Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Betina - drzwi pod schody sie nie zmieszcza.

Na zabiegu (zakrecie schodow) jest ok 1,4 m wysokosci - nie da sie, chyba ze dla krasnoludkow.

U mnie tam pod schodami nie bede dawał zadnego ocieplenia ani drugiej wylewki. Bedzie to takich "schowek" na wino oraz spizarka na rzeczy wymagajace przechowywania w nizszych temperaturach a ktorych nie chce trzymac w lodowce.

Powiedz mezowi o tym winie to tez pewnie mu sie pomysl spodoba.

Schody mozna doswietlic albo połaciowka - tak jest u mnie i jest troche ciemno.

Na pewno dam jakis "patent": lampka + czujnik ruchu + wylacznik czasowy (10 sekund).

Standard developerski to bez kafelkow, bez kranow, bez wanny, umywalki, kabiny, kibelka, bez lamp. Moze nawet i bez kominka - to zalezy. Czyli razem z meblami zostało jeszcze 50.000 zl do wydania.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pluszku - a gdyby pod schodami zrobic schodek w dół? Taką propozycję wysunęła pani kierownik.

Generalnie ja chcę mieć pod schodami schowek czy spiżarkę, ale mój małżonek szuka innych rozwiązań - w końcu to nie tylko mój dom :lol:

A co do doświetlenia to może dałoby się włożyć jakieś luksfery pod jaskółkę?

Ale wtedy poziom garazu musialby byc znacznie obnizony wzgledem poziomu domu. Kombinowanie .... dobra rzecz, ale czumu akurat tam gdzie tego miejsca jest najmniej. Jak mialyby sie te drzwi otwierac?

Do srodka garazu? Wtedy jest zagrozenie uszkodzenia auta a i w tym miejscu nic o sciane nie oprzesz.

Otwierane do srodka schowka? wtedy zadnych półek czy szafek tam nie dasz bo miejsce na drzwi zajmnie 1/2 schowka.

To pomieszczenie jest na prawde mikroskopijne.

Włozenie luksferow pod jaskółke nie ma sensu. Wypadaja one nisko, wiec promienie słonecznie nie doswietla schodow, zreszta i tak z powodu jaskółki mało tam swiatła bedzie. Na tej scianie zreszta pasuje grzejnik wiec luksfer odpada.

Włozenie luksferow pod jaskółke nie ma sensu. Wypadaja one nisko, wiec promienie słonecznie nie doswietla schodow, zreszta i tak z powodu jaskółki mało tam swiatła bedzie.

Tak przypuszczałam. Generalnie nijak mi ta jaskółka nie pasuje :(

Pozdrawiam.

To juz pozostanie słodka tajemnica p. Herby Janiak ..... jednak

3 osoby maja o tym takie same zdanie:

architekt, moj wykonwaca i dekarz.

Ten dom w oryginale nie mial takiej jaskółki, została ona pozniej doprojektowana w celach estetycznych natomiast nijak nie wspołgra z dachem tzn. konstrukcja jaskólki i więźba.

Korytarz na piętrze

Też zastanawialiśmy się , jak doświetlić górny korytarz.

Braliśmy pod uwagę m. in. przeszklenie fragmentu ściany łazienki ( luksfery, ściana szklana). Ale ponieważ w łazience jest tylko jedno okno dachowe, to aż tak tak dużo światła dzięki temu byśmy nie uzyskali.

Podobnie jak Orasta, zdecydowaliśmy się zatem wstawić mocno przeszklone drzwi. Schody będą konstrukcyjne (drewniane lub na konstrukcji stalowej) i mam nadzieję, że światło wpadające przez drzwi oraz światło wpadające z parteru wystarczy.

W przypadku Iskierki ciekawym rozwiązaniem jest świetlik rurowy - mają go w swojej ofercie zarówno Velux, jak i Fakro. Świetlik rurowy przenosi światło dzienne wpadające do rury światłonośnej poprzez kopułę zamontowaną na dachu. Następnie promienie słoneczne odbijając się od ścian giętkiej, refleksyjnej rury kierowane są ku dołowi na rozpraszacz. Zamontowany w suficie rozpraszacz rozprowadza promienie światła, doświetlając pomieszczenie. Świetlik rurowy może być wykorzystywany również w nocy, poprzez zainstalowanie w nim oprawy oświetleniowej spełniającej funkcje lampy.

Jaskółka

Moi fachmani nawet specjalnie nie narzekali na konstrukcję, tylko na kąt nachylenia jaskółki (że taka strasznie kaczorowata - fuj :evil:) .

Skończyło się na tym, że budując więźbę pokazali mi, jak może wyglądać wg projektu, a jak wg ich sugestii. Skończyło się na sugestiach majstrów czyli jaskółka ma teraz taki sam kąt nachylenia, jak dach - 40 stopni (w projekcie jest 34 stopnie).

Do - O tym świetliku rurowym słyszłam od męża. Warto byłoby to coś zobaczyć, bo nie ma to jak własne oko. Ciekawe jak to sie sprawdza w praktyce. I oczywiście cena tez jest nie bez znaczenia.

A ja bardzo chętnie obejrzałabym zdjęcia jak ta jaskółka wyszła u ciebie.Kiedys miałeś wrzucić jakieś fotki i my czekamy...

Ja zrobiłam tak jak Marcin U, skróciliśmy pokój nad kuchnią. Oba pokoje są takie same a schody i kącik, który powstał doświetliliśmy oknem dachowym.

Oprócz świtlika i okna chyba nic innego się nie da wymyślić. :D

Marcin U wkej zdjęcia :lol: :) :D

a jakie fotki cie interesuja bo mam ich sporo...

Witam!

Dokładnie tak jak piszecie, zmienione zostały ustawienia ścian działowych na poddaszu (mamy duży holl ), przesunięte jedno okno dachowe z pokoju nad kuchnią w stronę holu, w wyniku czego mam bardzo dobrze doświetlony holl. Oczywiście kuchnia jest nie do przyjęcia (zgodnie z projektem) i w związku z tym poszerzyliśmy o ok. 0,5m i zwężyliśmy dolny holl do 1,1m, w wyniku czego mamy dużą kuchnię.

Niestety w oryginale projekt jest nie dokońca przemyślany, ale papier przyjmie wszystko...rzeczywistość niekoniecznie (oczywiście w/g mnie). Wracając do kuchni - porażką jest ustawienie okien w kuchni na różnych poziomach, zrównaliśmy to.

Mieszkamy juz od września i uważamy,że zmiany jakie nanieśliśmy sprawdzają się w życiu codziennym.

Pozdrawiam. Krzysztof mąż Uli.

Tak w zasadzie to interesuje mnie cała góra a najbardziej łazienka, chciałabym na jednej ścianie, tej od komina ustawić prysznic, wc oraz wannę narożną ale nie wiem czy jest tam na tyle miejsca. Nie chcalabym żeby potem się okazało, że do wanny musze wchodzić na czworaka. :D Obecnie bedziemy zaczynać stawiać ścianki działowe i jeśli zabraknie mi te "10 cm " to chcemy pomniejszyć korytarz na górze tak aby to wszystko weszło i oczywiście wtedy nie będziemy musieli robić tego drugiego pionu w salonie. Powiem szczerze jakoś nie wyobrażam sobie, że ktoś na górze leje wodę a mi w salonie szumi .

Prośba do Uli@ lub jej męża, jeśli macie skończoną górę to wklejcie zdjęcia :lol: :) :D

My także powiększyliśmy kuchnie, po prostu nie robimy łazienki tylko małe WC, a na tej ścianie od salonu będzie spiżarnia.

Nie rozumiem Was, skoro jest wam potrzeby dodatkowy pokój na dole to czemu uparliście się na Iskierkę, przecież jest pełno innych projektów, podbnych do Iskierki ale z sypialnią.

Jesli chodzi o dzielenie salonu to uważam, ze nie ma to najmniejszego sensu, nawet jesli powiększycie cąły dom. Wyjda Wam dwa malutkie pokoiki.

http://images31.fotosik.pl/130/9ad9168752548097m.gif' alt='9ad9168752548097m.gif'>

Tak w zasadzie to interesuje mnie cała góra a najbardziej łazienka, chciałabym na jednej ścianie, tej od komina ustawić prysznic, wc oraz wannę narożną ale nie wiem czy jest tam na tyle miejsca. Nie chcalabym żeby potem się okazało, że do wanny musze wchodzić na czworaka. :D Obecnie bedziemy zaczynać stawiać ścianki działowe i jeśli zabraknie mi te "10 cm " to chcemy pomniejszyć korytarz na górze tak aby to wszystko weszło i oczywiście wtedy nie będziemy musieli robić tego drugiego pionu w salonie. Powiem szczerze jakoś nie wyobrażam sobie, że ktoś na górze leje wodę a mi w salonie szumi .

.

akurat zdjec z góry ci nie pokaze bo na gorze dopiero bede stawiał scianki działowe...zajełem sie wykanczaniem dołu bo zalezy mi na szybkim zamieszkaniu.

Odnosnie pionu w salonie to go zlikwidowałem bo kiepsko widze szum wody w salonie jak ktos na gorze kozystał by z wc.

Ewa i Tomek: Podobny do Iskierki jest projekt Marysia. Wystepuje on w wersji z pokojem na dole.

Wielkosc kuchni: Mozna zwiekszyc, choc wszystko zalezy od punktu widzenia. Nasz obecna kuchnia ma 2,05 x 2,60 jest slepa, ma scianke kolankowa w wysokosci 160 cm oraz jest przechodnia. Kuchnia w Iskierce w porownaniu z tym co mamy obecnie jest ogromna a domu nie poszerzalismy bo nie zalezalo nam na dodatkowych m2 a zalezalo na utrzymaniu sporej odległosci od granicy dzialki.

DO MAłEJ

Dziękuję za rzuty.Jeśli chodzi o I.skierkę to już tłumaczę,na budowę domu namawiałam meza bardzo długo i gdy w końcu sie zgodzil z moimi argumentami postawil warunki dom jak najmniejszy najlepiej do 100m2 dach dwu spadowy i kotłownia nie w domu .Wszystko pO to aby ograniczyć koszty.Mamy trzecz synow 15 13 i 3 lata więc chcę aby oni poszli na górę a my żebyśmy tez mieli sypialnię.Wiem że sa projekty podobne ale większośc nie spęłnia któregos z warunków przewaznie są dużo większe metrazowo,albo maja schody w salonie co też odpada więc Iskierka najbardziej przypadła nam do serca.

Oczywiście bierzemy pod uwagę tez projekt Marysia ale wydaje mi się że Iskierka ma bardziej funkcjonalne rozmieszczenie pomieszczeń i ma większy wiatrołap co też jest ważne, kuchnia w Marysi ma 240 szerokosci ja mam w blokach 2.70 i to naprawdę nie jest duzo wiec też zdałoby sie ją poszerzyc automatycznie powiekszy się powierzchnia .