Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moze masz racje ale wszystko zalezy od tego kto ile ma kasy, mi chodzi o to zeby sie wprowadzic chociaz na doł a gory nie bede ruszał, takze szukam oszczednosci

chociaz zonie strasznie sie podobaja....

hmyyy i jak to wszystko pogodzic????

W takim razie pozwole sie z kolega nie zgodzic.

Jesli zalezy ci by sie szybko wprowadzic to po jaka cholere chcesz ta piwnice?

Podniesie ci to koszt o 25.000-30.000 zl.

Spokojnie moglbys za ta kase wykonczyc na gorze.

A tak to bedziesz miał co prada piwne, ale i jednoczesnie rozbabrana gore.

Wprowadzisz sie zaraz a za 2-3 lata gdy bedziesz chcial wykanczac gore to znowu kurz, pył, panowie z buciorami biegajacy po domu.

Gdy pisałes o piwnicy to myslalem ze "koszty nie graja roli" lecz jesli chcesz wybudowac piwnice kosztem pozniejszego wykonczenia poddasza to przemysl to sobie.

koszt piwnicy nie taki duzy jak piszesz, wogole ceny jakimi tu operujecie są troche z innej bajki niz u mnie-glownie uslug,

mialem okazje byc pare razy na budowie iskierki i dla mnie piwnica jest potrzebna przy tym projekcie ( min. piec miałowy)

za dwa trzy lata przemecze sie z kurzem itp. zreszta duzo mam zamiar zrobic sam,

a mieszkac bede do konca zycia i piwnica na pewno sie przyda

pozdrawiam

Do orasta - dom ma wymiary 10,8 m x9,5 m, ścianka kolankowa została podniesiona na 4 pustaki max + wieniec. Po wykończeniu poddasza ścianka ma wysokość 1,1 m ( myślę że warto wykonać ten zabieg, pokoje bardzo zyskują na funkcjonalności).

Ja jeszcze raz w kwestii podniesienia ścianki kolankowej - też chcemy wykonać taki zabieg i interesuje nas, czy wydłużane były przy tym krokwie - chcielibyśmy, aby nie stracił swego "iskierkowego" fasonu...Nasz dom co prawda ma trochę inne gabaryty, bo przerobiliśmy mocno projekt - 9,76 na 11,95, ale szerokość jest podobna, więc krokwie będą prawie takie same.Architekt powiedział, że można je wydłużyć, zakładając, że podniesiemy o 2 suporexy, czyli o 48 cm. Czy moglibyśmy otrzymać więcej zdjęć na priv?

Czy możesz nam podać wymiar okna w łazience na dole?

:D

Witam seredcznie wszystkich Iskierkowiczów muszę przyznac ze podczytuje Was bardzo często z wielkim zamiłowaniem :D a to dlatego ze już nie długo ruszamy z mężem z budową tego pieknego domku. Mam prosbe jako jeszcze mało wiedzaca na temat budowy ponieważ jestem dopiero na etapie poszerzenia granic działki (za zgoda sasiada tj połaczenia jego i mojej DZIAŁKI oraz nastepnie wytyczeniu granicy w poprzek tak aby z dwóch waskich powstały całkiem "dobre działki") - czy ktos z Was kochani mógłby mi napisac z czym wiaże sie podniesienie ścianki kolankowej tzn czy taki zabieg przyczynia sie do zmian w projekcie jesli tak to jaki jest dodatkowy koszt kupna projektu oraz jaki jest przyblizony koszt materiału :oops: upss nie chciałabym wyjsc na całkiem zielona no ale cóz ... kto pyta nie błądzi.

ŻYCZE UDANEJ ZABAWY DZIS WIECZOREM ORAZ BARDZO SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU :lol:

Dziekuje za odpowiedz czyli tak jak myslałam nie ma co sie zastanawiac tylko podnosic ściankę bo faktycznie przy tak niskiej jak w projekcie pokoje moglyby sie okazac mało ustawne a przede wszystkim straciłyby na funkcjonalności, tym bardziej jeśli nie jest to aż tak wysoki koszt to WARTO :D

Witam Was serdecznie....

Mam kilka pytan do OSTREJ.

Mowisz, ze piec sie nie wlacza przez cala noc ... mozesz powiedziec jaki masz piec firma oraz czy jest jedno czy dwu funkcyjny oraz ile spalasz srednio gazu na dobe ?

Moja iskierka jest w stanie surowym otwartym. Za miesiac beda montowac mi okna a pozniej to juz wykonczeniowka.

Nie podnosilem scianki kolankowej - tylko wydluzylem dom o 60 cm od strony kuchi by zyskac na przestrzeni.

http://images34.fotosik.pl/101/d6fbcd749db3e1fbm.jpg

Pozdrawiam

Pozdowienia dla Iskierkowiczów.

Dostaliśmy PnB!!!!!

Może ten rok będzie lepszy... chociaż koleżanka uraczyła mnie informacją, że materiały znów idą w góre i suporeks z 8,50 skoczył do 9,70 a mówi się juz coś o 10,30.

orasta s- tudiuję i studiuje twoje zdjęcia:

1. odnoszę wrażenie, że drzwi balkonowe masz rozmieszczone nieco inaczej niż w projekcie tzn. że pomiedzy jednymi a drugimi jest wieksza odległość (a może to tylko złudzenie)

2. poszerzałeś kuchnię?

3. w związku z tym, że podniosłeś ściankę kolankową: jaki jest kąt dachu ?; czy dach jest przedłużony?

pozdrawiam.b

czy dach jest przedłużony?

dach przedluzony to juz orasta pisał. Ale o ile? To moje pytanie.

betina gratuluje pozwolenia!!!

A tak w ogóle to Orata ślicznie urządziłeś tą iskierkę. Najbardziej mi sie podoba łazienka na dole żółto-niebieska. W ogóle cały dom śliczny jest.

betina co do cen. To zawsze na wiosne drożeją. Ale mysle ze juz nie bedzie takiej paniki jak rok temu. Bo to własnie ta panika napędziła tą cenę. Ludzie budujący się na jesien zamiast czekac kupowali cegłę w najgorątszym okresie i dlatego się tyle czekało. Ja tak myślę przynajmniej że gorzej niż w zeszłym roku to nie będzie.

co do ceny pustakow ja kupilem w polowie grudnia po 8,80zł w tej chwili u mnie w miescie są juz po 10,50zł,

moim zdaniem bedą rosly ceny cały czas i jesli ktos ma zamiar sie budowac to niech juz kupuje cena do 12 zł dojdzie spokojnie,

gosia888 napisala ze ludzie napedzają tą cene masz w 100% racje ale tak juz bedzie caly czas i bedzie tylko drozej i drozej...

pozdrawiam

co do ceny pustakow ja kupilem w polowie grudnia po 8,80zł w tej chwili u mnie w miescie są juz po 10,50zł,

moim zdaniem bedą rosly ceny cały czas i jesli ktos ma zamiar sie budowac to niech juz kupuje cena do 12 zł dojdzie spokojnie,

gosia888 napisala ze ludzie napedzają tą cene masz w 100% racje ale tak juz bedzie caly czas i bedzie tylko drozej i drozej...

pozdrawiam

Niestety, ale ceny na pewno wzrosną.

Właśnie zamawiałem drzwi wewnętrzne i sprzedawca mówił, że już zaraz po Nowym Roku zaczął się ruch w interesie.

Poza tym , że materiały zdrożeją, to może się też zdarzyć, że ich po prostu nie będzie (pododbnie, jak to było z wełną w ubiegłym roku).

Jedno jest pewne - do przyszłej jesieni nie ma co liczyć na to, że coś potanieje.

W najlepszym wypadku utrzyma się obecna cena, chociaż tak, jak już pisałem to mało prawdopodobne.

Dla osób, które budują z własnych środków, bądź też mają uruchomiony kredyt dobrym rozwiązaniem jest kupowanie materiałów teraz, z opcją odbioru na wiosnę. Producenci są skłonni do rozmów w zimie, kiedy popyt spada i produkuje się towar na magazyn.

Pozdrawiam wszystkich iskierkowiczów w nowym roku !

agent-poznan - poszło na PW

betina71:

-drzwi balkonowe rzeczywiście mają wiekszy rozstaw, dzięki temu zabiegowi mogę postawić jakiś mebel czy inny przedmiot blisko drzwi balkonowych

- kucnia ma 2,3 m szerokości

- kąt pochylenia dachu wynosi 38 st., krokwie miały być na 7,16 m , ale majster kazał zamówić trochę dłuższe i potem je przycinali. Jak się skończyło nie wiem.

gosia888- jesteś pierwszą osobą która powiedziała coś pochlebnego o dolnej łazience. Zestawienie kolorów dobierała moja żona, w związku z tym masz zaproszenie na kawę i likierek :)

Wogóle to lejecie miód na moje serce chwaląc moją chałupinę :oops: . Prawda jest taka że przy budowie było dużo różnych koncepcji, żywiołu i nagłych zwrotów akcji. Wyszło jak wyszło, a że komuś się podoba to strasznie mnie cieszy 8) .

Co do cen materiałów i robocizny, to rzeczywiście szaleństwo. Wykonawcy też poznali zasadę działania syfonu. Dla porównania u mnie - kwiecień 2006

pustak max 1,38 zł. brutto, robocizna stanu surowego otwartego 13 000 zł.

Z tymi krokwiami to jest ciekawa sprawa. U mnie krokwie maja 7,45 m i tak samo wynika z ułozenia dachowki 19 rzedow x 39,3 cm srednia dlugosc pokrycia.

Kat dachu to tez 38 stopni - aby troche zwiekszyc okapy.

Tymczasem Twoj dach Orasta wyglada na wiekszy.

Wiec albo to jakies czary-mary albo zdjecia nie oddaja wiernie rzeczywistosci.

pluszku- podaję dane z projektu. Napisałem że nie wiem jak się skończyło z dlugościa krokwi. Z koleji majster był dość dokładny i często zaglądał do projektu. Może to te zdjęcia. Chyba się w koncu sam wdrapię się na ten dach z kątomierzem :lol: i to wszystko pomierzę. Proponuję abyście się zbytnio nie sugerowali tym co piszę, nie chcę wprowadzić kogoś w błąd.