Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przede wszystkim na początku witam Wszystkich Iskierkowiczów :D

Obserwuję ten właśnie blog od około roku, spełnia moje 100% oczekiwaniaw kwestii budowy tego pięknego domku jakim jest Iskierka ze studia Hb

Studio i w tym właśnie momencie chciałem zacząć wymieniać swoje doświadczenia z Państwem i czerpać nowe doświadczenia od Was :-)

Zacznę od tematu ogrzewania w waszych iskierkach

Jakie ogrzewanie stosujecie w waszych iskierkach ? Czy ktoś korzysta z pompy ciepła woda-woda + system solarny ?

Proszę o wypowiedzi w powyższym temacie .

Pozdrawiam

Przede wszystkim na początku witam Wszystkich Iskierkowiczów :D

Obserwuję ten właśnie blog od około roku, spełnia moje 100% oczekiwaniaw kwestii budowy tego pięknego domku jakim jest Iskierka ze studia Hb

Studio i w tym właśnie momencie chciałem zacząć wymieniać swoje doświadczenia z Państwem i czerpać nowe doświadczenia od Was :-)

Zacznę od tematu ogrzewania w waszych iskierkach

Jakie ogrzewanie stosujecie w waszych iskierkach ? Czy ktoś korzysta z pompy ciepła woda-woda + system solarny ?

Proszę o wypowiedzi w powyższym temacie .

Pozdrawiam

Solary tylko w tych gminach gdzie jest dofinansowanie tego typu inwestycji. Jedne gminy daja 50% inne 0%. Bez dofinansowania instalacja zwraca sie pod dłuzszym czasie niż jej trwałosc - chyba ze wszystko zrobisz sam za przysłowiowy 1000 zl.

Sensownosc pompy ciepła jest wieksza przy duzych domach. Iskierka to taki wiekszy "kurnik" w przypadku dobrego ocieplenia domu mam nadzieje zejsc z kosztami ogrzewania do 2000 zl/sezon przy koszcie kotła + zasobnika + przyłacza na poziomie 10.000 zl. Koszt PC kupionej w sklepie a nie zrobionej sa,odzielnie przez entuzjaste to 40.000 zl wraz ze złozem. Roznica w cenie - czyli 30.000 zl to 15 lat kosztow grzania. Wiec albo wiekszy dom (wyzsze koszty grzania, albo robisz PC sam, albo masz szczescie mieszkac w gminie gdzie sa dotacje na ten cel). Na tutejszym forum masz kupe wiedzy zarowno o solarach jak i PC.

Hej, a czy ktoś może traktował Iskierke jak dom energooszczędny? Tzn "bawił" sie w ocieplanie podłogi (20cm) ścian (20 cm) i dachu (30cm) bardziej niż mówią przepisy?

Ja myśle o wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła i piecu gazowym kondensacyjnym. Szacowany zwrot inwestycji to ok 10 lat wiec mysle ze warto. Chociaz czytałem wątek na forum nt rekuperatora to raczej nikt nie mówił o oszczędzaniu, a raczej o komforcie.

Jeśli chodzi o piec kondensacyjny to podobno najlepszy do podłogówki.

Nie wiem jak i czy dopinać do tego jeszcze kominek.... Bo będzie na pewno, a skoro juz sie pali to mozna wykorzystać ciepło. Myśle ze obejdzie sie bez DGP, wentylacja powinna poradzić sobie z rozprowadzeniem ciepła. Poza tym Pluszku w swoim dzienniku pisał o tym, że ciepło całkiem sprawnie sie rozchodzi po całym domu.

Pozdrawiam.

Hej, a czy ktoś może traktował Iskierke jak dom energooszczędny? Tzn "bawił" sie w ocieplanie podłogi (20cm) ścian (20 cm) i dachu (30cm) bardziej niż mówią przepisy?

Ja się bawiłem - wygląda to mniej więcej tak:

1. ściany - porotherm 30 + styropian Organika Platinium (λdekl≤0,033 (W/mK) - grubość 15 cm

2. podłoga - styropian Organika Gold Plus (λdekl≤0,035 (W/mK) 5 cm

3. dach - wełna Isower Supermata 150 + 50 - ocieplony cały dach czyli również "ślepy stryszek" nad stropem

4. kocioł kondensacyjny De Dietrich MCR

5 . instalacja c.o.

PARTER

- wiatrołap, klatka schodowa, łazienka, kuchnia - podłogówka

- salon - dwa grzejniki

PIĘTRO

- łazienka- podłogówka

- pokoje - grzejniki

Wieńce nad oknami są wylane z betonu grubości 20 cm + 10 centymetrowy pustak od zewnątrz.

Ściany szczytowe przy łączeniu z dachem są ocieplone wełną 5 cm.

A-ha - i jeszcze jedno - nie mam balkonu.

Wentylacja jest tradycyjna, kominek również.

Ponieważ mieszkam dopiero do dwóch miesięcy, to trudno powiedzieć, jakie będą koszty ogrzewania. Ale jest bardzo cieplutko - średnio 21,5 C.

Po sezonie zobaczymy , jakie będą koszty ogrzewania Iskierki.

DO - w swietle obecnych "standardow" trudno nazwac Twoja Iskierke energooszczedna. U mnie jest tak (posłuze sie Twoim zapisem):

1. sciany porotherm 30 + 12 cm stryropianu frezowanego Swisspora

2. podłoga - twardy Swisspor 12 cm ( 6 + 6 cm na mijanke)

3. dach - Isover Uni Mata 18 cm+ 10cm - nie wiem czy dobrze zrobiłes ocieplajac "slepy stryszek" - wielu "fachowcow" mowi ze pomieszczen nieogrzewanych lepiej nie ocieplac ze wzgledu na wilgoc

4.kociol kondensacyjny Junkers

5. istalacja c.o.

PARTER

- oprocz garazu i kotłowni całość podłogowki + dodatkowa "drabinka" w łazience

PIETRO

- całość grzejniki - aluminiowe, przewymiarowa ok 20 % tak ze 1 zeberko/1,1 m2 powierzchni po podłodze, balkonu takze brak, dodatkowo 10 cm styropianu na stropie garazu i 10 cm wełny na stropie kotłowni - to ostanie dlatego bo zle policzyłem i za duzo kupiłem i gdzies to trzeba było dac

Wience nad oknami tzw. L z pokruszonym porothermem zalanym betonem w srodku + 3 cm dodatkow wtyro, wieniec stropowy obudowany porothermem 8 cm

i ..... bynajmiej nie uwazam swojej Iskierki za energooszczedna - to taki standard w obecnych czasach.

Dom energooszczedny AD 2008 ma min 20 cm styro w podłodze, tyle samo na scianie i 40 cm wełny w skosach. :lol:

No - z tym standardem to chyba troszeczkę za dużo powiedziane :-)

Jak napisałem "bawiłem się " w dom energooszczędny.

Aby być skrupulatnym - grzejniki są przewymiarowowane o 25 %.

a w każdej łazience jest dodatkowy grzejnik drabinkowy.

W garażu na suficie jest styropian - 5 cm, a na ścianie 10 cm; a wieniec stropowy jest ocieplony styropianem 5 cm.

Ocieplenie "ślepego stryszku" jest korzystne z dwóch powodów: w zimie jest cieplej, a w lecie zdecydowanie chłodniej na poddaszu. Natomiast w kwestii skraplania się wigoci nikt mi takiej informacji nie potwierdził. Od tego jest folia paroprzepuszczalna, żeby wilgoć mogła się wydostawać na zewnątrz.

Witam,

Maćku, my budujemy Iskierkę mocno przerobioną - też lustrzankę. Powiększyliśmy dom po 0,5m z każdej strony. Zamiast kotłowni mamy gabinet, pod schodami opuściliśmy podłogę - będzie tam spiżarnia. No i w salonie mamy oranżerię ;o)

http://img140.imageshack.us/img140/9591/mojaoraneriays3.jpg[/img]

Witam !

Budowałem, budowałem i zbudowałem :D

No to zaczynamy - na początek kilka wyjaśnień

- projekt jest w lustrzanym odbiciu

- zmieniony jest układ okien na piętrze - po obu stronach domu są okna balkonowe (na razie jeszcze bez barierek)

- nie ma balkonu

- domek jest poszerzony z dwóch stron po 60 cm

- wejście do kotłowni jest przeniesione na ścianę garażową

- okno tarasowe zostało poszerzone do 210 cm

- okno do kotłowni zostało zmienione - ma wymiar 50 x 150 cm

- po stronie tarasu są trzy okna dachowe, a od strony wejścia 2.

ściana szczytowa od strony garażu

http://img211.imageshack.us/img211/1328/dsc04688oi0.jpg

widok od strony tarasu:

http://img241.imageshack.us/img241/4807/dsc04690dj0.jpg

i jeszcze jeden widoczek

http://img241.imageshack.us/img241/131/dsc04691yk7.jpg

Następne zdjęcia wkrótce.

Dachówka to Erlus Linea. Ja ją kupowałem w swoim regionie w firmie Abito, gdzie w Twoich okolicach możesz kupić tą dachówkę - spróbuj zapytać :

Grzegorz Horzela

Wyspianskiego 27

47-303 Krapkowice

Tel/Fax: +48 77 466 41 77

Mobil: +48 504 054 134

E-Mail: [email protected]

Sped. Oelrich

ul. Opolska 1

46-077 Malnia

Tel: +48/774026430

Fax: +48/774026432

E-Mail: [email protected]

Ogrzewanie mam gazowe - podłogówka łączona z grzejnikami stalowymi.

Witam !

Budowałem, budowałem i zbudowałem :D

No to zaczynamy - na początek kilka wyjaśnień

- projekt jest w lustrzanym odbiciu

- zmieniony jest układ okien na piętrze - po obu stronach domu są okna balkonowe (na razie jeszcze bez barierek)

- nie ma balkonu

- domek jest poszerzony z dwóch stron po 60 cm

- wejście do kotłowni jest przeniesione na ścianę garażową

- okno tarasowe zostało poszerzone do 210 cm

- okno do kotłowni zostało zmienione - ma wymiar 50 x 150 cm

- po stronie tarasu są trzy okna dachowe, a od strony wejścia 2.

:o :o Iskierka stoi w mogilanach!!!!!AAAAA.....nie wiedziłam

Ja buduję w świątnikach górnych (obok mogilan )Mój projekt to Maryska siostra iskierki.

Świetna sparwa z tym oknem w kotłowni chyba zrobię cos podobnego

ściana szczytowa od strony garażu

http://img211.imageshack.us/img211/1328/dsc04688oi0.jpg

widok od strony tarasu:

http://img241.imageshack.us/img241/4807/dsc04690dj0.jpg

i jeszcze jeden widoczek

http://img241.imageshack.us/img241/131/dsc04691yk7.jpg

Następne zdjęcia wkrótce.