Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no wlasnie. pierw kladzie sie podloge (teraktoa) czy wstawia drzwi do pokojow ?

w przedpokoju mam 4 drzwi (kuchnia + 2 pokoje + zejscie do piwnicy)

o ile w kuchni zostal podniesiony poziom podlogi o jakies 3,5 cm (terakota zostala polozona) w stosunku do korytarza i zostaly wstawionedrzwi, o tyle teraz mam dylemat. w przedpokoju nie mam jeszcze polozonej terakoty. zamierzam polozyc ja rowno z poziomem w kuchni.

wykonawca postanowil najpierw wstawic drzwi w pokojach, dopiero potem polozyc terakote. w tym celu jego pracownicy odmierzyli wysokosc na jaka maja byc drzwi zamocowane - okreslili to poprzez odleglosc gornego ich progu od sufitu) i drzwi wstawili. ale... teraz jak zmierze odleglosc dolnych krawedzi drzwi od poziomu korytarza to wychodzi mi szpara na jakies 5,3 cm. rozumiem ze po polozeniu terakoty podniesie sie poziom o jakies 3,5 cm. ale co z tym kolejnym 1,5 cm ? planowalem dac tylko listwe ozdobna laczaca... teraz chyba bede musial zamowic progi u stolarza..

co wy na to ?

p.s. moze kazac zdemontowac drzwi i obnizyc ich poziom o te 1,5 cm ?

https://forum.murator.pl/topic/53430-co-robic-najpierw/

Zdecydowanie drzwi później,zwłaszcza jeśli stolarz będzie robił "na wymiar"

niestety drzwi sa kupione (stolarka wolomin - zreszta jestem b. niezadowolony... moglem brac Porte)...

wykonawca na moje obawy powiedzial ze jak beda drzwi za wysoko to zrobi sie progi na wymiar i wszystko bedzie jak nalezy. uwaza ze lepiej jak sa ciut za wysoko niz za nisko i moglyby ocierac sie o panele...

https://forum.murator.pl/topic/53430-co-robic-najpierw/#findComment-1164035

Zdecydowanie drzwi później,zwłaszcza jeśli stolarz będzie robił "na wymiar"

niestety drzwi sa kupione (stolarka wolomin - zreszta jestem b. niezadowolony... moglem brac Porte)...

wykonawca na moje obawy powiedzial ze jak beda drzwi za wysoko to zrobi sie progi na wymiar i wszystko bedzie jak nalezy. uwaza ze lepiej jak sa ciut za wysoko niz za nisko i moglyby ocierac sie o panele...

Raaaany, tylko nie progi! To tragedia, bardzo niewygodne i przeszkadzają. Odłóż montaż drzwi do czasu zrobienia posadzek. I będzie dobrze. Ja mam progi teraz w domu i w nowym nie chcę tego widzieć!

https://forum.murator.pl/topic/53430-co-robic-najpierw/#findComment-1164040