Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

betina71- wyślę Ci na PW bo pewnie dziewczyny i chłopaki z forum mają już dość mojej chałupy.

gosia888- ja dałem folię, ale teraz chyba dałbym pełne deskowanie. Wydaje mi się to solidniejszym rozwiązaniem, no i stanowi to chyba dodatkową

warstwę termoizoalcyjną. Poddasze będziesz wykańczać regipsem czy lejesz beton ?

agent-poznan- projekt jest typowy, ściana wiatrołapu została w miejscu, ścianka działowa o którą pytasz łączy się z wejściem do salonu( przejście z korytarza do kuchni zostało,poprostu zamurowane)

betina71- wyślę Ci na PW bo pewnie dziewczyny i chłopakz forum mają juz dość mojej chałupy.

nie zgadzam się. STRAJK!!!!

Nie ma tak wszystko na forum trzeba wklejać!!!!

Poddasze będziesz wykańczać regipsem czy lejesz beton ?

a o tym nie myśłałam w ogóle. A co doradzasz jak masz a jakbyś zrobił?

Wiesz gosia teraz pewnie bym się skłaniał ku betonowym stropom poddasza.Wyjdzie na to że jestem niezadowolony z domu. Nie jest tak, mieszka się super. Jeżeli jednak chodzi o strop z płyt GK to nie ma szans, zawsze pojawią się jakieś delikatne rysy( wzyscy znajomi mają ten problem, większy lub mniejszy, zależy od ekipy która wykańczała poddasze). U mnie było ok do pierwszych mrozów, pojawiły się delikatne rysy na łączeniach płyt ze ścianami. Wprawdzie jest ich bardzo niewiele ( ekipa od płyt starała się), nie rzucają się specjalnie w oczy, ale mnie to strasznie w....a. Na więźbę nie ma mocnych. Myślę że stropy betonowe pod tym względem są solidniejsze, a jeżeli chodzi o koszty to w sumie wyjdą podobne.

Myślę że stropy betonowe pod tym względem są solidniejsze, a jeżeli chodzi o koszty to w sumie wyjdą podobne.

no to muszę się rozejrzeć. Jeśli cena podobna to chyba rzeczywiście lepiej betonowe. Ale chyba z płytami mniej roboty co?

Wiesz co Orasta super z Ciebie facet, potrafisz przyznać się że to byś zrobił inaczej mimo że u Ciebie już za późno. Niestety większość na tym forum nie jest na tyle szczera by doradzać uczciwie. Twierdzą że to jest super bo tak mają.

Proponuje by o kominach pisac w watku o kominach, o stropach pisac w watku o stropach a osobiste uwagi pisac w wiadomosciach prywatnych a ten watek pozostawic jako zbior wiedzy o projekcie Iskierka a nie zbior luznych dyskusji na tematy ogolnobudowlano-osobiste.

zgodzę się jedynie że nie powinnam może wtrącać tutaj prywatnych rozmówek do orasty. Ale z kominem i ze stropem się nie zgadzam.

To forum to jeden wielki bałagan, jest po zaczynanych tysiące wątków i szczerze mówiąc nie chcę szukać wątku o stropie gdzie dom ma 400 metrów kwadratowych. Tutaj pytam się na temat jak osoby które posiadają ten sam projekt rozwiązały dany problem. Coś co dobre jest dla danego projektu nie koniecznie będzie dobre dla innego. Tak samo komin.

Ale jeśli to taka straszna rzecz pisania o kominach, stropach na tym wątku to dobrze będę to miała na uwadze.

Co do prywatnej rozmowy to ja proponuje pisanie od tej chwili w formie pan/pani by się zbytnio nie spoufalać.

STROPY

To fakt, że stropy z płyt pękają i prznajmniej przez pierwszy rok od zamieszkania ciężko coś na to poradzićs. Jedyny sposób to cierpliwość.

Fachowcy wykonujący stropy z płyt g-k proponują, żeby przemieszkać w domu dwa pełne lata, wtedy zakleić pęknięcia i rysy nie powinny się już pojawiać.

Problem wynika z tego, że materiały użyte do budowy domu mają bardzo różną wilgotność, a jeszcze dodatkowo zmienia się wilgotność powietrza w zależności od pory roku. Jeżeli jeszcze dołożymy do tego pranie, gotowanie, palenie w kominku, to robi się niezła huśtawka wilgotności.

Dlatego okres dwóch lat jest potrzebny aby w miarę możliwośći wyrównała się wilgotność ścian, tynków, podłóg, więźby i oczywiście płyt g-k.

DACH

Zatanawiałem się nad folią i pełnym deskowaniem i stanęło ostatecznie na folii.

Z dwóch powodów

- po pierwsze - mam ciężką dachówkę i nie chciałem jeszcze bardziej obciążać dachu ( dlatego też kupiłem do ocieplenia lżejszą wełnę szklaną, a nie cięższą mineralną)

- względy finansowe - pełne krycie jest dużo droższe.

W ramach kompromisu zdecydowałem sią na grubą folię, o możliwie najwyższych parametrach.

Moi drodzy.Dość dawno tu nie zaglądałam a dzisiaj czytając zaległe posty dostrzegam mnóstwo komentarzy na temat daszku, który pojawił się w naszej Iskierce. To fajnie ,że niektórym z was podoba się ten pomysł innym w ogóle , ale został on stworzony głównie po to aby jak najbardziej zabezpieczyć główne wejście od wszelkich deszczów i śniegu ( bo nie wierzę ,że bez żadnego zadaszenia pod drzwiami zawsze będzie suchutko)

A co do luźnych tematów na forum- to myślę ,że wszyscy mamy wspólną pasję ( budowanie domów) więc co za różnica w jaki sposób przekazujemy sobie informacje ( Czy zawsze musi się to odbywać z powagą ?Chyba możemy trochę podyskutować na luzie:)

Witam

Jest Iskierka - stan surowy zamknięty!Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie, ile należy jeszcze włożyć kasy aby doprowadzić dom do momentu zamieszkania.? Chodzi mi o docieplenie dachu,rozprowadzenie wszystkich instalacji,wylanie podłóg,zamontowanie kominka z płaszczem wodnym,zrobienie ścian,czyli doprowadzenie Iskierki do stanu developerskiego+zrobienie całego dołu włącznie z kuchnią pod wymiar,łazienką z wyposażeniem,glazurą terakotą,drzwiami itp?Powiedzmy ,że biorę ekipę na to wykończenie!Dzięki za ewentualną odp.

Wittos

Dlaczego mamy gadać o posadzkach w garażu skoro nie możemy nawijać o kominach czy stropach. Dlaczego nie możemy być kumplami z budowy i pogadać na różne tematy związane z budową tego akurat domu, czy nawet o pogodzie. Tylko udawać sztywnych budowniczych co wszystkie rozumy zjedli i to co wymyślili jest z.....e. :evil: