Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W najbliższą środę mam sprawę spadkową dotyczącą domu rodzinnego. Aktualnymi właścicielami są: nieżyjąca mama, bracia i ja.

Wspólnie z braćmi postanowiliśmy, że dom przejmę ja. Trzech braci zrzeka sie jakichkolwiek praw do domu i działki, odstępują mi swoje części bezpłatnie, dwóch muszę spłacić. Kwoty zostały ustalone.

Czy wniosek o zrzeknięcie się praw składa się w sądzie w czasie rozprawy czy później u notariusza?? Czy znacie jakiś inny sposób poza wpisem w księdze wieczystej stanowiący zabezpieczenie dla braci, których muszę spłacić, gdyż bedę potrzebował kredyt i nie wiem czy takie wpisy nie będą problemem dla banku ??

Będę wdzięczny za informacje w w/w sprawie.

Pozdrawiam Forumowiczów :D

https://forum.murator.pl/topic/53431-s%C4%85d-czy-notariusz/

Jestem po takiej sprawie, a za tydzień mam tę drugą. Postanowienie sądu określi komu i w jakiej części należy się spadek, bez określenia co komu. Po uprawomocnieniu się tego postanowienia zakłada się następną sprawę "o dział spadku", wtedy możecie się dogadać co, komu i na jakich warunkach, a sąd to przyklepie.

Jeśli w skład spadku wchodzi gospodarstwo rolne, sprawa jest bardziej skomplikowana, ale nie będę się wypowiadał, bo nie wiem na ten temat nic.

https://forum.murator.pl/topic/53431-s%C4%85d-czy-notariusz/#findComment-1165238