Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

belfego napisał:

Mam pytanie do Uli. Czy wydłużałaś łazienkę na dole? Jakiej szerokości jest przejście do kuchni? Bardzo interesuje mnie wygląd schodów.

To są cytaty Uli z postów skierowanych do mnie (i nie tylko ) :

przejcie do kuchni z holu oczywiście jest i mierzy 1 metr

ścianka kuchenna przesunięta o jakieś 0,4 m i analogicznie ścianka łazienki też w taki sposób, że wiatrołap jest mniejszy....do tego łazienka ma prysznic...kosztem korytarzyka..przedłuzyłam ją.

Zdjęcia schodów znajdziesz w Grupie planującej budowę w 2007r - post z 28 września br.

Pozdrawiam.b.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej!wiem, wiem, pamiętam że czekacie na zdjęcia....będą napewno, ale wciąż mam problem z Netem....wkurzam się, bo jedna strona otwiera się 3 minuty....to jest tak zniechęcające że rzadko bywam na forum :cry: ....u mnie ok....palę w piecu :p ....itakietam :wink: .... dni w nowym domu są lepsze i gorsze...tak poprawdzie lepszych jest więcej, ale....np strasznie mnie wkurza, że nie mam kostki i tony piasku mam w wiatrołapie :evil: .....salon czeka na urządzenie ...mam z tym niezły problem....meble piękne i nowoczesne kosztują taka forsę :evil: ....a jak wiecie na finiszu ma się jej coraz mniej.....i co tu robić, gdy salon świeci pustkami, a chciałoby się usiąść i poczuć komfortowo....kupić droższy zestaw mebli a resztę(stół i krzesła) za kilka miesięcy czy całość tańszą i już USIĄŚĆ przy kawce z gośćmi????? ot dylematy....ale zawsze ta KASA!...a ile kosztują detale???SZOK!......Czy wiecie może gdzie kupię komplet wypoczynkowy z rattanu ale w MEGA PROMOCJI!!!! :wink: ...uwielbiam ten styl !!!!!! :cry: pozdro.u.

Witam

Szukam osoby we Wrocławiu lub na dolnym śląsku, która buduje domek wg projektu ISKIERKA i zgodzi się na króciutką wizytę na budowie :)

Formalności z działką mamy na ukończeniu i w ciągu najbliższych 2-3 tygodni kupujemy ten projekt (wersja lustrzana). Jednak jak na wzrokowca przystało, chciałbym obejrzeć domek - najchętniej w stanie surowym.

W razie czego proszę o info na PW.

Witam wszystkich budujących Iskierkę.

Buduję dom według tego projektu na południe od Krakowa i podzielę się kilkoma swoimi uwagami.

1. PROJEKT

Dom wydłużyliśmy o 120 cm - po 60 cm od strony kuchni i 60 cm od strony garażu; dzięki temu mamy wymiarową kuchnię ( 11,7 m2) i większy salon - 34 m2. ; dom po obrysie ma teraz 9,5 x 12,2 m.

Jesteśmy teraz na etapie stanu surowego i widać, że to był dobry pomysł: w garażu można swobodnie otworzyć drzwi nawet od dużego samochodu, a w kuchni spokojnie zmieści się wszystko to, co potrzebujemy. Wydłużenie domu dodało mu również elegancji - jest teraz bardziej smukły.

Drzwi do kotłowni przenieśliśmy ze ściany tarasowej na ścianę boczną, a okno od kotłowni jest na ścianie tarasowej - zmieniliśmy jego wymiary - ma 150 cm długości i 50 cm szerokości.

Drzwi balkonowe powiększyliśmy do 220 cm, a taras będzie narożny.

Pozostałe okna na parterze pozostają bez zmian.

Pomiędzy kuchnią, a salonem mamy pełną ścianę - do salonu wchodzi się przez szerokie na 160 cm wejście obok schodów.

Schody będą konstrukcyjne metalowe lub drewniane - obawiam się, że klatka schodowa z lanymi schodami była by zbyt duszna i ciemna.

Na piętrze powiększyła nam się największa sypialnia, w której zrezygnowaliśmy ze schodków ( po co sobie zęby we własnym domu wybijać :wink:

Sypialnię, która ma w projekcie kształ litery L pomniejszyliśmy do wielkości drugiej małej sypialni i powstał mały schowek na rupiecie.

Zrezygnowaliśmy z balkonu na piętrze, za to w każdej sypialni mamy okna balkonowe do podłogi.

2. BUDOWA

Dom jest budowany z porothermu wienerbergera, docieplenie styropian 15. Kominy są murowane z cegły; ponad dachem z cegły klinkierowej.

Dach jest z dachówki Linea firmy Erlus ocieplany wełną 20 cm + 5 cm.

Daszek nad wejściem jest prawie bez zmian - prawie, bo zmniejszyliśmy jego kąt, żeby nie był taki kaczkowaty.

Zrezygnowaliśmy również z belek stropowych Terriva na rzecz stropu

zbrojonego, lanego. Akustykę zapewni specjalny styropian, a dzięki temu zabiegowi mamy wyższe pomieszczenia.

Mam bardzo porządną ekipę - zaradni, nie piją, nie oszukują i generalnie się starają, A do tego wszystkiego mieszczą się w średniej strefie cen za robociznę - koszt wykonania stanu surowego otwartego ( fundamenty, ściany, strop, więźba, kominy, dachówka z obróbkami, okna dachowe) to ok. 30 tys. zł

I to z grubsza na tyle. :)

U mnie sa 2 piony. Ten w salonie to rura fi110 schowany w scianie, tylko ze pociagnalem go sobie do gory jeszcze przed wylaniem stropu coby potem nie kuc w betonie.

Czy sie przyda?

Moze tak. Wiekszy bylby problem gdyby pionu nie bylo a okazal sie potrzebny.

W scianie o grubosci 30 cm mozesz spokojnie schowac rure fi 110 a w scianie o grubosci 25 rure fi 75.

Witam wszystkich Iskierkowiczów.

Od kilku dobrych tygodni śledze z zainteresowaniem wszystkie posty, bo zamierzamy z mężem na wiosnę rozpocząć budowe naszego wymarzonego domku. Dlatego mam pytanie? Ile zajęło Wam załatwianie formalnosci? Czy juz powinniśmy sie wziąść za dokumenty? I jeszcze mała prośba do osób z Górnego Śląska (zwłaszcza PLUSZKU ze Strzemieszyc) czy byłaby możliwa mała wizyta celem oglądnięcia domku?? Byłaby bardzo wdzieczna. Zastanawiamy sie nad kilkoma zmianami a ja jestem wzrokowcem i łatwiej by mi było podjąć decyzje.

marcin -zazdroszczę ci bo brudna robota już za Tobą. Mnie najbardziej przerażają tynki i posadzki a wszystko jeszcze przed nami

Pozdrawiam, Ania

tynki faktycznie zadyma na całego,ale ekipa nawet posprzatała z grubsza po sobie.jezeli chodzi o posadzki to raczej czysta i szybka robota bo to 1 dzien roboty.

:o nika to chyba jak najszybciej powinniście zabrać się za to jeśli na wiosnę chcecie ruszyć, chociaż nie wiem jak tam z pośpiechem urzędów w twojej okolicy, ale u nas niby małe miasteczko, mało interesantów, a ciągnie się to wszystko jak flaki w oleju, nie zwlekałabym na twoim miejscu ani minuty (nie mówiąc o dniach). Na samą decyzję o warunkach zabudowy czekaliśmy od końca lipca do połowy października - bite 3 miesiące. Teraz się projekt adaptuje, mam nadzieję że na początku grudnia uda nam się wystąpić o PnB.

tez mysle ze powinnas jak najszybciej sie za to zabierac. Chociaz u nas to wyjątkowo sprawnie poszlo. W lutym kupilismy dzialke a w maju juz mielismy pozwolenie na budowe. W miedzy czasie projekt kupowalismy itp. Ale co z tego jak teraz wszystko stoi. Rachunki za prąd tez juz mam :evil: chociaz jeszcze nic nie bylo podlaczone. 35zł miesiecznie :evil:

Właśnie miałam się pytać o okna dachowe. Chcielibyśmy zostawić tylko dwa - w łazience i pokoju nad kuchnią. Czy może lepiej zostawić 4czy 5 tak jak jest w projekcie? Mam też pytanie co do schodków w sypialnii, bardzo bym chciała takie mieć, ale wiekszość ludzi na forum z nich rezygnuje - czy to mogą być aż takie koszty? I jeszcze jedna mała prośba o kosztorys - niestety trzeba postarać się o kredyt z banku i na pewno dużo łatwiej by nam było.

Oczywiście jeżeli to nie kłopot. A może ktoś poleci bank, który nie zedrze z nas ostatniego grosika :-?

Za Waszą radą zaraz zabieram sie za formalności. Myślałam, że jak mamy działkę uzbrojoną to nie będzie tyle czasu potrzeba na załatwianie dokumentów.

nika-222"

Ja mam 5 okien dachowych, ale trochę inaczej, niż projekcie. W pokoju nad kuchnią jest jedno, a dodatkowe okno jest w garderobie przy dużej sypialni.

To z dwóch powodów - zawsze można łatwiej przewietrzyć garderobę, a gby kiedyś zaszła taka potrzeba, to można tam zrobić mały gabinet.

Ze schodków w sypialni zrezygnowałem nie ze względu na koszty, ale ze względu bezpieczeństwa. Na takich schodkach można łatwo się wywrócić, a szczególnie niebezpieczne są dla maluchów, którzy jeszcze nie chodzą zbyt pewnie.

Kosztorys do banku musi być podpisany przez osobę z uprawnieniami budowlanymi, a co do wyboru banku to polecam dwa sposoby

1. wziąć kredyt tam, gdzie masz kogoś znajomego lub znajomego-znajomego ( ja tak zrobiłem)

2. skorzystać z rankingów kredytów (można znaleźć na necie); z usług firm doradczych lub z opinii użytkowników np. tego forum

I jeszcze w kwestii dokumentów: to jest naprawdę ostatni moment na załatwianie papierów, żeby spokojnie zacząć budowę wiosną.

Wybór i zakup projektu, mapka geodezyjna, adaptacja projektu do działki, wypisy, wyrysy, warunki z gazowni i elektrowni, warunki z gminy dot. wjazdu na działkę, wody i kanalizacji, a w końcu oczekiwanie na pozwolenie na budowę ( maksymalnie 65 dni - czyli w praktyce 2 miesiące) to naprawdę długo trwa.

Ja potrzebowałem cztery i pół miesiąca aby móc rozpocząć budowę. A sama budowa - postawienie domu w stanie surowym otwartym trwało zaledwie 8 tygodni.