Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mistelka82:

MASZ DO WYBORU KILKA OPCJI:

1. O ile dobrze sobie przypominam ktoś w tym watku pisał, że w kosztorysie Iskierki dosć dobrze wyliczone były materiały i jedynie stali było za mało. Warto byłoby tam zajrzeć.

2. Możesz porozmawiać z wykonawcą, bo oni maja rozeznanie ile czego trzeba - w końcu budowaniem się zajmują.

3. W składach budowlanych też potrafią okreslić ile materiału potrzeba.

4. Ewentualnie zostaje rozmowa z kierownikiem budowy.

Tyle teorii :wink:

Nie sugerowałabym się zbytnio tym, co teraz napiszę, ale przynajmniej jako taki obraz będziesz miała.

Wymiary naszego domu nie były zmieniane. Zamieniliśmy jedynie drzwi z oknem w kotłowni i dołożylismy po oknie przy balkonach.

Nie budowaliśmy z porotermu, to tez jest ważne , bo poroterm ma nieco inne wymiary niż suporex

Zakup materiału uzgadniany był z majstrem i konsultowany z kierownikiem budowy. Niestety na poczatku nie wiedzieliśmy, ze nasz murarz lubi brać na zapas i troche materiału nam zostało.

Ale do rzeczy :

Supoerx 24 - 1200 szt - zostało około 60 szt

Suporex 12- 450 szt. - dokupowaliśmy 60szt.

Stal 6-tka 120kg

Stal 8-ka 100kg

Stal 12-tka 880kg

Ze stalą jest tak, że ilość zalezy od tego co będziesz z niej robić

W naszym przypadku kierownk sugerował, żeby zbrojenie schodów robić z 8-ki a majster zrobił z 12-tki . Dlatego też 12-tki nam zabrakło (2szt.), a 8-ki zostało ponad połowę :-?

Bloczki betonowe -wszystko zależy od tego czy masz podpiwniczenie i na jaką głębokość kopiesz fundament.

Nam poszło około 1260szt.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O to mnie rozbawiłaś Aniu :lol:

Obcykana..... spójrz na moje starsze posty..... zielenina ...

Wiesz jak jest na poczatku skrupulatnie wszystko się liczy, zapisuje itd, później okazuje się, że po drodze były jakieś deski, dwoździe, cement - od razu nie zapisałaś i poszło w zapomnienie...

Zapytaj mnie o to czego nie mam.... zobaczysz załamane ręce, niezdecydowanie i ogólna niewiedzę :lol:

Pozdrawiam tych co na budowie i tych co w papierach

Aniu śliczna ta Wasza Iskierka :D a drzwi gdzie przestawiliście???Tzn lazienkowe- na inna stronę???Lazienka zyskała na ustanosci...

Jeżeli moge miec pytanie to ile wyszedł Was stan gotowy do zamieszkania??

Działke mamy,materiał też tzn pustaki,stal,bloczki,wezmiemy teraz miejszy kredyt na formalnosci a potem chcemy juz na budowe.

Wacham sie jaki bank ma najlepszą ofertę no i ile wziąść by starczyło.Mieszkamy w pomorskim w małej wsi.Duzo mozemy sami zrobic i nie chce wcale wszystkiego z górnej półki.Chce jednak wykonczyć na tyle by zamieszkać i pozniej jak najmiej juz wkładać w dom.

Czy ktos z szanownych Iskierkowiczow (Ania i Heniu :D ) mogłby mi napisac ile im poszło styropianu na ocieplenie domu?

Bo albo zgłupiałem, ale ekipa oszukuje mnie na styropianie.

Gdy zamawiałem to liczyłem na 2 sposoby:

1) cała powierzchnia scian odjac otwory okienne i drzwiowe plus 10% na ścinki

2) cała powierzchnia scian, bez odejmowania na drzwi i okna (traktuje to ja rownowartosc scinkow)

W obu przypadkach wyszło mi przy grubosci 12 cm 23 m3 czyli ok. 195 m2 scian

Tymczasem panowie powoli zblizaja sie do konca i cos mi wyglada, ze styropianu braknie a nie powinno - zakładałem przeciez 10% na "naturalne" ubytki.

10% to jest na 20m2 czyli 8 paczek. Powinno cos zostac a nie tylko, ze nie zostanie, ale jeszcze zabraknie ....... hmm, nie wiem co myslec.

Czy ja zle piliczyłem, czy tez moze ekipa na mojej budowie "zorganizowała" sobie styropian.

Czy ktos z szanownych Iskierkowiczow (Ania i Heniu :D ) mogłby mi napisac ile im poszło styropianu na ocieplenie domu?

Bo albo zgłupiałem, ale ekipa oszukuje mnie na styropianie.

Gdy zamawiałem to liczyłem na 2 sposoby:

1) cała powierzchnia scian odjac otwory okienne i drzwiowe plus 10% na ścinki

2) cała powierzchnia scian, bez odejmowania na drzwi i okna (traktuje to ja rownowartosc scinkow)

W obu przypadkach wyszło mi przy grubosci 12 cm 23 m3 czyli ok. 195 m2 scian

Tymczasem panowie powoli zblizaja sie do konca i cos mi wyglada, ze styropianu braknie a nie powinno - zakładałem przeciez 10% na "naturalne" ubytki.

10% to jest na 20m2 czyli 8 paczek. Powinno cos zostac a nie tylko, ze nie zostanie, ale jeszcze zabraknie ....... hmm, nie wiem co myslec.

Czy ja zle piliczyłem, czy tez moze ekipa na mojej budowie "zorganizowała" sobie styropian.

ja kłade sam styropian i staram sie tak docinac zeby było jak najmniej scinek.

policzyłem ze powinno starczyc 180m2 ityle mi starczy bo juz zblizam sie do konca. a dom powiekszałem o 0,5m i na wysokosci tez bo scianke kolankowa troche podnosiłem i parter ma wysokosc 2,8m

Czy ktos z szanownych Iskierkowiczow mogłby mi napisac ile im poszło styropianu na ocieplenie domu?

ja kłade sam styropian i staram sie tak docinac zeby było jak najmniej scinek.

policzyłem ze powinno starczyc 180m2 ityle mi starczy bo juz zblizam sie do konca. a dom powiekszałem o 0,5m i na wysokosci tez bo scianke kolankowa troche podnosiłem i parter ma wysokosc 2,8m

No własnie, kurcze.

0,2m ponizej "zera" + 2,70m parter + 0,3m strop + 0,7m sciana kolankowa liczac inaczej 15,5 warstwy bloczka porothermu (liczac po 25 cm z zaprawa) - tak czy siak wychodzi 3,9 metra wysokosci. Iskierka ma po obwodzie 41 mb czyli daje to 156 m2 scian. Teraz 2 trojkąciki (14 warstw porothermu). 2 * 1/2 * 3,5 * 9,5 = 33 m2 scian. W sumie jest 189 m2. Odejmując na otwory dzwiowo-okienne styropianu powinno sporo zostac. Kurcze, z płytami GK tez jakoś "dziwnie" wyszło. W połowie robienia sufitów, przeliczałem ponownie ilość materiałów i wyszło mi, ze płyt kupiłem o 3-4 sztuki za duzo, juz zdarzyłem sie sporo zastanawiac co ja z tym zrobie, tymczasem po zakończeniu ocieplania okazało sie, ze płyt jest "na styk" i tylko ścinki pozostały. :evil: :evil:

Witam serdecznie,

Mam mały problem i liczę na rady. Od wielu miesięcy byliśmy zdecydowani z mężem na projekt Marysia. I kiedy mamy za sobą wszelkie problemy i formalności związane z odrolnieniem działki (działka w otulinie parku narodowego) i kiedy spokojnie możemy zakupić projekt, pojawiły się wątpliwości. Jak porównałam sobie kilka rozwiązań zastosowanych w Iskierce, stwierdziłam, iż bardziej wpisuje się w mój ideał domu. Projekt jest niemal identyczny aczkolwiek ma lepsze rozwiązanie holu na parterze. Podoba mi się że jest dodatkowa szafa w wiatrołapie i że poprzez wiatrołap jest wejście do garażu.

Obecnie mieszkamy w domu jednorodzinnym i wiem jak bardzo potrzebna jest piwnica.

- Czy ktoś z Państwa poszerzył swój projekt o piwnicę? Jeżeli tak to gdzie najlepiej zrobić wejście?

- Planujemy też wyrównać te dwa pokoje przy balkonie a w pozostającym zakątku zrobić mini pralnię? tylko jak rozwiązać problem oświetlenia klatki schodowej?

Proszę o podpowiedź

Ps. Oglądałam te Państwa Iskierki. Prześliczne

Izabela

ciach(...)

Obecnie mieszkamy w domu jednorodzinnym i wiem jak bardzo potrzebna jest piwnica.

- Czy ktoś z Państwa poszerzył swój projekt o piwnicę? Jeżeli tak to gdzie najlepiej zrobić wejście?

- Planujemy też wyrównać te dwa pokoje przy balkonie a w pozostającym zakątku zrobić mini pralnię? tylko jak rozwiązać problem oświetlenia klatki schodowej?

Proszę o podpowiedź

Ps. Oglądałam te Państwa Iskierki. Prześliczne

Izabela

wejscie do piwnycy najlepiej jak jest "w pionie" z wejsciem na piętro

jak inaczej?

z kotłowni? - chyba tylko tak moze byc

klatka schodowa jest oswietlona oknem dachowym - tak jest u sporej ilosci Iskierkowiczow.

Problem z piwnica zwiazany jest raczej z kosztami lub warunkami gruntowymi (woda). Tez bym chcial ale u mnie sie nie da.