Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szulu! Policz jeszcze raz - coś zadużo tych metrów. Nie pamiętam ile było dokładnie elewacji ale ytonga kupowałem 155m2 - a przecież sporo poszło na nosne wewnętrzne. Wiem, że z grupą od elewacji rozliczałem sie za 150 m2 elewacji - licząc łącznie z oknami i drzwiami.

Spoko, nawet jak za dużo mi wyszło, to najwyżej zostanie mi styropian ;) A ponieważ ma iść w górę to stratny nie będę :D

witam jestem nowy i tez mam zamiar budowac iskierkie

narazie etap - załatwianie papierkow

w tym roku mamy zamiar załatwic wszystkie pozwolenia i podłaczyc media a w przyszłym roku na wiosne ruszyc pełną parą

i tu takie moje pytanko

co myslicie o zakupie materiałow teraz (troszke drogo) czy lepiej poczekac do zimy i kupic jak sie sytuacja troszke unormuje, zapisałem sie na suporeks po 15 zł (bez zaliczki, moge zrezygnowac)ale koles mi powiedział ze mogą byc za miesiac lub dwa i mogą juz wtedy byc po 18 zł

i drugie pytanie odnosnie tego wnetrza, czy ma ktos moze zdjecia tego domku w

srodku, na planie i rzutach wszystko ładnie pieknie niby 32 metry salon ale jak to sie widzi w rzeczywistosci

pozdro dla wszystkich iskierkowiczów

Dostałam pozwolenie na budowę!!!

Jejku teraz na poważnie musze sie zająć kupnem materiałów. Bo budowa może ruszyć tuż tuż.

witaj manys

co do kupna materiałów to podobno w przyszłym roku ustabilizuje sie sytuacja i nie bedzie juz takich problemow z kupnem ale cena ma niespaść. Wiec ja bym kupowala juz teraz.

Gratuluje pozwolenia tez juz bym chciał byc chociaz na tym etapie a tak to jeszcze hoohoooo

wyczytałem na forach ze duzo ludzi poszerza Iskierkie np. o metr na garazu i metr na salonie, ja tez osobiscie o tym mysle zyby dac po 0.5 m z prawej i lewej

co wy na to???

Ja powiekszyłem o 0,5m od strony kuchnia,salon.teraz kuchnia ma 2,7m szerokosci i wydaje mi sie ze jest extra,a salon ,ma teraz okolo 34m2

Czy ktoś z was mógłby mi podać ile m2 mają ściany zewnętrzne bez okien, drzwi itp?

wg projektu tzn bez podniesionego bloczka mi wyszlo ok 160m2 z oknami itp.

na otwory okienne wyszlo ok 25 m2 czyli 135m2 na elewacje plus to co robi jeden bloczek. Ale to na razie są wstepne obliczenia.

Aniu ale juz fajnie to wygląda. Ile trwały u was fundamenty? I ile was kosztowały?

Gosiu zajęło nam to prawie 2 miesiące a tylko dlatego, że firma która nam buduje stawia jednocześnie dwa domy. Raz robią u nas raz u koleżanki dosłownie naprzeciwko.

A jeśli chodzi o koszta to jak dobrze obliczyłam to ok.12 tys.( na pewno nie mniej)

I troszkę więcej niż powinien kosztował nas beton do wylania fundamentów, bo jak wcześniej pisałam mieliśmy poszerzane fundamenty(90)

A w sobotę przywiozą nam materiał na ściany tylko nie wiem u kogo zaczną najpierw u nas czy u znajomych ( bo jesteśmy na tym samym etapie a mamy jedną firmę)

A " Iskierkowicze" zapracowani. No cóż ładna pogoda trzeba budować , nie ma czasu na robienie zdjęć. Ale miejmy nadzieję , że po tak owocnej pracy jakieś zdjęcia się posypią.

No pogoda niby ładna, ale dziś naszych majstrów z budowy wygoniła burza :) Ale zdjęcia porobiliśmy :)

Witam wszystkich. W oczekiwaniu na pozwolenia na WZ ( już chyba z 7 miesięcy) przy szalejących cenach postanowiłem zainwestować w materiały i "Zooonk".

Proszę o pomoc :

1. ile kabla na instalacje elektryczne zużyliście tj. kabla 3x1,5 i 3x 2,5

2. Jakie użyliście bloczki fundamentowe ( + wymiary w stosunku do materiału na ściany). Czy szerokość bloczka powinna być taka sama jak np cegły np. BK. Mi zaoferowano bloczek 38x25x12. W projekcie jest inny ale pod ceramikę, a ja chcę BK. Teraz nie wiem ile tego materiału mam kupić i czy będzie pasował do BK 24. Proszę o pomoc, a w szczególności o liczby.

witam

cos tutaj strasznie cicho ostatnio

dzis bylem u dwoch murarzy i chcialem sie podzielic wrazeniami mianowicie:

1. murarz chce 15 tys. + pomocnicy ode mnie ( stan surowy z dachem pod papą)

2. murarz 20 tys i nic mnie nie obchodzi buduja w trzech- 2 braci i ojciec

dodam ze w obudwu przypadkach są dobre opinie ( nie jakes pijaki)

narazie jestem ku 2 murarzowi to chyba dobra opcja i cena

co myslicie???

witam

cos tutaj strasznie cicho ostatnio

dzis bylem u dwoch murarzy i chcialem sie podzielic wrazeniami mianowicie:

1. murarz chce 15 tys. + pomocnicy ode mnie ( stan surowy z dachem pod papą)

2. murarz 20 tys i nic mnie nie obchodzi buduja w trzech- 2 braci i ojciec

dodam ze w obudwu przypadkach są dobre opinie ( nie jakes pijaki)

narazie jestem ku 2 murarzowi to chyba dobra opcja i cena

co myslicie???

Na Twoim miejscu wybrałbym opcję 2. O pomocników możesz mieć ciężko, zresztą co zgrana ekipa to zgrana ekipa ;) Cena jak na dzisiejsze warunki chyba też ok :) Ja płacę 26k :(