pegi 18.01.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam Jest Iskierka - stan surowy zamknięty!Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie, ile należy jeszcze włożyć kasy aby doprowadzić dom do momentu zamieszkania.? Chodzi mi o docieplenie dachu,rozprowadzenie wszystkich instalacji,wylanie podłóg,zamontowanie kominka z płaszczem wodnym,zrobienie ścian,czyli doprowadzenie Iskierki do stanu developerskiego+zrobienie całego dołu włącznie z kuchnią pod wymiar,łazienką z wyposażeniem,glazurą terakotą,drzwiami itp?Powiedzmy ,że biorę ekipę na to wykończenie!Dzięki za ewentualną odp. Wittos witaj!!! ile ci poszło za stan surowy z. jeżeli mozna wiedzieć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITTOS 18.01.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Pegi odpisałem Ci na P.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 19.01.2008 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Wittos - mozesz pochwalic sie kwota stanu surowego na forum ? U mnie poszlo 110 tys w tym:Fundamenty+ocieplenie+siatkaChudziakMury porotherm 30cm + scianki dzialowe suporex 12Nadproza pozbrukStrop TERIVAwiezba dachowa,pelne deskowani + papadachowka + 4 okna dachowe velux+rynny1700 cegiel kl.150 + 700 klinkierpiasek do obsypania fundamentowrobocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mala1809 19.01.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Właśnie zaczynamy w środku robić ścianki działowe i zastanawiam się co jest kolejnym krokiem, czy najpierw kładzie się elektrykę, czy ogrzewanie a może wodę i kanalizę ? A także mam pytanie do Orasty robileś dwa piony kanalizacyjne ? Bo widze , że masz wc na górze po oknem. My się cały czas zastanawiamy czy ten co idzie przez salon jest potrzebny ? Orasta zgadzam się z Tobą. Jest to forum ludzi z iskierką i budujących Iskierkę i możemy rozmawiać o wszystkim co dotyczy tego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 19.01.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Zawsze najłatwiej jest przypisac komus złe intencje. Znacznie trudniej jest starac sie kogos zrozumiec. Wiekszosc budujacych Iskierke to bardzo poczatkujacy budowniczowie, nie majacy wiekszego doswiadczenia - po prostu wybudowali jeden dom (tak jak i ja). Doradzajac drugiej osobie moga sie kierowac tylko i wylacznie swoim doswiadczeniem zdobytym przy budowie jednego domu zgodnie z jednym projektem. Łatwo w takiej sytuacji o powielanie błedow z jednej budowy na kolejne budowy wszak budownictwo pełne jest róznego rodzaju "mitów".Tymczasem w watkach "ogólnych" czesto wypowiadaja sie osoby zajmujace sie budowlanką zawodowo, ktorych wieloletnie doświadczenie pozwala na dostrzezenie roznic miedzy roznymi rozwiazaniami oraz konsekwencji jakie za soba moga pociagac wybrane rozwiazania. Moim skromny zdaniem po wybudowaniu 1 domu nie sposob miec na tyle doswiadczenia aby móc doradzac często niestandardowe rozwiazania innym.Istniejace wątki w "Wymianie doświadczen" czesto maja po kilkaset wypowiedzi i stanowia starcie róznych pogladow na podstawie ktorych kazdy budujacy moze wyrobic swoja opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 19.01.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Mala1809 mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest zrobienie elektryki a pozniej tynki. Jak byloby ogrzewanie szkoda by bylo rurek po ktorych chodziliby tynkarze.A zreszta rurki nie ida az tak wysoko w scianie - jedynie do kaloryfera Po tynkach CWU oraaz CO i posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 19.01.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Mala1809- mam dwa piony kanalizacyjne, żeby odproawdzić ścieki z górnej łazienki konieczny jest pion kanaliacyjny w okolicy salonu. U mnie idzie on przy ścianie obok komina w kotłowni. Potem został zamaskowany ścianką z płyty GK. Co do elektryki, to wg. mnie najpierw instalacja elektr. potem tynki następnie woda i c.o. pluszku- między wierszami Twojego ostatniego postu wyczułem delikatne uwagi skierowane w moim kierunku, być może się mylę. Wydaję mi się że nie forsuję na forum rozwiązań które przjąłem przy budowie mojego domu, co więcej ,zdarzyło mi się przyznać do błędów i niepowodzeń. Co się tyczy "wątków ogólnych" zdarzyło mi się troszkę poczytać. Wytrawni budowniczowie, zawodowo zajmujący się bodowami domów, mieli na nich tak diametralnie różne poglądy, że po przeczytaniu byłem głupszy niż przed wejściem na dany temat. Co do luźnych gadek z dziewczynami, zmartwię Cię, będę kontynuował. agent-poznan- pod posadzką w garażu mam styropian EPS 20 bodajże 10 cm stopniowane do 5 cm w celu uzyskania spadu. Wylewka zbrojona siatką zbrojeniową do wylewek. Dobrze jest zrobić wylewkę w kształcie przypominającym kopertę tak aby kanał znajdował się po środku posadzki. Trudniejsza w wykonaniu, ale doskonale się sprawdza, szczególnie w zimie, gdy wjedziesz ośnieżonym samochodem. Sprawdź jeszcze na forum, może wypowiadają się na temat posadzek w garażu zawodowi budowlańcy. Mnie taką doradzał znajomy, oczywiście zrobiłem inaczej. betina71- sorry za zwłokę, zdjęcia górnej łazienki masz jutro na PW Teraz trzeba iść spać, w nocy walczy Andrew i trzeba mu pokibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 20.01.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 dawno nie pisałem o swojej iskierce a juz od połowy grudnia grzeje w iskierce i wykanczam srodek.a tak wyglada kotłownia...prawie skonzcona bo trzeba jeszcze wode z hydroforu właczyc w instalacje ale po badaniu wody w sanepidzie bo musze filtry dobrac.musze jeszcze ja pomalowac.http://images24.fotosik.pl/144/ae29616b55a93c6f.jpghttp://images31.fotosik.pl/113/81dd1c97669540d2.jpghttp://images26.fotosik.pl/144/b1d718b0ec3b1ae3.jpghttp://images33.fotosik.pl/113/86d8efdad2205d47.jpghttp://images32.fotosik.pl/113/f3a6062801ed1353.jpghttp://images24.fotosik.pl/144/cab7349bfeb94a60.jpg w pozostałej czesci domu tynki dosychaja a ja w kuchni korytazu i wc robie sufity podwieszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manys 20.01.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 a wiecie cos moze o przydomowych oczyszczalniach sciekow???ja mam zamiar cos takiego zrobic u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 21.01.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Połamały mnie korzonki i wypadłam z tematu. Co tu się wydarzyło?? Upss orasta - dziękuję za fotki wittos - ja tez poproszę ( bardzo!!) o info nt. kosztów stanu surowego Aha ja tez głupieję, gdy wchodzę na jakiś wątek , co "jeden "post to inna opinia. Bywało już tak, że w ogóle nie chcialam nic czytać - taki miałam mętlik w głowie. A to, że pytam konkretnej osoby o coś wcale nie musi oznaczać, że traktuje ją jak wyrocznię - w końcu jakiś rozumek mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 21.01.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A to, że pytam konkretnej osoby o coś wcale nie musi oznaczać, że traktuje ją jak wyrocznię - w końcu jakiś rozumek mam no własnie, przecież to że tak ktoś zrobił to nie znaczy że jest najlepiej. Tylko znaczy że tak zrobił Orasta a mogłaby Bentina mi przesłać Twoje fotki? Wiesz że ja pazerna na oglądanie wittos - ja tez poproszę ( bardzo!!) o info nt. kosztów stanu surowego i ja i ja i ja. Na chwilę obecną mamy cegłe, stal (ale tylko 14-stki) i drewno (ale pewnie za mało). Chcemy pełne deskowanie a dach to blachodachówka. I na to przeznaczyć max 100tys zł. Tzn stan surowy zamknięty. chciałabym by to była realna kwota co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 21.01.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 gosia- dla Ciebie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 21.01.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 gosia- dla Ciebie wszystko. dobra a więc podaję maila. [email protected] I czekam zniecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 21.01.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 gosia- jakie konkretnie fotki mam wysłać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 21.01.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 gosia- jakie konkretnie fotki mam wysłać ? wszystkie hahah żartuje wiesz przyznam się że mi bardziej chodzi o zadowolenie oka a nie o jakieś wyciągnięcie wniosków. Więc wyślij może te same co bentinie. Żeby kłopotu nie robić Znalazłam super stronkę o kredytach. Można sobie wyliczyć zdolność kredytową. Porównać oferty z banku. super rzecz sami spójrzcie. http://www.ehipoteka.com/kalkulator/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 21.01.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A ja mam jeszcze pytanie z innej beczki... chodzi mi o wykorzystanie przestrzeni nad jetkami na stryszek. Mam tylko pytanie czy taki stryszek, ktory nie bedzie ocieplony (ocieplone beda skosy i stropodach) bedzie sie nadawac na przechowywanie jakis tam rzeczy ubraniowych oraz elementow metalowych ? Czy aby wilgoc zawarta w powietrzu nie zaszkodzi ubraniom i elementom metalowym (nie mam tu ma mysli zbrojenia ale jakies klunkry (to chyba po poznansku).... Pozdraawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 21.01.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A skąd tam wilgoć ? Mam stryszek, przechowuję jakieś ciuchy, obuwie po sezonie i różne graty. Sucho jak na SAHARZE.Szto eta klunkry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 22.01.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 klunkry - graty, niepotrzebne rzeczy, różne przedmioty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 22.01.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Orasta ... Rozumiem, ze masz ocieplony tylko stropodach - a skosy na tym stryszku nie posiadaja zadnego ocieplenia - czy dobrze mysle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 22.01.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Dokładnie. Jest tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts