agent-poznan 18.01.2008 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Czy jak kupowaliscie stal to sami wyliczaliście?? Ja pojechalem z projektem do murarza. On wyliczyl ile czego. I tak dokladnie wyliczyl, ze zostaly mi tylko 4 prety zebrowane po 6m.. Ale przydadza sie na slupki do ogrodzenia a klinkieru. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 18.01.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 orasta - poproszę jeszcze o górną łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 18.01.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 a ja teraz inny temat dam. Czy kładziecie folię pod dach czy pełne deskowanie. Ja zamierzam pełne deskowanie. Słucham opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 18.01.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 betina71- wyślę Ci na PW bo pewnie dziewczyny i chłopaki z forum mają już dość mojej chałupy. gosia888- ja dałem folię, ale teraz chyba dałbym pełne deskowanie. Wydaje mi się to solidniejszym rozwiązaniem, no i stanowi to chyba dodatkowąwarstwę termoizoalcyjną. Poddasze będziesz wykańczać regipsem czy lejesz beton ? agent-poznan- projekt jest typowy, ściana wiatrołapu została w miejscu, ścianka działowa o którą pytasz łączy się z wejściem do salonu( przejście z korytarza do kuchni zostało,poprostu zamurowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 18.01.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 betina71- wyślę Ci na PW bo pewnie dziewczyny i chłopakz forum mają juz dość mojej chałupy. nie zgadzam się. STRAJK!!!! Nie ma tak wszystko na forum trzeba wklejać!!!! Poddasze będziesz wykańczać regipsem czy lejesz beton ? a o tym nie myśłałam w ogóle. A co doradzasz jak masz a jakbyś zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 18.01.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Wiesz gosia teraz pewnie bym się skłaniał ku betonowym stropom poddasza.Wyjdzie na to że jestem niezadowolony z domu. Nie jest tak, mieszka się super. Jeżeli jednak chodzi o strop z płyt GK to nie ma szans, zawsze pojawią się jakieś delikatne rysy( wzyscy znajomi mają ten problem, większy lub mniejszy, zależy od ekipy która wykańczała poddasze). U mnie było ok do pierwszych mrozów, pojawiły się delikatne rysy na łączeniach płyt ze ścianami. Wprawdzie jest ich bardzo niewiele ( ekipa od płyt starała się), nie rzucają się specjalnie w oczy, ale mnie to strasznie w....a. Na więźbę nie ma mocnych. Myślę że stropy betonowe pod tym względem są solidniejsze, a jeżeli chodzi o koszty to w sumie wyjdą podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 18.01.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Myślę że stropy betonowe pod tym względem są solidniejsze, a jeżeli chodzi o koszty to w sumie wyjdą podobne. no to muszę się rozejrzeć. Jeśli cena podobna to chyba rzeczywiście lepiej betonowe. Ale chyba z płytami mniej roboty co? Wiesz co Orasta super z Ciebie facet, potrafisz przyznać się że to byś zrobił inaczej mimo że u Ciebie już za późno. Niestety większość na tym forum nie jest na tyle szczera by doradzać uczciwie. Twierdzą że to jest super bo tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 18.01.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 gosia- z płytami też się trzeba narobić, to upychanie wełny i w ogóle nie ma lekko. Rozważ wszystko dokładnie, czasem trochę większy koszt, zrekompensuje się komfortem użytkowania. Ale się z Tobą fajnie gada, o kurde właśnie sobie przypomniałem..., w robocie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 18.01.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 o kurde właśnie sobie przypomniałem..., w robocie jestem o kurde dobrze że i mi przypomniałeś że jestem w robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 18.01.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ciach(...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 18.01.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Proponuje by o kominach pisac w watku o kominach, o stropach pisac w watku o stropach a osobiste uwagi pisac w wiadomosciach prywatnych a ten watek pozostawic jako zbior wiedzy o projekcie Iskierka a nie zbior luznych dyskusji na tematy ogolnobudowlano-osobiste. zgodzę się jedynie że nie powinnam może wtrącać tutaj prywatnych rozmówek do orasty. Ale z kominem i ze stropem się nie zgadzam. To forum to jeden wielki bałagan, jest po zaczynanych tysiące wątków i szczerze mówiąc nie chcę szukać wątku o stropie gdzie dom ma 400 metrów kwadratowych. Tutaj pytam się na temat jak osoby które posiadają ten sam projekt rozwiązały dany problem. Coś co dobre jest dla danego projektu nie koniecznie będzie dobre dla innego. Tak samo komin. Ale jeśli to taka straszna rzecz pisania o kominach, stropach na tym wątku to dobrze będę to miała na uwadze. Co do prywatnej rozmowy to ja proponuje pisanie od tej chwili w formie pan/pani by się zbytnio nie spoufalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 18.01.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Tak po prawdzie, jeśli patrzeć na tytuł wątku, to należałoby pisać tylko "tak" względnie "nie", w końcu znajduje się tam dość precyzyjne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 18.01.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Czy jakies administrator lub moderator moze zrobic tu troszke porzadku i pousowac zbedne tematy ? Dziekuje Agent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DO 18.01.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 STROPYTo fakt, że stropy z płyt pękają i prznajmniej przez pierwszy rok od zamieszkania ciężko coś na to poradzićs. Jedyny sposób to cierpliwość.Fachowcy wykonujący stropy z płyt g-k proponują, żeby przemieszkać w domu dwa pełne lata, wtedy zakleić pęknięcia i rysy nie powinny się już pojawiać.Problem wynika z tego, że materiały użyte do budowy domu mają bardzo różną wilgotność, a jeszcze dodatkowo zmienia się wilgotność powietrza w zależności od pory roku. Jeżeli jeszcze dołożymy do tego pranie, gotowanie, palenie w kominku, to robi się niezła huśtawka wilgotności.Dlatego okres dwóch lat jest potrzebny aby w miarę możliwośći wyrównała się wilgotność ścian, tynków, podłóg, więźby i oczywiście płyt g-k. DACHZatanawiałem się nad folią i pełnym deskowaniem i stanęło ostatecznie na folii.Z dwóch powodów- po pierwsze - mam ciężką dachówkę i nie chciałem jeszcze bardziej obciążać dachu ( dlatego też kupiłem do ocieplenia lżejszą wełnę szklaną, a nie cięższą mineralną)- względy finansowe - pełne krycie jest dużo droższe.W ramach kompromisu zdecydowałem sią na grubą folię, o możliwie najwyższych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Heniu 18.01.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Moi drodzy.Dość dawno tu nie zaglądałam a dzisiaj czytając zaległe posty dostrzegam mnóstwo komentarzy na temat daszku, który pojawił się w naszej Iskierce. To fajnie ,że niektórym z was podoba się ten pomysł innym w ogóle , ale został on stworzony głównie po to aby jak najbardziej zabezpieczyć główne wejście od wszelkich deszczów i śniegu ( bo nie wierzę ,że bez żadnego zadaszenia pod drzwiami zawsze będzie suchutko) A co do luźnych tematów na forum- to myślę ,że wszyscy mamy wspólną pasję ( budowanie domów) więc co za różnica w jaki sposób przekazujemy sobie informacje ( Czy zawsze musi się to odbywać z powagą ?Chyba możemy trochę podyskutować na luzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITTOS 18.01.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 WitamJest Iskierka - stan surowy zamknięty!Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie, ile należy jeszcze włożyć kasy aby doprowadzić dom do momentu zamieszkania.? Chodzi mi o docieplenie dachu,rozprowadzenie wszystkich instalacji,wylanie podłóg,zamontowanie kominka z płaszczem wodnym,zrobienie ścian,czyli doprowadzenie Iskierki do stanu developerskiego+zrobienie całego dołu włącznie z kuchnią pod wymiar,łazienką z wyposażeniem,glazurą terakotą,drzwiami itp?Powiedzmy ,że biorę ekipę na to wykończenie!Dzięki za ewentualną odp.Wittos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 18.01.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 WITTOS - mysle ze 150 000 powinno starczyc.Ja wszystko bede robic sam - nawet z kuchnia (fronty zamowie w firmie ktore robia fronty) skrzynki sam zrobie, lazienke z plytkami i luxwerami rowniez sam. Ekipa bedzie tylko do tynkow i posadzki i wyliczulem jakies 120 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 18.01.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Przy okazji - powiedzcie prosze jak macie zrobiona posadzke w garazu ?Macie styropian ? Jesli tak to ile ?A posadzke zbrojona siatka czy zbrojeniem rozproszonym ? A moze jeszcze inaczej ? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 18.01.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Dlaczego mamy gadać o posadzkach w garażu skoro nie możemy nawijać o kominach czy stropach. Dlaczego nie możemy być kumplami z budowy i pogadać na różne tematy związane z budową tego akurat domu, czy nawet o pogodzie. Tylko udawać sztywnych budowniczych co wszystkie rozumy zjedli i to co wymyślili jest z.....e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegi 18.01.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Zgadzam sie z orasta to forum dla laików takich np jak ja , która o budowaniu nie mam zielonegom pojecia a chciałabym wiedzieć wszystko i o stropach i posadzkach i kominach pozdrawiam wszystkich zielonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts