Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdy nie ma jeszcze kanalizacji...

etrala

Recommended Posts

Witam,

mam problem, jak zwykle zresztą :)

Przy pozwoleniu na budowę , nie mieliśmy słowa o szambie , jest natomiast mowa o przyłączu do miejskiej kanalizacji, której oczywiscie jeszcze nie ma. Chcemy teraz się wprowadzać i potrzebujemy oczywiście zrobić szambo, nasz inspektor nadzoru powiedział, że trzeba zrobić projekt, z projektem dalej - postępowanie jak przy pozowleniu na budowę, czyli żmudna droga , mnóstwo papierów itd.

Czy można to jakoś obejść ? np zbudować szambo bez żadnego projektu, a w dzienniku budowy napisać na czerwono, że gmina nie zapewniła odbioru przez kanalizację wobec czego zbudowano szambo na własny koszt.

Co wy na to ??

Wpakujemy się w coś "nie teges" czy nie ? Robić i się nie przejmować, czy od razu iść po projekt ??

Pozdrawiam

- obawiam się, że nie dostaniecie pozwolenia na uzytkowanie, nie mówiąc juz o odbiorze końcowym budynku. Najgorsze jest to, że gmina może nie pozwolić postawic szamba, pomimo, że nie wywiązała się z kanalizacji.

Czeka Was wyprawa do gminy :roll:

przerobiłam temat na wylot- ale nie chce mi się wgłębiać bo zajełoby mi to pół dnia :-?

w skrócie - wymusiłam warunkowe pozwolenia na szambo do czasu wybudowania kanalizacji ponieważ nie było innej mozliwości - ale musiałam zrobić projekt szamba i wystapić o pozwolenie na jego budowę - załączyć zgodę Urzedu Miasta i atesty

podsumowując- nie ma nic na skróty, wszystko trzeba wychodzić, załatwić mnóstwo papierów i pozwoleń ... powodzenia