Doriko 29.11.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) Pierwsza to umiejscowienie prysznica właśnie pod oknem, druga to wydłużenie nieco łazienki i przeniesienie drzwi naprzeciwko schodów, prysznic wtedy w roku naprzeciwko wejścia. Druga wersja jest brana pod uwagę głównie ze względu na możliwość zrobienia spiżarki w przejściu z holu do kuchni. Czy tak? Taki był nasz pierwotny plan, ale stwierdziliśmy że drzwi na przeciw schodów nam nie pasują. Do tego drzwi kolidowały z drzwiami do wiatrołapu. U nas niestety już za późno i będziemy mieć ustawienie sprzętów jak w oryginalnym planie. Mnie bardzo kusiła "kabina z oknem" ale mężowi już nie. Trochę się obawialiśmy że zimno będzie w takiej kabinie. Przyłącza już zrobione więc męża przekonywać nie będę ale troszkę tego żałuję. Edytowane 29 Listopada 2013 przez Doriko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agbar 02.12.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Czy tak? Układ pomieszczeń taki jak na rzucie, tylko kabina miałaby być w rogu naprzeciw drzwi. Nic jeszcze nie jest przesądzone w naszym przypadku. Pod schodami też jest całkiem spore pomieszczenie, a większe zapasy możemy trzymać w piwnicy. Żal mi trochę tego bezpośredniego przejścia z holu do kuchni. Mam kolejne pytanie. Czy możliwa jest korekta stropu przy schodach tak, by usprawnić wnoszenie większych gabarytów na poddasze, np. mebli? Czy wystarczyłoby zamiast otworu w kształcie "L" zrobić zwykły prostokąt? Czy nie kolidowałoby to z ewentualnymi drzwiami do komórki pod schodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 03.12.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Nie żałuj przejścia z holu do kuchni, spiżarka w tym miejscu to rewelacja. Wiem, bo testuję od 7 lat:) Edytowane 3 Grudnia 2013 przez orasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pestor 05.12.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 My zlikwidowaliśmy "L" i mieszka się normalnie.Drzwi do komórki nie mieliśmy, ale czemu miałoby kolidować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sundari86 08.01.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Witajcie.Iskierka wydaje się najbliższa ideałowi, tylko ta wąska kuchnia.... Nie chcę poszerzać całego domu o pół metra, gdyż zwiększy się kubatura a jest wiele ciekawych projektów o większej pow. niż podstawowa iskierka. Stąd moje pytanie: co myślicie o WYKUSZU NA CAŁEJ DŁUGOŚCI KUCHNI? Dzięki temu cała kuchnia i tylko ona byłaby zdecydowane szersza i bardziej ustawna. Chciałabym zakończyć kuchnię od str jadalni wyspą lub półwyspem a przy wąskiej nie ma o tym mowy. Nad wykuszem byłby balkon z 1 pokoju. Dodam,że u mnie ta ściana jest skierowana na południe, więc korzystnie pod względem utraty ciepła w kuchni. Co do "uroku" domu to i tak przewiduję prostą i minimalistyczną elewację, m.in. bez znaku rozpoznawczego iskierki, czyli tego trójkąta nad wejściem. Planowałam prostą bryłę, ale metrowy wykusz chyba nie zwiększy za bardzo kosztów budowy? Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 08.01.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Także myślałam o takim rozwiązaniu. Bałam się troszkę że będzie to wyglądało jak dobudówka i psuła prostą bryłę domu. Chcąc zdążyć z pozwoleniem na budowę do końca 2012 roku odpuściłam i troszkę żałuję choć obawy co do ostatecznego efektu nadal są. Warto by było gdyby porozmawiać o tym z architektem i poprosić o wizualizację. Wtedy można by było ocenić czy bryła domy nie ucierpi. Pewnie dużo zależy od pomysłowości tego rozwiązania. Gdybym budowała jeszcze raz nie zrezygnowałabym z tego pomysłu tak szybko albo zdecydowałabym się na iskierkę powiększoną. Niestety często pozostaje niedosyt gdy liczy się każdą złotówkę. Nadal gdzieś mi po głowie chodzi myśl że kiedyś coś z tą kuchnią zrobię. A dla tych co myślą o budowie: Nie ma co się spieszyć przy wyborze działki, projektu czy materiałów. Przy naszej budowie ciągle musieliśmy z jakiegoś powodu szybko decydować często bez gruntownego przemyślenia. Efekt jest taki że jak pomyślę o kuchni to potem spać nie mogę i nie tylko o kuchni. Rodzina na swoim też okazała się nieosiągalna (zabrakło nam 4 dni do uprawomocnienia pozwolenia). Niestety nie nauczyłam się na błędach i kupowałam materiały wykończeniowe w pośpiechu (2 tygodnie na wszystko) aby zdążyć odpisać vat. Teraz gnębią mnie wątpliwości i myśli że mogłam coś innego może lepszego gatunku. Ale wiadomo biedny traci dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sundari86 08.01.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Doriko, to rzeczywiście miałaś pecha z rodziną na swoim. Szkoda, że tak wyszło, ale pomyśl, że już jesteś na swoim i z czasem rozwiążesz problem iskierkowej kuchni. Zanim ja pogotuje w swojej sporej kuchni, to przez minimum 3 lata jeszcze muszę kisić się w aneksiku kuchennym który jest jednocześnie w "salonie" i "sypialni"... Czy jest jeszcze coś irytującego w iskierce, coś , co byś z perspektywy czasu zmieniła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 08.01.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Jeszcze nie mieszkam niestety. Jutro wstępny odbiór od dewelopera powiedzmy że stanu deweloperskiego i zaczynamy wykańczanie. Odbiór miał być szybciej więc wypowiedzieliśmy już mieszkanie i musimy się wyprowadzić do końca miesiąca. Czeka nas mieszkanie na budowie ale i tak nie mogę się doczekać. Wkurza mnie wielkość łazienek, szczególnie tej na dole. Plusem jest mała ilość potrzebnych płytek Jak zamieszkam i coś jeszcze znajdę to dam znać ale mam nadzieję że już nic nie znajdę. Wiem, nadzieja matką głupców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agbar 08.01.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Nie wiem, czy łazienki są małe. To wszystko zależy chyba od oczekiwać i przyzwyczajeń. W chwili obecnej mamy łazienkę o powierzchni 3 m2, więc nawet ta dolna iskierkowa łazienka będzie dla nas duża. Duży salon kąpielowy odpada też dlatego, że nie miałabym czasu sprzątać wielkiej łazienki. Takie mi wystarczają. Już dawno stwierdziłam, że nie ma sensu myśleć o tym, co się nie udało, bo tego już nie zmienimy, a skutecznie to pogarsza humor. Co do otworu w stropie na schody, chodziło mi o to, czy prostokątny otwór nie zabierze dużo miejsca u góry (w dopowiedzeniu miejsca, które chciałam wykorzystać) i czy rzeczywiście ułatwi wnoszenie dużych mebli na poddasze? Edytowane 8 Stycznia 2014 przez agbar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 08.01.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Łazienka na dole ma niecałe 3,5m2 (nasza ma 3,75m2 powiększona kosztem korytarzyka do kuchni) ale jej największym mankamentem jest to ze jest wąska. Półtora metra szerokości to troszkę mało szczególnie gdy na końcu tej wąskiej łazienki jest okno i nie ma jak wstawić tradycyjnej kabiny prysznicowej. Jak już wcześniej pisałam rozważałam zabudowanie całej szerokości łazienki aby stworzyć kabinę prysznicową ale mężowi nie odpowiadała "kabina z oknem". Zdecydowaliśmy się na kabinę tzw. przyścienną okrągłą 100X80 więc pozostaje 70cm i mam nadzieję że będzie wystarczająco miejsca by można było swobodnie dostać się do kibelka.Górna łazienka jest ok 10m2 po podłodze to nie jest mało, jednak skosy ograniczają możliwości rozmieszczenia sprzętów. Trzeba polubić wannę pod skosem co dla mnie niewysokiej kobitki jest do zaakceptowania ale dla mojego męża już nie bardzo, albo ciasny prysznic. Do górnej łazienki wybraliśmy kabinę 120X100 i będziemy kombinować z wanną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agbar 08.01.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Myślę, że nie zostało Ci nic innego tylko pogodzić się z faktem wielkości łazienek. Rozpamiętywanie, że coś mogłoby być inne, zabierze Ci całą radość z budowy, później wykańczania, a wreszcie mieszkania w przecież upragnionym własnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doriko 08.01.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Z wielkością łazienek się pogodziłam. Moje "rozpamiętywanie" to nie rozpamiętywanie a odpowiedź na pytanie o mankamenty projektu. [...] Czy jest jeszcze coś irytującego w iskierce, coś , co byś z perspektywy czasu zmieniła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agbar 09.01.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Przepraszam, nie doczytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angenka 10.01.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam serdecznie. Czy buduje ktoś iskierkę w Wielkopolsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angenka 12.01.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Bierzemy pod uwagę budowę iskierki powiększonej i jedyny minus to brak suszarni. Czy ktoś z Was rozwiązał ten problem? Czy może jest ktoś kto wyrównał pokój nr 2 z pokojem nr 3, a powstałe pomieszczenie przeznaczył na suszarni z wejściem od korytarza? Będę wdzięczna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski76 14.01.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Witam, czy ktoś jest z woj. Lubuskiego co wybudował lub jest w trakcie budowy ISKIERKI ? Bardzo proszę o kontakt na: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IAN14 08.03.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam,również zdecydowalismy się na ten projekt. Zastanawiamy się nad tym obniżonym stropem w czesci nad garazem - zostawić jak w projekcie czy wyrównać poziom góry? Jakie jest zdanie użytkujących juz iskierkę? Moze ktos mogłby zamiescić zdjecia podkoju nad garazem z obniżonym stropem?POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agbar 08.03.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Bierzemy pod uwagę budowę iskierki powiększonej i jedyny minus to brak suszarni. Czy ktoś z Was rozwiązał ten problem? Czy może jest ktoś kto wyrównał pokój nr 2 z pokojem nr 3, a powstałe pomieszczenie przeznaczył na suszarni z wejściem od korytarza? Będę wdzięczna za odpowiedź. Widziałam takie rozwiązanie w jakiejś Iskierce, niestety nie pamiętam u kogo. W serwisie mojabudowa.pl można znaleźć takie blogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angenka 08.03.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Widziałam takie rozwiązanie w jakiejś Iskierce, niestety nie pamiętam u kogo. W serwisie mojabudowa.pl można znaleźć takie blogi. Dzięki. Faktycznie u kogoś było takie rozwiązanie. My rozważamy budowę iskierki powiększonej lub atosa. Jeżeli wybór padnie na iskierkę to będziemy chcieli zrobić daszek nad drzwiami taki jak w atosie. Można wiedzieć gdzie budujesz swój domek? Pozdr. Agnieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agbar 09.03.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 My też zdecydowaliśmy się zmienić daszek nad drzwiami. Będzie wydłużony, obniżony i oparty na słupach. Z tym, że chcemy, by zachował lekkość, więc będzie oparty na drewnianych słupach.Nasza Iskierka powstaje w pomorskim, więc Wam raczej nie po drodze;)Pozdrawiam, również Agnieszka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts