Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak troszkę pośpię pod kołdrą z wełny do ocieplania poddasza, to będziesz mogła do mniemówić.......... Fakirze

Masz to jak w banku ........ pod jednym, małym warunkiem,....... że po nocy spędzonej pod taką kołdrą nie omieszkasz obfotografować się ze wszystkich stron :D

witam...mam prośbę do iskierkowiczów, nie mogę się doczytać na forum o ilości zużytych na budowę iskierki pustaków na mury i ścianki działowe,

suporex 59x24x24, suporex 59x24x12 - ilość zużytych bloczków na iskierkę o zwiększonej ściance kolankowej (u mnie zwiększono o 50 cm do oryginału), reszta ścian jak w projekcie, a może ktoś budował z ytonga 24 599x199x240 i 599x199x115, lub może łatiwj będzie komuś podanie w metrach kwadratowych ścian nośnych i ścian działowych, bedę bardzo wdzięczny

Niby racja, ale znając wymiary elementu, można przeliczyć ...

Tak na marginesie, (to co teraz napiszę to moje wnioski z obserwacji, nie poparte żadnymi poważnymi badaniami), wydaje mi się, że wybierający projekt ISKIERKA, to ludzie pragnący posiadać własny dom, ale nie dysponujący rozpasanymi do przesady funduszami. I jako tacy, szukają podczas budowy maksymalnych oszczędności ( w ramach rozsądku oczywista ). Stąd pewnie mało kto zdecydował się na Ytong, który zasadniczo jest droższy, przynajmniej w moich okolicach, niż zwykły BK z np. PREFABETu.

Pewnie temu nie możesz się o dokładne dane doprosić. Zostaje przeliczanie wymiarów.

I mam nadzieję, że nikt się nie poczuł urażony ....

Edytowane przez tomkwas
Bo się nowe FM wypieprzyło przy zapisywaniu posta Wrrrr

a ja z innej beczki, czy macie jakiś pomysł na wykoczenie tarasu innaczej niz płytkami ??? wielu moim znajomym po tak ostrej zimie zaczeły puszczac płytki i coniektórzy zdecydowali sie na deski zamiast płytek. Rozmawiałem tez z paroma fachowcami i twierdzą, ze płytki na otwartym tarasie są na 4-5 lat, dłuzej raczej nie pociągną chyba ze zimy będa łagode...

........ mój murarz był jaki był, ale to on odradził mi wylewanie tarasu i schodów, argumentujac to min. sytuacjami , z jakimi spotkali się twoi znajomi centurze ...........

i chwała mu za to ........ mamy kostkę.

u mnie juz wszystkie tarasy wylane (jak widać na załączonym obrazku), mam teraz dylemat....