crassulofilka 25.11.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Maćku, budujemy w Mielcu. Właśnie nas zima zastała ;o(Do - piękna elewacja i dach!!! Twoja Iskierka jest naprawdę urokliwa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 26.11.2008 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam, co myślicie o Iskierce powiekszonej o drugi garaż? Mniej wiecej tak by to wyglądało.... http://images30.fotosik.pl/299/cda32cacc6d7b62a.jpg http://images31.fotosik.pl/408/3e23137d9cb8080d.jpg Kombinuje bo chce dodatkowy pokój na dole plus "apartamencik" na górze dla rodzicow Prosze o opinie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pestor 26.11.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam, co myślicie o Iskierce powiekszonej o drugi garaż? Mniej wiecej tak by to wyglądało.... http://images30.fotosik.pl/299/cda32cacc6d7b62a.jpg http://images31.fotosik.pl/408/3e23137d9cb8080d.jpg Kombinuje bo chce dodatkowy pokój na dole plus "apartamencik" na górze dla rodzicow Prosze o opinie Pozdrawiam. Popatrz na zdjęcia mojej ISKIERKI link poniżej. Kolega stwierdzi -ładną stodołe wybudowałeś ( i chyba coś w tym jest). Dom ma wymiary 13*9.6m.( Powiększony garaż i kuchnia z salonem po 1 metrze. Ścianka kolankowa podwyrzszona do 110cm ( teaz stwierdzam , że za wysoko 1m to moim zdaniem max , małzonka niewiele widzi przez okna dachowe , choć przy ścianie można postawić kawał komody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 26.11.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 macio_23za duzo kombinujesz. Po ch.....re Ci taki duzy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 26.11.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 macio_23za duzo kombinujesz. Po ch.....re Ci taki duzy dom. No wiesz...na papierze mozna pokombinowac Nic to nie kosztuje, a mozna np sie przekonac ze sypialnia 30m to "troche" za duzo Pestor, dla mnie ważniejsza jest funkcjonalność niz wygląd zewnętrzny. Myśle, ze przy takiej sciance kolankowej jak u Ciebie udałoby mi sie zrobić garderobe i łazienke w sypialni bez zbytniego wydłużania domu. Czy dobrze widze, ze masz wentylacje mechaniczną? Z rekuperatorem czy bez? Jak sie sprawuje? Warto inwestowac? Napisz prosze, jesli to nie tajemnica, gdzie mozna ta "stodole" zobaczyc na zywo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pestor 26.11.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 macio_23za duzo kombinujesz. Po ch.....re Ci taki duzy dom. No wiesz...na papierze mozna pokombinowac Nic to nie kosztuje, a mozna np sie przekonac ze sypialnia 30m to "troche" za duzo Pestor, dla mnie ważniejsza jest funkcjonalność niz wygląd zewnętrzny. Myśle, ze przy takiej sciance kolankowej jak u Ciebie udałoby mi sie zrobić garderobe i łazienke w sypialni bez zbytniego wydłużania domu. Czy dobrze widze, ze masz wentylacje mechaniczną? Z rekuperatorem czy bez? Jak sie sprawuje? Warto inwestowac? Napisz prosze, jesli to nie tajemnica, gdzie mozna ta "stodole" zobaczyc na zywo Pozdrawiam Mieszkam 40 km od Gdańska jest załaczona mapa przy zdjęciach. Reku działa- przez miesiąc mieszkałem bez i to było odczuwalne-in minus. Teraz jest OK , ale musze go jeszcze ustawić pod siebie( czasy pracy i moc) Chyba sporo ciepła oszczędza( ale jak to sprawdzić?) spalam niecały worek ekogroszku na dobę+200l ciepłej wody. Sypialnia jest faktycznie olbrzymia 36qm i spoko można by wydzielić małą łazienkę i garderobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DO 26.11.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Wysłany: Wto, 25 Listopad 2008 23:05 Temat postu: ....... Do - piękna elewacja i dach!!! Twoja Iskierka jest naprawdę urokliwa.. Dzięki - większość pomysłów na wykończenie Iskierki zasugerowała nam pani architekt, która adaptowała projekt do działki. To właśnie dzięki niej zdecydowaliśmy się na płaską dachówkę, a także taki układ i wielkość okien ( okna balkonowe po obu stronach domu i wąskie okienko do kotłowni na ścianie od strony tarasu). Kolejnym pomysłem, który podsunęła nam pani architekt na bazie jednej ze swoich realizacji jest brama i bramka wejściowa. Na razie są na etapie produkcji - jak będą skończone to wkleję zdjęcia. A swoją drogą współwłaścicielka naszej Iskierki czyli moja małżonka pochodzi z Mielca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 26.11.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Sypialnia jest faktycznie olbrzymia 36qm i spoko można by wydzielić małą łazienkę i garderobę. Rozumiem, ze takie wymiary ma po poszerzeniu (wydłuzeniu) o 1m i bez stawiania scianki na garderobe? Jesli tak to faktycznie duuuzo. Mysle ze w zupelnosci wystarczy. Dzieki za informacje. A moze masz jakies rzuty swojej Iskierki po przeróbkach? Moze i zdjecie sypialni by sie znalazlo? Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pestor 26.11.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Sypialnia jest faktycznie olbrzymia 36qm i spoko można by wydzielić małą łazienkę i garderobę. Rozumiem, ze takie wymiary ma po poszerzeniu (wydłuzeniu) o 1m i bez stawiania scianki na garderobe? Jesli tak to faktycznie duuuzo. Mysle ze w zupelnosci wystarczy. Dzieki za informacje. A moze masz jakies rzuty swojej Iskierki po przeróbkach? Moze i zdjecie sypialni by sie znalazlo? Pozdrowionka. Na oryginalnym projekcie zmieniono tylko wymiar 11m na 13 m. Cały środek pozostał bez zmian. W sypialni faktycznie nie stawiałem ścianki , jak zbuduję będzie konstrukcją drewnianą. Zdjęcia postaram się wkleić niedługo -na stronę albumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crassulofilka 26.11.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 DO, świat jest bardzo mały ;o) Strasznie mi się ten Twój domek podoba - my myśleliśmy o drewnianych wstawkach na elewacji, ale takie wykończenia też są kapitalne. Na dach chcemy położyć gont bitumiczny w prostokątach. Myśleliśmy też o takim wąskim wysoko oknie w gabinecie, ale zrezygnowałam, mamy dużo przeszkleń i gdzieś w końcu trzeba mieć kawałek ściany. Zamiast kotłowni - mamy gabinet z oknem 180x150, w salonie mamy wyjście na taras 240x235 (tam, gdzie jest okno), w miejscu, gdzie standardowo w Iskierce jest wyjście tarasowe mamy mini-oranżerię - też jest to wersja oszczędnościowa, bo na razie bez szklanego dachu i na murowanych słupkach, ale jest ;o) Zatem z tyłu domu - prawie samo szkło. Chcieliśmy powiększyć okno w salonie do 180cm, ale dzięki Bogu przystopowałam.... Już jest mało ścian... Oglądam i oglądam te Twoje zdjęcia.Super pomysł. Może mógłbyś wkleić zdjęcie od frontu? Ciekawa jestem bardzo przodu. A czy planujesz wstawić do tych okien balkonowych barierki?Ale Cię umęczyłam... Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centur 27.11.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Witam, co myślicie o Iskierce powiekszonej o drugi garaż? Mniej wiecej tak by to wyglądało.... http://images30.fotosik.pl/299/cda32cacc6d7b62a.jpg http://images31.fotosik.pl/408/3e23137d9cb8080d.jpg Kombinuje bo chce dodatkowy pokój na dole plus "apartamencik" na górze dla rodzicow Prosze o opinie Pozdrawiam. mz fatalnym pomysłem jest robić tak duze zmiany w iskierce, ona po prostu jest dla ciebie za mała i radze odpuścić sobie ten projekt, przeciez są setki innych projektów które spełną twoje oczekiwania, no chyba ze chcesz mieć najbardziej szpetny dom w okolicy ............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 28.11.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Iskierka to taki mały, zgrabny domek.I faktycznie jeżeli się przedobrzy z poszerzaniem, podwyższaniem to jej proporcje ulegaja zachwianiu. Potwierdzają to zdjęcia na tym forum.Z przykrością to stwierdzam, ale kolega Pestora ma rację, mówiąc o stodole.Zgadzam sie z centurem - jest tyle projektów, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie.A tak na marginesie: W wiatrołapie na twoim planie, po prawej stronie jest szafa. W rzeczywistosci w tym miejscu jest komin wentylacyjny z kuchni i łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 28.11.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 A tak na marginesie: W wiatrołapie na twoim planie, po prawej stronie jest szafa. W rzeczywistosci w tym miejscu jest komin wentylacyjny z kuchni i łazienki. Dziękuję za merytoryczną odpowiedź...i jej ton Dla niektórych budowa to chyba zbyt wiele nerwów Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 29.11.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 macio 23 napisał: Dla niektórych budowa to chyba zbyt wiele nerwów To o mnie? Cóż ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 30.11.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 To o mnie? Cóż ... Nie o Tobie A zeby nie nabijać postów to przy okazji pytanko: czy ktoś z Iskierkowiczów myślał o odkurzaczu centralnym? Jeśli tak to tradycyjnie prosze o opinie, koszt itp Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DO 01.12.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 A tak wygląda moja Iskiera od strony wejścia: http://img389.imageshack.us/img389/5540/dom001ei1.jpg Teraz od dugiego boku... http://img175.imageshack.us/img175/7967/dom007lf0.jpg ... i jeszcze widoczek na wejście: http://img367.imageshack.us/img367/1738/dom009hl8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika cieślak 01.12.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 DO Piękna ta Twoja Iskierka !!!!!!!!! Taka nowoczesna , wszystko idealnie do siebie pasuje !!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika cieślak 01.12.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 DO Jestem strasznie ciekawa jak Twoja Iskierka wygląda w środku,jeśli można to poproszę o zdjęcia !!! Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crassulofilka 01.12.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Do! Bomba!!! Piękna ta Iskierka - bardzo w moim guście! Jestem pod ogromnym wrażeniem. Nie wiem, czy nie pomałpujemy czegoś... Dzięki za zdjęcia. A my w tym tygodniu zaczynamy dach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DO 02.12.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Dzięki za miłe słowa Jedna rzecz myślę warta jest dokładniejszego opisu. W oryginalnym projekcie jest rozwiązanie, które nie do końca współgra z pozostałymi elementami domu - mam tu na myśli drzwi wejściowe. Żeby zrównać drzwi z górną krawędzią okien, należałoby zrobić je z górnym doświetlem. Problem w tym , że takie drzwi tracą cały urok. Dlatego też nad drzwiami mamy element z płytek, który wizualnie niweluje tą różnicę. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku okienek od łazienki i wiatrołapu - tutaj znowu płytki pod parapetem porządkują dolną linię okien na tej ścianie. Ale to już nie jest taki problem jak z drzwiami, bo te małe okienka same w sobie mają sporo uroku. I kolejna sprawa - jaskółka. Też już ktoś wspominał na tym forum, że jest tak trochę na siłę doklejona do projektu. Nie pełni żadnej funkcji użytkowej i trudno nawet powiedzieć, że osłania wejście do domu przed deszczem. Jest ona jednak na tyle duża, że potrzebuje czegoś, dzięki czemu nie będzie sprawiać wrażenia elemntu przypadkowego. W większość projektów jest to element z belek drewnianych, który bardzo fajnie się w niej komponuje. My, w nawiązaniu do pozostałych elementów domu zdecydowaliśmy się zamiast drewna użyć płaskownika z ocynku. PS. Zdjęcia wnętrz będą troszeczkę poźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts