puk 06.05.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Witam]Od jakiegoś czasu poszuję projektu domu. Wczoraj wpadł mi w oko projekt Muratora C135. Tak na oko wszystko mi w nim pasuje (nam własciwie:-). Jednak przyglądając się od jakiegoś czasu temu forum wiem, że forumowicze dostrzegają wiele rzeczy niewidocznych (na pozór) w projektach. prosze tedy o rzut oka na ten projekt. Działkę mamy z wiazdem od północy, dlatego wchodziła by w grę wersja lustrzana raczej.p.s.No podoba nam się ten projekcik... ślicny jest;-)))) http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_378_8.jpeg http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_378_3.jpeg http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_378_4.jpeg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puk 09.05.2006 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 No to podciągamy i prosze ponownie o uwagiPozdrawiamp.s. aha jest wersja z garażem i bez... my jesteśmy za wersją z garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puk 12.05.2006 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Czy naprawdę nikt nie ma ochoty pogadac o tym projekcie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagro71 18.06.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Projekt ZUCHWAŁY C135a z Muratora - czy ktoś go wybudował, buduje czy też będzie budował proszę o informacje, zdjęcia, porady itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzymek 23.03.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Witam.Od ubiegłego roku buduje Zuchwałego C135a (wersja z garażem).Zasadnicze zmiany w stosunku do oryginału:1. kotłownia przeniesiona za garaż (dodatkowe pomieszczenie),2. zrezygnowaliśmy z okien połaciowych,3. pod schodami schowek, łazienka na dole w miejscu kotłowni,4. likwidacja dodatkowych drzwi do kuchni,5. podniesienie okien na klatce schodowej.6. pogrubione izolacje ścian i dachuUwagi do projektu.Na stan obecny (surowy otwarty z zadaszeniem) uwagi na minus mam następujące:1. ślepe okna na klatce schodowej i w garderobie - uznaliśmy, że są bezsensowne, płacisz kupę kasy a nie ma jak tego wykorzystać ani umyć ani wietrzyć, dlatego podnieśliśmy i rozdzieliliśmy okna na cztery mniejsze tak aby stropy nie trafiały w światło szyby;2. podnieśliśmy ściankę kolankową o pustak (dom budowany z suporeksu), co pozwoliło utrzymać lukarny na wysokim znośnym poziomie i zachowuje taką samą połać dachu, dodatkowo zlikwidowaliśmy okienko w salonie, oraz dalismy dwoje podwójnych drzwi balkonowych;3. projekt przewiduje kominek, który w rzeczywistości "wychodzi" na pół pokoju, zmieniamy to stawienie na kominek narożny - niestety komin ma teraz odwrócone kanały dymowy i wentylacyjny;4. ogrzewanie w salonie wymaga miejsc na kaloryfery, w projekcie jest np. kaloryfer na nieotwieranym oknie balkonowym (kuriozalne!), zmieniamy na podłogowe na dole;5. ustawiliśmy budynek spadkami połaci na wschód-zachód, co nie pozwala zamontować kolektorów słonecznych, gdyby do tego doszło;6. dodatkowo wzmocniona została konstrukcja więźby belkami poziomymi opartymi o ścianę nośną.7. maleńki minusik za brak pomysłu dot. rozwiązania rynien w miejscu wykusza za salonem (ten temat "zwalczył" dekarz), co wymagało podwójnych "złamań" w poziomie/pionie, takie detale uwidaczniają się w trakcie budowy bo projektant nawet chyba o tym nie wie.Na plus projektu myślę, że można zaliczyć zwartość konstrukcji, dla rozprowadzenia ciepła z kominka, instalacji teletechnicznych.Mogę podesłać zdjęcia stanu obecnego - poproszę o maila, lub zapraszam do oglądniecia budowy.Jeśli będą jeszcze pytania - postaram się odpowiedzieć.Wesołych świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts