Wiola13 28.05.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Dziękuję wszystkim za rady!!! Betina ! ja się jeszcze zastanawiam nad tym, żeby te okna dodane do balkonowych zrobić skośne- dostosowane do kąta nachylenia dachu, co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 29.05.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 wiola13 napisał: ja się jeszcze zastanawiam nad tym, żeby te okna dodane do balkonowych zrobić skośne- dostosowane do kąta nachylenia dachu, Kiedyś i mi zaświtała taka myśl, ale nie mam pojęcia czy takie okna są tylko i wyłacznie oknami doswietlającymi, czy można je również uchylać (otwierać). A ponieważ zależy mi w równym stopniu na doświetleniu tych pokoi, jak i na możliwości uchylania takich okien zdecydowalam sie na normalne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubutek 03.06.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Mam pytanie - ile metrów papy izolacyjnej potrzeba na fundamenty Iskierki?Mam okazję kupić taniej - może ktoś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 14.06.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 ...a ja nie mam pytań ...chciałam tylko pozdrowić Iskierkowiczów ...więc POZDRAWIAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przygodziak 15.06.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 ja chce z każdej strony powiekszyc dom o poł metra jak myslicie czy to dobry pomysł?czy duzo drozej to wyniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.06.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 ja chce z każdej strony powiekszyc dom o poł metra jak myslicie czy to dobry pomysł?czy duzo drozej to wyniesie pomysł dobry ale koszty napewno beda dodatkowe bo dochodzi okolo 10m2 x2(pietra) czyli fudament,ocieplenie ,wylewka,strop,płytki,parkiet,panel....do tego dach wiezba,ocieplenie,dachowka....itp....itp Ja powiekszyłem tylko o 0,5m od strony kuchni ze wzgledu na kuchnie i przy okazji powiekszył mi sie salon i pokoje na gorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belfego 15.06.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 ja chce z każdej strony powiekszyc dom o poł metra jak myslicie czy to dobry pomysł?czy duzo drozej to wyniesie pomysł dobry ale koszty napewno beda dodatkowe bo dochodzi okolo 10m2 x2(pietra) czyli fudament,ocieplenie ,wylewka,strop,płytki,parkiet,panel....do tego dach wiezba,ocieplenie,dachowka....itp....itp Ja powiekszyłem tylko o 0,5m od strony kuchni ze wzgledu na kuchnie i przy okazji powiekszył mi sie salon i pokoje na gorze. A ja powiększyłem o ponad metr długość i prawie metr szerokość - materiału więcej, ale za robociznę nie zapłaciłem ani grosza więcej dom o 20 metrów większy to niemało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phox 16.06.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Witam Może ktoś pamięta ile poszło styropianu na ocieplenie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DO 16.06.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Powiększenie domu jest na pewno dobrym pomysłem.W garażu jest więcej miejsca - można zastosować szerszą bramę wjazdową .Ale szczególnie w przypadku kuchni te 0,5 m ma duże znaczenie. Jest bardziej przestronna i wygodniejsza.Ja powiększyłem o 60 cm z obu stron - dom ma wymiary 12,20 x 9,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przygodziak 16.06.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 ale jesli tylko z obu stron to czy dom nie bedzie wygladał troche stodołowato;) a bo mam dylemat nie wiem o ile powiekszyc i z ktorej strony, napewno od kuchni ,garaz tez podobno jest waski dosc, ile was wyniosła cena budowy całego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin1977 17.06.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Ja powiększyłem kuchnię o 30cm, holl o 30cm (dzięki tem zyskałem jeden stopień schodowy aby schody były łagodniejsze) i garaż o 30cm i i myślę, że z zewnątrz ta zmiana jest niezauważalna a w środku różnicę widać nawet przy tych 30cm na pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 21.06.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Mam problem. Projektantka zaprorojektowała nam dodatkowo wejście kominowe( nie wiem jak to się fachowo nazywa), aby można było mieć dwie możliwości ogrzewania. Nie było mnie 3 tygodnie. Przyjezdzam,a tu majster mówi mi, że jeszcze takiego dużego komina nie budował. Teraz się martwię i nie wiem co mam robić. Będzie on bardzo drogi i bardzo duży, nie wiem jak to będzie wyglądać. Poradźcie coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 22.06.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Mam problem. Projektantka zaprorojektowała nam dodatkowo wejście kominowe( nie wiem jak to się fachowo nazywa), aby można było mieć dwie możliwości ogrzewania. Nie było mnie 3 tygodnie. Przyjezdzam,a tu majster mówi mi, że jeszcze takiego dużego komina nie budował. Teraz się martwię i nie wiem co mam robić. Będzie on bardzo drogi i bardzo duży, nie wiem jak to będzie wyglądać. Poradźcie coś! Kiepsko to widze. Standardowy komin w Iskierce jest spory - jak dodasz trzeci przewod dymowy to bedzie prawdziwa kobyła. Do czego Ci dodatkowy przewod dymowy - bo rozumiem, ze to masz na mysli mowiac o wejsciu kominowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 22.06.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Tak doradziła mi projektantka, chyba dlatego, że nie mogłam się zdecydować jaki system grzewczy wybrać. Wyjechałam 1 czerwca, wracam i słyszę, że było całe zamieszanie o ten komin. Majster bardzo zdziwiony, ale wybudował zgodnie z projektem. Nie wiem co mam teraz zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 23.06.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Co prawda u nas komin jest taki jak w projekcie, ale jeszcze przed rozpoczęciem prac murarz tłumaczył nam jak bedzie wygladał komin budowanu systemem tradycyjnym czyli kamionka plus obmurowanie cegłą. Wychodziła przwdziwa "krowa" na dachu. Dlatego tż zdecydowaliśmyu wykonac komin z schiedla . To nam zmniejszyło gabaryty. (sa też systemy schiedlopodobne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DO 23.06.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 W kwestii poszerzania domu - jak już pisałem mam poszerzony o 120 cm i na pewno nie jest bardziej "stodołowaty". Dla mnie jest fajniejszy, ponieważ jest bardziej smukły ( wg oryginalnych planów Iskierka jest zaprojektowana na planie zbliżonym do kwadratu). To jest projekt z założenia bardzo prosty i w tym cały jego urok. Gdybym budował raz jeszcze, to bardzo poważnie zastanawiał bym się nad jeszcze większym uproszczeniem dachu i zlikwidowaniem jaskólki nad wejściem.Natomiast w kwestii komina - mam murowany z cegły, a część ponad dachem z ręcznej cegły klinkierowej. I chociaż rzeczywiście jest dosyć spory, to wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 24.06.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Mój mąż też chciał zrobić komin tak jak w projekcie, ale wszyscy zaczęli mu uświadamiać,że to b drogo więc dał się namówić na murowany. Teraz każdy umywa ręce i mówi,że to była jego decyzja, tylko nikt mu nie wspomniał, że oprócz różnicy w cenie będzie także różnica w rozmiarach. Komin ma210 cm i taki zostanie chyba wyciągnięty pod sam dach. Tam zostanie zaczopowane to zapasowe wejście na gaz i dalej pociągnięty na 178cm. Gdybym chciała kiedyś zmienić ogrzewanie z groszku na gaz to majster mówi,że można wtedy wypuścić samą rurę obok komina. Twierdzi, że to w tej chwili najlepsze wyjście, bo on komina burzył nie będzie. Co o tym myślicie? A może pociągnąć cały 210 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubutek 29.06.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Czy wymiary okien na dole nie są za małe. Czy ktoś likwidował balkon i wstawiał w zamian okna - interesuje mnie wymiar jaki byłby ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim.d 29.06.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Tak. My zlikiwdowaliśmy balkon i wstawiliśmy w zamian okna 150/150 cm , takie jak na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 29.06.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 ...i znów pozdrawiam ISKIERKOWICZÓW......latem w tym domku i na tarasiku to jest dopiero bajka!!!!! ....budujcie dobrze robicie U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts