betina71 06.11.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 belfego napisał: Mam pytanie do Uli. Czy wydłużałaś łazienkę na dole? Jakiej szerokości jest przejście do kuchni? Bardzo interesuje mnie wygląd schodów. To są cytaty Uli z postów skierowanych do mnie (i nie tylko ) : przejcie do kuchni z holu oczywiście jest i mierzy 1 metr ścianka kuchenna przesunięta o jakieś 0,4 m i analogicznie ścianka łazienki też w taki sposób, że wiatrołap jest mniejszy....do tego łazienka ma prysznic...kosztem korytarzyka..przedłuzyłam ją. Zdjęcia schodów znajdziesz w Grupie planującej budowę w 2007r - post z 28 września br. Pozdrawiam.b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 09.11.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Hej!wiem, wiem, pamiętam że czekacie na zdjęcia....będą napewno, ale wciąż mam problem z Netem....wkurzam się, bo jedna strona otwiera się 3 minuty....to jest tak zniechęcające że rzadko bywam na forum ....u mnie ok....palę w piecu ....itakietam .... dni w nowym domu są lepsze i gorsze...tak poprawdzie lepszych jest więcej, ale....np strasznie mnie wkurza, że nie mam kostki i tony piasku mam w wiatrołapie .....salon czeka na urządzenie ...mam z tym niezły problem....meble piękne i nowoczesne kosztują taka forsę ....a jak wiecie na finiszu ma się jej coraz mniej.....i co tu robić, gdy salon świeci pustkami, a chciałoby się usiąść i poczuć komfortowo....kupić droższy zestaw mebli a resztę(stół i krzesła) za kilka miesięcy czy całość tańszą i już USIĄŚĆ przy kawce z gośćmi????? ot dylematy....ale zawsze ta KASA!...a ile kosztują detale???SZOK!......Czy wiecie może gdzie kupię komplet wypoczynkowy z rattanu ale w MEGA PROMOCJI!!!! ...uwielbiam ten styl !!!!!! pozdro.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 11.11.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Czy wiecie może gdzie kupię komplet wypoczynkowy z rattanu ale w MEGA PROMOCJI!!!! Ula w JYSKU byl za 500zl taka kanapa dwa fotele i stolik szklany. Bardziej to pasuje do ogrodu zimowego ale jak lubisz ten styl to moze sie skusisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 12.11.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Witam Szukam osoby we Wrocławiu lub na dolnym śląsku, która buduje domek wg projektu ISKIERKA i zgodzi się na króciutką wizytę na budowie Formalności z działką mamy na ukończeniu i w ciągu najbliższych 2-3 tygodni kupujemy ten projekt (wersja lustrzana). Jednak jak na wzrokowca przystało, chciałbym obejrzeć domek - najchętniej w stanie surowym. W razie czego proszę o info na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Heniu 13.11.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Ula@- widzę że macie drewniane schody zastanawiam się na jakim etapie je postawić aby się nie zniszczyły ( bez schodów ciężko) Możesz mi napisać kiedy były stawiane u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DO 14.11.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witam wszystkich budujących Iskierkę. Buduję dom według tego projektu na południe od Krakowa i podzielę się kilkoma swoimi uwagami. 1. PROJEKT Dom wydłużyliśmy o 120 cm - po 60 cm od strony kuchni i 60 cm od strony garażu; dzięki temu mamy wymiarową kuchnię ( 11,7 m2) i większy salon - 34 m2. ; dom po obrysie ma teraz 9,5 x 12,2 m. Jesteśmy teraz na etapie stanu surowego i widać, że to był dobry pomysł: w garażu można swobodnie otworzyć drzwi nawet od dużego samochodu, a w kuchni spokojnie zmieści się wszystko to, co potrzebujemy. Wydłużenie domu dodało mu również elegancji - jest teraz bardziej smukły. Drzwi do kotłowni przenieśliśmy ze ściany tarasowej na ścianę boczną, a okno od kotłowni jest na ścianie tarasowej - zmieniliśmy jego wymiary - ma 150 cm długości i 50 cm szerokości. Drzwi balkonowe powiększyliśmy do 220 cm, a taras będzie narożny. Pozostałe okna na parterze pozostają bez zmian. Pomiędzy kuchnią, a salonem mamy pełną ścianę - do salonu wchodzi się przez szerokie na 160 cm wejście obok schodów. Schody będą konstrukcyjne metalowe lub drewniane - obawiam się, że klatka schodowa z lanymi schodami była by zbyt duszna i ciemna. Na piętrze powiększyła nam się największa sypialnia, w której zrezygnowaliśmy ze schodków ( po co sobie zęby we własnym domu wybijać Sypialnię, która ma w projekcie kształ litery L pomniejszyliśmy do wielkości drugiej małej sypialni i powstał mały schowek na rupiecie. Zrezygnowaliśmy z balkonu na piętrze, za to w każdej sypialni mamy okna balkonowe do podłogi. 2. BUDOWA Dom jest budowany z porothermu wienerbergera, docieplenie styropian 15. Kominy są murowane z cegły; ponad dachem z cegły klinkierowej. Dach jest z dachówki Linea firmy Erlus ocieplany wełną 20 cm + 5 cm. Daszek nad wejściem jest prawie bez zmian - prawie, bo zmniejszyliśmy jego kąt, żeby nie był taki kaczkowaty. Zrezygnowaliśmy również z belek stropowych Terriva na rzecz stropu zbrojonego, lanego. Akustykę zapewni specjalny styropian, a dzięki temu zabiegowi mamy wyższe pomieszczenia. Mam bardzo porządną ekipę - zaradni, nie piją, nie oszukują i generalnie się starają, A do tego wszystkiego mieszczą się w średniej strefie cen za robociznę - koszt wykonania stanu surowego otwartego ( fundamenty, ściany, strop, więźba, kominy, dachówka z obróbkami, okna dachowe) to ok. 30 tys. zł I to z grubsza na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 14.11.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Hej! Gosia888 niestety do salonu muszę miec coś większego...znalazłam kilka kompetów ale ceny to np 4500 albo 6000 albo mniejszy 3800....eh szkoda słów.... zobacz na to: http://www.bim.pl/product,--,5725,,,,sofy_rattanowe_domingo.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 14.11.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Ania i Heniu - schody montowalismy na kilka dni przed przeprowadzką, czyli w ostatniej chwili.....warto mieć drewniane naprawdę. pozdrowionka.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mala1809 16.11.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Witam .Mam pytanko do Iskierkowiczów a mianowicie jak rozwiązaliście sprawę z pionem kanalizacyjnym ? Macie dwa piony z łazienki z góry ? Czy jeden z nich idzie w salonie ? Powiedzcie jak to zrobiliście lub zamierzacie zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.11.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 U mnie sa 2 piony. Ten w salonie to rura fi110 schowany w scianie, tylko ze pociagnalem go sobie do gory jeszcze przed wylaniem stropu coby potem nie kuc w betonie.Czy sie przyda?Moze tak. Wiekszy bylby problem gdyby pionu nie bylo a okazal sie potrzebny.W scianie o grubosci 30 cm mozesz spokojnie schowac rure fi 110 a w scianie o grubosci 25 rure fi 75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.11.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 ja zrezygnowalem z pionu w salonie...uwazam go za zbedny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nika-222 21.11.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witam wszystkich Iskierkowiczów.Od kilku dobrych tygodni śledze z zainteresowaniem wszystkie posty, bo zamierzamy z mężem na wiosnę rozpocząć budowe naszego wymarzonego domku. Dlatego mam pytanie? Ile zajęło Wam załatwianie formalnosci? Czy juz powinniśmy sie wziąść za dokumenty? I jeszcze mała prośba do osób z Górnego Śląska (zwłaszcza PLUSZKU ze Strzemieszyc) czy byłaby możliwa mała wizyta celem oglądnięcia domku?? Byłaby bardzo wdzieczna. Zastanawiamy sie nad kilkoma zmianami a ja jestem wzrokowcem i łatwiej by mi było podjąć decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.11.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 wczoraj w mojej iskierce zostały wylane posadzki.jest troche zimno i mokro wiec kiepsko schna.teraz musze połozyc szybko płytki w kotłowni zeby hydraulik mogł mi uzbroic w sprzet kotłownie zebym mogł grzac w całym domu zeby posadzki i tynki schły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Heniu 22.11.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 marcin -zazdroszczę ci bo brudna robota już za Tobą. Mnie najbardziej przerażają tynki i posadzki a wszystko jeszcze przed namiPozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Heniu 22.11.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 nika- na dokumentację nigdy nie jest za wcześnie. Ja na Twoim miejscu nie czekałabym ani chwili dłużej. Jeśli chodzi o czas to nam to zajęło raptem kilka miesięcy ( już mówię o wszystkim co było potrzebne do wbicia pierwszego szpadla:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 22.11.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 marcin -zazdroszczę ci bo brudna robota już za Tobą. Mnie najbardziej przerażają tynki i posadzki a wszystko jeszcze przed nami Pozdrawiam, Ania tynki faktycznie zadyma na całego,ale ekipa nawet posprzatała z grubsza po sobie.jezeli chodzi o posadzki to raczej czysta i szybka robota bo to 1 dzien roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim.d 23.11.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 nika to chyba jak najszybciej powinniście zabrać się za to jeśli na wiosnę chcecie ruszyć, chociaż nie wiem jak tam z pośpiechem urzędów w twojej okolicy, ale u nas niby małe miasteczko, mało interesantów, a ciągnie się to wszystko jak flaki w oleju, nie zwlekałabym na twoim miejscu ani minuty (nie mówiąc o dniach). Na samą decyzję o warunkach zabudowy czekaliśmy od końca lipca do połowy października - bite 3 miesiące. Teraz się projekt adaptuje, mam nadzieję że na początku grudnia uda nam się wystąpić o PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 23.11.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 tez mysle ze powinnas jak najszybciej sie za to zabierac. Chociaz u nas to wyjątkowo sprawnie poszlo. W lutym kupilismy dzialke a w maju juz mielismy pozwolenie na budowe. W miedzy czasie projekt kupowalismy itp. Ale co z tego jak teraz wszystko stoi. Rachunki za prąd tez juz mam chociaz jeszcze nic nie bylo podlaczone. 35zł miesiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nika-222 23.11.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Właśnie miałam się pytać o okna dachowe. Chcielibyśmy zostawić tylko dwa - w łazience i pokoju nad kuchnią. Czy może lepiej zostawić 4czy 5 tak jak jest w projekcie? Mam też pytanie co do schodków w sypialnii, bardzo bym chciała takie mieć, ale wiekszość ludzi na forum z nich rezygnuje - czy to mogą być aż takie koszty? I jeszcze jedna mała prośba o kosztorys - niestety trzeba postarać się o kredyt z banku i na pewno dużo łatwiej by nam było. Oczywiście jeżeli to nie kłopot. A może ktoś poleci bank, który nie zedrze z nas ostatniego grosika Za Waszą radą zaraz zabieram sie za formalności. Myślałam, że jak mamy działkę uzbrojoną to nie będzie tyle czasu potrzeba na załatwianie dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DO 23.11.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 nika-222"Ja mam 5 okien dachowych, ale trochę inaczej, niż projekcie. W pokoju nad kuchnią jest jedno, a dodatkowe okno jest w garderobie przy dużej sypialni.To z dwóch powodów - zawsze można łatwiej przewietrzyć garderobę, a gby kiedyś zaszła taka potrzeba, to można tam zrobić mały gabinet.Ze schodków w sypialni zrezygnowałem nie ze względu na koszty, ale ze względu bezpieczeństwa. Na takich schodkach można łatwo się wywrócić, a szczególnie niebezpieczne są dla maluchów, którzy jeszcze nie chodzą zbyt pewnie.Kosztorys do banku musi być podpisany przez osobę z uprawnieniami budowlanymi, a co do wyboru banku to polecam dwa sposoby1. wziąć kredyt tam, gdzie masz kogoś znajomego lub znajomego-znajomego ( ja tak zrobiłem)2. skorzystać z rankingów kredytów (można znaleźć na necie); z usług firm doradczych lub z opinii użytkowników np. tego forumI jeszcze w kwestii dokumentów: to jest naprawdę ostatni moment na załatwianie papierów, żeby spokojnie zacząć budowę wiosną.Wybór i zakup projektu, mapka geodezyjna, adaptacja projektu do działki, wypisy, wyrysy, warunki z gazowni i elektrowni, warunki z gminy dot. wjazdu na działkę, wody i kanalizacji, a w końcu oczekiwanie na pozwolenie na budowę ( maksymalnie 65 dni - czyli w praktyce 2 miesiące) to naprawdę długo trwa.Ja potrzebowałem cztery i pół miesiąca aby móc rozpocząć budowę. A sama budowa - postawienie domu w stanie surowym otwartym trwało zaledwie 8 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts