pluszku 20.08.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Proszę o skomentowanie cen instalacji c.o. i wod.kan do Iskierki: - 13 grzejników Kermi z oprzyrządowaniem - 5 365 netto - wykonanie instalacji grzejnikowej z materiałem - 5 200 - wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego (29 m) - 3500 - montaż kotłowni z materiałem - 2500 - kocioł miałowo-węglowy z podajnikiem 17 kW - 6200 - zasobnik ciepłej wody - ok. 950 - wykonanie instalacji wodociągowej i kanalizacji - 5400 - oczyszczalnie bilologiczna system SEBICO (4-5 osób) 6 500 (bez projektu) - wykonanie instalacji elektrycznej, antenowej, alarmowej i telefonicznej wewnątrz budynku (bez gniazd i przełączników) - 10 000-12 000 Ceny sa raczej z gatunku wysokich. Wszystkiego nie moge zweryfikowac ale podłogowke liczy sie ok 100 zl/m2 robocizna z materiałem - moze przy mniejszej powierzchni cena 1 m2 jest wyzsza? W tych 100 zl masz wszystko łącznie ze styropianem 12 cm, izolacja, folia, rurami i wylewka. Po co ci taki duzy kociol? Iskierka jest małym domem o zwartej konstrukcji z czego wynikaja małe straty ciepła. Kociol 12 KW powienien wystarczyc - sam mam kociol 3-14 kW gazowy. Cena zasobnika zalezy od jego pojemnosci. 950 zl jest dobra cena za zasobnik min 100 litrow. Instalacje elektryczna to u mnie 7000 zl plus 300 zl za antenowa i 2000 zl za alarmowa - wiec ceny troche zblizone. Za wode i kanal cen zweryfikowac nie moge bo płaciłem od punktu. W sumie polecam mniejszy kocioł + utargowanie 10% na pozostałych pozycjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 20.08.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Do Wiola 13-piękniutko rośnie ta wasza Iskierka.Wykukałem ją w niedzielę będąc na spacerze.Tylko pozazdrościć. Dzięki za miłe słowa ! A na jakim etapie ty jesteś ? No i gdzie budujesz swoja iskierkę ? Jeżeli chodzi o instalacje to jestesmy na etapie orientacji w cenach i fachowcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sph3r3 21.08.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 IAN5 napisał: Proszę o skomentowanie cen instalacji c.o. i wod.kan do Iskierki: - 13 grzejników Kermi z oprzyrządowaniem - 5 365 netto - wykonanie instalacji grzejnikowej z materiałem - 5 200 - wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego (29 m) - 3500 - montaż kotłowni z materiałem - 2500 - kocioł miałowo-węglowy z podajnikiem 17 kW - 6200 - zasobnik ciepłej wody - ok. 950 - wykonanie instalacji wodociągowej i kanalizacji - 5400 - oczyszczalnie bilologiczna system SEBICO (4-5 osób) 6 500 (bez projektu) - wykonanie instalacji elektrycznej, antenowej, alarmowej i telefonicznej wewnątrz budynku (bez gniazd i przełączników) - 10 000-12 000 Ceny sa raczej z gatunku wysokich. Wszystkiego nie moge zweryfikowac ale podłogowke liczy sie ok 100 zl/m2 robocizna z materiałem - moze przy mniejszej powierzchni cena 1 m2 jest wyzsza? W tych 100 zl masz wszystko łącznie ze styropianem 12 cm, izolacja, folia, rurami i wylewka. Po co ci taki duzy kociol? Iskierka jest małym domem o zwartej konstrukcji z czego wynikaja małe straty ciepła. Kociol 12 KW powienien wystarczyc - sam mam kociol 3-14 kW gazowy. Cena zasobnika zalezy od jego pojemnosci. 950 zl jest dobra cena za zasobnik min 100 litrow. Instalacje elektryczna to u mnie 7000 zl plus 300 zl za antenowa i 2000 zl za alarmowa - wiec ceny troche zblizone. Za wode i kanal cen zweryfikowac nie moge bo płaciłem od punktu. W sumie polecam mniejszy kocioł + utargowanie 10% na pozostałych pozycjach. Hmm.... u mnie ceny wygladaly mniej wiecej tak: - 9 grzejników włoskich aluminiowych z oprzyrządowaniem + 2 grzejniki ścienne w łazienkach ( takie na ręczniki) + ogrzewanie podłogowe (kuchnia, cały przepdokój na parterze, łazienki) + wszystko na rurkach miedzianych (cała instalacja) +wykonanie instalacji wodociągowej i kanalizacji + robocizna - w sumie dałem 11500 pln (świetni fachowcy, jak robiłem test grzejników i coś było nie tak, to nastepnego dnia już byli i poprawili i podociągali grzejniki ). - kotłownia: piec na ekogroszek z podanikiem ślimakowym 25 Kw (wiem że dużo no ale ...) + bojler 200 L + grzałka elektryczna do bojlera (drugi sposób nagrzrewania wody, oprócz kotła) + 3 pompy + 1 "mieszalnik" (taka pompka co utrzymuje temp. wody w kranach aby od razu po odkreceniu leciała ciepła)+ montaż w kotłowni - w sumie zapłaciłem 10500 pln. - oczyszczalnie bilologiczna - chciałem bardzo, ale za mokry mam teren. musiałem zadowolić się osadnikami (ale faktycznie - od około 5500 pln dałoby się to zrobić) - wykonanie instalacji elektrycznej, antenowej, - w sumie 7000 pln (przepłaciłem, bo za punkt płaciłem po 60 pln a później się okazało że miałem innych fachowców coby to zrobili za 35 pln za punkt, no ale jak się człowiek spieszy...) -gniazdka, kontakty itp. (parter + cały przedpokój również na piętrze- Legrand Suno, reszta Optima) - w sumie zapłaciłem za osprzęt 1100 pln (sam montowałem, wszystko działa - najpierw elektryk mnie upewnił że dobrze podłączam, potem wszystko sam zrobiłem) P.S. Buduję się w okolicach bielska-białej (stolyca podbeskidzia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IAN5 21.08.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Dzięki za szybką odpowiedz sph2r2 i Pluszku.Mam tylko pytanko-ceny które podaliście to cenny netto czy brutto? Viola 13 - buduję w Libiązu.Mam nadzieję że zacznę we wrześniu.Rozminąłem się terminem z ekipą-mieli zacząć w czerwcu lecz pozwolenie otrzymałem 21 lipca.Teraz muszę na nich czekać do września.No cóż narazie sledzę z ciekawością poczynania innych Iskierkowiczów.I tak jak z instalacjami-mam jeszcze czas popytać i poszukać tańszej firmy bo ta chyba chce mnie bzyknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IAN5 21.08.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Sorki-miało być sph3r3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 21.08.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Do IAN5: Z czego myślisz budować i jakie zmiany wprowadzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 21.08.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 W mojej iskierce wyszedł b ładny i spory stryszek, myslimy zrobić takie schodki jak ma Pluszku, Mamy właz i zastanawiam sie czy wystarczy on na doswietlenie i przewietrzenie, czy zrobić okienko w szczycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sph3r3 22.08.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Mam tylko pytanko-ceny które podaliście to cenny netto czy brutto? Ceny brutto, z vatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 22.08.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dzięki za szybką odpowiedz sph2r2 i Pluszku.Mam tylko pytanko-ceny które podaliście to cenny netto czy brutto? W budownictwie czesto jest tak ze netto=brutto. Cuda Panie, cuda. Co do instalacji elektrycznej to oprocz ceny wazne jest czy: przewody 2 czy 3 zyłowe - niby dla oswietlenia uziemienie nie jest potrzebne, ale dodatkowy przewod czasem moze sie przydac przewody na 300V czy na 450/700V jaka grubość przewodow (czy bedzie sie grzał jak kiedys w przyszłosci bedziesz chciał cos dodatkowo podłaczyc) czy instalacja bedzie (przynajmniej częśćiowo) układana w peszlach np. na poddaszu w warstwie ocieplenia Glupio jest przepłacac, lecz jeszcze bardziej głupio jest "zaoszczedzic" by potem robic na nowo. Moje budowlane doswiadczenie mowi "jak robisz z patałachami to potem sam sie stajesz patałachem", oczywiscie drozej nie zawsze znaczy lepiej. Wiola13 nie załuje 20 mb kabla by pociagnac prad na stryszek, a 1 małe okienko na stryszku kosztowało tylko 250 zl (obustronny kolor oraz otwieralno uchylne). Białe pewnie by wyszlo ponizej 200 zl. W obecne ciepłe dni oba okna sa uchylone non stop i stryszek pięknie sie wietrzy, nie ma tam sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 22.08.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 W mojej iskierce wyszedł b ładny i spory stryszek, myslimy zrobić takie schodki jak ma Pluszku, Mamy właz i zastanawiam sie czy wystarczy on na doswietlenie i przewietrzenie, czy zrobić okienko w szczycie? Teraz tak mysle, ze jakby dobrze pokombinowac tj. zrobic cienszy strop (filigran), podniesc poddasze o 1,5 pustaka a nie o 1 pustaka i zmienic kąt dachu na 45 stopni to po ociepleniu stryszku spokojnie można by tam zrobić bajerancką sypialnie o wysokosci 200 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 22.08.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 U nas pomieszczenia na dole mają 270cm wysokości, u góry 260, a stryszek chyba 180. Teraz myślę, że mogliśmy to zmienić. Na dole wystarczyłoby 260, a na górze 250, ale już za póżno. Czy wy też macie tak wysoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 22.08.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 U nas pomieszczenia na dole mają 270cm wysokości, u góry 260, a stryszek chyba 180. Teraz myślę, że mogliśmy to zmienić. Na dole wystarczyłoby 260, a na górze 250, ale już za póżno. Czy wy też macie tak wysoko?Moja wysokosc pomieszczen to osobna bajka. Na dole 270 cm i tak jest dobrze. Na gorze 250 cm bo .... za duzo sie naczytałem forum muratora i bojac sie o koszty ogrzewania (drozejacy rosyjski gaz) dodałem druga wartwe wełny (mam 18 cm + 10 cm). Stryszek podobnie 180 cm i własnie brakuje tych 20 cm a byłoby całkiem fajne prawie uzytkowe "nad poddasze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 23.08.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 My kupiliśmy wełnę 10 + 5, majster tak kazał, pewnie wg projektu. Myślisz,że to będzie mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centur 23.08.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 U nas pomieszczenia na dole mają 270cm wysokości, u góry 260, a stryszek chyba 180. Teraz myślę, że mogliśmy to zmienić. Na dole wystarczyłoby 260, a na górze 250, ale już za póżno. Czy wy też macie tak wysoko? ja mam na dole 280 a na górze 240 ale pyt z innej beczki, czy ktos z was zrobił albo ma zamiar zrobić wokół okien i drzwi obramówki dekoracyjne ze styryropianu i pomalować je w kolorze np troche ciemnejszym niz elewacja ??? z tego co widze na inncyh domach, drobiazg ten rzeczywiście upiększa domek pod warunkiem że jest to zrobione ze smakiem i nie przedobrzone, iskra ma stosunkowo prostą konstrukcję i zastanawiam sie jak to by tu wyglądało ................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 23.08.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Też mi się podobają te cokoliki wokół okien. Myślę, że Ula zrobila to fajnie ( popatrz na zdjęcia jej domu ). Widziałam również w mojej okolicy podobny dom z żółtą elewacją i cokolikami w kolorze jasnego brązu, wyglada to super , ale musi być z gustem dobrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 23.08.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 My kupiliśmy wełnę 10 + 5, majster tak kazał, pewnie wg projektu. Myślisz,że to będzie mało? A jakiej grubosci macie krokwie? Bo w projekcie krokwie sa 18 cm. Dawanie 10 + 5 cm nie ma sensu. Wydaje mi sie, ze powinniscie miec wełne 18 cm + 5 cm, chyba, ze zmieniliscie przekroj krokwi i maja one grubosc 10 cm - tylko jaka wtedy maja szerokosc? Jakie dajecie pokrycie na dach i jesli zmieniliscie przekroj krokwi to czy kierownik o tym wie bo zmiana jest dosc istotna? Jesli nie zmieniliscie przekroju krokwi i ma ona 18 cm to dawanie wełny 10 cm + 5 cm jest ...... dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 24.08.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 grubość naszych krokwi wynosi 15 cm, mąż mówi że ustaliła to inspektorka z wykonawcą dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.08.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 grubość naszych krokwi wynosi 15 cm, mąż mówi że ustaliła to inspektorka z wykonawcą dachu. w sumie nie jest wazna gdrubosc krokwi tylko przekroj poprzeczny krokwia 18 cm x 6 cm jest podobnie wytrzymała co 15 cm x 7 cm tylko ze welne produkuja o grubosciach 5/10/15/18 cm majac krokwie 18 cm mozna dac wełny 15 cm majac krokwie 15 cm sa 2 szkoły: jak nie ma deskowania - mozna dac wełne 15 cm bo wentylacja dachy jest miedzy krokwiami a dachówka jak jest deskowanie to konieczny jest 2 cm odstepu od krokwi wiec pasowała by wełna 12-13 cm grubosci a poniewaz takiej nie ma - stad pewnie pojawiła sie wełna 10 cm W sumie w obecnych czasach gdy ludzie maja hopla pod wzgledem oszczedzania energii 15 cm wełny to mało, zaleca sie powyzej 20 cm, ale jeszcze kilka lat temu standardem bylo 6-8 cm ocieplania styropianem scian i 15 cm wełny na poddaszu. Ludzie maja takie domy i sa zadowoleni. Dla czesci wykonawcow 12 cm styropianu na sciany to marnotrawstwo. Czym bedziesz grzac? Weglem czy gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 24.08.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Cały czas się zastanawiamy. Kusi nas bardzo gaz, bo czysto i wygodnie, ale rozmawiamy z ludzmi i wielu po pierwszej zimie rezygnuje z gazu bo drogo. Ja b lubie ciepło w domu, boję się,że może być ciężko spłacać kredyt i jeszcze tyle płacić za ogrzewanie.Wczoraj był u nas na budowie facet od kominków i kazał nam się zastanowić, czy chcemy rozprowadzenie.Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.08.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Cały czas się zastanawiamy. Kusi nas bardzo gaz, bo czysto i wygodnie, ale rozmawiamy z ludzmi i wielu po pierwszej zimie rezygnuje z gazu bo drogo. Ja b lubie ciepło w domu, boję się,że może być ciężko spłacać kredyt i jeszcze tyle płacić za ogrzewanie. Wczoraj był u nas na budowie facet od kominków i kazał nam się zastanowić, czy chcemy rozprowadzenie.Co o tym myślisz? Mysle, ze ludzie popełniaja 2 błedy: Pierwszy sezon grzewczy jest czesto nietypowy - dom wysycha, woda odparowuje z tynkow, wylewek i innych - niezaleznie czym bedziesz grzac to zwykle kosztuje to 20-30% drozej niz kolejne sezony. Dlatego rezygnacja po 1 sezonie jest troche przedwczesna. Drugi (dotyczy głownie ludzi, ktorzy przeprowadzaja sie z blokow) - chca miec w domu podobna temperature co w blokach i jeszcze mniej placic. Tak sie nie da. Mieszkanie w blokach z 3-4 stron sasiaduje z innymi mieszkaniami wiec straty ciepła sa znacznie mniejsze a kaloryfery wystarczy, ze sa letnie. Utrzymanie zima w mieszkaniu 22-23 stopni nie jest drogie. Dom, szczegolnie ten wolnostajacy a nie szeregowka, jest z kazdej strony wyziębiany wiatrem. Ciepło dodatkowo ucieka przez wentylacje (mieszkanie w blokach ma 2 kratki wentylacyjne i to czesto zatkane) Iskierka ma 9 ciagow wentylacyjnych w oryginalnym projekcie. Ciepło ucieka przez drzwi wejsciowe, brame garazowa, drzwi tarasowe. Straty ciepła sa znacznie wieksze. Nawet "produkujac" we własnej kotłowni tanie ciepło (bez posrednikow) to i tak koszty sa wieksze bo trzeba go wiecej wytworzyc. Zdecydowałem sie na gaz i dlatego ocieplam byc moze przesadnie. No i jeszcze temperatura w domu. Żona sie krzywi ale planuje grzac tak by w nocy było 19 stopni a w dzien nie wiecej niz 21 stopni. Dlatego ciepłe goralskie papucie beda konieczne na zime. Wiec: solidne ocieplenie + gaz + papcie z Zakopanego lub przecietne ocieplenie + wegiel. Kominek z rozprowadzeniem ciepla - osobiscie jestem przeciw. Rozprowadzenie ciepla rurami - to trzeba wiedziec na samym poczatku by porobic przepusty. Nie spotkałem jeszcze domu by w okolichach kratek nie było okopcone. Wspomaganie kotła c.o. kominikiem powoduje ze instalacja grzewcza staje sie bardziej skomplikowana. NIe mozna od tak podłaczyc kominka do rurek z centralnego ogrzewania. W obu przypadkach koszt jest znaczny. Jesli mam juz wydac 5000 zl wiecej to wole pojsc w kierunku lepszego ocieplenia domu niz w kierunku zbudowania instalacji do tanszego produkowania ciepla. Kominek - owszem, raz w miesiacu z butelka wina a nie jako codzienny obowiazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts