Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moja iskierka ma juz skonczony dach.Teraz zabrałem sie pierwszy raz w zyciu za budowe schodow zelbetowych.narazie robie szalunek z ktorym jest bardzo duzo pracy bo kazda deseczka ma inny rozmiar i jest kupe docinania.

a wyglada to tak na dzien dzisiejszy...

http://images23.fotosik.pl/53/43e3b3d9b83f6fab.jpg

Musze sie jeszcze pochwalic ze sam zaprojektowałem sobie schody zeby były znacznie wygodniejsze niz w orginalnym projekcie.schody beda szły cały czas w łuku (tylko pierwszy i 3 ostatnie schody sa proste pozostałem ida w zakrecie)po stronie wew.schodow najwezszy schodek ma 8cm przez co schody nie sa tak strome i nie wygodne jak w orginale.

My również jesteśmy posiadaczami Iskierki - na razie projektu, ale mam nadzieję, że jak pozałatwiamy wszystkie formalości to na wiosnę przyszłego roku ruszymy z budową.

Projekt w tej chwili mamy u architekta - wprowadzamy parę zmian:

1. poszerzamy budynek o 1m od strony kuchni

2. powiększamy okno tarasu do 1,80

3. likwidujemy schodki w sypialni na podaszu

4....i podnosimy sciankę kolankową do 1m

...........to chyba tyle zmian.

Gosiu888 mam do ciebie pytanie - czy wymiary okien(z przodu budynku) macie takie jak w projekcie?

powoli zabieram sie za robienie instalacji elektrycznej w iskierce.moze ktos podpowie gdzie jakie oswietlenie zrobił? gdzie właczniki? gdzie gniazda? gdzie rozdzielnia?

mam pare pomysłow ale....jest pare dylematów.

Rozdzielnie chyba umieszcze pod schodami (beda betonowe i prawdopodobnie zabudowane czesciowo).zastanawiam sie tez czy nie podzielic rozdzielni na 2mniejsze i dac druga na pietrze

Gosiu888 mam do ciebie pytanie - czy wymiary okien(z przodu budynku) macie takie jak w projekcie?

tak zostawilam takie same, jedyna zmiana to taka ze na gorze do okien balkonowych dodaje po jednym oknie z kazdej strony i pozbywam sie okien polaciowych. Tzn zostawiam 2 - w łazience i jednym pokoju nad kuchnią.

My również jesteśmy posiadaczami Iskierki - na razie projektu, ale mam nadzieję, że jak pozałatwiamy wszystkie formalości to na wiosnę przyszłego roku ruszymy z budową.

Projekt w tej chwili mamy u architekta - wprowadzamy parę zmian:

1. poszerzamy budynek o 1m od strony kuchni

2. powiększamy okno tarasu do 1,80

3. likwidujemy schodki w sypialni na podaszu

4....i podnosimy sciankę kolankową do 1m

...........to chyba tyle zmian.

Ad. 3 - to chyba większość osób robi w tym projekcie ;)

Ad. 4 - a to już chyba za dużo, ja podniosłem o 1 warstwę, do 88cm i to już jest imho sporo, a dodatkowe centymetry mogą trochę popsuć ten domek.

Ja także zachowałem wymiary okien i drzwi z projektu (wszystkie okna mają takie wymiary jak w projekcie). Zastanawialiśmy się tylko nad zmniejszeniem drzwi do 2.10 ale zostawiliśmy oryginalne 2.34 ;)

Darek28 a czy Ty jeszcze tu zaglądasz? Jeśli tak to może wkleisz kilka zdjęć , zobaczymy na jakim jesteś etapie?

A u nas na bank nie będzie podnoszona ścianka kolankowa.

Zastanawialiśmy się do samego końca, chcieliśmy przedłużyć dach aby podnosząc ściankę nie zepsuć uroku domku , ale nasza "zapracowana"firma narzekała że będą mieli więcej pracy i zażyczyli sobie dodatkowo 2500 tys ( za podniesienie ścianki)

Więc omijając to podnoszenie ( bo i tak w cale nie jest nam to potrzebne) zaoszczędziliśmy prawie 7 tys( bo musielibyśmy jeszcze dokupić na dwa rzędy dachówek, zamówić dłuższe belki i dodatkowo materiał na dwa rzędy ścian)

A czy to jest słuszna decyzja zobaczymy jak zamieszkamy w domku , na razie wylaliśmy wieniec, i już nie ma odwrotu. :roll:

Witam wszystkich

Bardzo miło jest mi dołączyć do zacnego grona budujących Iskierkę. Co prawda w początkowych planach była Marysia, ale okazało się, że będzie ciężko ją zmieścić na działce. Zatem wybór padł na Iskierke.

Teraz jesteśmy na etapie finalizowania zakupu działki, no a potem to do dzieła. Plany rozpoczęcia budowy to początek 2008 roku.

Oczywiście liczę na wsparcie i pomoc przy codziennych trudach budowania.

Będziemy budować się w okolicy Płocka, niedaleko Słupna.

Pozdrawiamy

Ania, Ada ( prawie 2 latka ) i Marek

Też się pochwalę.

Podnieśliśmy ściankę kolankową do 110 cm

dom poszerzony o 1 metr z każdej strony.

Podwyższony parter o 20 cm ( na instalacę rekuperatora)

Bez schodków w sypialni.

pwiększone wyjście na taras do 3m.

Budujemy w pomorskim

A tyle zrobiliśmy do dzisiaj:

http://imagexoom.com/showGallery.php?gallery=V38DXXXXT

[/url]