Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie wszystkich Iskierkowiczów. Piszę na tym forum pierwszy raz ,ale spędziłem na nim już ładnych kilka godzin ,śledząc postępy w budowie Waszych Iskierek. Od kilku dni jesteśmy(ja i moja żona oczywiście )posiadaczami projektu o wdzięcznej nazwie Iskierka. Prace papierkowe związane z załatwianiem różnego rodzaju pozwoleń zaczeliśmy już kilka tyg .temu. Mamy nadzieję że ruszymy z budową latem 2009 roku. Zamierzamy wprowadzić kilka zmian do projektu tj.

-przedłużenie domu o 50 cm od strony kuchni i garażu

-podniesienie ścianki kolankowej o jedną warstwę pustaków

-wyrównanie poziomu stropu

-i najważniejsze -wykonanie betonowego stropu poddasza

Przy tych zmianach firma budowlana "krzykneła"25 tyś.zł za stan surowy bez dachu.

I tu pojawia się moje pytanie do Iskierkowiczów- czy to dużo ,czy w sam raz ,a może to taniocha? Dodam że będziemy budować w centralnej Polsce woj. łódzkie.

Bardzo proszę wszystkich o wypowiedź na temat ceny.

Pozdrawiam.

J&R a po co Tobie betonowy srop poddasza. Po powiekszeniu domu bedziesz miec koło 60 m2 tego stropu. Minimalna grubosc to 9 cm. Daje to ponad 5m3 betonu czyli 10 ton + zbrojenie.

Na czym chcesz oprzec ten ciężar?

Na jętkach i sciankach szczytowych?

No i gdzie dasz ocieplenie poddasza?

Zmiany pociagaja za soba znaczne zmiany w projekcie.

Pogadaj z kims z doswiadczeniem.

J&R a po co Tobie betonowy srop poddasza. Po powiekszeniu domu bedziesz miec koło 60 m2 tego stropu. Minimalna grubosc to 9 cm. Daje to ponad 5m3 betonu czyli 10 ton + zbrojenie.

Na czym chcesz oprzec ten ciężar?

Na jętkach i sciankach szczytowych?

No i gdzie dasz ocieplenie poddasza?

Zmiany pociagaja za soba znaczne zmiany w projekcie.

Pogadaj z kims z doswiadczeniem.

zmiany te zaproponował właściciel firmy budowlanej z którą rozmawialiśmy w sprawie budowy domu, jak również znajomy który pracuje w firmie zajmującej się wykończeniem wnętrz,który stwierdził że gdyby budował dla siebie zrobiłby betonowy strop,ponieważ jak twierdzi jego firma kila razy poprawiała konstrukcję z płyt GK po źle wykonanej pracy przez dekarza i kiedy to po ulewnych deszczach ocieplanie poddasza "spłyneło" w okolice murłaty.

Jeden z forumowiczów też zasugerował że gdyby teraz budował stropy bylyby betonowe,gdyż prędzej czy później wyjdą jakieś pęknięcia na płytach i dodał że betonowe są jednak solidniejsze.

Będę musiał jeszcze przemyśleć ten temat ,no i zobaczymy co powie o moich zamiarach osoba adaptująca projekt.

Dzieki za szybką odpowiedź.

I obiecane zdjęcia.

Na początek salon

http://img371.imageshack.us/img371/4402/salon8cz1.jpg

I jeszcze raz salon:

http://img530.imageshack.us/img530/8838/salon7sx2.jpg

oraz łazienka górna

http://img377.imageshack.us/img377/9559/azienkaka1.jpg

http://img371.imageshack.us/img371/1475/azienka3gc6.jpg

cudna ta łazienka!!!!! prosimy o więcej zdjęć i o info co to za płytki i wanna?

gdzie macie tv w salonie - tzn. na której ściance?

Mam pytanie do tych, którzy budowali Iskierkę z betonu komórkowego - ile worków kleju Wam poszło? Konsultowałam z firmą, która sprzedaje mi materiały - i niby dobrze wyliczyli, twierdzą, że ktoś inny jeszcze oddał kilka worków, a nasi murarze ciągle dobierają klej. A mamy większe otwory niż w planie, wg którego klej był kupowany.

Z góry dzięki za pomoc.

Witam !

Dzięki za miłe słowa :)

Przede wszystkim - mamy Iskierkę w odbiciu lustrzanym powiększoną

o 60 cm od strony garażu i od strony kuchni. Dodaliśmy również jeden pustak ścianki kolankowej. Pomiędzy salonem, a kuchnią mamy zmianę w stosunku do oryginalnego projektu. Powiększone jest wejście z klatki schodowej do salonu, a równocześnie nie ma przejścia z kuchni bezpośrednio do salonu (przy ścianie zachodniej)

Z kominkiem dosyć długo był problem, ponieważ nie chcieliśmy , aby zajmował zbyt dużo miejsca w salonie. Ostatecznie udało się znaleźć stosunkowo płytki kominek z firmy Northstar.

Stół ma wymiar 2m x 1 m.

To nie do końca tak - mam dobrych znajomych w branży wod-kan i c.o. i dlatego akurat w tym przypadku rabaty były naprawdę spore. A jeszcze oddadzą różnicę VATU ze skarbówki i nie będzie aż tak strasznie drogo :lol:

Ale przeciez ładne wykonczenie domu nie jest powodem do wstydu.

Nie musisz sie tłumaczyc. Łazienka na gorze dalej spedza mi sen z powiek.

Zwykła wanna akrylowa nie komponuje sie dobrze. Wanna narożna juz troche "wyszła z mody". Wanna owalna to jest dobry pomysł. Tylko te ceny. Wanne akrylowa mozna miec za 300 zl. Zrobiłem małe sledztwo i poszukałem Twojej wanny. Wyglada mi to na wanne Koło Furrora. Cena katalogowa za wanne + obudowa + stelaz to 4000 zl. Majac nawet 25% znizki mamy 3000 zl czyli 10 razy tyle co zwykla wanna akrylowa.

Niewazne.

Wdzieczny jestem, ze zamiescilem to zdjecie. "Zaświeciła" mi sie lampka w głowie jak można zrobic wanne w górnej łazience.

wybiore chyba jednak wersje "dla spłukanych"

http://partner.sanitec.artcom24.com/storage/images/produkty/wanny/asymetryczne/XWA0851/XWA0851_380x380.jpg

No jasne , że nie wstyd. Napisałem tylko, że akurat dla mnie wanna nie była takim strasznym wydatkiem - od twoich wyliczeń odejmij 1000 zł i będzie się zgadzało.

Ja również myślałem początkowo o podłużnej wannie, ale w żaden sposób nie chciała się zmieścić.

Łazienka trochę się powiększyła po zmianie rozmiarów domu - powierzchnia podłogi to 3 m głębokości i 3.91 długości.

• 2 weeks później...

Witajcie, tak Was cały czas podczytuję, bo my dopiero zaczynamy. projekt jest teraz adaptowany i dzieją się formalności do pozwolenia na budowę...

Jeden z potencjalnych wykonawców podał nam pierwszą wycenę: 130 k za stan surowy otwarty bez dachy (tzn. tylko więźba). Co Wy na to? W tym jest 40k robocizny...

Liczę na rozsądną ocenę :-)

Aha - budujemy w kujawsko-pomorskiem :-)