Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pluszku! Docelowo wjazd na działkę będzie od frontu. Nasza działka ma trochę nietypowy ksztalt ( wydłużona i węższa na końcu) i dlatego na czas budowania łatwiej nam podjeżdżać z tyłu działki. Tymczasowo ogrodzona jest tylko część terenu( szkoda było kasy na tymczasową siatkę).Z przodu nie ma jeszcze drogi wjazdowej.

A tak wygląda nasz domek od tyłu:

http://img379.imageshack.us/img379/4489/budowadomu117qu6.jpg

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa67 podoba mi sie Wasza dachowka - drobniejsza ładnie wygląda. Widze, ze takze troche poprzerabiałaś projekt.

Tylko, ze w ostatniej chwili takie decyzje?

Zamurowanie drzwi do kotłowni, czy robienie zwykłych drzwi w salonie (zamiast balkonowych).

Co Was skłoniło do takich zmian juz po wybudowaniu domu?

Pluszku! Drzwi tarasowe w salonie będą szerokie- tak, jak w projekcie (właściwie to są i czekają na wstawienie), tymczasowo zamaskowane, tym czym się dało, czyli prowizorka. Zrezygnowaliśmy z drzwi w kotłowni, ponieważ w trakcie budowy zmieniła się nasza decyzja odnośnie ogrzewania: miała być kotłownia węglowa, ale podłączyli nam gaz ziemny i zdecydowaliśmy się na wygodniejsze ogrzewanie gazowe. Stwierdzilismy, że niepotrzebne nam są te dodatkowe drzwi. A poza tym kotownia jest teraz bardziej ustawna.

Witam mam pytanie co do dachu, czy wzmacniacie jakoś dodatkowo konstrukcję dachu, bo mój kierownik boi się, że ta co jest w projekcie może być za słaba proszę odpiszcie a i zapraszam do oglądania moich poczynań z iskierką na stronie http://www.pegit.mojabudowa.pl

Jak widzisz 90% dodaje płatwie pośrednie. Nie ma ich w projekcie i w/g architekow (zarowno p. Janiak jak i np. architekta adaptujacegi mi projekt) nie sa one potrzebne poza skrajnymi przypadkami np. dom nad morzem czy w górach (silne wiatry). Wtedy mozna wzmocnic dach dodajac wiatrownice lub własnie takie płatwie. Niemniej co widac po zdjeciach płatwie sa dodawane bardziej z przyzwyczajenia ekipy "Panie - tak sie robi" niż z potrzeby. Jak masz miec z tego powodu nieprzespane noce - daj pławie, moze pomoga a nie zaszkodza.

witam

mam pytanie do iskierkowiczow

czy wylewacie wejscie od frontowych drzwi w półkolu tak jak jest w projekcie a jesli tak to jak potem zamierzacie to obrobic ( te polkole jest dosc trudne do obrobki np. plytkami)

Nad tym samym się zastanawiam. Majster powiedział mi, że to będzie dość kłopotliwe i mam do wtorku pomyśleć nad tym wejściem( ja będę mieć 3 schodki).

Twoje minipomieszczenie pod schodami wygląda bardzo sympatycznie. Napisz tylko jaką uzyskałeś powierzchnię. Do wyliczeń weź (powiedzmy) tą powierzchnię, do której można jeszcze zajrzeć bez większego garbienia się. Czyli wyobraźmy sobie ściankę pionową odcinającą za 5-tym schodkiem w górę? (tak jak postawiłęś tą szerszą ściankę). A jeszcze z innej "beczki"...Czy np. pod schodami dałoby się zrobić przejście do garażu? A tymczasem w miejscu, gdzie jest oryginalne wejście do garażu - zamurować je i zrobić np. sensowna garderobę... Jakie są Wasze opinie na ten temat?

Pozdrawiam

Marek

schody nie sa takie same jak w projekcie ale podobne.przeprojektowalem je zeby byly wygodniejsze i mam troche wyzsza kondygnacje.czescschowka pod 1 biegiem jest juz gorzej dostepna bo trzeba sie troche poschylac ale wieksza czesc schowka jest wmiare dobrze dostepna.przejscie do garazu pod schodami jest raczej niemozliwe bo jest za nisko.moje drzwi ktore beda tam zamontowane beda mialy 1,7m wysokosci a w glebi jest jeszcze nizej.

Witam

Jeśli mój architekt jest słowny, to jutro odbieram pozwolenie na budowę Południowej :D 1,5 roku oczekiwania za nami :)

Ekipę i materiały mam już uzgodnioną. Pozostał tylko kredyt (początek zaczynamy ze swoich środków). Po wielu wizytach pozostał na placu boju millenium i polbank, ze wskazaniem na ten pierwszy. Brał ktoś już kredyt na budowę Południowej lub Iskierki w Millenium? Szukam "gotowca" do zrobienia kosztorysu dla tego banku.

ps. zdublowałem ten wpis z wątku o Południowej, ale Iskierka jest na tyle podobnym projektem, że kosztorysy powinny być podobne

Witam,

Ile zdarli z Was architekci za wprowadzenie zmian w Iskierce? Ja chciałbym podwyższyć ściankę kolankową na poddaszu, i poszerzyć domek z każdej strony (od kuchni i od garażu) o około 1 metr. W związku z tym chciałbym się zorientować mniej więcej na ile się przygotować. Tak żeby też nie dać się naciągnąć na zbyt wysoką stawkę.

Witam,

Ile zdarli z Was architekci za wprowadzenie zmian w Iskierce? Ja chciałbym podwyższyć ściankę kolankową na poddaszu, i poszerzyć domek z każdej strony (od kuchni i od garażu) o około 1 metr. W związku z tym chciałbym się zorientować mniej więcej na ile się przygotować. Tak żeby też nie dać się naciągnąć na zbyt wysoką stawkę.

Za wprowadzenie zmian, zebranie wszystkich dokumentów(m.in. projekt zagospodarowani działki, projekt bezodpływowego osadnika ścieków, wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania itp.) i zawiezienie do starostwa powiatowego 1000 zł