Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie. Jesteśmy jeszcze przed ogrzewaniem podłogowym - gęściej puszczone rurki są oczywiście zaplanowane -myślimy o zostawieniu kanałów nad nimi wzdłuż okien (by zmniejszyć bezwładność podłogówki). Nasz Pan Hydraulik już nam poobliczał...

Wiem, że Polska to nie Holandia - nie zniechęciło nas to. Okna są od południa, mieszkamy na południu Polski, taras jest zadaszony - nie wpada aż tak dużo światła, jak wstępnie zakładałam, ale też wystarczająco, by w zimie ogrzać atmosferę (zostawiłam prześwity w dachu tarasowym, by jednak to światło zapewnić). Zresztą ta wypustka ma spełniać funkcję oranżerii - chciałam jeszcze okno dachowe nad tą częścią - niestety murarz zrobił po swojemu i wylał cały strop. Może kiedyś...

Poza tym, tę część- jeśli byłaby potrzeba - da się odizolować od reszty salonu. A marzenie - w drobnym stopniu spełnione... Nawet jeśli sąsiad blisko się wybuduje - da się naszą małą działkę zaaranżować tak, by było przyjemnie.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

betina71

Jakieś przemyślenia co do firmy ? Jakość wykonania, serwisu itp ...

Bo mam wrażenie że 90% sukcesu właśnie od tego zależy ...

aaaa..... co do mocy pieca to 15 kw wystarcza ???

Piec użytkowany od września/października, w związku z czym mąż ciągle eksperymentuje z ustawieniami. Wykonany solidnie. Jeszcze nie serwisowany.

Równiez mieliśmy w planach zakup 25 -tki ale odradzono nam argumentując, że na taki mały domek 15-tka w zupełności wystarcza. Co niniejszym potwierdzam.

betina71

Jakieś przemyślenia co do firmy ? Jakość wykonania, serwisu itp ...

Bo mam wrażenie że 90% sukcesu właśnie od tego zależy ...

aaaa..... co do mocy pieca to 15 kw wystarcza ???

Piec użytkowany od września/października, w związku z czym mąż ciągle eksperymentuje z ustawieniami. Wykonany solidnie. Jeszcze nie serwisowany.

Równiez mieliśmy w planach zakup 25 -tki ale odradzono nam argumentując, że na taki mały domek 15-tka w zupełności wystarcza. Co niniejszym potwierdzam.

Dzięki za odpowiedź - jakże szybką zresztą ( a moc pieca rzeczywiście poddam hydraulikom do przemyślenia).

A że mamy 31.12 to wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !!! Dla Ciebie i całej rodzinki . :-)

• 2 weeks później...
Witam, mam już PnB.

Mam pytanie czy 12 tys za stan surowy otwarty to dużo czy mało(sama robocizna)? Dach będzie deskowany.

I jeszcze czy ok 5000 za drewno na dach iskierki to dobra cena? Wykonawca policzył około 15 m3 drewna.

Coś tu ostatnio cicho niestety

Pozdrawiam

U nas wyszło więźba 5 080zł (bez pełnego deskowania - łaty kontr łaty)

Stan surowy - (zaczynając od fundamentów a kończąc na więźbie z wiatroizolacją) 40 tys.

Tak wiec nie bardzo rozumiem co to ma być za te 12 tys ?? fundamenty ?? :-) jeśli cały stan surowy to za darmo.

Drodzy Iskierkowicze... sypialnia wydała nam się duża (poszerzyliśmy dom od strony garażu), chyba chcielibyśmy mieć wejście do garderoby bez przechodzenia przez sypialnię (żeby garderoba była dostępna dla wszystkich domowników bez zawracania głowy rodzicom ;-) Dlatego myślimy o zrobieniu ścianki między oknami w sypialni (mamy dwa 100x150). Korytarzyk wyjdzie szeroki około 120 cm. Co myślicie o takim pomyśle?

http://img12.imageshack.us/img12/9208/poddaszezkorytarzem.jpg

I jaka ta ścianka? Murować? Czy karton-gips?

Hej!

My na etapie kredytu i może ktoś zechce służyć doświadczeniem i wiedza :D

złożyliśmy wniosek w polbanku w euro no i jeszcze mamy na uwadze Rodzina na swoim w Bgż...........mnnnnnn chyba wybór prezentów na gwiazdkę jest niczym w świetle przyszłych 35lat zobowiązań:)

Może ktoś coś wie o pobanku albo jakie prognozy o zadłużeniu w euro :-? może być róznież ożywiona forumowa dyskusja w jakiej walucie brać:)