IAN5 14.05.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 W jakiej miejscowości tak mało płaciłaś? 1000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia.ogrodniczka 14.05.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 TMK my braliśmy kredyt w millenium bo polbank strasznie się ociągał, a załatwialiśmy to przez doradce z open finance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia.ogrodniczka 14.05.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 W jakiej miejscowości tak mało płaciłaś? 1000? w Opalenicy 40 km od Poznania teraz ponoć facet bierze 1100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia.ogrodniczka 14.05.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 1100 też bierze jako kierownik budowy w 3 ratach (I :400 na wstępie II: 500 po położeniu dachu i III: 200 na koniec) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 14.05.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 My zapłaciliśmy za adaptacje, wszystkie zmiany i formalności 1700zł. Właśnie zakonczyli fundamenty. My budujemy na terenach szkód górniczych, czyli fundamenty wzmocnione, krzyżowe itd. I tak: projekt i wstępne koszty związane z pozwoleniem na bud- 5.880 zł, materiały na fundamenty- 29.750zł, wykonanie- 14.500zł. Może ktoś też jest w podobnej sytuacji i napisze jakie koszty poniósł( dla porównania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 14.05.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 schody nie sa takie same jak w projekcie ale podobne.przeprojektowalem je zeby byly wygodniejsze i mam troche wyzsza kondygnacje.czescschowka pod 1 biegiem jest juz gorzej dostepna bo trzeba sie troche poschylac ale wieksza czesc schowka jest wmiare dobrze dostepna.przejscie do garazu pod schodami jest raczej niemozliwe bo jest za nisko.moje drzwi ktore beda tam zamontowane beda mialy 1,7m wysokosci a w glebi jest jeszcze nizej. Gdybyś mógł szerzej wyjaśnić jak przeprojektowałeś te schody to bylibyśmy Ci b. wdzięczni ! Majster mnie straszy, że nie będzie jak wnieśc mebli na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfego 14.05.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 My zapłaciliśmy za adaptacje, wszystkie zmiany i formalności 1700zł. Właśnie zakonczyli fundamenty. My budujemy na terenach szkód górniczych, czyli fundamenty wzmocnione, krzyżowe itd. I tak: projekt i wstępne koszty związane z pozwoleniem na bud- 5.880 zł, materiały na fundamenty- 29.750zł, wykonanie- 14.500zł. Może ktoś też jest w podobnej sytuacji i napisze jakie koszty poniósł( dla porównania). Ja miałem normalny fundament, ale powiększony dom (12 na 9,8m ) - koszt stanu zero 26.500 plus kilka tysiecy na rozruch (projekt, kierbud, pozwolenia itp.) Stan surowy otwarty z dachem na gotowo (dachówka Braas) i zadaszonym tarasem (7,5m na 2.6), ściankami działowymi, wszelkimi podłączami do budynku- 130.000. Już mogę to spokojnie stwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pegi 14.05.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Mam pytanie jestem na etapie wylewania stropu i kończy mi sie własnie pierwsza transza w banku powiedzcie mi proszę co kolejnego i najpilniejszego, bo frank nie za dobrze teraz stoi musiałbym zamawiać dach zamówiony musimy właśnie zapłacic, potem trzeba szykować forse na ocieplenie dachu, okna dachowe i??czekam na odp. pozdrawiam a i zapraszam do mojego dziennika http://www.pegit.mojabudowa.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IAN5 15.05.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Jak myslicie 5500 brutto za adaptację projektu,pojekt wjazdu,projekt ekoszamba,wszystkie uzgodnienia-to dużo czy mało?Projekt domu bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manys 15.05.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 mysle ze to zajebiaszczo duuuuuzzzzoooooo ....ja za adaptacje zaplacilem 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IAN5 15.05.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Może inaczej...powiedziano mi że za tą kasę opracowanie obejmuje: 1.Projekt zagospodarowania działki2.Projekt zjazdu indywidualnego3.Projekt przyłącza wodociągowego4.Projekt przydomowej oczyszczalni ścieków5.Uzgodnienia niezbędne do uzyskania pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manys 15.05.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 czyli jest to standardowa adaptacja projektu , nie ma w niej nic nadzwyczajnego i dodatkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IAN5 15.05.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Projekt domu bez zmian.Poprostu standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 15.05.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 My zapłaciliśmy za adaptacje, wszystkie zmiany i formalności 1700zł. Właśnie zakonczyli fundamenty. My budujemy na terenach szkód górniczych, czyli fundamenty wzmocnione, krzyżowe itd. I tak: projekt i wstępne koszty związane z pozwoleniem na bud- 5.880 zł, materiały na fundamenty- 29.750zł, wykonanie- 14.500zł. Może ktoś też jest w podobnej sytuacji i napisze jakie koszty poniósł( dla porównania). Ja miałem normalny fundament, ale powiększony dom (12 na 9,8m ) - koszt stanu zero 26.500 plus kilka tysiecy na rozruch (projekt, kierbud, pozwolenia itp.) Stan surowy otwarty z dachem na gotowo (dachówka Braas) i zadaszonym tarasem (7,5m na 2.6), ściankami działowymi, wszelkimi podłączami do budynku- 130.000. Już mogę to spokojnie stwierdzić. Nic nie piszesz o kosztach wykonaniu, robiłeś sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 15.05.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Powiększyliśmy dom o pól metra, majster kazał zamówić 3856 sztuk pustaków typu max i 1385 połówek. Napiszcie proszę ile kupowaliście maxów jeśli ktoś z nich budował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfego 15.05.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Do Wiola 13!130 000, to cały koszt budowy stanu surowego otwartego - w tym wliczona jest robocizna za mury i dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DO 16.05.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Witam ! Drodzy budowniczowie Iskierki,koszty budowy domku różnią się zdecydowanie w zależności od regionu kraju, od użytych materiałów ( i oczywiście ceny tych materiałów) i sposobu budowy - czyli czy wszystko robi wynajęta ekipa, czy coś robimy sami.Ja za stan surowy zamknięty zapłaciłem 169 tysięcy (w tym dachówka kosztowała 22 tysiące, kominy 10, a okna dachowe 5 tysięcy. Generalnie obowiązuje jedna podstawowa zasada - wszystko, co robimy jest droższe, niż w zakładanym kosztorysie. I jeszcze dwie uwagi dla tych, którzy zaczynają. Jeżeli macie taką możliwość, to polecam powiększenie wyjścia na taras do przynajmniej 2 metrów.Dom wygląda bardziej atrakcyjnie, a salon jest lepiej doświetlony.Jeżeli jest to możliwe, to warto również poszerzyć dom od strony kuchni o min 0,5 metra. Koszt nie jest duży, a kuchnia staje się zdecydowanie bardziej ustawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfego 16.05.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Witam ! Drodzy budowniczowie Iskierki, koszty budowy domku różnią się zdecydowanie w zależności od regionu kraju, od użytych materiałów ( i oczywiście ceny tych materiałów) i sposobu budowy - czyli czy wszystko robi wynajęta ekipa, czy coś robimy sami. Ja za stan surowy zamknięty zapłaciłem 169 tysięcy (w tym dachówka kosztowała 22 tysiące, kominy 10, a okna dachowe 5 tysięcy. Generalnie obowiązuje jedna podstawowa zasada - wszystko, co robimy jest droższe, niż w zakładanym kosztorysie. I jeszcze dwie uwagi dla tych, którzy zaczynają. Jeżeli macie taką możliwość, to polecam powiększenie wyjścia na taras do przynajmniej 2 metrów. Dom wygląda bardziej atrakcyjnie, a salon jest lepiej doświetlony. Jeżeli jest to możliwe, to warto również poszerzyć dom od strony kuchni o min 0,5 metra. Koszt nie jest duży, a kuchnia staje się zdecydowanie bardziej ustawna. Ja poszerzyłem wejście na taras do 2,20m, a cały dom o 1m - 0,5 po stronie kuchni i 0,5 po stroni garażu. Wyszło bardzo korzystnie. Mój stan surowy otwarty - powtarzam - 130. 000. Sam kupowałem materiał, ale nie zrobiłem na budowie nic. I dobrze mi z tym.Przejechałem zakładany kosztorys o kilka tysięcy, ale wprowadziłem kilka dodatkowych zmian na etapie realizacji - np. podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matiarl 17.05.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 NO to i ja poproszę was o wyrażenie opinii na temat cen robocizny iskierki, mam wstępne koszta które będę musiał ponieść budując Iskierkę, ale skupmy się na cenach robocizny Koszt wykonania stanu O - 4500zl Koszt wykonania całej reszty poza dachem - 19000zł Koszt wykonania dachu wraz z położeniem dachówki - 7000zł Dajcie znać co sądzicie o tym kwotach, bo niby to nie dużo, ale jak by się zastanowić to i nie mało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 17.05.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Uważam, że to jest tanio. dla porównania u nas wygląda to tak:-stan 0 -14.500-drugi etap do wylania płyty- 14000-góra z dachem- 14000 Belfego! dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts