Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z ogromnym wykopem

Recommended Posts

witam,

zebralismy własnie humus... został nam ogromny 2-metrowy wykop. Teraz pojawia sie pytanie: zasypywać go czy budowac piwnicę? Co nas wyniesie taniej? Moze ktos orientuje sie ile ilościowo piachu mięsci sie na jednej ciezarówce? Bedzie nam łatwiej policzyc koszt?

witam,

zebralismy własnie humus... został nam ogromny 2-metrowy wykop. Teraz pojawia sie pytanie: zasypywać go czy budowac piwnicę? Co nas wyniesie taniej? Moze ktos orientuje sie ile ilościowo piachu mięsci sie na jednej ciezarówce? Bedzie nam łatwiej policzyc koszt?

Nie licz na ciężarówki tylko na m3.

Jeśli warunki gruntowe pozwalają (poziom wody gruntowej wiosną) to buduj piwnicę... choć pod częścią budynku.

Nie podajesz czy te 2m to do podstawy ławy czy 2m + ława fundamentowa (zakładam że do spodu ławy), oraz jakie wymiary ma dom (zakładam średnio 10x10).

Tarta piasku (ok 12m3) kosztuje ok 250zł czyli 21zł za m3

W optymistycznym wariancie: 1,4m (wysokość) x 100 (powierzchnia) = 140m3 = 2940 zł za piasek.

Jeśli z wykopu masz dobry piach to możesz część wykorzystać.

Pamiętaj należy zasypywać piaskiem. NIGDY ziemią organiczną (humusem) czy gliną nawet nie gruzem., bo tego nie da się zagęścić i osiądzie za kilka miesięcy czy nawet lat.

Zagęszczać trzeba warstwami po 15-20 cm (zagęszczarką nie stemplem)... bez zagęszczenia zapłaczesz juz po roku bo podłoga Ci albo opadnie albo zawiśnie !. Nie słuchaj budowlańców że się samo zagęści albo wystarczy polać wodą. Jak ta powiedzą to polej im wodą ich głowy i wywal z budowy.

Właśnie zamawiam piach na zasypanie fundamentu (bez piwnicy bo woda wysoka) i na sam piach wydam 1500 zł + koparka + zagęszczenie. A mam tylko do nasypania 60cm.

Gdybym mógł na pewno bym piwnice zrobił. Jeśli masz 2m w ziemi to i tak musisz wykonać wysokie ściany fundamentowe, a odpada zagęszczanie itp.

Czy to sie opłaca ? Ekonomicznie pewnie wyjdzie trochę drożej bo i strop nad piwnicą należy wykonać mocniejszy, ale użytkowo na 1000%.

[/u]

Często i gęsto bywa,iż ciemna barwa piasku pod humusem,wcale nie oznacza ,iż jest to grunt organiczny,bądź próchniczy.Na pewnej działce architekt przyjechał "z łopatką" wkopał się na 80cm i stwierdził,że są torfy.Zaprojektował fundamenty na studniach /bez badań!!!/ i szerokości bodajże 100cm.

Po zrobieniu odwiertów okazało się,ze grunt to zwykły piasek barwy ciemoszarej z minimalną zawartością materiału organicznego .Na 1,3m przechodziły w śliczne jasne drobnoziarniste piaseczki,zagęszczone -nic tylko budować:):)

Humusu było może z 40cm. Fundamenty wystarczyły 60cm szer.

Inwestor oszczędził przynajmniej z 10tys.

Na tatrę wchodzi około 10m3 piachu. Jak ja miałem dziurę 1 metrową to weszło mi 11 ciężarówek piachu (po 160 zł za jedną).

Małe te Tatry u Was jeżdzą :D

Oczywiście jest wiele modeli tego samochodu tak jak i Kamazów i różnią się pojemnością. Wiele też zależy od uczciwości kierowcy .. a to żadka cecha :-?

Może facet pakował mniej niż powinien. Łatwo to obliczyć...

Często i gęsto bywa,iż ciemna barwa piasku pod humusem,wcale nie oznacza ,iż jest to grunt organiczny,bądź próchniczy.Na pewnej działce architekt przyjechał "z łopatką" wkopał się na 80cm i stwierdził,że są torfy.Zaprojektował fundamenty na studniach /bez badań!!!/ i szerokości bodajże 100cm.

Po zrobieniu odwiertów okazało się,ze grunt to zwykły piasek barwy ciemoszarej z minimalną zawartością materiału organicznego .Na 1,3m przechodziły w śliczne jasne drobnoziarniste piaseczki,zagęszczone -nic tylko budować:):)

Humusu było może z 40cm. Fundamenty wystarczyły 60cm szer.

Inwestor oszczędził przynajmniej z 10tys.

Wniosek nasuwa się jeden: architekci przygotowani są do oznaczania rodzaju i właściwości gruntu jak pielęgniarka do wycięcia wyrostka robaczkowego.

Co do badań geotechnicznych: wg mnie badanie geotechniczne gruntów nawet w tak mało skomplikowanej budowie jaką jest budowa domu jednorodzinnego powinna być standardem. Wprawdzie nie często zdarza się, aby domki się "kładły", ale problemy typu "woda w piwnicy" wynikają najczęściej z braku wcześniejszej wiedzy na temat podłoża budowlanego. Warto wyłożyć te kilka setek po to chociażby, żeby móc sensownie dostosować swój domek do warunków panujących na naszej działce.

Podstawowa zasada: "trzeba usiąść na krześle na własnych dłoniach" - najprzód myślenie - potem działanie.

Pamiętaj należy zasypywać piaskiem. NIGDY ziemią organiczną (humusem) czy gliną nawet nie gruzem., bo tego nie da się zagęścić i osiądzie za kilka miesięcy czy nawet lat.

Zagęszczać trzeba warstwami po 15-20 cm (zagęszczarką nie stemplem)... bez zagęszczenia zapłaczesz juz po roku bo podłoga Ci albo opadnie albo zawiśnie !.

[/u]

co do ziemi organicznej to sie zgodze ale dlaczego glina czy tez gruz maja osiadac i nie da sie ich zagescic to juz nie wiem mowimy oczywiscie o drobnym gruzie a nie o wielkich klamotach

tak samo nie bardzo rozumiem dlaczego nie mozna zageszczac stopa?

Małe te Tatry u Was jeżdzą

Oczywiście jest wiele modeli tego samochodu tak jak i Kamazów i różnią się pojemnością. Wiele też zależy od uczciwości kierowcy .. a to żadka cecha

Tatra wyglądała na pełną. :o

Tak zaraz po wysypaniu to może było tego piasku i więcej, ale jak porządnie zagęściłem - to ubyło :evil:

Na tatrę wchodzi około 10m3 piachu. Jak ja miałem dziurę 1 metrową to weszło mi 11 ciężarówek piachu (po 160 zł za jedną).

Oczywiście jest wiele modeli tego samochodu tak jak i Kamazów i różnią się pojemnością. Wiele też zależy od uczciwości kierowcy .. a to żadka cecha :-?

Możesz mi wyjasnić jak Tatra zabiera niemalże 22 tony?

Mogę ... ale nie jestem kierowcą tatry więc piszę to co mówi dostawca.

12m3 x 1600 kg (suchy piasek) = 1920 kg

Nie wiem jakie tam macie Tatry ale z tego co wiem to np. Tatra 815 ma 15,3 t ładowności a tatra 148 15 ton ładownosci.- za żadne chiny 12 m3 z tego nie będzie.

Nie wiem jakie tam macie Tatry ale z tego co wiem to np. Tatra 815 ma 15,3 t ładowności a tatra 148 15 ton ładownosci.- za żadne chiny 12 m3 z tego nie będzie.

Geno:

Prowadziłeś kiedyś ciężarówkę ?

Teoretyk to Ty jesteś dobry ... :D, ale w praktyce można nawet 25t na tatrę załadować. Nie twierdzę że tyle ładuja ale że można.

Skład piasku mam 500m od działki więc można przewieźć to nawet taczką o ładowności 100kg a załadowane 130kg.

HE HE BRAŁEM W PIATEK KAMAZA Z PODWYSZONYMI BURTAMI SAMI ZAŁADOWALI I JAZDA DO MNIE NA BUDOWE A JA IM KIERUNEK PODAŁEM WPIERW NA WAGĘ I SIE OKAZAŁO ZE ILE ZAMÓWIŁEM TYLE BYŁO TZ 14 T PODEJZEWAM ZE TATRA NIE JEST WIEKSZA I NIE MIAŁA BURT PODWYSZANYCH , sory ze krzyczałem ale tak poszło

Geno:

Prowadziłeś kiedyś ciężarówkę ?

Teoretyk to Ty jesteś dobry ... :D, ale w praktyce można nawet 25t na tatrę załadować. Nie twierdzę że tyle ładuja ale że można.

Skład piasku mam 500m od działki więc można przewieźć to nawet taczką o ładowności 100kg a załadowane 130kg.

Przeciążanie o ponad 30 % to już się wiąże ze sporym ryzykiem - nie wiem czy czasem po prostu Cię w bambuko tak zwane nie ładują :wink: