Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiola13 napisał:

ja się jeszcze zastanawiam nad tym, żeby te okna dodane do balkonowych zrobić skośne- dostosowane do kąta nachylenia dachu
,

Kiedyś i mi zaświtała taka myśl, ale nie mam pojęcia czy takie okna są tylko i wyłacznie oknami doswietlającymi, czy można je również uchylać (otwierać).

A ponieważ zależy mi w równym stopniu na doświetleniu tych pokoi, jak i na możliwości uchylania takich okien zdecydowalam sie na normalne.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
ja chce z każdej strony powiekszyc dom o poł metra jak myslicie czy to dobry pomysł?czy duzo drozej to wyniesie

pomysł dobry ale koszty napewno beda dodatkowe bo dochodzi okolo 10m2 x2(pietra) czyli fudament,ocieplenie ,wylewka,strop,płytki,parkiet,panel....do tego dach wiezba,ocieplenie,dachowka....itp....itp

Ja powiekszyłem tylko o 0,5m od strony kuchni ze wzgledu na kuchnie i przy okazji powiekszył mi sie salon i pokoje na gorze.

ja chce z każdej strony powiekszyc dom o poł metra jak myslicie czy to dobry pomysł?czy duzo drozej to wyniesie

pomysł dobry ale koszty napewno beda dodatkowe bo dochodzi okolo 10m2 x2(pietra) czyli fudament,ocieplenie ,wylewka,strop,płytki,parkiet,panel....do tego dach wiezba,ocieplenie,dachowka....itp....itp

Ja powiekszyłem tylko o 0,5m od strony kuchni ze wzgledu na kuchnie i przy okazji powiekszył mi sie salon i pokoje na gorze.

A ja powiększyłem o ponad metr długość i prawie metr szerokość - materiału więcej, ale za robociznę nie zapłaciłem ani grosza więcej :) dom o 20 metrów większy to niemało. :lol:

Powiększenie domu jest na pewno dobrym pomysłem.

W garażu jest więcej miejsca - można zastosować szerszą bramę wjazdową .

Ale szczególnie w przypadku kuchni te 0,5 m ma duże znaczenie. Jest bardziej przestronna i wygodniejsza.

Ja powiększyłem o 60 cm z obu stron - dom ma wymiary 12,20 x 9,5 m

ale jesli tylko z obu stron to czy dom nie bedzie wygladał troche stodołowato;) a bo mam dylemat nie wiem o ile powiekszyc i z ktorej strony, napewno od kuchni ,garaz tez podobno jest waski dosc, ile was wyniosła cena budowy całego domku?

Mam problem. Projektantka zaprorojektowała nam dodatkowo wejście kominowe( nie wiem jak to się fachowo nazywa), aby można było mieć dwie możliwości ogrzewania. Nie było mnie 3 tygodnie. Przyjezdzam,a tu majster mówi mi, że jeszcze takiego dużego komina nie budował. Teraz się martwię i nie wiem co mam robić. Będzie on bardzo drogi i bardzo duży, nie wiem jak to będzie wyglądać. Poradźcie coś!

Mam problem. Projektantka zaprorojektowała nam dodatkowo wejście kominowe( nie wiem jak to się fachowo nazywa), aby można było mieć dwie możliwości ogrzewania. Nie było mnie 3 tygodnie. Przyjezdzam,a tu majster mówi mi, że jeszcze takiego dużego komina nie budował. Teraz się martwię i nie wiem co mam robić. Będzie on bardzo drogi i bardzo duży, nie wiem jak to będzie wyglądać. Poradźcie coś!

Kiepsko to widze.

Standardowy komin w Iskierce jest spory - jak dodasz trzeci przewod dymowy to bedzie prawdziwa kobyła.

Do czego Ci dodatkowy przewod dymowy - bo rozumiem, ze to masz na mysli mowiac o wejsciu kominowym?

Co prawda u nas komin jest taki jak w projekcie, ale jeszcze przed rozpoczęciem prac murarz tłumaczył nam jak bedzie wygladał komin budowanu systemem tradycyjnym czyli kamionka plus obmurowanie cegłą. Wychodziła przwdziwa "krowa" na dachu. Dlatego tż zdecydowaliśmyu wykonac komin z schiedla . To nam zmniejszyło gabaryty. (sa też systemy schiedlopodobne)

W kwestii poszerzania domu - jak już pisałem mam poszerzony o 120 cm i na pewno nie jest bardziej "stodołowaty".

Dla mnie jest fajniejszy, ponieważ jest bardziej smukły ( wg oryginalnych planów Iskierka jest zaprojektowana na planie zbliżonym do kwadratu). To jest projekt z założenia bardzo prosty i w tym cały jego urok. Gdybym budował raz jeszcze, to bardzo poważnie zastanawiał bym się nad jeszcze większym uproszczeniem dachu i zlikwidowaniem jaskólki nad wejściem.

Natomiast w kwestii komina - mam murowany z cegły, a część ponad dachem z ręcznej cegły klinkierowej. I chociaż rzeczywiście jest dosyć spory, to wygląda super.

Mój mąż też chciał zrobić komin tak jak w projekcie, ale wszyscy zaczęli mu uświadamiać,że to b drogo więc dał się namówić na murowany. Teraz każdy umywa ręce i mówi,że to była jego decyzja, tylko nikt mu nie wspomniał, że oprócz różnicy w cenie będzie także różnica w rozmiarach. Komin ma210 cm i taki zostanie chyba wyciągnięty pod sam dach. Tam zostanie zaczopowane to zapasowe wejście na gaz i dalej pociągnięty na 178cm. Gdybym chciała kiedyś zmienić ogrzewanie z groszku na gaz to majster mówi,że można wtedy wypuścić samą rurę obok komina. Twierdzi, że to w tej chwili najlepsze wyjście, bo on komina burzył nie będzie. Co o tym myślicie? A może pociągnąć cały 210 ?