centur 27.03.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 a czy może ktoś z Was założył kolektory słoneczne do ogrzewania ciepłej wody, zastanawiam się nad tym i nie wiem czy warto. Najbardziej chodzi mi o koszty i czy nie trzeba palić w piecu w okresie od kwietnia do września mz jeszcze nie warto, są po prostu za drogie i inwestycja bardzo długo sie zwraca, mz juz lepiej te 18.000 przeznaczyć na dopłatę do rachunków i kupić zasobnik z grzałką lub jeszcze oszczędniej (tak jak ja mam) z węzownicą a piec chodzi w trybie letnim. Wbrew pozorom eksploatacja pieca latem jest bardzo banalna, o wiele rzadziej trzeba zasypywać zasobnik i wywalać popiół (ok raz na 3 tyg). Dla przykładu powiem że obecnie z żonąna ogrzewanie i ciepłą wode wydajemy ok 300 zł, z tymn że grzejemy tylko dół i łaz na górze a kąpiemy sue codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 28.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 A'propos kolektorów. Rzeczywiście, są zbyt drogie chwilowo. Szczęściem Iskierka jest tak sympatycznie zaprojektowana, że jak kiedyś stanieją, można będzie, bez większego demolowania chałupy, poprowadzić instalację z kotłowni przez garderobę i stryszek na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zurafka 28.03.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witam, Ja również przyłączam się do powyższych próśb dotyczących możliwości obejrzenia "iskierki" w naturze. Jeżeli ktokolwiek skądkolwiek zechciałby mnie zaprosić, byłabym niezmiernie wdzięczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 29.03.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Wiktor_29 - ja sie buduje w Kamionkach k/ Kornika - takze zapraszam do obejrzenia. Najprawdopodobnije bede na budowie we wtorek 31 marca od godziny 10:00 do 21:00 - takze zapraszam - inny termin to prosze o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1903 29.03.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Ja budujĘ w zachodniopomorskim Iskierka wydŁuŻona od strony kuchni o 0,5 metra a dolna Łazienka podzielona na 2 czĘŚci z wejŚciem z wiatroŁapu do spiŻarki i z holu do wc. JesteŚmy na etapie murowania Ścian parteru i juz maly zarys jest widoczny a w ciĄgu tygodnia 2 zalejemy strop. Jesli ktos ma ochote zobaczyc IskierkE na Żywo to dokladne informacje podam na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor_29 29.03.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 agent-poznan - dzięki za szybką odpowiedź i chęć podzielenia się budową, odpowiedź dam jutro a propo mojego przyjazdu na Waszą budową. Jednak mam pytanie - na jakim etapie jest budowa Waszej Iskierki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 29.03.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Wiktor_29 Robie juz wykonczenie. Plytki na parterze.Na gorze jest zrobiona nida - gips. NIe ma jeszcze lazienki urzadzonej.Ocieplone bez podbitki. Zapraszam na budowe. http://maps.google.com a pozniej wpisz do okna szukania: 52.277889,16.983554 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 30.03.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Proszę o radę. Mój dom jest na działce piaszczystej. Fundamenty nie zostały ocieplone styropianem. Nie wiem, czy przy okazji wykonywania elewacji odkopywać i ocieplać, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 30.03.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Wiola13 . Moim zdaniem bez wzg na rodzaj gruntu warto ocieplic fundamenty.Ja mam sciany fundamentowe ocieplone 10 cm styropianu a sciany porotherm 30cm ocieplone 15 cm styropianu i zaluje, ze nie dalem 20 cm. Ale trudno i tak jest dosc cieplo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 31.03.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Ocieplać ocieplać. Bezwzględnie. A to że w piachu, to będzie łatwiej odkopać. Wszystko co się zainwestuje w ocieplenie, bardzo ładnie się potem zwraca w kosztach ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centur 31.03.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Wiola13 . Moim zdaniem bez wzg na rodzaj gruntu warto ocieplic fundamenty. Ja mam sciany fundamentowe ocieplone 10 cm styropianu a sciany porotherm 30cm ocieplone 15 cm styropianu i zaluje, ze nie dalem 20 cm. Ale trudno i tak jest dosc cieplo. Pozdrawiam w Poznaniu chcesz dać 20 cm ??? mz nie ma to sensu, ja dałem standardowe 12 cm i jest baardzo ciepło ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1903 31.03.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Ja teŻ uwaŻam Że lepiej ociepliĆ jak to mÓwiĄ buty i kapelusz sĄ najwaŻniejsze czyli fundament i dach. Ja teŻ mam podŁoŻe piaszczyste a fundament ocieplony styropianem 10 Ściany 30 chcemy ociepliĆ 15 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 01.04.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Dziękuję wam bardzo za rady !!! Pogoda sprzyja bierzemy się za odkopywanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 01.04.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 projekcik superrrr mały bo tylko 105m2 ale moim skrommnym zdaniem funkcjonalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA I PAWEL 01.04.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witam sledze to forum juz dłuzszy czas. My wkoncu zaczynamy budowe iskierki dokladnie za miesiac. I chetnie poznam koszty jakie poniesliscie na dane etapy budowy jak i na calosc.Z góry dziekuje za odpMy bedziemy dudowac w województwie pomorskim i chetnie podyskutuje na temat tego projektu:)Zmiany jakie wprowadzilismy to praktycznie jak wiekszosc z was :*podniesieni scianki o 2 pustaki *wyrówna niepoziomu stropu nad garazem*wyrownanie pokoju celem powiekszenia klatki schodowej przy czym przeniesienie okna dachowego tak aby oswietlal ten korytarz na poddaszu*powiekszenie okna tarasowego do 210cmCzekam na odp i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistelka82 01.04.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witam nowych forumowiczów My róznież budujemy w pomorskim tyle że zaczymy za rok.Teraz tylko formalności,umówiony murarz za rok,no i materiały kupiliśmy.Projekt oddany do adaptacji i czekamy za pozwoleniem Zmieniliśmy jak wyżej tyle że ścinana kolankowa na pustak,likwidacja balkonu,no i miałam ochotę okno kuchni z przodu na większe zamienić tylko mnie projektant przekonał no i wszyscy budujący żebym jednak zostawiła takie jak w projekcie. Sama jestem ciekawa kosztów i ceny,ale to myśle sprawa indywidualna jedni sami dużo swoją pracą zaoszczędzą inni wezmą ekipę i zapłacą za całość.Materiały wykończeniowe tez mają swoje ceny płytki Tubądzin można mieć za 100zł za mkw a Opoczno za 60zł za mkw także są cenki i ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 02.04.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Napiszcie proszę ile biorą teraz za ocieplenie i elewacje. Wiem że to zależy od regionu. Moja iskierka powstaje na śląsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 02.04.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Napiszcie proszę ile biorą teraz za ocieplenie i elewacje. Wiem że to zależy od regionu. Moja iskierka powstaje na śląsku. 40 zl/m2 sama robocizna: gruntowanie, styropian, kołkowanie, siatka, szlifowanie, nałozenie tynku lub od 80 zl/m2 z materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola13 02.04.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Dziękuję Cu Pluszku! Napisz proszę ile to będzie metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 03.04.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Dziękuję Cu Pluszku! Napisz proszę ile to będzie metrów. u mnie cos koło 176 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts