Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy upale około 30C na poddaszu mamy około 25C. Mamy membranę i 20cm wełny,czarna dachówka ,więc z temperaturą nie jest tak ,źle. Odeskujcie ,to same zalety,różnica w kosztach nieistotna. Szkoda,że nam nikt wcześniej tego nie doradził.Zwłaszcza ,że mieszkamy na odludziu i wiatr bardzo przeszkadza. My budowaliśmy w zawrotnym tempie (początek maj ,wprowadziliśmy się w listopadzie)i kilka rzeczy bym poprawił,każdy temat trzeba dogłębnie przeanalizować. Zwłaszcza o dach trzeba dobrze zadbać ocieplenia jak najwięcej. Teraz dostępne jest ocieplenie pianką,bardzo dokładne,nie ma mostków termicznych i bardzo szybko się wykonuje,a cena niższa,same zalety.Tylko firm wykonujących mało.

Witam! Od roku budujemy Iskierkę i powoli zbieramy się, aby w niej zamieszkać. Niedawno pojawił się mały problem.Drzwi wejściowe zamontowane są tak,że otwierają się do środka i podczas ulewnego deszczu woda zalewała je i wpływała do wiatrołapu.Nie ma jeszcze progów ale nasi majstrowie twierdzą,że woda i tak zostawać będzie na uszczelce i przy otwarciu drzwi wpłynie do wewnątrz.Może ktoś z mieszkających już w Iskierce może coś na ten temat powiedzieć?

I bardzo dobrze, bo powiem szczerze, warto jest w wybudowanym się budzić co dzień. ;)

oj tak, oj tak, oj tak :-)

elfi26-dzięki za podpowiedź.Niestety drzwi nie bardzo da się już poprawić.Myślimy o założeniu osłon i zadaszenia z poliwęglanu.Podobno to rozwiąże problem.Jeśli nie,to pozostaje zamontowanie małego okapnika u dołu drzwi.

Pozdrawiam

podczas ostatniej ekstremalnej ulewy - też się nam nalało (ale tylko raz, gdy deszcz mocno zacinał bezpośrednio na drzwi) :-( myślę o okapniku, tylko nie bardzo mam koncepcję, co, jak i gdzie...

Edytowane przez majako

Witam po przerwie !!!

I od razu tak z innej beczki ...

Ktoś może robił już świadectwo energetyczne ?

Bo ciekawi mnie niezmiernie czy rzeczywiście materiały do budowy mają wpływ na zapotrzebowanie energetyczne - czy tak naprawdę to świadectwo to pic na wodę.

U nas wygląda to tak :

zapotrzebowanie na energię pierwotną EP 45,8 kWh/(m2rok)

zapotrzebowanie na energię końcową EK 124,8 kWh/(m2rok)

materiały:

ściany : ytong 24 + 15 styro

dach : wełna 30cm, blachodachówka.

Kolejne pytanie.

Czy ktoś z budujących iskierkę zmieniał rodzaj stropy z terrivy(jak w projekcie) na żelbetowy wylewany?

Witam. Ja zmieniałem na taki ,nawet skosy poddasza mamy betonowe,a na to daliśmy 20 cm styropianu+siatka+klej.Jeszcze nie mieszkamy więc nic nie mogę powiedziec na temat zalet lub wad(tych drugich mam nadzieje brak).Budynek kryty blachodachówką.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Drodzy moi współ-Iskrowcy .... mam coś dla was .. ale .. dzielę się tym z wami czerwieniąc się ze wstydu, bo to jednak spory nietakt wobec FM.

Ale, że ja taktowny nadmiernie, to nigdy nie byłem ... to proszę ...

P.S.

... w te kropki po "proszę" ...

Edytowane przez tomkwas