Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

manys !!

Uważam, że nie warto oszczędzać na blacho-dachówce. Oczywiście jest to moje osobiste zdanie.

średnia dachówka będzie lepsza od dobrej blachy.

Producenci dają gwarancje na blachy po 20 lat - ale pytanie czy za 20 lat taka firma będzie istnieć ? Dachówka jest już od wieków produkowana także jest też większe doświadczenie. A blacha .... ?

Blacha ma plus - może być słabsza więźba dachowa. Ale to chyba tu nie o to chodzi. Chodzi o trwałość. Każdy robi oczywiście jak uważa - ale moje osobiste zdanie to takie - nawet 5000 zl warto dołożyć do dachówki zamiast kłaść blachę - (różnica będzie oczywiście mniejsza - szacuje na 1500 zł)

Pozdro

Witam,

Jeśli chodzi o blachę czy dachówkę to też radziłabym dachówkę, koszt nieznacznie większy ale jest wiele plusów dachówki. My z siostrą też długo namawiałyśmy mężów na dachówkę -poszli na kompromis :D jeśli ma być dachówka to nie robimy balkonu :lol: zgodziłyśmy się. Dachówka się tak szybko nie nagrzewa jak blacha co można odczuć latem a i jak pada deszcz to na dachówce tak nie słychać. Niestety wybór należy do ciebie, poszukaj na forum bo jest duzo wątków blacha czy dachówka.

Tak mieszkamy :) Jak narazie nie widzę złych decyzji , mieszka się bardzo dobrze, te zmiany co wprowadziliśmy uważam za słuszne. Poza tym każdy kto nas odwiedza to jest zdziwiony, że tan mały domek jest tak duży w środku. Dodam jeszcze, że nie podnosiliśmy ścianki kolankowej .

Niestety nie wklejałem zdjęć ale postaram sie to nadrobić. Nie mam w domku narazie internetu :(

Zgadzamsie z Toba Mala1809. My tez nie podnosilismy scianki kolankowe i uwazam, ze miejsca jest dosyc. Oczywiscie wiecej miejsca by sie przydalo ale - wieksze powieszchnie - wieksze rachunki za ogrzewanie a mniejsze pokoiki sa bardziej przytulne. Uwazam, ze Iskierka jest idealna - poza jednym szczegolem - poszerzyc ja o jakies 50 - 60 cm ( ja poszerzylem o 60cm) od strony kuchni - aby byla bardzije przestronna - ale to zalezy kot co lubi - ja lubie gotowac i piec placuszki wiec miejsze w kuchni potrzebuje.

Pozdrawiam serdecznie.

Zgadzamsie z Toba Mala1809. My tez nie podnosilismy scianki kolankowe i uwazam, ze miejsca jest dosyc. Oczywiscie wiecej miejsca by sie przydalo ale - wieksze powieszchnie - wieksze rachunki za ogrzewanie a mniejsze pokoiki sa bardziej przytulne. Uwazam, ze Iskierka jest idealna - poza jednym szczegolem - poszerzyc ja o jakies 50 - 60 cm ( ja poszerzylem o 60cm) od strony kuchni - aby byla bardzije przestronna - ale to zalezy kot co lubi - ja lubie gotowac i piec placuszki wiec miejsze w kuchni potrzebuje.

Pozdrawiam serdecznie.

A schody? Nie masz zastrzeżen do schodów?

Gdybym miał dom poszerzac o 50-60 cm to tylko w klatce schodowej - tak by schody były mniej strome. Kuchnia 9 m2 to i tak 2 razy wieksza niż mam obecnie :)

ps. nawet ten wycieńczający czas budowy zapominam, co więcej w tym roku wybieram się na zasłużone tropikalne wakacje... a co!

Ula@ jak ja ci zazdroszczę tych tropików. My w tym roku ogród i podbitka a tropiki zostały przeniesione na lato 2010.Pozdrawiam

Hej, co do tropików....muszę wyjechać, odkąd ruszyła budowa tylko temu się poświęcaliśmy...teraz, mimo braku wielu rzeczy, postanowiliśmy prawdziwie odpocząć....rezygnuję z pięknych roślin, drugiej łazienki i garderoby....wyjeżdżam! Postanowione :wink: dawno nie było mnie emocjonalnie stać na taki luuuuz :p

Witam wszystkich Iskierkowiczów!!! :D Widzę, że moi wirtualni znajomi już kończą budowę...ba! nawet się wprowadzają całkiem niedługo!

W naszej Iskierce mieszka się naprawdę komfortowo...zmieniliśmy kilka rzeczy(pisałam o tym) i to były najlepsze decyzje, jakie mogliśmy podjąć.

Gorzej z presją spłaty kredytu :x ale cóż....warto było....

ps. nawet ten wycieńczający czas budowy zapominam, co więcej w tym roku wybieram się na zasłużone tropikalne wakacje... a co!

Pozdrawiam serdecznie bliżniacze Iskierki :)

Ulaaaa :roll: oj :evil:

• 2 weeks później...

Witam!

My kupujemy projekt :D

Zmiany to-

1.likwidacja schodów w sypilani

2.wyrównanie pokoju nr.2 i tym samym większy holl

3.likwidacja 3 okien połaciowych

4.likwiadacja balkonu

5.spiżarka z przejścia do kuchni

duzo mam likwidacjI co???Mam do Was pytanie ile Wy płaciliście za zmiany adaptacyjne u projektanta????

Kubutek napisał:

Co mądrego zrobić aby mieć w dolnej łazience kabinę prysznicową w rogu.

Zależy o który róg pytasz. Jeżeli chodzi ci o ten przy drzwiach wejściowych do łazienki to najlepiej chyba przenieść drzwi na długą ścianę , tak aby wejscie do łazienki usytuowane było na przeciwko schodów. Przy okazji niektórzy wydłużają dodatkowo łazienkę kosztem węższego przejścia do kuchni.

Poszperaj troche w dziennikach iskierkowiczów i maryśkowiczów, bo sa tam powklejane fotki. A jeśli cofniesz sie wstecz o kilka stron to też z pownością coś znajdziesz.

Zdjęci musisz umieścić na jakimś serwerze (np. Fotosik czy Picassa) i pisząc post wklejasz linki do konkretnej fotki.