Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam założone wodne ogrzewanie podłogowe. Czy da się na istniejącym położyc maty elektryczne? Nie będzie ze sobą kolidowało? Wymyśliłam sobie, że ogrzewanie wodą byłoby w sezonie grzewczym a elektryczne na przedwiośniu, jesienią a w łazience również i latem. Myślę o takim elektrycznym podgrzewaniu podłóg.

Jeżeli sie da, to czy wystarczy położyć matę na wylewkach i bezpośrednio na niej przyklejać terakotę? :o

Dziękuję za sugestie i rady.

Pozdrawiam

Honorata

https://forum.murator.pl/topic/53424-wodne-i-elektryczne-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-jednocze%C5%9Bnie/

Witam :)

PN-IEC 60364-7-701:1999

Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - Wymagania dotyczące

specjalnych instalacji lub lokalizacji - Pomieszczenia wyposażone w wannę lub/i basen natryskowy

701.55 Inne wyposażenie stałe

Grzejniki do zamontowania w podłodze mogą być instalowane we wszystkich strefach, pod warunkiem pokrycia ich metalową siatką lub blachą, objętą połączeniami wyrównawczymi wg 701.413.1.6.

701.413.1.6 Połączenia wyrównawcze dodatkowe

W pomieszczeniu powinny być wykonane lokalne połączenia wyrównawcze łączące ze sobą oraz z przewodami ochronnymi wszystkie części przewodzące obce, znajdujące się w strefach 1, 2 i 3.

Na matę trzeba położyć siatkę, bo blacha raczej odpada i podłączyć to do przewodu zielono-żółtego, który to jest podłączony do Miejscowej Szyny Wyrównawczej, a ta jest podłączona do Głównej Szyny Uziemiającej, a to wszystko połączone z uziomem fundamentowym :lol: :lol: :lol: .

Elektryk będzie wiedział co i jak.

Może być??? :)

A może są użytkownicy takiego systemu? Może ktoś cos praktycznego podpowie..........i w ogóle - jakie maty najlepsze? Czy to ma sens....

Będę dopiero wiczorem, więc z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witam

Mam założone wodne ogrzewanie podłogowe. Czy da się na istniejącym położyc maty elektryczne? Nie będzie ze sobą kolidowało? Wymyśliłam sobie, że ogrzewanie wodą byłoby w sezonie grzewczym a elektryczne na przedwiośniu, jesienią a w łazience również i latem. Myślę o takim elektrycznym podgrzewaniu podłóg.

Jeżeli sie da, to czy wystarczy położyć matę na wylewkach i bezpośrednio na niej przyklejać terakotę? :o

Dziękuję za sugestie i rady.

Pozdrawiam

Honorata

Tak samo to sobie wymyśliliśmy i to działa. Na przykład teraz w łazience mamy lekko letnią podłogę.

Co do spraw elektrycznych to u mnie elektryk po prostu na wylewce położył matę i tyle - nie było żadnych dodatkowych siatek podłączonych do uziemienia. Natomiast przeczytalem w opisie zastosowanej maty (Devi), że jest ona ekranowana i ekran ten należy podłączyć do uziemienia. Czy ktoś wie czy to spełnia wymogi powołanej wyżej normy?

A co do normy, to czy nie wynika z niej przypadkiem, że każdy metalowy wieszaczek na ręcznik w łazience musi być uziemiony?...

Natomiast przeczytalem w opisie zastosowanej maty (Devi), że jest ona ekranowana i ekran ten należy podłączyć do uziemienia. Czy ktoś wie czy to spełnia wymogi powołanej wyżej normy?

Hmmm, to zależy od papierologii dołączonej do maty. Ale możemy założyć że tak.

A co do normy, to czy nie wynika z niej przypadkiem, że każdy metalowy wieszaczek na ręcznik w łazience musi być uziemiony?...

Ale to wynika z innej normy i nie tylko wieszak ale wszystkie "rzeczy", a więc zegarek metalowy na ręce też i nawet łańcuszek na szyi.

Niestety tak mamy przetłumaczoną normę :(.

Ale to wynika z innej normy i nie tylko wieszak ale wszystkie "rzeczy"

Wszystkie rzeczy pod napięciem, choć nie zaszkodziło by podłączyć pod różnicówke kilka dodatkowych przedmiotów, ryzyko porażenia prądem spadnie.

Pod jakim napięciem? Chyba nerwowym domownika. W jaki sposób wieszak metalowy może mieć napięcie?

Mam założone wodne ogrzewanie podłogowe. Czy da się na istniejącym położyc maty elektryczne?

Nie prościej jest dać grzałkę w zasobniku CWU ??

A co to da? Przecież CWU i CO to odrębne układy.

Nie prościej jest dać grzałkę w zasobniku CWU ??

No pewnie chodziło o CO, ale..

...Poza tym wydaje mi się, że chodzi tutaj też o to, że mata grzejna szybciej dogrzewa podłogę. Ja mam zamiar u siebie właśnie taki układ zrobić. CO wodne chodzi sobie, jak powinno (i ma raczej bardzo dużą bezwładność) - a mata grzejna odpala się, gdy np. się kąpiemy. Czujka ruchu wykrywa nas w łazience i uruchamia matę. Zanim skończymy kąpiel podgrzeje podłogę o parę stopni w górę, tak że po wyjściu nie staje się na względnie chłodne płytki - tylko już ciepłe.

Z drugiej strony nie byłoby chyba sensu cały czas trzymać dużo cieplejszej podłogi w łazience.

Myciek - a płytki bezpośrednio na macie? Bez żadnej dodatkowej wylewki?

Mata - kilka milimetrów grubości - przyklejona jest do wylewki tym samym klejem co płytki. Na to bezpośrednio klejona terakota. Żadnej dodatkowej wylewki nie ma chyba sensu dodawać - po co powiększać bezwładność cieplną.

Co do bezwładności, to mata rozgrzewa płytki bez porównania szybciej niż wodna podłogówka, ale podpinać pod obwód oświetleniowy to by mi nie przyszlo - ja używam prysznica więc na pewno nie zdążyłoby się rozgrzać...

• 1 month później...
Jakie sa koszty takiej maty? Mam grzejnik, ktory zajmuje mi duzo miejsca na scianie. Padla propozycja polozenia maty grzejnej. czy mata moze byc zamiast tradycyjnego grzejnika? Mam betonowa podloge w kuchni (wlasnie kupilismy dom w budowie i nie znam jeszcze terminow budowlancow),. czy taka mata ogrzeje ok 13 m2, oraz czy jest to duzo drozsze rozwiazanie od c.o.?