Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do osób które wyrównali pokój nr 2 do jednego poziomu a zostawili wiecej miejsca w holu.Czy bez okna jest wystarczająco duzo światła???My mamy juz projekt w drodze :D narazie powoli formalności,ale pomimo kryzysu mam OGROMNĄ nadzeję że Iskierka powstanie :D

Wciąż zastanawiam sie nad balkonem???

Jak to zrobić by okna w kuchni były na wysokości blatów kuchennych???

Mam pytanie do osób które wyrównali pokój nr 2 do jednego poziomu a zostawili wiecej miejsca w holu.Czy bez okna jest wystarczająco duzo światła???My mamy juz projekt w drodze :D narazie powoli formalności,ale pomimo kryzysu mam OGROMNĄ nadzeję że Iskierka powstanie :D

Nie wiem jak hol na poddaszu wygladałby bez okna - u mnie jest i swietnie sie sprawdza przy doswietleniu schodow.

Po co okna na wysokosci blatów kuchennych?

Chcesz robic blaty na 3 scianach kuchni?

U mnie blat tylko przy tej scianie od łazienki, przy małym oknie zlew i obniżanie okna nie ma tu sensu, nad blatem a pod oknem beda kafelki coby sie nie chlapało a na trzeciej scianie w kuchni nie bedzie niczego tj. bedzie malutki stolik z 2 krzesłami dla "szybkiej konsumpcji", ale ..... u mnie funkcjonalnosc postawiłem wyżej niż estetyke wiec moze wolisz inne rozwiazania.

My zlikwidowaliśmy balkon, byłby akurat w pokojach dziecięcych - jak dla mnie zbyt duża pokusa :-)

A co do okien - mam wrażenie, że obniżenie okna frontowego w kuchni zaburzyłoby proporcje wizualne przodu domku. Poza tym - jak zauważył pluszku - przy zlewie lepiej jak okno będzie wyżej...

WItam wszystkich!

My również przyłączamy się do grona Iskierkowiczów.

I od razu na początku muszę się pochwalic, że właśnie dziś kończymy stan zero.

W naszej iskierce nanieśliśmy sporo zmian, m.in

- wyrównaliśmy strop a tym samym zlikwidowaliśmy schody w sypialni na górze

- zmieniliśmy nieco wymiary budynku (jest bardziej w kwadrat)

- likwidacja przejścia do kuchni z przedpokoju (wygospodarowałam tam sobie niewielkie miejsce na malusią pralnię)

- podwyższyliśmy ściankę kolankową

- likwidacja balkonu ale zostawiamy okna balkonowe z barierkami

- i koniecznie chcemy zadaszyc choc częściowo taras

Oczywiście mam wiele pytań głównie o koszt ogrzewania podłogowego. No i schody czy one na prawdę są tak bardzo strome?

Witam!

Ja sie powoli cieszę :D wczoraj nam bloczki przywieżli a dziś pustaki :D jak sie wszystko uda może za rok Iskierkę wdrożymy w życie :D

Mam do Was pytanie które mnie nutruje....w jakich bankach i walucie macie kredyty???O ile takie posiadacie :p no i jak wezmę kredyt hipoteczny to jest on tylko z przeznaczeniem na budowe domu tzn.podłogi ściany itd. bez możliwości wyposarzenia???Proszę o szybką odp. :D

My teZ mamy zamiar zamieszkaĆ za rok. BudowĘ juŻ zaczĘliŚmy mamy stan zero i zaczynamy mury.

A kredyt mamy przyznany w PKO BP moŻe oferta nie jest najkorzystniejsza ale u nas przewaŻyŁo to Że mamy bank na miejscu i wŁaŚciwie zaŁatwienie kredytu to byŁy 2 wizyty w banku jedna po dokumenty i informacjĘ a druga celem zŁoŻenia dokumentÓw i w caŁe 2,5 tygodnia od pierwszej wizyty podpisaliŚmy umowĘ. Kredyt jeszcze nie ruszony boczekamy na uprawomocnienie hipoteki (wiadomo chodzi o oprocentowanie). Ale budowa idzie i oby juz jak najmniej niespodzianek pogodowych.

Witam!

Ja sie powoli cieszę :D wczoraj nam bloczki przywieżli a dziś pustaki :D jak sie wszystko uda może za rok Iskierkę wdrożymy w życie :D

Mam do Was pytanie które mnie nutruje....w jakich bankach i walucie macie kredyty???O ile takie posiadacie :p no i jak wezmę kredyt hipoteczny to jest on tylko z przeznaczeniem na budowe domu tzn.podłogi ściany itd. bez możliwości wyposarzenia???Proszę o szybką odp. :D

złotówkowy w millenium

Odpowiedź PESTORAMy mieszkamy od sierpnia.

Przy powiększaniu budynku po 1 m od strony kuchni i garażu nie wzielismy pod uwagę , że góra powiększy się aż tak bardzo.

Pokoje sa naprawdę duże.

Mieszka się wspaniale chociaż jeszcze dużo do zrobienia.

Najbardziej podoba sie nam ogromna ilośc światła w naszej ISKIERCE.

Domek okazał się bardzo funkcjonalny(jak do tej pory) i spełnił pokładane w nim nadzieje.

Wytrwałości i szybkiej przeprowadzki dla wszystkich budujących ISKIERKĘ

Witam serdecznie

Śledze od dłuzżego czasu forum Iskierki; przymierzam się do budowy domku Atos, który jest bardzo podpbny do Iskierki i zastanawiam sie nad budowa rekuperatora. Wiedzę, że ty załozyłeś. Co sadzisz teraz po upływie czasu, czy warto było. Jaki był koszt w Twoim wpadku. Palnuje ogrzewac ekogroszkiem i głownie nie chodzi mi tyle o koszty ogrzewania tylko boje się ewentualnych plesni w związku z niedostateczne wentylacją grawitacyjna. Jezeli tu jeszcze zaglądasz to prosze o odpowiedź; ewentualnie innych iskierkowiczów którzy załozyli reku

Witam serdecznie

Śledze od dłuzżego czasu forum Iskierki; przymierzam się do budowy domku Atos, który jest bardzo podpbny do Iskierki i zastanawiam sie nad budowa rekuperatora. Wiedzę, że ty załozyłeś. Co sadzisz teraz po upływie czasu, czy warto było. Jaki był koszt w Twoim wpadku. Palnuje ogrzewac ekogroszkiem i głownie nie chodzi mi tyle o koszty ogrzewania tylko boje się ewentualnych plesni w związku z niedostateczne wentylacją grawitacyjna. Jezeli tu jeszcze zaglądasz to prosze o odpowiedź; ewentualnie innych iskierkowiczów którzy załozyli reku

Witam>

Myślę , że warto-koszt całości 18 tyś.(AIRKOMFORT Z CONTROL IZY)

Przez chwilę mieszkałem bez i widać różnicę.

Myślę , że latem docenię go jeszcze bardziej.

Przy cenie jaką zapłaciłem minus 1komin i nawiewniki w oknach faktyczny koszt to ok 8tyś(jeżeli pomysli się na etapie projektu)

Po wygaszeniu pieca do "stygnie ok1,2 stopnia na dobę-myślę że dzięki REKU tak wolno.

W codziennym życiu instalacja jest praktycznie niezauważalna (reku w garażu),doceniłem ją przu ostatnich B. silnych wiatrach(w domku ciepł, miło i cicho) tak jak codziennie

Instalację troszkę słychać na najwyższym biegu (anemostaty wyciągowe - ale na tym biegu używamy jej do szybkiego i raczej kroktrwałego wietrzenia.

Dzisiaj też załozyłbym reku w nowym domy. I TYLE

Witam>

Myślę , że warto-koszt całości 18 tyś.(AIRKOMFORT Z CONTROL IZY)

Przez chwilę mieszkałem bez i widać różnicę.

Myślę , że latem docenię go jeszcze bardziej.

Przy cenie jaką zapłaciłem minus 1komin i nawiewniki w oknach faktyczny koszt to ok 8tyś(jeżeli pomysli się na etapie projektu)

Po wygaszeniu pieca do "stygnie ok1,2 stopnia na dobę-myślę że dzięki REKU tak wolno.

W codziennym życiu instalacja jest praktycznie niezauważalna (reku w garażu),doceniłem ją przu ostatnich B. silnych wiatrach(w domku ciepł, miło i cicho) tak jak codziennie

Instalację troszkę słychać na najwyższym biegu (anemostaty wyciągowe - ale na tym biegu używamy jej do szybkiego i raczej kroktrwałego wietrzenia.

Dzisiaj też załozyłbym reku w nowym domy. I TYLE

Dziekuję za szybka odpowiedź.

Koszt wiadomo nie jest mały ale budując koszty są wysokie. Najbardziej "zraża" mnie do reku nie pierwotny koszt ale obawa co tak właściwie może się osadzać w instalacji i wlatywać do naszych mieszkań z biegiem lat i ewentualne czyszczenie i późniejsze stałe koszty związane z jej utrzymaniem.

Ale to nie miejsce na takie posty i mnóstwo już było wątków za i przeciw.

Pozdrawiam

Witam wszystkich "iskierkowiczów"

Mam prośbę - czy byłby ktoś tak uprzejmy i podesłał mi rzut parteru z wymiarami (niestety ten dostępny na stronie jest zwymiarowany w bardzo ograniczony sposób)

I tak przy okazji następna prośba - czy ktoś mógłby nas zaprosić na wizję lokalną ?? (najchętniej w mazowieckim).