Kubutek 30.10.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Może mi ktoś pomoże. Ila potrzeba sztuk Porothermu 11,5 cm na ścianki działowe Iskierki?Pozdrawiam wszystkich forumowiczów - za 2 tygodnie zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 08.11.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 No to i my mamy czapeczkę z daszkiem. Deko dziurawą, ale za to powietrze jakie...http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/r/3/4/4/38831739_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 10.11.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 http://img205.imageshack.us/img205/4687/iskierkawnowejwersjiww2.jpg http://img232.imageshack.us/img232/4199/iskierkawnowejwersjipodwl4.jpg A co powiecie na taką Iskierke? Jestem na etapie wyboru projektu i mam pewne preferencje: - "prywatna" łazienka i garderoba dostępna z sypialni - kuchnia ze spiżarką - pokój hobby (sauna + siłownia) - wyjście na taras blizej kuchni (kuchnia bedzie od strony PN-ZACH a wiec bedzie to odbicie lustrzane projektu) I jeszcze pare innych, mniej waznych... Pytanie brzmi: czy zmiany które wprowadziłem są realne do zrealizowania? Wiem na pewno ze przejscie pod schodami bedzie trudne ze wzgledu na koniecznosc pochylania sie (jaka jest wysokosc sciany w tym miejscu???) Czy garderoba którą "zaprojektowałem" w sypialni ma szanse miec sensowne rozmiary? Jesli nie to czy powiekszenie o 50cm od strony kuchni i garażu cos pomoze? Mam nadzieje ze was za bardzo nie rozsmieszylem moimi zmianami...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centur 11.11.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 a po co ci 3 łazienki z 3 kabinami ??? dla mnie projekt odpada w przedbiegach, nie lubie małych, klaustrofobicznych sypialni ................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 11.11.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Oczywiscie na dole nie musi byc kabiny Zreszta wiele osób pisalo ze ciezko ja tam upchnąć... Jesli chodzi o sypialnie to faktycznie bedzie mala, moze powiekszenie o 50 cm cos da? Doszedlem do wniosku ze w sypialni sie tylko spi, a garderoba i prywatna łazienka to priorytet. Tylko prosze...nie polecajcie zmiany projektu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centur 11.11.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 z sypialnią to nie jest tak do końca że ie tylko śpi, dla nas sypialnia to nasz azyl, gdzie nikt nie ma wstępu, gdzie lubimy dłuzej pospać, czasami w łózku pooglądac tv lub zjeść sniadanie, lub po porostu po południu sie uwalić aby odpocząć, ale kazdy ma swoje gusta ................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 11.11.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Zgadzam sie! Kwestia do przemyślenia.... A co z innymi "pomysłami"? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 12.11.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 (...) prywatna łazienka to priorytet. Dlaczego? Budujesz sie z tesciami? Masz > 2 córki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Heniu 12.11.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 macio_23- Wiem na pewno ze przejscie pod schodami bedzie trudne ze wzgledu na koniecznosc pochylania sie (jaka jest wysokosc sciany w tym miejscu???) Tak wygląda przestrzeń pod schodami. Ja jakoś nie widzę tu miejsca na drzwi. http://img291.imageshack.us/img291/5573/dsc05915ef61yr4.jpghttp://img291.imageshack.us/img291/dsc05915ef61yr4.jpg/1/w480.pngPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 12.11.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Do macio_23:A to mój komentarz do Twoich zmian w Iskierce, z zaznaczeniem, że jest to MOJE I TYLKO MOJE SUBIEKTYWNE SPOJRZENIEZacznę od dołu:Oryginalna łazienka na dole jest mała, ty jeszcze bardziej ją zmniejszyłeś. Przy takim układzie jaki proponujesz kabina prysznicowa wejdzie , ale jaki ma to sens, skoro na górze są jeszcze dwie łazienki. Poza tym dla mnie dyskomfortem byłoby wychodzenie spod prysznica prosto do wiatrołapu. Wiatrołap u ciebie jest dodatkowo otwarty na wnętrze domu.Mam wrażenie, że ta część domu ma niejako stanowić taką pierwotną ochronę od ewentualnego chłodu.Kuchnia i salon okMasz rację, że pod schodami będzie problem ze zrobienien wejścia. Schody i tak sa dość strome. Rozwiązaniem mogłoby być wykonanie stopnia lub dwóch w dół (ktoś o tym już pisał). I góra:Sypialnia rzeczywiscie będzie mikroskopijna. I łóżko na wprost drzwi (a gdzie intymność???).Przeniosłeś ten duży komin. Jakoś mam nieodparte wrażenie że patrząc z zewnątrz trochę głupio będzie wyglądał, zważywszy, że będzie miał początek w niedużej odległości od okapu. Może jednak nie mam racji....I to na tyle...... Pamiętaj, że nie neguję Twoich pomysłów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 12.11.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Spiżarnia przy kuch to dobry pomysl - jak jednak rozwiazac fakt zachowania niskiej temperatury w tym pomieszczeniu?Żeby spiżarnia możliwie najlepiej wypełniała swe zadania, powinna być chłodna, sucha, zaciemniona i dobrze wentylowana. Największym problemem jest zapewnienie w tym wnętrzu odpowiedniej temperatury - optimum to 10-15°C.Spiżarnia miedzy kuchnia a łazienką (2 najcieplejsze pomieszczenia w domu) i bez mozliwosci podłaczenia do pionu wentylacyjnego - klimatyzacja?Komin przy zewnetrznej scianie domu? - zmien projekt. Aby nie miec problemu z kominem musi miec on odpowiedni ciąg (odpowiednia wysokosc). Obawiam sie, ze komin wtedy bedzie ogromny.Kotłownia od południowe-wschodu?Dlaczego chcesz w Iskierce przeprowadzac tak radykalne zmiany?Moze zblizony projekt o nazwie Poludniowa bedzie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centur 12.11.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 pluszku, mz spizarnia nie wymaga "arktycznych" 10 st. bo od tego np ja mam dużą lodówkę, tez mam (jak chyba większośc tu) spizarnie przy kuchni ale zamierzam tam trzymać produkty bądź rzeczy które nie wymagają niskich temperatur tylko pokojowa wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 12.11.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Spiżarnia gdzie jest +15 stopni to bardziej składzik a nie spizarnia. Przynajmniej moje doswiadczenia były takie, ze ziemniaki "kwitły" w ciepłej spiżarni.Wino zamierzam trzymac w tej piwniczcehttp://images41.fotosik.pl/29/dced017f27354585med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 12.11.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Centur, Pluszku, Ania i Heniu, Betina71......WIELKIE dzieki za zainteresowanie sie problemem! Centur, napisałes, ze dla Ciebie sypialnia to azyl, miejsce gdzie nikt nie ma wstępu...Ja myślę podobnie, dlatego chce miec połączoną spialnie z garderobą i łazienką. Niestety, aby wszystkie trzy pomieszczenia miały sensowną wielkośc dom musiałby byc troszke wiekszy. Wieksza góra to najczesciej wiekszy dół...no i robi sie 150m Dlatego próbujemy "coś wykombinować" Aniu (a może Heniu?), jeśli chodzi o przejscie pod schodami to faktycznie bedzie ciezko...(kombinuje drzwi otwierane w strone "garazu", ale chyba dam sobie spokój) Chodzilo mi generalnie o to aby zamknąć przedsionek od strony garazu i zrobic miejsce na przechowywanie wierzchniej odzieży plus buty. Betina71, jeśli chodzi o łazienke na dole to planuje zrobic tam tylko małe WC (kabina jakos sie przyplątała Wiatrołap oczywiście zamykany od strony holu. Jesli chodzi o przesuniecie kominu to faktycznie nie zda egzaminu...Tym bardziej ze grill za daleko od tarasu wiec pewnie nikt nie bedzie chcial pichcić w samotności Odpada. Pluszku, jesli chodzi o spiżarnie to faktycznie ma to być raczej schowek na wieksze zakupy (wody, soki etc - rzeczy, które w sklepach równiez nie są przechowywane w warunkach chłodniczych) Jeśli chodzi o kotłownie to nie umieściłem jej od PD-WSCH....sama tam wypadła Chodzi o to ze salon i kuchnia ma być na PD-ZACH. Czy mam rozumieć ze korzystniej jest umieścić kotłownie od PN? Bede musiał jeszcze raz cie odwiedzić na budowie Projekt Południowa odpada ze względu na wjazd od PN Dziękuje za wszystkie komentarze! Pozdrawiam, Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia82 15.11.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Witam wszystkich Iskierkowiczów Drogi szulu, czyzbys zapomniał juz o swoim dzienniku budowy? Czekam na spełnienie Twoich słów odnośnie wstawienia zdjęć z gotowego juz domku(z wewnatrz).....ciekawe, czy jeszcze tu zaglądasz?\Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wargula 17.11.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Cześć. Witam wszystkich Iskierkowiczów. Właśnie mamy wylane ławy w naszym wymarzonym domku. W następnym tygodniu zaczną piąć się do góry ściany fundamentowe. Forum czytam już od ponad 6 miesięcy. Przedtem czytałam forum podobnego domku tej samej pani architekt - Tymek. Domek prawie identyczny, ale ciut większy - dodatkowy pokój na parterze i mniejszy salon. Już mieliśmy kupować projekt, gdy w ręce wpadł mi projekt Iskierki i po wielu przemyśleniach wraz z mężem wybraliśmy właśnie ten. Mam pytanie do Was - czy Wam też po wylaniu ław domek wydawał się bardzo mały, czy to tylko takie moje wrażenie???? Ja pogoniłam nawet mojego męża do wykonania pomiarów metrówką i okazało się, że wszystko jest tak jak w projekcie....Nie mogę się już doczekać jak zacznie się coś więcej dziać na naszej budowie...Jak oglądam zdjęcia w Waszych dziennikach, to aż Wam wszystkim zazdroszczę a już najwięcej tym co mieszkają sobie w swoich domkach. A u nas jak na razie kupa piachu, ziemi i labirynt dla szczura...Pozdrawiam wszystkich i mam pytanie drugie już z kolei - czy ktoś, kto mieszka w okolicy Wrocławia mógłby nas do siebie zaprosić, bo bardzo chcielibyśmy zobaczyć nasz domek w realu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wargula 17.11.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Cześć. Witam wszystkich Iskierkowiczów. Właśnie mamy wylane ławy w naszym wymarzonym domku. W następnym tygodniu zaczną piąć się do góry ściany fundamentowe. Forum czytam już od ponad 6 miesięcy. Przedtem czytałam forum podobnego domku tej samej pani architekt - Tymek. Domek prawie identyczny, ale ciut większy - dodatkowy pokój na parterze i mniejszy salon. Już mieliśmy kupować projekt, gdy w ręce wpadł mi projekt Iskierki i po wielu przemyśleniach wraz z mężem wybraliśmy właśnie ten. Mam pytanie do Was - czy Wam też po wylaniu ław domek wydawał się bardzo mały, czy to tylko takie moje wrażenie???? Ja pogoniłam nawet mojego męża do wykonania pomiarów metrówką i okazało się, że wszystko jest tak jak w projekcie....Nie mogę się już doczekać jak zacznie się coś więcej dziać na naszej budowie...Jak oglądam zdjęcia w Waszych dziennikach, to aż Wam wszystkim zazdroszczę a już najwięcej tym co mieszkają sobie w swoich domkach. A u nas jak na razie kupa piachu, ziemi i labirynt dla szczura...Pozdrawiam wszystkich i mam pytanie drugie już z kolei - czy ktoś, kto mieszka w okolicy Wrocławia mógłby nas do siebie zaprosić, bo bardzo chcielibyśmy zobaczyć nasz domek w realu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 18.11.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 wargula napisał: Mam pytanie do Was - czy Wam też po wylaniu ław domek wydawał się bardzo mały, czy to tylko takie moje wrażenie???? Oj wydawał się mały, wydawał ...... ale w realu wcale nie jest. A u nas jak na razie kupa piachu, ziemi i labirynt dla szczura... Miałam podobne wrażenia na starcie , z tą różnicą, że ten labirynt baaaardzo kusił nasze dzieci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 18.11.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witam, a czy ktoś z Was myślał może o Iskierce z podwójnym garażem? Możnaby w ten sposób przeznaczyć jeden garaż na gabinet/hobby, zachować garaż na jeden samochód powiekszajac jednoczesnie częśc gospodarczą. No i sypialnia robi się całkiem pokaźna (może wtedy wypali pomysł z garderobą i prywatną łazienką...) Jak myślicie, o ile mogą wzrosnąć koszty (procentowo)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 18.11.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witam, a czy ktoś z Was myślał może o Iskierce z podwójnym garażem? Możnaby w ten sposób przeznaczyć jeden garaż na gabinet/hobby, zachować garaż na jeden samochód powiekszajac jednoczesnie częśc gospodarczą. No i sypialnia robi się całkiem pokaźna (może wtedy wypali pomysł z garderobą i prywatną łazienką...) Jak myślicie, o ile mogą wzrosnąć koszty (procentowo)? Pozdrawiam. Przy zachowaniu prostokatnego rzutu domku jego powierzchnia zabudowy rosnie o 25 m2 (2,6m x 9,5m) czyli o 20%. Koszt domku rosnie o 15% bo masz wieksze fundamenty, sciany, strop, dach. Wiecej otynkowac, ocieplic, pomalowac. Ale podobno materiały i robocizna tanieje, wiec jak bedziesz miał szczescie to wieksza Iskierke w 2009 roku wybudujesz w cenie mniejszej Iskierki z 2007/08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts