Ewa iTomek 03.02.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Wiecie w przyszłosci gdy któres z dzieci wyfrunie z gniazdka to przeniesiemy sypialnie na góre a salon bedzie można powiększyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 03.02.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Mala1809 i marcin_u- o co chodzi z tym drugim pionem w salonie, to jak macie zamiar odprowadzać ścieki z górnej łazienki ? Chyba czegoś nie czaję . Z tym szumem wody to przesadzacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 03.02.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Oczywiście bierzemy pod uwagę tez projekt Marysia ale wydaje mi się że Iskierka ma bardziej funkcjonalne rozmieszczenie pomieszczeń i ma większy wiatrołap co też jest ważne, kuchnia w Marysi ma 240 szerokosci ja mam w blokach 2.70 i to naprawdę nie jest duzo wiec też zdałoby sie ją poszerzyc automatycznie powiekszy się powierzchnia . Chcieliscie dom do 100 m2 i bez kotłowni w domu. Wybraliscie Iskierke ktora ma kotłownie w domu oraz 105 m2 uzytkowej (160 m2 całkowitej) a nastepnie chcecie ja powiekszyc by miec wieksza kuchnie. Powierzchnia Marysi tez Wam sie wydaje mała, wkrotce dojdziecie do tego ze dom powinien miec 150 m2 uzytkowej Marysia ma 1 niezaprzeczalny plus - mozna w niej zrobic schody ze spocznikiem ktore sa wygodniejsze. Plusem ISkierki natomiast jest dodatkowe pomieszczenie w postaci holu na poddaszu po skroceniu pokoju nad kuchnia. W Maryski korytarz jest tylko komunikacja. NIe wiem co tam jeszcze bylo - ale zona stwierdziła ze Iskierka jest jednak bardziej funkcjonalna - bo oba projekty bralismy pod uwage. Wieksza kuchnia przy 4 chlopach w domu? Lubia gotowac? Synowa zamieszka z Wami? My postanowilismy byc beszczelni. Wybudowalismy taki mały domek aby nigdy nikomu nie przeszlo do głowy by robić z niego dom 2 rodzinny. Kuchnia jest doskonała dla jednej pani domu. Ciezkie dyskusje Was czekaja ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 03.02.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Mala1809 i marcin_u- o co chodzi z tym drugim pionem w salonie, to jak macie zamiar odprowadzać ścieki z górnej łazienki ? Chyba czegoś nie czaję . Z tym szumem wody to przesadzacie. pion z gornej łazienki mam tylko 1 i znajduje sie w kotłowni.Z tym szumem to nie przesadzam bo rura kanalizacyjna musiałaby byc za sciana(na zew.)a nie ukryta tylko pod tynkiem bo jak ktos spusci wode w kibelku to niestety bedzie słychac szum spadajacej wody zwłaszcza jak bedzie cicho w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 03.02.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Mala1809 i marcin_u- o co chodzi z tym drugim pionem w salonie, to jak macie zamiar odprowadzać ścieki z górnej łazienki ? Chyba czegoś nie czaję . Z tym szumem wody to przesadzacie. pion z gornej łazienki mam tylko 1 i znajduje sie w kotłowni.Z tym szumem to nie przesadzam bo rura kanalizacyjna musiałaby byc za sciana(na zew.)a nie ukryta tylko pod tynkiem bo jak ktos spusci wode w kibelku to niestety bedzie słychac szum spadajacej wody zwłaszcza jak bedzie cicho w domu. Od kibelka to jest pion w kotłowni. Pion w salonie jest od wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa iTomek 03.02.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 HEJ! Może żle to opisałam.Dom ma byc jak najmniejszy jesli chodzi o powierzchnię użytkową czyli Iskierka bo ma 105 m Kotlownia w domu tylko przy garażu a nie w łazience lub w jakims pomieszczeniu gospodarczym w srodku domu czyli znów plus dla Iskierki Kuchnia szerokośc chociaz 2 70 taka mam teraz i też chcemy byc beszczelni żadnych synowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 03.02.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Mala1809 i marcin_u- o co chodzi z tym drugim pionem w salonie, to jak macie zamiar odprowadzać ścieki z górnej łazienki ? Chyba czegoś nie czaję . Z tym szumem wody to przesadzacie. pion z gornej łazienki mam tylko 1 i znajduje sie w kotłowni.Z tym szumem to nie przesadzam bo rura kanalizacyjna musiałaby byc za sciana(na zew.)a nie ukryta tylko pod tynkiem bo jak ktos spusci wode w kibelku to niestety bedzie słychac szum spadajacej wody zwłaszcza jak bedzie cicho w domu. Od kibelka to jest pion w kotłowni. Pion w salonie jest od wanny. Ale zawsze mozna uzadzic innaczej łazienke niz w projekcie.spadek kanalizacji od wanny mozna zrobic 0,5-1% i spokojnie wystarczy zeby umiescic wanne na drugiej stronie łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 04.02.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Od kibelka to jest pion w kotłowni. Pion w salonie jest od wanny. Dokładnie I powiem szczerze, że próbowaliśmy zlikwidować ten pion i jakoś nie za bardzo szło uzyskać odpowiedni spadek od wanny i umywalki do pionu w kotłowni Koniec końców zostawiliśmy pion na rurze 50mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 04.02.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Chcieliscie dom do 100 m2 i bez kotłowni w domu. [CIACH] My postanowilismy byc beszczelni. Wybudowalismy taki mały domek aby nigdy nikomu nie przeszlo do głowy by robić z niego dom 2 rodzinny. Kuchnia jest doskonała dla jednej pani domu. Ciezkie dyskusje Was czekaja ...... Zgadzam się w 1000% Pomimo tego, że kuchnia od razu wydawała się nam mała postanowiliśmy w projekcie nic nie zmieniać. Teraz, gdy już czekamy na meble widać, że rzeczywiście miejsca jest tylko na 1 panią domu i nawet kochający mąż, zawsze chcący pomóc, nie będzie mógł pomagać żonie w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 04.02.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 A o to chodzi... . U mnie wanna, kibelek i umywalka wpięte są do jednego pionu, tego w kotłowni. Wanna znajduje się na przeciwległej scianie do umywalki. Wszystko działa bez zarzutu. Dlatego nie słychać szumu Niagary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 05.02.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Mam pytanie do wszystkich (zwłaszcza do Uli bo wiem że tak robiła) którzy poszerzali kuchnie ale nie kosztem poszerzania całego domu tylko łazienki. Czy łazienka przez to jest węższa niż planowane 174cm? Czy moze zostały przesunięte drzwi wejsciowe? Jak to jest. Bo boje się że kuchnia trochę za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 05.02.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Aha i jeszcze jedno pytanie pisaliście coś że pomyłką są okna w kuchni że na innej wysokosci tak? Ale na jakiej one są? Tzn po wylaniu posadzki i ociepleniu styropianem ile cm od ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 05.02.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 To wszystko nie do konca jest prawda. Zalezy jak ktos sobie to rozwiaze.U nas to duze okno w kuch sluzy tylko za dowietlenie tzn. nie jest dzielone na pol. Jedna duza tafla szkla. Male okno na drugiej scinie jest dzielone na 1/2 i jego zadaniem jest wentylacja tj. wpuszczanie powietrza. Duze okno oprocz mycia jest praktycznie nieotwieralne, a jego parapet bedzie przedluzeniem blatu roboczego. Małe okno ma dolna krawedz wyzej i nam to w niczym nie przeszkadza.A tak na prawde to wszystko doswiadczysz na wlasnej skorze juz wkrotce.Obnizenie okna? czemu nie - lecz jak masz ku temu powody.My zostailismy tak jak jest w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 06.02.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Obnizenie okna? czemu nie - lecz jak masz ku temu powody. ja obniżać nie mam zamiaru jeśli coś to podwyższać. Po prostu blat chce zrobić na wyższej niż standardowo wysokości bo wysoka jestem i nie znoszę zgarbiona stać. A na zdjęciu orasty widziałam że okno akurat się zaczyna przy blacie. I tak. Pluszku a jak ty masz kuchnie? Nic nie zmieniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 06.02.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 gosia888 Ula przesuwała ściankę kuchenną o 0,4m i to samo zrobiła ze ścianką łazienki. Ma po prostu mniejszy hol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 06.02.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 gosia888 Ula przesuwała ściankę kuchenną o 0,4m i to samo zrobiła ze ścianką łazienki. Ma po prostu mniejszy hol. no tak ale jak przesuneła to co zrobiła z drzwiami? Też je przesunela? Bo tej scianki nie ma gdzie wcisnąc bo z 10 cm jest do drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 06.02.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 To jest post męża Uli: Oczywiście kuchnia jest nie do przyjęcia (zgodnie z projektem) i w związku z tym poszerzyliśmy o ok. 0,5m i zwężyliśmy dolny holl do 1,1m, w wyniku czego mamy dużą kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 06.02.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 no tak ale jak przesuneła to co zrobiła z drzwiami? Też je przesunela? Bo tej scianki nie ma gdzie wcisnąc bo z 10 cm jest do drzwi mi chodzi o drzwi wejściowe że o pół metra w prawo musiała je przesunąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 06.02.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Pluszku a jak ty masz kuchnie? Nic nie zmieniałeś? U mnie tylko przedluzenie scianki miedzy łazienka i kuchnia oraz likwidacja tej małej scianki prostopadlej do drzwi w łazience. Wiekszych zmian sie bałem aby nie spie...yć. Wszak architekt projektujacy dom na pewno ma doświadczenie oraz spedził wiecej czasu nad projektem niż ja sam. "Lepsze" jest zawsze wrogiem "dobrego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phox 06.02.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Czołem Wielkość kuchni należy dostosować do własnych potrzeb. Dla mnie kuchnia była za mała, ponieważ zarówno ja jak i żona lubimy gotować i często robimy coś razem w kuchni. Dlatego właśnie powiększyliśmy dom o metr i z tego posunięcia jesteśmy bardzo zadowoleni. Dzięki temu zabiegowi powiększyły się znacznie najważniejsze pomieszczenia w domu. Wiadomo, że koszty budowy będą ileś tam procent większe, ale w końcu domu co tydzień się nie buduję. Co do dolnej łazienki jest ona naprawdę mała - wąska i długa a co za tym idzie dość mało ustawna, więc też trzeba się z nią nagimnastykować żeby urządzić z głową. Jakoś sobie nie wyobrażam wstawić tam prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts