al.g. 03.11.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 (edytowane) no właśnie, madzioochna:) mam ten sam dylemat dot. wiatrołapu...Boję się tylko, że zostawiając wieszaki i buty na wierzchu proszę się o wieczny bałagan...tez na wierzchu:p U nas wszyscy się wciąż spieszą Może udałobysieę jakoś zamknąć w tej wielkiej szafie wszystkie niezbędne dla wychodzących rzeczy; buty, kurtki, smycze, jakieś kluczyki, a może nawet siedzisko? Chociaż fotelik dla "znużonych trampów" i toaletkę planowałam raczej w korytarzyku, tuż za wiatrołapem (vis'a'vis) wc... Co o tym sądzicie? Edytowane 4 Listopada 2011 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 10.11.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 hej!halo! ależ się rozgadałyście! aż echo poszło! Co do wiatrołapu, to już kilka razy zdążyłam zmienić koncepcję Na dzisiaj mam do was pytanie dotyczące kominka. Jakie macie wkłady? Czy ktoś rozprowadził po domu kanały doprowadzające ciepłe powietrze do poszczególnych pomieszczeń? I czy komuś udało się doprowadzić je do wszystkich pokoi i łazienek? ( i u góry i na dole?) Opowiedzcie jak rozwiązaliście u siebie kwestię dodatkowego źródła ogrzewania natalki, czyli kominka właśnie Tematyczne fotki oczywiście są mile widziane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 10.11.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 al.g. my mamy tylko do pokoi na górze, gdzie są również kaloryfery. W łazienkach i pralni mamy ogrzewanie podłogowe i grzejniki na wszelki wypadek. Wydaje mi się to wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosa31 22.11.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam!Po dłuższej przerwie relacjonuje co na budowie.:1. Zamontowano bramę garażową 2. Zamontowano okna na dole.I tu przyznaje się bez bicia. Zawaliłam. Nie zauważyłam przy zamawianiu, że zostały zmienione wymiary długości wszystkich okien. Chciałam skrócić tylko w kuchni - a tak mam wszędzie na wymiar nie 150 tylko 144. Na dodatek kolega który mi to wszystko montuje mówi, że tak uzgodniliśmy, bo wymiar 144 jest w standardzie a 150 to droższe nie w standardzie. Dach sie robi z oporami. Zamówione okna dachowe Fakro - Klapowe - dopiero przyszły (po 3 czy 4 tygodniach). Ale nadal nie ma kompletu dachowe z kolankowym i nie wiadomo kiedy będzie brrrrrrrrrrr. Ja też mam pytanie kominkowe:Jaka moc mają wasze kominki. Jak by można podać firmę i moc. Mi podają takie wartości, ze wymiata. 18-22 Kw. Nawet Hajduk odpada bo ma max 14KWZdjęcia wkleję jak zamontują i skończą dach - nawet bez kolankowych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 22.11.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 gosa31 koniecznie wklej zdjęcia jak już bedą te okna kolankowe - jestem ich strasznie ciekawa.Co do kominka to my mamy ARYSTO A10 (910x510)h o mocy chyba 16kw. I jak był odpalany to było cieplutko w domu, a zaznaczam że nie miałam wtedy pieca i ani podłogówka ani kaloryfery nie chodziły. Zapytaj sie tutaj na forum expertów, bo z tego co pamiętam to 18-22kw to będzie dużo za dużo.Tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w.&p=5018490#post5018490wypowiada się sporo różnych specjalistów - Mistrz Zduński, Forest-Natura i inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosa31 22.11.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 madzioochna Dzięki - a ty rozprowadzenie powietrza do pokoi? Tylko góra czy i dół??Juz wyczytałam że tylko góra - UPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 23.11.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 hej gosa 31:) sporo czasu upłynęło od ostatniego twojego tu wpisu, ale rzeczywiście sporo też się tam u Ciebie działo:p Okna niektórych firm dla podanych przez "natalkowego" architekta parametrów otworu okiennego, faktycznie wychodzą w standardzie własnie w takich wymiarach, jak podałaś. Inni producenci robią okna na wymiar, co nie ma już żadnego wpływu na cenę, jak kiedyś. Płaci się po prostu za m2. Wkład, jaki wybrałam to CHEMINES DE CHAZELLES HP 800 o nominalnej mocy grzewczej = 14 kW. Nasz "kominkowy wykonawca" jest przekonany , że dla naszej natalki taki właśnie wkład w zupełności wystarczy, a ja mu wierzę. Info potwierdza mój kolega od lat prowadzący sklep instalacyjny, który jestt w stałym kontakcie zarówno z takimi wykonawcami= instalatorami, jak i z producentami. Aczkolwiek kolega polecał mi też wkłady firmy kratki.pl, ale wykonawca w oparciu o wieloletnie doświadczenie jednak odradzał ze względu na dane techniczne....A rozprowadzenie powietrza będzie na pewno na całą górę i na dole tam, gdzie się da... Właśnie tego nie jestem pewna; gdzie dokładnie się da, a gdzie nie? miałam nadzieję na jakieś porady z forum... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosa31 23.11.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 al.g.Mi jeden z fachowców od kominków powiedział ,że z rozprowadzeniem nie będzie problemu do pokoi na górze plus korytarz i pokoju na dole obok salonu. I chyba tak zaplanujemy instalację.Ale ja nikogo nie mam kto by doradził coś o kominkach , dlatego jestem taka zamotana. Mam kilka zaproponowanych tj - tarnavva , arysto, kobok moc od 18 do 20kwAle nie wiem czy te wkłady są ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 23.11.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) Mnie również tak powiedziano:) Mam na myśli to, że rzeczywiście na dole nie będzie problemu z doprowadzeniem rozgrzanego powietrza do sąsiadujących z kominem i kominkiem pokoi i na całą górę, ale zależy mi też na ogrzewaniu łazienek. No, i to właśnie może stanowić pewien problem, który ma zostać rozwiązany przez wykonawcę dopiero podczas instalacji:p A na temat konkretnych modeli wkładów najlepiej poczytać te fora proponowane przez madzioochnę i porozmawiać z dostępnymi na miejscu fachowcami, którzy zajmują się tym na codzień Edytowane 23 Listopada 2011 przez al.g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosa31 24.11.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 al.g.Ci fachowcy co byli u mnie odradzili podłączanie kominka powietrznego do łazienek - przez wilgoć.Wchodzi w rury, robi coś wstecznego:eek: i może coś się uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 24.11.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 hmm:) Dzięki gosa 31 Muszę to przedyskutować ze swoim przyszłym wykonawcą Szkoda, że tak to działa... Różnica temperatur podczas ogrzewania domu wyłącznie takim kominkiem sprawia bowiem wrażenie, że w takiej nie ogrzanej w danym momencie np. łazience jest dużo chłodniej niż w rzeczywistości... No, ale skoro nie można i nie powinno się...to nie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 25.11.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ja też mam pytanie kominkowe: Jaka moc mają wasze kominki. Jak by można podać firmę i moc. Mi podają takie wartości, ze wymiata. 18-22 Kw. Nawet Hajduk odpada bo ma max 14KW Mój to wkład kominkowy z płaszczem wodnym Zuzia 19 kW (z tego co pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zirko 29.11.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Od jakiegoś czasu marzy mi się przeprowadzka z szuflandii czyli wieżowca z wielkiej płyty do własnego domku. Mam działkę 830m2 i upatrzony projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia3/index.php. Niestety talentów budowlanych brak, więc sam niewiele zrobię, no za pomocnika jedynie. Podpowiedzcie proszę na ile Waszym zdaniem podane przez firmę projektową szacunki kosztowe są realne. Czy da się tu coś urwać? Chodzi mi o koszty samego budynku, bez ogrodzenia i zagospodarowania terenu. Planowana budowa w kujawsko-pomorskim, niedaleko Bydgoszczy. Na teraz chciałbym zrobic dokładnie jak w projekcie, bez zmian, chyba, że coś po głębszej analizie wyjdzie lub sugestiach. Nie mam presji czasu, więc mogę szukać róznych ekip do poszczególnych etapów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosa31 30.11.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Witam !Dostałam od architekta na nowo rozrysowana kuchnie z widokami ścian.Popatrzcie - jak wam się podoba taki układ w Natalce. http://img528.imageshack.us/img528/3243/ukadkuchnia.png By http://img233.imageshack.us/img233/1306/widokcian.png at 2011-11-29 http://img233.imageshack.us/img233/1306/widokcian.pngBy gosa31 at 2011-11-29 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia i arek 02.12.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 hmm:) Dzięki gosa 31 Muszę to przedyskutować ze swoim przyszłym wykonawcą Szkoda, że tak to działa... Różnica temperatur podczas ogrzewania domu wyłącznie takim kominkiem sprawia bowiem wrażenie, że w takiej nie ogrzanej w danym momencie np. łazience jest dużo chłodniej niż w rzeczywistości... No, ale skoro nie można i nie powinno się...to nie;) witam. mam zrobione rozprowadzenie z kominka do 2 pokoi + łazienki na dole oraz do 3 pokoi oraz łazienki na górze, jest ok, przy takiej liczbie pomieszczeń przeciągów z kominka nie ma (to i lepiej) i w łazienkach to nie przeszkadza. Cztałem o tym niekożystnym rozprowadzaniu do łazienek lecz w praktyce nie ma problemu (autopsja) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 02.12.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Od jakiegoś czasu marzy mi się przeprowadzka z szuflandii czyli wieżowca z wielkiej płyty do własnego domku. Mam działkę 830m2 i upatrzony projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia3/index.php. Niestety talentów budowlanych brak, więc sam niewiele zrobię, no za pomocnika jedynie. Podpowiedzcie proszę na ile Waszym zdaniem podane przez firmę projektową szacunki kosztowe są realne. Czy da się tu coś urwać? Chodzi mi o koszty samego budynku, bez ogrodzenia i zagospodarowania terenu. Planowana budowa w kujawsko-pomorskim, niedaleko Bydgoszczy. Na teraz chciałbym zrobic dokładnie jak w projekcie, bez zmian, chyba, że coś po głębszej analizie wyjdzie lub sugestiach. Nie mam presji czasu, więc mogę szukać róznych ekip do poszczególnych etapów budowy. To zależy czy będą same ekipy robić czy sam, no i jakie materiały użyjesz. My za stan surowy jakieś 300tys dalismy. Ale sporo materiałów mieliśmy za bardzo przystępną cenę. Jeśli się zdecydujesz na ten projekt to radze przeczytać od deski do deski ten wątek oraz dzienniki budowy - wtedy będziesz wiedział już chyba wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioochna 02.12.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 gosa31 a nie masz jakiś wizualizacji, bo na takich szkicach to niewiele potrafie zobaczyc.. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 02.12.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 gosa31, ja już się wypowiedziałam na wątku o wizualizacjach kuchni i.. podtrzymuję opinię ..barek zdecydowanie na nie, noi jeśli gotujecie razem z mężem to może tak jak jedna z forumowiczek sugeruje - zlew bardziej na środku (jeśli sama to tak jak jest), a i jeszcze zmyware masz po lewej od zlewu - czy będzie Ci wygodnie wkładać naczynia? jesteś prawo czy leworęczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosa31 04.12.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witam!Długo tu mnie nie było:) ale wszyscy(oprócz męża) złapaliśmy jakąś infekcje żołądkową) - ja jeszcze umieram - dzieci po mału zdrowieją.Na razie to jest układ funkcjonalny kuchni - taki gdzie co zrobić - tzn. ściany gniazdka itp - czyli instalacje - dopiero potem będę miała jakieś wizualizacje. Dostałam to w pliku PDF i tylko tak umiałam wkleic - jeszcze jedną próbe robię.http://img802.imageshack.us/img802/401/ukad.jpg By http://img802.imageshack.us/img802/401/ukad.jpg at 2011-12-04 może to będzie wyraźniejsze.magduskaTeraz też mam zmywarkę po lewej stronie -nawet nie zwracam uwagi czy to niewygodnie - a jestem praworęczna.A mój mąz to nawet wodę przypali - chodziarz wczoraj dzielnie stawiał czoło mojej chorobie (24godz/dobę w łozku) z czego 20 godzin spania - kilka na dopilnowanie córki , bo ona d piątku chora. Zirko my za stan - stan surowy otwarty daliśmy 222tys zł(w tym dach i okna dachowe)plus okna 11800zł + brama garażowa 7000złWszystko załatwiał nasz wykonawca - my tylko się z nim spotykaliśmy w sprawie jakiś uzgodnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 04.12.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Podpowiedzcie proszę na ile Waszym zdaniem podane przez firmę projektową szacunki kosztowe są realne. Czy da się tu coś urwać? Chodzi mi o koszty samego budynku, bez ogrodzenia i zagospodarowania terenu. Planowana budowa w kujawsko-pomorskim, niedaleko Bydgoszczy. Na teraz chciałbym zrobic dokładnie jak w projekcie, bez zmian, chyba, że coś po głębszej analizie wyjdzie lub sugestiach. Nie mam presji czasu, więc mogę szukać róznych ekip do poszczególnych etapów budowy. Nas natalia wyniosła 480 tys. do wprowadzenia się - terenu jeszcze nie mam zagospodarowanego, ogrodzenie mam z siatki z trzech stron, przód działki jeszcze nie ogrodzony, nie mam też jeszcze ułożonego tarasu.. Jednak my nie robiliśmy jak jest w projekcie - u nas jest: docieplona styropianem od spodu i dookoła dwumetrowa płyta fundamentowa, wewnątrz płyty nasypany jest piach wraz z kamieniami polnymi, ściana 30cm stawiana z SOLBETU + 15 cm styropianu, 25 cm wełny na dachu, dach pełne odeskowanie z papą + blacha (nie ceramika), ocieplenie stropu 20 cm. Mąż mi jeszcze podpowiada, że sufit w garażu docieplał a ponoć tego nie było w projekcie... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts