapie, to najlepszym rozwiazaniem jest czujka na ruch (gdy otwierasz drzwi to automatycznie zapala się światło), innego rozwiąznia nie wyobrażam sobie.

Co do czujki na ruch w wiatrolapie to na pewno dobry pomysł. Też myślę że musimy tak zrobić.

Pozdrawiam.

hej,halo!:D Może już wystarczy tych powitań?!:p Pochwalcie się lepiej swoimi osiągnięciami na polu urządzania waszych natalek! Jak urządziłyście sobie wiatrołap i czy coś byście w nim zmieniły? Ja planuję tam "wielką szafę" na całej ścianie po lewej od wejścia.;) Nie wiem tylko czy nie będzie nam tam brakowało miejsca nam siedziska do ubierania butów?...w końcu latka lecą...:p Co myślicie?:???: Czy fotelik z toaletką w korytarzu (na przeciwko drzwi do wc-cika) wystarczą? ;)

Na początku również myślałam o szafie na całej tej ścianie od kuchni. Ale potem stwierdziłam że musi koniecznie być siedzisko. No bo np. przyjdzie ktoś starszy czy zmęczony w butach oblepionych śniegiem czy błotem i co do korytarza? To wszystko uciapie. Dlatego pół ściany bedzie siedzisko a pół szafy z kurtkami które aktualnie sie nosi. A pozostałe kurtki + te gości w garderobie - am gdzie pierwotnie w planie jest WC. Wydaje mi sie to dobrym rozwiązaniem.

och al.g...ty nawet nie wiesz jak ja bym bardzo chciała się pochwalic..ale nie mam jeszcze czym hihi...bede mogła dopiero w przyszłym roku(mam taka nadzieję :-) )jak wy juz wszystko pokończycie ..i taaaaaak wam zazdroszczę..

jak narazie to tylko planuję:-)...a wiatrołapie myślałam by miec jakąś szafkę czy półkę na buty i jakis wieszak na kurtki..no i te siedzisko faktycznie by się przydało