Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.....Dom po wybudowaniu w stanie surowym musi postac przez zime, musi sie przemrozic, przewietrzyc, wyschnac.....

Ja wystartowalem w kwietniu 2006, a w czerwcu 2007 zamieszkałem, w sumie dosyc szybko. Na początku też miałem budować z przerwą na przezimowanie domu w stanie surowym. Na szczęście zrezygnowałem z tego zamiaru. Ceny materiałów i robocizny tak gwałtownie rosły, że w moim przypadku skończyłoby się na kilkudziesięciu tysiącach złotych w tzw. plecy. Zima 2006/2007 też była taka że o przemrożeniu budynku raczej nie było mowy. Myślę że gdy poszczególne etapy budowy zostaną rozsądnie zaplanowane, to krótki czas trwania budowy nie odbije się na jakości budynku.

Drogi pluszku budować tak jak piszesz można , gdy rynek jest stabilny i nie funduje inwestorom skoków cen o kilkaset procent w sezonie.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pluszku,

wreszcie znalazłem kogoś, kto myśli podobnie do mnie......

........I jeszcze bardzo ważna sprawa, o której niewiele osób tutaj pisze - docieplenie - szczególnienie istotne, jeżeli planujemy ogrzewanie gazowe, że o elektrycznym nawet nie wspominam.

Dodanie paru centymetrów styropianu nie jest bardzo istotnym wydatkiem, natomiast pozwoli znacząco ograniczyć straty ciepła.Warto porównać również parametry izolacyjne styropianu, który kupujemy, bo różnice są naprawdę b. duże.Np. najtańszy styropian ma współczynnik przenikania ciepła λ≤0,045 (W/mK), a jeden z najlepszych zaledwie λ≤0,031. Czyli stosując tej samej grubości styropian, możemy zmniejszyć o połowę straty energii cieplnej wynikające z przenikania ciepła przez ścinay

Jeżeli o docieplaniu mowa, to w projekcie brakuje jednej bardzo istotnej rzeczy - ocieplenia ściany garażu (oczywiście wewnątrz). 10 cm styropianu na ścianie pomiędzy garażem a klatką schodową i 10 cm na suficie pozwolą uniknąć "martwego" dogrzewania garażu w zimie (parametry dla korytarza i klatki schodowej to + 20, a garażu + 5 stopni).

I ostatnia rzecz, którą mogę zdecydowanie polecić z własnego doświadczenia - poszerzenie otworu drzwi balkonowych na parterze. W projekcie otwór ma 150 cm i przynajmniej dla mnie to trochę mało. Dlatego powiększyliśmy otwór do 210 cm i zakładamy okno trzy cześciowe. Dzięki temu jest więcej światła i "więcej powietrza" w salonie.

Wszyscy którzy wybrali Iskierkę myśleli podobnie jak pluszku, urzekła ich prostota formy i funkcjonalność tej chałupiny. Nastepnie ludzie dokonują większych lub mniejszych zmian po to aby dostosować budynek max. do swoich potrzeb.A to że jeden ( jak np.Ania i Heniu) przedłuża jaskółkę po to aby bardziej chroniła przed opadami i dodaje kolumny po to, aby budynek nabrał bardziej klasycznego, dworkowego wyglądu ( uważam zabieg za udany, mnie się to podoba) to trzeba to uszanowac i nie krytykować. Drugi z kolei tak jak ja podnosi ściankę kolankową( po konsulatcji z architektem) w celu uzyskania bardziej funkcjonalnych pomieszczeń, rezygnuje z jaskółki po to aby chałupa wyglądała trochę nowocześniej. I to też trzeba uszanować , To ciągle sa Iskierki. O żadnej z prezentowanej na forum wersji Iskierki nie można powiedzieć wesoła twórczość przynajmniej ja tak uważam.

Podoba mi się Twój pomysł z poszerzeniem drzwi tarasowych ( wcześniej zrobiło to w/w małżeństwo Anna i Henryk, mam nadzieję że nie rąbnołeś plagiatu :D :) ) żałuję że ja na to nie wpadłem, ale na tak duże powiększenie budynku raczej bym się nie zdecydował ( jestem ciekawy efektu).

Jeżeli chodzi o ocieplenie, to przyznaję Ci rację, warto dołozyć kilka cm ( ja ociepliłem styropianem 12 cm). Twój kolejny dobry pomysł to ocieplenie ściany i stropu garażu (też tego nie zrobiłem, ale specjalnie nie żałuję, rachunki z gazowni przychodzą całkiem sympatyczne) ale 10 cm styropianu to chyba za dużo.

witam iskierkowiczów, czy mozecie napisac jak ogrzewacie swoje iskierki (jaki system, rodzaj kotła, paliwa, koszty itp). Ruszam na wiosnę z budową i od dłuższego czasu zastanawiamy sie z zoną jak rozwiązac ogrzewanie (pki co nie mamy dostępu do gazu ziemnego, moze cos doradzicie tak aby było w miarę bezobsługowo i oszczędnie

Hej Ludziaszki!

Cały czas mam wrażenie , że ten daszek nad wejsciem jest tylko przyklejony i nie osłania niczego. Myślałam nad rozwiązaniem Ani i Henia, ale tam z kolei pojawia się kwestia poprowadzenia rynien.

Jakie kominy dajecie do swoich domków (schiedel czy inny).

Orasta - czy Twój domek jest już odebrany przez nadzór budowlany?

Pozdrowionka :lol:

Hej Ludziaszki!

Cały czas mam wrażenie , że ten daszek nad wejsciem jest tylko przyklejony i nie osłania niczego. Myślałam nad rozwiązaniem Ani i Henia, ale tam z kolei pojawia się kwestia poprowadzenia rynien.

Też odniosłem takie wrażenie, dlatego też min. z niego zrezygnowałem. Chałupa jest odebrana przez nadzór budowlany. Pozdro z gór.

Orasta - ty wszystkie zmiany miałeś pewnie przedyskutowane z architektem i były one też naniesione w projekcie. Mylę się?

A jak u Ciebie z kominami

Pozdrawiam ,co prawda nie z gór, ale zawsze z wyżyny (oczywiście nie mam nic do równin i nizin) :lol:

Orasta i ja Cię trochę pomęczę. W kuchni masz dosyć nisko okno, zmieniałeś czy zgodnie z planem robiłeś? Bo ja jako osoba wysoka chcę mieć wysoko blat kuchenny. A widzę że u Ciebie to na styk, i nie bardzo można podnieść wyżej tego blatu.

Nawet nie zauważyłam że nie macie daszka.

gosiu888- to że na styk to celowy zabieg. Tak sobie małżonka zażyczyła. Jeżeli chcesz dopasować wysokość blatu do swoich wymagań, to musisz to pilotować od samego początku budowy. Musisz min. wiedzieć ile styropianu pod wylewki, pogadaj też z kimś zajmującym się meblami kuchennymi w sprawie frontów meblowych, czy one nie narzucają ograniczeń

związanych z wysokością blatu. Jak nogi ? :roll:

Hej Ludziaszki!

U mnie kominy sa schiedla - tylko ze mnie to wyszlo 2000 zl wiecej niz murowane.

Czy warto ?

Gdybym wybudował 10 Iskierek to pewnie bym wiedzial. Na mojej decyzji zawazyl fakt, ze w starym zamieszkiwanym domu na kominach pojawiły sie "wykwity" wiec dla swietego spokoju dałem schiedla.

Jednak taka mała uwaga ogolnobudowlana: nalezy wystrzegac sie "drobnych oszczednosci" typu nie dam/ nie kupie czegos a zaoszczedze 200-400 zl.

Czesto taka oszczednosc zle sie konczy. U mnie np. na etapie fundamentow nie dałem bednarki bo po prostu w paru sklapach nie bylo na stanie - trzeba bylo zamawiac i czekac 10 dni, a tymczasem za 2 dni zalewali ławy. I tak teraz zrobienie porzadnego uziomu bedzie mnie kosztowac 2-3 razy tyle.

Jak wszyscy ja tez pomeczę już doswiadczonego orasta mam pyt. co do tej spiżarki , ja też robie zamknietą kuchnię i myślę o czymś gdzie moznaby trzymać podreczne rzeczy i produkty ale ni jak nie moge skumać jak ty to rozwiązałeś proszę o wytłumaczenie i jak możliwe jakąś fotkę. Z góry dziekuję :wink:

pegi- a męcz mnie ile tylko chcesz ( mile widziane kajdanki z różowym futerkiem) :D :) 8) . Tak na poważnie, zrezygnowałem z przejścia z dolnego korytarza do kuchni i w tym miejscu powstała spiżarka. Drzwi dolnej łazienki znajdują się od strony dolnego korytarza naprzeciw schodów. Ściana dolnej łazienki( ta równoległa do salonu) została deko przesunięta w stronę salonu( łazienka zyskała na powierzchni). Zdjęcia postaram się wkleić dzisiaj wieczorem.

A to że jeden ( jak np.Ania i Heniu) przedłuża jaskółkę po to aby bardziej chroniła przed opadami i dodaje kolumny po to, aby budynek nabrał bardziej klasycznego, dworkowego wyglądu ( uważam zabieg za udany, mnie się to podoba) to trzeba to uszanowac i nie krytykować.

Chyba nie do końca jasno się wyraziłem.

Nie piszę o konkretnych domkach uczestników tego forum tylko o tym, co widzę za oknami.

Orasta, z tego co pisałeś, to po podniesieniu ściany kolankowej fachowcy wydłużyli również krokwie dachu i efekt wizualny domu nie uległ większym zachwianiom. I tak jest OK. Natomiast ja piszę o wesołej twórczości inwestorów, którą widzę codziennie jeżdżąc na działkę. Najczęściej spotykanym zjawiskiem jest właśnie podnoszenie ścianki kolankowej bez zmiany w konstrukcji dachu. Drugi przypadek, to przeróżne kombinacje z oknami - ich kształtem, wielkością oraz podziałem. W efekcie tego, pomimo b. rygorystycznego planu zagospodarowania przestrzennego gminy trudno znaleźć dom o którym można obiektywnie powiedzieć, że jest ładny. I mam tutaj na myśli tylko i wyłącznie proporcje - nie subiektywny dobór kolorów, wykończenia elewacji, dachówki, materiałów z jakcih są drzwi czy też okna.

Podsumowując - każda ingerencja w ostateczny kształt projektu jest ryzykowna i należy liczyć się z tym, że możemy uzyskać efekt przeciwny do zamierzonego. Tyle w tej sprawie.

Jeżeli chodzi o powiększanie drzwi balkonowych.

Oglądając projekt wszystko wydawało się nam w porządku. Dopiero na etapie budowy ścian (ale jeszcze przed wykonaniem nadproży) zaczęliśmy kombinować, że fajnie by było, żeby ten otwór powiększyć (szczególnie że jest to strona południowa). Ale w ścianie już był otwór zgodny z projektem - 150 cm. Na szczęście nie było jeszcze wymurowanych nadproży dlatego murarz mógł zrobić dłuższe nadproże, a otwór zostanie dopiero wycięty boschem do powiększonych drzwi tarasowych.

Czy jak kupowaliscie stal to sami wyliczaliście??Czy pomagał wam fachowiec, czy wystarczy z projektem podjechać do hurtowni i oni sami wyliczą??A może ktoś pamieta ile zamawiał??domek bez żadnych zmaian albo jak szukać w tym kosztoysie tej stali bo juz mam kocioł??pomóżcie :oops:

Obiecane zdjęcia.

pegi

drzwi do spiżarki

http://img299.imageshack.us/img299/1842/dsc02361no8.jpg

widok ze schodów na drzwi do łazienki(obok drzwi do wiatrołapu)

http://img299.imageshack.us/img299/5093/dsc02362ha9.jpg

betina71-

widok na okienko i ......

http://img299.imageshack.us/img299/544/dsc02364pd4.jpg

widok z pozycji Małysz na belce startowej

http://img299.imageshack.us/img299/4939/dsc02366sv8.jpg

Pozdrowionka

Orasta - ma pytanko - czy Twoj domek jest projektem typowym czy odbiciem lustrzanym ?

A powiedz prosze (jesli mozna prosic o zdjecie) jak daleko siega ta scianka dzialowa na ktorej jest wejscie do lazienki na parterze. Czy scianka miedzy schodami a wiatrolapem pozostala w tym samym miejscu ?

Pozdrawiam i dziekuje za info

Agent